terug naar:  www.jankraak-taichitao.nl
 
Tai Chi Tao ook voor beperkingen. Les aan gehandicapten

Niets is wat het lijkt. Als je denkt beperkingen te hebben zijn er toch veel mogelijkheden voor je. Daar gaat Tai Chi Tao van uit. Tai Chi Tao is een gezondheids-, energie-, en bewegingsleer.


Neem een homp klei, dat is niet wat het lijkt. Het lijkt vormloos, bewegingsloos. Maar het bied je duizenden mogelijkheden. Je kunt er een vaas van maken, maar vazen hebben vele vormen, dus je kunt je echt uitleven. Je kunt er een fruitschaal van maken, maar ook andere schalen, schotels, borden, je kunt er bekers van maken met of zonder oor. Je kunt er een beeld van kneden en ook hier heb je weer tientallen mogelijkheden. Enzovoort. Het houdt niet op. En daar waar de mogelijkheden ophouden kun je verder met je verbeeldingskracht. Want verbeeldingskracht is geestkracht en de geest helpt je verder.

Tao staat voor de open weg. Tao staat voor de natuur. En de natuur kent een grote verscheidenheid, diversiteit en de natuur heeft een grote aanpasbaarheid. Zo ook Tai Chi Tao.
Als je Tai Chi Tao doet dan is dat een ontdekkingsreis en een kijkje in veel schatkamers. Je hoeft er maar een minimum aan energie in te steken om een maximale energie op te doen. Eigenlijk ligt de energie, de levens-energie, voor het oprapen. In de natuur, in het universum, is alles energie. En je kunt die energie laten stromen.
Heb je blokkades dan stroomt de energie niet goed. Je ademt dan ook niet goed. Je levensenergie staat dan op een laag pitje. Vuur heeft zuurstof nodig, je levensvlam ook. Je kunt de energie laten stromen door beweging en zonder beweging. Maar ook alleen door een goede ademhaling. Je kunt het ook in beweging brengen door geluid, want geluid is trilling. En trilling brengt energie in beweging. Ook muziek is louter trilling. En zo zijn er tienduizenden composities ontstaan. En er ontstaan steeds weer nieuwe composities.

Ook emoties veroorzaken vibraties. Zelfs een gedachte is al energie en veroorzaakt in je lichaam al een energie, negatief of positief, het is maar net wat je denkt. Denk prettig dan krijgt je een prettige energie. Denk je somber dan krijg je een sombere donkere energie. En dat is negatief. Ook bepaalde bewegingen hebben frequenties. In Tai Chi Tao werk ik veel met de vijf elementen energieŽn. Je hebt er misschien wel van gehoord: water, hout, vuur, aarde, metaal. Die aanduidingen en de daarbij behorende bewegingen werken op organen en meridianen. En je kunt ze ook bewerken door alleen je vingers in bepaalde posities te brengen of te stimuleren.

In Tai Chi Tao is er sprake van een proces van ontdekken en herontdekken, van scheppen en plezier beleven, van energie opdoen en spanning ontladen. Allemaal heel ongedwongen en speels. En je ontdekt ook nog mogelijkheden tot meer zelfontplooiing. Zelfontplooiing ontwikkelen is je meer vrijheid gunnen. Bewegingsvrijheid maar ook geestelijke vrijheid.
Wat ver weg lijkt, is toch dichtbij. Je hoeft niet achter een meester aan te blijven lopen. Ontdek de meester in jezelf. Dus zoek het ook dichterbij. Zoek het ook bij jezelf.

In tai chi tao wordt dat gestimuleerd. 'De maan lijkt ver weg. De maan die weerspiegelt in de vijver is dichtbij. Wat is ver?'

Bekijk het eens anders. Anders denken geeft vele ideeŽn. Je ziet dan veel meer mogelijkheden en aanpassingen. Dat maakt het voor jou een stuk gemakkelijker. Waar het verstand geen oplossing vindt kun je verder met verbeeldingskracht.
Tai chi taohoudt niet op bij de vorm of bij een vaste stijl. Wat je aan vorm ziet is niet de werkelijke uiting. Dat is ook met de natuur zo. De TaoÔsten zeiden al vanaf het begin 'Wat je ziet van de natuur is niet de werkelijke natuur zelf'. We weten er nog maar een beetje van.
Dan, als we weer een stukje meer weten wil dat niet zeggen dat de wetenschap natuurlijk gaat handelen. Ze willen elk stukje naar hun hand zetten en vergeten de samenhang met het geheel. Zij zorgen elke keer voor ontkenningen en beperkingen.

