terug naar:  www.jankraak-taichitao.nl
 
Fibromyalgie/ME en Hormonen

Verstoringen en disharmonie


ME - CSV - Fibromyalgie, allemaal hetzelfde

Zowel bij fibromyalgie en ME is er niet alleen sprake van verstoring van de energie-huishouding, het weglekken van energie, maar ook van een verstoring in de hormoon-huishouding. Het hormoon serotonine werkt niet meer optimaal en dit hormoon is onder anderen belangrijk voor het overdag goed kunnen functioneren. Serotonine heb je vooral overdag nodig en wordt beschouwd als een werkhormoon.

Melatonine is belangrijk voor rust en het immuunsysteem. Beide hormonen zijn bij fibromyalgie en ME verstoord. Het zorgt voor een verstoorde harmonie van bioritme en afweersysteem. Melatonine heeft een centrale rol om de electrische netwerken in je lichaam te regelen. Dit hormoon werkt als een interne klok voor het goed functioneren van de bioritmes, het interne communicatiesysteem, het regelen van het immuunsysteem en spijsvertering.

Serotonine is onder meer betrokken bij mechanismen als eetlust, slaap geheugen en leren, temperatuur regulatie, stemming, gedrag, hart en bloedvaten, spierspanning, klierregulatie en depressie. Verder speelt serotonine een belangrijke rol in het evenwicht van de bloedplaatjes en de beweeglijkheid van het maag-darmkanaal. De gemiddelde mens beschikt slechts over ongeveer 10 mg serotonine. Dat lijkt weinig maar toch zijn de farmacologische en psychologische effecten enorm. Verstoring van de afgifte van serotonine zorgt voor onrust, depressie, obsessieve stoornissen, eenzijdig gedrag, beroerte, vetzucht, pijn, hoge bloeddruk, stoornissen in de bloedsomloop, migraine, darmklachten, misselijkheid.

Er moet dus weer harmonie in lichaam en geest komen. Dat doe je niet door sport-achtige training en niet door inspanning. Je moet zuinig met je energie omgaan want daar heb je te weinig van. In Tai Chi Tao kun je op een zachte, eenvoudige, vriendelijke, kalme manier weer energie opdoen. Daardoor ga je spanning ontladen en nieuwe energie opdoen zonder inspanning.

De spieren leer je te ontspannen en weer sterker te maken door middel van chi, ook wel geschreven als qi. Chi doe je op door de specifieke mooie langzame simpele bewegingsoefeningen en door ademoefeningen. Als je daar mee bezig gaat krijg je steeds meer energie. Na enige tijd vult de energie-reservetank, die helemaal leeg is, zich weer gestadig aan. Ookal is die reservetank nog maar half vol dan verspreid de energie zich beter en gaat het zelfgenezend vermogen van het lichaam weer aan de slag.

Het is een misverstand te denken dat door inspanning je weer fit kan worden. Dat komt doordat in het Westen teveel gedacht wordt in termen van longen en spieren. Gedacht wordt dat de longcapaciteit alleen vergroot kan worden via een loopband, een hometrainer of vlot bewegen. Het is tevens een misverstand te denken dat je je spieren alleen kan versterken door de spieren aan te spannen en met gewichten te werken.

Energetisch denken

Het lichaam bestaat uit meer dan alleen maar spieren en longen. Daarom is het belangrijk dat men energetisch gaat denken. Typisch is het dat men in de reguliere gezondheidszorg bijvoorbeeld niet denkt aan het doen van ademoefeningen om meer energie te krijgen en daardoor ook de bloed- en energiecirculatie te stimuleren. In Tai Chi Tao is dit wel een belangrijk punt.

Waar ook niet aan gedacht wordt is dat je buik de zetel van energie is. De kosmische en aardse energie komt samen in je buik. Als je centrum te stijf is dan kan de energie zich niet goed verspreiden. Als je dagelijks last hebt dan verkrampt het lichaam nog meer, veroorzaakt blokkades. Je ademhaling zit dan te hoog. Dus ook je centrum moet ruimte krijgen. Dan de houding. Heel wat kwalen ontstaan door een verkeerde houding. Tai chi tao is een bewegings- en gezondheidsmethode en maakt je houding ontspannender en soepeler.

Hormonen

Door de kennis van de vijf elementen-energieleer in Tai chi tao breng je de verstoorde energieën op een eenvoudige wijze weer in balans. Dus niet met inspanning. Als toch van prestatie wordt gedacht om weer kracht te krijgen vergeet men hoe dat gaat werken op je hormoonhuisdhouding.

Juist door inspanning, de druk, het steeds maar bezig zijn en doorgaan is de spanning zodanig opgebouwd dat dit het lichaam heeft verstoord. Ook de hormonen, vandaar de verstoring van serotonine en melatonine.

Leeftijd, organen en hormonen

Ga je toch uit om ook door inspanning en actie weer van je fibromyalgie of ME af te komen dan zet je de mensen op het verkeerde been. Bovendien wordt dan ook geen rekening gehouden met de leeftijd. Bij vrouwen ligt dat nog gevoeliger.

Ouderen worden nogal eens geactiveerd om aan sport te doen. En bij de trainingen worden ze aangemoedigd dat als ze zich maar goed inspannen hun conditie vooruit gaat. Daarbij wordt in het geheel voorbij gegaan dat de hormoonhuishouding die inspanning niet kan bijbenen.

