terug naar:  www.jankraak-taichitao.nl
 
Spieren en energie. Zonder krachttraining spieren versterken

Vrije doorstroming belangrijk


Ook goed om te weten bij spierdystrofie

In Tai Chi Tao gaan we bij problemen met spieren en pezen energetisch te werk Dat is een andere invalshoek dan direct te denken aan massage en het versterken van spieren door inspanning. Immers, de spieren werken pas goed als alle energieŽn in ons lichaam vrij kunnen stromen. Als er sprake is van een blokkade of overbelasting, wordt de optimale natuurlijke functie van de spieren belemmerd. Dat heeft ook zijn weerslag op pezen en botten. Met name de botten die door spieren bewogen moeten worden.

Spieren en pezen hoef je niet te spannen of te masseren om ze in conditie te brengen. In de vijf elementen tai chi tao wordt gewerkt met de lever- en milt-energie en met chi. De lever is verbonden met de pezen, de uiteinden van de spieren. De galblaas is hierbij ook van belang, want lever en galblaas horen bijelkaar. Denk daarbij ook aan klachten als reuma, fibromyalgie en ME. De milt is onder anderen verbonden bindweefsel en spieren.

De wijsvinger en middelvinger bevatten punten voor het spierstelsel. Beide vingers kun je strekken en de topjes van deze vingers naar elkaar toe richten terwijl je rustig mediteert en ademt. Ook kun je de handpalmen tegen elkaar doen en dan zo dat alleen de genoemde twee vingers van je rechter- en linkerhand tegen elkaar komen. Je wrijft de twee vingers op deze wijze een tijdje tegenelkaar. Zie foto hieronder. Met de positie van de twee vingers kun je tai chi tao-bewegingsoefeningen doen. De twee vingers (ook wel zwaardvingers genoemd) geven een yang-energie.

Bij pijnlijke spieren in handen, armen, schouders en nek, is de dikke darm-meridiaan hierbij ook betrokken. Verder de longenergie, want dikke darm- en longen vullen elkaar aan. Het werken met deze energieŽn is ook van belang bij schrijfkramp.Dat kan je ook doortrekken naar RSI, ofwel de muisarm. In Tai Chi Tao zijn hier vele zachte vriendelijke vijf elementen-oefeningen.
Bij spierproblemen dien je ook de knieholtes en de ellebogen te bewerken.Dat werkt gunstig op de spieren en de doorbloeding en verbetert de opvang van lichtenergie.

Bindweefsel

Stresshormonen die te lang in de bloedbaan blijven door structurele inspanning en stress, verzwakken het bindweefsel. Dat kan problemen geven. Het is ťťn van de belangrijkste oorzaken van fibromyalgie, ME en rugklachten. Bij spieren, pezen en botten is er ook een link te leggen naar het bindweefsel. Spieren en pezen hebben een relatie met de lever en de milt. De lever heeft een relatie met de milt. De milt heeft een directe relatie met het bindweefsel. De botten zijn verbonden met de nieren. Alles grijpt in elkaar.

Bij bindweefselklachten wordt gedacht aan bindweefselmassage, maar dat is niet aan te bevelen. Denk meteen aan het kalmerende tai chi tao om de stress te bestrijden om daarmee de stresshormonen in bedwang te houden. Omdat het bindweefsel in relatie staat met de milt (element aarde) werk je met milt-oefeningen uit tai chi tao.

Bloedcirculatie

De lever en milt hebben invloed op de verwerking en kwaliteit van het bloed.

De lever slaat bloed op en zorgt voor lichaamscellen, glucose-opslag, en speelt een rol bij de aanmaak van gal, vetstofwisseling en ontgiftiging.

De milt zorgt voor de kwaliteit van het bloed, maakt afweercellen aan en is verbonden met het lymfeklierstelsel en de spijsvertering.

Zijn lever en milt in harmonie dan is er sprake van een goede bloedverdeling. Bij structurele spierklachten is er sprake van een tekort aan vitamine E en het mineraal selenium. Neem E, C en selenium. Een natuurlijk middel voor een betere doorbloeding en tegen spier- en gewrichtsklachten is Alchemilla en Arnica D6.

Wind Adem Tai Chi Tao bij chronische pijn en kanker Jan Kraak

Spierdystrofie

Ook voor Post Traumatische Spierdystrofie geldt hetzelfde als in het artikel over spieren is gesteld. Spieren hebben voldoende zuurstof nodig. Zachte Tai Chi Tao-oefeningen en ademtechnieken voor goede doorstroming zijn hierbij onmisbaar. Maar, belangrijk is, dit te ondersteunen met vitamine E en C en het mineraal selenium. Met name aan E heeft iemand met spierklachten gebrek.

