terug naar:  www.jankraak-taichitao.nl
 
Qi Gong Hui Chun Gong oefeningen

oefeningen van de Eerste Keizer van China
Hui Chun Gong, ofwel 'verjongingsoefeningen, zijn prachtige oefeningen. Tot voor kort waren ze nog zeer geheim. De serie is zo mooi dat ik ze nu ga doorgeven.

De Eerste Keizer, Hoang Ti, of ook wel de Gele Keizer genoemd,
leefde naar schatting van 2674 - 2575 BC Chr. en was degene
die in China structuur bracht door regels, wetten, uniformiteit in maten en gewichten, en een grote bijdrage leverde aan de gezondheidkennis.
Hij is ook verantwoordelijk voor de Lange Muur en de beroemde Terra Cotta Soldaten (zie ook het artikel over 'Piramide's in China').


Hij was behalve Keizer ook arts/acupuncturist en beoefende qi gong. Hij is ook bekend van het boek
"Ling Tsju tsjing". In dit boek heeft Hoang Ti studiegesprekken met zijn hofartsen. Het is heden nog steeds een basisboek voor acupuncturisten. De kennis van de Keizer op gezondheidsgebied was enorm. Dat kwam omdat hij zelf jong wilde blijven en naar het eeuwige leven zocht.

Ook op het gebied van qi gong. Hui Chun Gong (verjongingsoefeningen) zijn oefeningen die je zo pril als de lente houden. Hui Chun Gong werd alleen door een elite om de keizer heen beoefend, het bleef op deze wijze voor anderen geheim. Maar waren er ook enkele monniken die het geheim kenden en bewaarden.Een monnik heeft kortgeleden besloten de Hui Chun Gong aan enkele anderen door te geven. In de 18 oefeningen vind je bewegingen die een enorme sierlijkheid hebben. De oefeningen zijn eenvoudig maar zeer doordacht. Ik vind ze prachtig.


Simpel maar zeer energetisch...


'De Vogel Vliegt' is een simpele beweging naar links en rechts werkend op schouders, nek, eerste nekwervel, hart, longen, dikke en dunne darm.

Heel simpel is het bewegen van de schouders. Je beweegt de linkerschouder iets naar rechts waarbij de hand van de hangende linkerarm een kleine cirkel maakt. Daarna gaat de rechterschouder iets naar links en maakt de rechterhand een kleine cirkel. Werking: versterkt en ontspant schouders en nek, de innerlijke organen worden zacht gemasseerd, de werking gaat verder naar de longen, de stofwisseling, de meridianen van de longen en dikke darm, hart en dunne darm, pericardium, drievoudige verwarmer en galblaas.

De oefening 'Draken Zwemmen' is ook heel bijzonder. Het versterkt de conditie en spieren, is goed voor buik, bekkenbodem en heupen, goed voor de rug, benen, nieren en verbetert de houding. Je voert de oefening uit met de handpalmen tegen elkaar en je maakt met de handen en lichaam drie zigzagbewegingen van boven naar beneden en van beneden naar boven.

Nog een voorbeeld: 'De Schildpad Trekt Zijn Kop In'. Draai naar links. De armen maken een beweging voor je lichaam naar beneden en in een grote boog omhoog waarna je de ruggen van de handen op de schouders legt en dan gaan de handen weer naar voren naar beneden. Met het oprichten draai je naar rechts en begint opnieuw. De bewegingen zijn sierlijk. Werking: schouders, nek zenuwcentrum, aderen, doorbloeding, nieren, longen, hart, pericardium, kringloopmeridiaan en het endocriene systeem.

De Feniks Spreidt Zijn Vleugels'is heel eenvoudig. Een weldaad voor schouders en nek, het stimuleert vitale energie, het werkt op het centraal zenuwcentrum, nieren, is goed tegen slapeloosheid, het verbindt aardse en kosmische energie. Bij de uitvoering kijk je in de handpalm naar het lao gong-punt, eerst voor en dan achter. De beweging gaat 8 keer naar links en 8 keer naar rechts. De bewegingen zijn zo niet te beschrijven, maar de uitvoering is heel mooi en voelt fantastisch. Kortom, alle oefeningen in Hui Chun Gong zijn stuk voor stuk heel bijzonder.

De oefeningen staan op DVD en videoband. In een map staat de uitleg. Er zijn 18 oefeningen. Jan Kraak
geeft ook uitleg waarom vrouwen 2 oefeningen moeten overslaan tijdens menstruatie en zwangerschap. Je doet dan 16 oefeningen.
Voor en na de menstruatie kan men de twee specifieke oefeningen wel doen. De 16 oefeningen zijn
voor vrouwen die zwanger zijn een weldaad.Deze qi gong wordt nu door mij verspreid, kom het bij me leren.
Het makkelijkste is om een groep van 8 mensen te vormen, en een
afspraak te maken voor een dag in Hardenberg
.

Themadag: Aanvang 10.00 uur. We gaan door tot half vijf

Opgave Jan Kraak Paasberg 21 7772 DH Hardenberg

Deze informatie is niet alleen om meer inzicht te krijgen, maar ook om een helend bewustzijn te bereiken.

De opzet van Tai Chi Tao is tevens te werken aan:
Liefde, Gezondheid, Welzijn, Geluk, Vriendelijkheid, Verdraagzaamheid, Vrede,
Bevorderen van Zelfontplooiing, Innerlijke Kracht en nog eens Liefde.

Qi Gong voor vitaliteit en bij chronische pijnen en kanker

De Qi Gong van Tai Chi Tao

Lees de Nieuwsbrief

Verantwoording


2003
Jan Kraak

 
Pagina Afdrukken
Terug naar boven