De hormoonhuishouding verandert boven de 50 jaar volkomen.
In Tai Chi Tao houden we daar rekening mee.

Bij vrouwen ligt dat nog gevoeliger. In de vijf elementen energieleer gaat rond je vijftigste levensjaar je lever-energie afzwakken en rond je zestigste jaar je hartenergie. Rond je zeventigste jaar je miltenergie en bij je tachtigste levensjaar je longen. Deze veranderingen hebben ook invloed op je hormonen en spieren. Tai Chi Tao en de daaraan verwante Qi Gong houdt met speciale oefeningen hiermee rekening. De hormonen die rust willen, worden niet onnodig opgejaagd.

In de energieleer zijn genoemde inspanningen niet zo verantwoord dan ze lijken. Ze veroorzaken een teveel aan stresshormonen, zoals adrenaline en cortisol, dat door de bijnieren wordt aangemaakt. Het put de bijnieren uit. Een teveel aan stresshormonen kan boven de 50 jaar schadelijk zijn. Boven de 50 jaar is het hormononale stelsel minder geschikt voor bovenmatige inspanning en competitiesport. Bovendien veroorzaakt het een neurologische belasting.

Valse schijn

Dat je desondanks na inspanning toch een voldaan gevoel hebt komt doordat de stresshormonen je oppeppen. De inspanning bij sporten, fitness, hardlopen en dergelijke, kan wel een goed gevoel geven, maar dat komt door de gedachte dat men nog tot zoiets in staat is en door de stresshormonen. Het goede gevoel is in feite valse schijn. De stresshormonen peppen je op. Het is als doping. In feite is het lichaam en het hormoonstelsel bij mensen boven de 50 jaar niet meer berekend op inspannende werkzaamheden en sport.

Dit is nu wetenschappelijk ook bevestigd. Het wel bekende Max Planck Instituut in München, heeft in 1995 onderzocht wat er met hardlopers boven de 50 jaar gebeurt.

Max Planck was de ontdekker van de quantum-mechanica. Onderzoekster Isabelle Heuser kwam tot de conclusie als hierboven beschreven en ontdekte tevens dat het ook nog een bepaalde invloed op de hersenen heeft. Het gaat hierbij ook om de beta-hersengolven en de

Alfa-hersengolven. Teveel inspanning verhoogt het aantal betagolven: 18 tot 24 trillingen per seconde is normaal, maar dat is bij steeds maar inspanning vele trillingen daarboven.

Dat veroorzaakt een stress-situatie. Het is echter ook al langer bekend dat bij een lange inspanning het bloed naar één plek trekt. Het bloed wordt dan aan andere plaatsen in het lichaam onttrokken. Dat is niet goed. Andere delen van het lichaam worden dan minder goed doorbloed.

Dat geldt zowel voor jonge en oudere mensen. Als je genoemde argumenten op een rijtje zet, dan kom je uit op energetisch werken en het gebruik van de vijf elementen-oefeningen die zacht, rustig vriendelijk en zeer effectief zijn. Het is fijn en verantwoordelijk voor mensen met fibromyalgie, ME, MS, reuma, en op een andere manier zwakke conditie.

Het hormoonstelsel is bij fibromyalgie en ME verstoord. Afgezien van de leeftijd moet je zwakke hormonen niet onnodig proberen op te jagen. Dus ook niet bij jonge mensen met fibromyalgie en ME.

Bij de aanmaak van melatonine speelt de pijnappelklier en de dunne darm een rol. De kalme vloeiende energie-oefeningen, ook hele simpele, werken rustgevend, energievol en meditatief waardoor de betagolven rustig blijven en je meer in het alfaniveau komt.
Dat werkt goed op het hormoonstelsel en herstel van het goede ritme. Daarom werkt Tai Chi Tao zo goed voor mensen met fibromyalgie en ME.
De energetische en ontspannende waarde van Tai Chi Tao
De Qi Gong van Tai Chi Tao

De zachte vriendelijke Tai Chi Tao Massage 
Drie minuten oefeningenserie 
Slapeloosheid en Tai Chi Tao

De Jan Kraak Vrijdag Column

Zie ook de andere artikelen op de website over hormonen.

Copyright 2003 Jan Kraak, overname alleen met
bronvermelding: Jan Kraak Tai Chi Tao Hardenberg

Tai Chi Tao is toegankelijk voor iedereen.

Tai Chi Tao kent geen beperkingen.

 

Tai Chi Tao bestaat niet uit oefeningen alleen.
Tai Chi Tao is een ontspannings-, bewegings- en
gezondheidsmethode. Tai Chi Tao geeft je meer
inzicht in het leven en leefwijze door zelfontplooiing.
Door Tai Chi Tao leer je het natuurlijk proces weer
ontdekken en waarderen. 
Tai Chi Tao zorgt voor een helend bewustzijn. Het
geeft je meer verdieping in je leven. Tai Chi Tao
zorgt er voor dat je de dingen die je doet een stuk
gemakkelijker kunt doen, zodat stress vermeden wordt.


 


4 november 2003
Jan Kraak

 
Pagina Afdrukken
Terug naar boven