De vijf elementenoefeningen van Tai Chi Tao zijn van belang. De lever heeft een functionele invloed op pezen, de uiteinden van de spieren.. De lever is met de galblaas het element hout. De lever is een depot van bloed en lichaamscellen, glucose in de vorm van glycogeen. De lever heeft ook invloed op de vetstofwisseling, vormt de gal, de aanmaak van cholesterol, sexualiteit, bloedvaten, traanvloeistof, en is verbonden met de ogen en nagels.

De lever en pezen hebben een relatie met de milt Maar er zijn ook andere spiermeridianen. Die lopen bijvoorbeeld via de milt-, de nieren- en blaas-meridianen. Dat is het voordeel van de vijf elementenoefeningen van Tai Chi Tao. De spieren moeten van voldoende bloed en energie worden voorzien en daarbij speelt het hart een belangrijke functie.

De lever slaat bloed op en ondersteunt daardoor het hart dat het rond moet pompen. De leverenergie moet daarom goed in orde zijn of worden gebracht. Vandaar de relatie tussen lever en spieren via het hart.

Je kunt de organen en meridianen bewerken door middel van de vijf elementenoefeningen. In Tai Chi Tao heb je daar een groot aantal vormpjes voor, maar ook zeer veel losse vijf elementenoefeningen. Je doet daarnaast extra de oefeningen voor de lever en bewerkt extra de knieholtes (blaas).

Vinger Qi Gong

Verder kun je via de vinger-qi gong en de Duizenden Handen-qi gong van Tai Chi Tao ook invloed op de spieren uitvoeren. In het artikel over spieren worden enkele voorbeelden genoemd. Een belangrijk onderdeel om extra aandacht aan te schenken is het opnemen van chi via de speciale Tai Chi Tao ademoefeningen. In de eerste plaats hebben spieren zuurstof nodig, in de tweede plaats kun je zonder kracht je spieren versterken.

Verder zijn de energetische oefeningen van Tai Chi Tao onmisbaar. Daarbij ga je eerst op simpele wijze de energie in je handen opladen. Je kunt dat doen door in je handen te wrijven of door een denkbeeldige energiebal vast te houden en die bewegen. Je gaat kan daarna met sierlijke bewegingen de energie om je heen hullen. Dat kan speciaal voor de armen of benen en natuurlijk het hele lichaam. Als spierdystrofie de armen, handen en vingers betreft dan pas je ook de technieken toe die tegen whiplash worden gebruikt en ook op deze site staan.

De spieren kun je versterken door de twee-vinger-oefening te gebruiken (zie foto). Strek de wijsvinger en middelvinger (beide handen), maak mooie sierlijke bewegingen met je armen. Laat je handen zakken en trek de handen op tot aan je keel met een inademing en laat ze zakken met een uitademing, minstens 6 keer. De 2 vingers blijven gestrekt.

Normale massages op de spieren zijn uit den boze. Je mag alleen via je handen zonder aanraking energie in brengen en laten circuleren en zachtjes strijken en afstrijken. In Tai Chi Tao mogen de spieren ook niet aangespannen worden. Door het zachte werken met chi hoef je je niet in te spannen.

Alles gaat energetisch.

Zie ook de artikelen over spieren en whiplash.
De Qi Gong van Tai Chi Tao

Meditatieve loop-vormen, meditatief bewegen, Duizenden Handen Van Boeddha-meditatie, visualisatie

 

 Tai Chi Tao Valpreventie, goed aarden, speels bewegen


Windademing Qi Gong voor Vitaliteit, en bij Chronische Pijnen en Kanker

De Jan Kraak Vrijdag Column

Tai Chi Tao is toegankelijk voor iedereen.

Tai Chi Tao kent geen beperkingen.

 

De opzet van Tai Chi Tao is tevens te werken aan:
Liefde, Gezondheid, Welzijn, Geluk, Vriendelijkheid, Verdraagzaamheid, Vrede,
Bevorderen van Zelfontplooiing, Innerlijke Kracht en nog eens Liefde.

 

Tai Chi Tao bestaat niet uit oefeningen alleen.
Tai Chi Tao is een ontspannings-, bewegings- en
gezondheidsmethode. Tai Chi Tao geeft je meer
inzicht in het leven en leefwijze door zelfontplooiing.
Door Tai Chi Tao leer je het natuurlijk proces weer
ontdekken en waarderen. 
Tai Chi Tao zorgt voor een helend bewustzijn. Het
geeft je meer verdieping in je leven. Tai Chi Tao
zorgt er voor dat je de dingen die je doet een stuk
gemakkelijker kunt doen, zodat stress vermeden wordt.


De Jan Kraak Vrijdag Column  


2002
Jan Kraak

 
Pagina Afdrukken
Terug naar boven