Tao is de open weg. Tao geeft meer mogelijkheden. En wat je nog niet weet kun je wel voelen, gebruiken en begrijpen. Dus wat je niet kan verklaren is er wel en kun je al gebruiken.
Wees daarom open. Voel, probeer, improviseer, voel je prettig. Er is niet een manier om een oefening voor de nieren te doen, maar er zijn talrijke oefeningen voor. Als de een niet kan doe je een andere. Of je past de oefening aan. Je maakt hem bijvoorbeeld iets kleiner. Dat werkt ook.

Het element water, voor je nieren en blaas, heeft vele mogelijkheden. Zo is het ook met de andere elementen. Beperk je niet, zet je zelf niet in een keurslijf, bevrijd je er van en er openen zich veel meer mogelijkheden.
Dat is de weg van Tai Chi Tao van de Oostelijke Groep van Tai Chi Tao en Qi Gong Leraren.

Wind Adem Qi Gong uit Tai Chi Tao bij chronische pijn en kanker

Een dag tai chi tao met gehandicapten

Kortgeleden heb ik in Onna bij Steenwijk een ochtend en een middag mogen
verzorgen voor gehandicapten. Omdat er enkele in een rolstoel zaten en weinig konden bewegen en een man helemaal verlamd was, heb ik me 's morgen op hen gericht. De oefeningen om zich los te voelen en te openen werden als een bevrijdende ervaring beleefd. Doe je armen opzij en open je en zeg 'Haaa...'. Elk gebaar ging met een geluid. Ze werden allemaal ge?nspireerd door mijn performance en beleefden alles mee. Vooral degenen die hun armen niet konden bewegen. Ze voelden toch energie door zich stromen.

Ik deed verder enkele ademoefeningen, zoals het ruiken van een bos bloemen, als het opnemen van nieuwe energie en als een meditatieve gebeurtenis. Ze konden zich het goed voorstellen.Mijn uitleg was dat het niet gaat om hoe de beweging is maar dat het gaat om de beleving en de intentie. Dat geeft een goede energie en een goed gevoel.De werking van de visualisaties konden ze in lichaam en geest ook goed voelen.
De energiebal vasthouden en bewegen gaf tinteling in de handen. Een vrouw met ťťn arm dacht gewoon aan twee armen, twee handen en de bal en het lukte. Degene die dat niet konden kregen hulp van de begeleiding die dan de handen van hen bewogen. Het werken met een partner vonden ze ook een ervaring. De een ging voor de ander zitten.

Energie via gedachtenkracht een hele ervaring
Eentje hield zijn handen beschermend boven de knieŽn van de ander, zodat er een warmte straling ontstaat, maakte dan horizontale cirkels, hield dan de handen weer stil en herhaalde dat nog een keer. Iedereen kreeg warmte en tintelingen in de knieŽn. Bijzonder was dat aan de verlamde man werd gevraagd om aan de knie?n van zijn partner te denken. De vrouw die met hem werkte kreeg warme knieŽn. Zo leerde men dat alles energie is en dat je bij beperkingen nog veel kunt. Een gedachte is ook energie. Met inleven en beleven kun je nog veel doen.
Omdat er voldoende begeleiders waren kon ik ook meerdere en andere oefeningen doen. Verder heb ik enkele vijf elementen vormpjes voorgedaan en dat vonden ze mooi om naar te kijken. Het aantal energie-oefeningen heb ik in de loop van de dag uitgebreid met steeds een terugkoppeling naar eenvoud.
                                          Jan Kraak

Tai chi tao is daarom ook geschikt voor mensen met een handicap.

Tai Chi Tao is toegankelijk voor iedereen.

Tai Chi Tao kent geen beperkingen.

 

Tai Chi Tao bestaat niet uit oefeningen alleen.
Tai Chi Tao is een ontspannings-, bewegings- en
gezondheidsmethode. Tai Chi Tao geeft je meer
inzicht in het leven en leefwijze door zelfontplooiing.
Door Tai Chi Tao leer je het natuurlijk proces weer
ontdekken en waarderen. 
Tai Chi Tao zorgt voor een helend bewustzijn. Het
geeft je meer verdieping in je leven. Tai Chi Tao
zorgt er voor dat je de dingen die je doet een stuk
gemakkelijker kunt doen, zodat stress vermeden wordt.

 


30 september 2004
Jan Kraak

 
Pagina Afdrukken
Terug naar boven