terug naar:  www.jankraak-taichitao.nl
 
Tai Chi Tao stretch-oefeningen

Gymnastiek-stretchen helpt niet

Lees ook de Nieuwsbrief
Klik op: Nieuwsbrief en activiteiten

Sportbeoefenaren stretchen heel wat af. Voor dat een trimmer van start gaat hij/zij stretchen. Na afloop weer. Schuin tegen een boom staan duwen met een been naar achteren en maar drukken. Als je echter spieren wil voorbereiden op een prestatie dan kun je ook technieken uit tai chi tao gebruiken.

Je doet bijvoorbeeld eerst wat ademoefeningen met daarna enkele oefeningen om te aarden. Daarna ga je sierlijke bewegingen maken waarbij het stretchen kalm en zacht wordt uitgevoerd. Er zijn zoveel technieken dat je elk onderdeel van je lichaam kan bewerken. Na afloop van de sportprestatie ga je de tai chi tao-stretchoefeningen opnieuw doen.

Als je het stretchen op de gymnastiek-manier uitvoert ga je de spieren te sterk belasten.
Als je het na afloop doet, dan ga je opnieuw de spieren belasten terwijl ze door de sport-acties al belast zijn. En je denkt dat je met stretching blessures kunt voorkomen.

Over stretchen is er ook een onderzoek geweest.
Een publicatie hierover stond o.a. in het blad Intermediair:

Stretchen helpt niet

Handen tegen de muur, een been gestrekt naar achteren en dan langzaam je hiel naar de grond duwen. Zelfs de meest amateuristische sporter weet dat je voor en na het sporten even je spieren moet rekken. Daarmee voorkom je spierpijn en blessures, zo luidt de gebruikelijke verklaring. Maar volgens fysiotherapeuten Rob Herbert en Michael Gabriel van de Universiteit van Sydney is dat een fabeltje.

De wetenschappers combineerden de resultaten van vijf gepubliceerde onderzoeken naar de effecten van stretchen op spierpijn. Twee onderzoeken gingen over rekken voor het sporten, en drie over het rekken na afloop. In twee van de vijf onderzoeken werd ook gekeken of stretchen helpt om blessures te voorkomen. Het aantal proefpersonen was groot genoeg om betrouwbare conclusies te kunnen trekken, zo schrijven de onderzoekers in het British Medical Journal Journal van 31 augustus 2002.

Geen van de onderzoeken toonde aan dat rekken helpt tegen spierpijn. Ook werd geen relatie gevonden tussen rekken en blessures. Of het resultaat ook geldt voor kinderen en ouderen is niet bekend. De bestudeerde groepen bestonden uitsluitend uit gezonde jonge volwassenen, zoals studenten en militairen.  (gepubliceerd op: 27-9-2002)

Tot zover het artikel.

In tai chi tao leer je sierlijke rustige opwarm- en rekoefeningen, zacht en ontspannend. Het is namelijk vreemd om je spieren strak aan te spannen en te belasten voordat je gaat hardlopen of een wedstrijd moet spelen. Daarom gebeurt dit door beoefenaren van tai chi tao ook niet. Het is eveneens onlogisch om na de inspanning, je spieren opnieuw stevig aan te spannen terwijl ze al zo (over)belast zijn.

De sierlijke oefeningen voor spieren en gewrichten van tai chi tao bereiden je ook goed voor en daarnaast gebruik je ademoefeningen om de spieren meer zuurstof te geven.

Dat is veel logischer.

De Qi Gong van Tai Chi Tao

 

Tai Chi Tao is toegankelijk voor iedereen.

Tai Chi Tao kent geen beperkingen.

 

Tai Chi Tao bestaat niet uit oefeningen alleen.
Tai Chi Tao is een ontspannings-, bewegings- en
gezondheidsmethode. Tai Chi Tao geeft je meer
inzicht in het leven en leefwijze door zelfontplooiing.
Door Tai Chi Tao leer je het natuurlijk proces weer
ontdekken en waarderen. 
Tai Chi Tao zorgt voor een helend bewustzijn. Het
geeft je meer verdieping in je leven. Tai Chi Tao
zorgt er voor dat je de dingen die je doet een stuk
gemakkelijker kunt doen, zodat stress vermeden wordt.

Disclaimer


2002
Jan Kraak

 
Pagina Afdrukken
Terug naar boven