terug naar:  www.jankraak-taichitao.nl
 
Tai Chi Tao & Reuma

Verstoring

Er zijn meer dan 200 reumatische aandoeningen. Maar in alle gevallen is de oorzaak hetzelfde. Een verstoring van de nieren en de lever, bloed- en energiecirculatie. Daardoor krijgen de spieren en aanhechtingen bij gewrichten onvoldoende doorstroming en energie. Afvalstoffen blijven daardoor te lang hangen. Er ontstaat stijfheid en pijn. De doorstroming is gestagneerd.

Bij pijn en stijfheid is er sprake van verlies aan elasticiteit van spieren. Een pijnlijk gewricht noodzaakt, via refelexen, de spieren op de aangetaste plekken, zich sterk te spannen. Het bindweefsel om elk gewricht krimpt hierdoor. Omdat de doorbloeding van de spieren samengaat met het gebruik van de spieren, ontstaat door minder gebruik van de spieren, ook minder doorbloeding. Een goed uurstoftransport wordt hierdoor belemmerd. Er ontstaat een teveel aan urinezuur. De nieren kunnen het urinezuur niet goed verwerken.

Yin en Yang

Reuma is een yinziekte. De energieŽn van de nieren en de lever zijn verstoord. Dat geldt ook bij artritis. In Tai Chi Tao gaan we energetisch te werk en gebruiken daarbij yin en yang en de vijf elementen energieleer met de daarbij behorende zachte en vriendelijke oefeningen. Belangrijk zijn:

* Het verbeteren van de doorstroming in het hele lichaam met in het bijzonder de betrokken energiebanen;
* Het verbeteren van de doorbloeding en energiecirculatie met zachte technieken en ademhaling;
* Het verbeteren van de leverenergie (deze is verbonden met de spieren en pezen, bloedafzet, filtering).

Dat betekent verder, dat:

* Bij reumapijn in de schouders aandacht wordt besteed aan de dikke en dunne darm, longen en   galblaas;
* Bij lager gelegen pijnen aandacht wordt besteed aan de energieen van de maag, milt, blaas,     nieren  kringloopmeridiaan;
* Bij zwellingen en opgeblazen toestanden de drievoudige verwarmer-meridiaan wordt bewerkt;
* Bij vochtophoping de miltenergie wordt bewerkt.

Bescherming

Alles is energie. Ook weersomstandigheden en voeding. Bij vochtig weer en een vochtige wind moet men zich hiertegen beschermen. Dat kan door kleding, door voeding en Tai Chi Tao-oefeningen. Eet niet teveel vochtig voedsel (sauzen, soep, ijs, koud drinken) bij nat- en vochtig weer. Stel er droger voedsel tegenover. Doe je dit niet dan wordt het yin en yang-evenwicht verstoord. Bedenk dat bij een vochtig klimaat en wind er sprake is van een logge energie. Als die logge energie eenmaal in je lichaam zit gaat hij er moeilijk weer uit.

Geen yin-eten voor reuma-pati?nten

De voedingsadviezen aan reumapatienten zijn zeer slecht. Er wordt hierbij niet in termen van energie gedacht. Zoals gezegd is reuma een yinziekte. Helaas eten reumapatienten teveel yin-voeding. Daardoor wordt yin bij yin gevoegd en wordt de energiehuishouding nog verder meer verstoord.
De winter is yin. Als je dan yinvoedsel eet voeg je koud bij koud, terwijl je juist yang- en verwarmend voedsel moet eten om yin en yang-energieen in evenwicht te houden. Zo is rauwkost (yin en koud) voor reumapati?nten, maar ook voor gezonde mensen, niet goed.
Het spijsverteringssysteem van de mens is niet berekend om rauwkost te verteren. Het lichaam moet zoveel energie steken om rauwkost te verwerken dat het je meer energie kost dan je er uithaalt. Rauwkost is populair geworden door de afslankrages
. Je kunt er van afslanken, dat is logisch, want je hebt er niets aan. Het is maagvulling, geen voeding.

Fruit is yin. Eet in de winter met mate fruit. Je kunt dan enkele soorten fruit wel yang maken. Eet gebakken banaan met kaneel, partjes appel met kaneel uit de oven, warme stoofpeertjes en een keer warme tutti frutti. Gebruik ook meer verwarmende kruiden. Gebruik in de voeding ook elke dag gember, in je thee of soep en eet een stukje gember met honing. Gember versterkt je afweer, je darmen en is goed voor de spijsvertering en verlicht pijn. Verwarmende kruiden (yang) zijn bijvoorbeeld o.a. kaneel, nootmuskaat, rozemarijn, dille, kruidnagelen, en zwarte peper.

De vijf smaken
In goede volwaardige voeding zijn ook de vijf smaken van belang. Daardoor verbeter je de spijsvertering en haal je meer bouwstoffen uit je voedsel. Bij elke maaltijd gebruik je de vijf smaken zout (zeezout), zoet, zuur, bitter en scherp. Deze smaken zijn in genoemde volgorde verbonden met je nieren, milt, lever, hart en longen. Eet minder vlees om een teveel aan urinezuur te voorkomen. In vis zitten betere en minder schadelijke zuren.

Richt je op bovenstaande uitleg.
Het gaat om het weer in balans brengen van de energieŽn en het krijgen van inzicht hierin.

Vijf elementen

De vijf elementen spelen in Tai Chi Tao een belangrijke rol. De lever is verbonden je spieren, pezen, ogen, bloefafgifte, de kwaliteit van je cholesterol. De nieren en blaas zijn verbonden met het hormoonstelsel, het beendergesteld, gewrichten, merg. De blaas is tevens verbonden met je middenhersenen. De milt zorgt voor afweercellen, weerstand, is verbonden met je bindweefsel, het lymfeklierstelsel en het regelen van vocht (met milt-technieken kan je een teveel aan vocht verdrijven) en een goede milt-energie houdt de spieren soepel en glad.

Door de vijf elementen kun je de energie van je hart verbeteren zodat die beter voor de bloedcirculatie kan zorgen en op een goede wijze energie aan de nieren kan afstaan. Hart en nieren hebben ook met elkaar te maken. Doordat bij reuma-ziektes de nierenergie niet goed functioneert raakt het hart te vol en kan geen of onvoldoende energie aan de nieren afstaan. De nieren blijven dan te zwak.

Dat hart en nieren met elkaar te maken hebben is terug te vinden in de al zeer oude uitdrukking 'in hart en nieren' met iets bezig zijn. De longen en dikke darm horen bij elkaar en zijn belangrijk voor het opnemen van energie (chi) en de afscheiding van afvalstoffen. De longen zorgen tevens voor de verdamping van vocht en de aanmaak van beschermend slijm en slijmvliezen. Een goed functionerende dikke darm geeft weer energie aan de maag.

Voor pijnlijke gewrichten zijn de homeopatische producten Alchemilla complex Atrosan (Atroflor) een probaat middel.

Door tai chi tao vijf elementenoefeningen, speciaal voor lever en
nieren, wordt verlichting gebracht.

Vitaminen

Pijn, medicijnen, yinvoeding, vreten energie en tasten het afweersysteem aan. Daarom zijn
supplementen nodig om het tekort aan te vullen. Ook de hormoonhuishouding raakt verstoord.

Tekorten zorgen voor


 verlies aan bouwstoffen, vitaminen en mineralen. Neem een goede B-complex met daarnaast extra B3, B6 en B15. Vitamine B3 stimuleert o.a de bloedsomloop en is goed tegen allergie.

B6 is goed voor bloed en voldoende ijzer, het verbeteren van de suikerspiegel, is vochtafdrijvend, goed voor de stofwisseling, zenuwen en spieren. B15 zorgt voor een beter zuurstoftransport van de longen naar het bloed en spieren. Vitamine C is een anti-oxidant, ondersteunt B6 en andere vitaminen en mineralen. Vitamine E is goed voor de aanmaak van goede cholesterol en goed voor het bindweefsel. E en A is in samenwerking met lecithine goed tegen vrije radicalen en om littekenweefsel en verklevinen te vermijden. De mineralen zink, magnesium en kalk zijn goed voor enzymen, weerstand, botten en spieren. Zink kan niet zonder kalk en magnesium. Deze drie moet je altijd samen nemen. Zink en B6 werken samen en zijn belangrijk voor de alvleesklier.

Kruidenthee

Drink dagelijks kruidenthee. Je kunt kiezen uit kamille, duizendblad, salie, brandnetel, citroenmelisse, venkel, rooibos, groene thee en driejarenthee. Deze kruiden werken zuiverend, ontspannend, zuurafdrijvend en bevorderen de gezondheid.
Doe in je thee ook een stukje gemberwortel of gemberpoeder.
Als je gewone thee drinkt, neem dan looizuur-arme of Groene thee.

Alle oefeningen in Tai Chi Tao zijn energetisch, zacht en vriendelijk. Dat geldt ook voor de Tai Chi Tao-massages waarbij niet wordt gekneed. Het gaat om zachte aanrakingen en vibratie. Deze technieken beinvloeden het hele lichaam van op tot teen. Bijvoorbeeld, als je op de schouders bezig bent dan dringt het in je hele lichaam door. Daardoor wordt van top tot teen de energiestroom en bloedcirculatie op een subtiele manier verbeterd.

zie ook Sucralose, aspartaam, lightproducten aantasting gezondheid
De energetische en ontspannende waarde van Tai Chi Tao
Alles over WAO en uw rechten

De kracht van visualisatie-meditatie en de aanmaak van afweercellen op mijn site zijn de resultaten vermeld.

Ook in andere artikelen zijn er verwijzingen dat je anders kan omgaan met geest en energie en positief denken:

 

Tai Chi Tao is toegankelijk voor iedereen.

Tai Chi Tao kent geen beperkingen.

 

Tai Chi Tao bestaat niet uit oefeningen alleen.
Tai Chi Tao is een ontspannings-, bewegings- en
gezondheidsmethode. Tai Chi Tao geeft je meer
inzicht in het leven en leefwijze door zelfontplooiing.
Door Tai Chi Tao leer je het natuurlijk proces weer
ontdekken en waarderen. 
Tai Chi Tao zorgt voor een helend bewustzijn. Het
geeft je meer verdieping in je leven. Tai Chi Tao
zorgt er voor dat je de dingen die je doet een stuk
gemakkelijker kunt doen, zodat stress vermeden wordt.

Disclaimer


2002
Jan Kraak

 
Pagina Afdrukken
Terug naar boven