terug naar:  www.jankraak-taichitao.nl
 
Osteoporose en Tai Chi Tao

Vijf elementen


In Tai Chi Tao kijken wij vanuit de vijf elementen energieleer tegen osteoporose aan. Botontkalking komt het meest voor bij vrouwen. Er is echter een ontwikkeling dat steeds meer mannen en ook jonge mensen er aan gaan lijden.


Uit een onderzoek in 1998 bleek een half miljoen vrouwen osteoporose te hebben. Het aantal is sindsdien sterk gestegen. Per jaar breken 12.000 vrouwen een heup en enkele tienduizenden een pols. Zo'n 8000 vrouwen per jaar lopen wervelfracturen op. En wat te denken van de toename van bekkeninstabiliteit. Vrouwen hebben vanaf hun menstruatie extra kalk nodig. Veertien dagen voor de menstruatie daalt de kalkspiegel reeds.

Botontkalking treedt in het algemeen rond de leeftijd van 45 jaar op en gaat het snelst bij vrouwen in de menopauze. Tegenwoordig treedt botontkalking ook op door een andere leefwijze en voedingspatroon (lijnen, light- en magere producten, minder calorieŽn, junkfood, slechte spijsvertering). Het een en ander heeft ook een hormonale verandering tot gevolg. Ook het veel water drinken, dat wordt geadviseerd bij het lijnen, heeft gevolgen, omdat de nieren het vele vocht niet kunnen verwerken. Dat geldt ook voor het vele bierdrinken, dat een normale zaak is geworden. Het verzwakt de nieren. Nieren en het beendergestel horen in de vijf elementenleer bij elkaar. De gevolgen voor de nieren hebben dus ook gevolgen voor het beendergestel.

Kinderen

Kinderen worden ook in het huidige levenspatroon meegezogen. Afgezien van de verslechtering van de voedingsgewoonte krijgen ze ook extreem teveel suiker door frisdrank en veel snoepen en te weinig rust. Dat heeft op den duur gevolgen voor de weerstand en de botten. De verzwakking valt niet te compenseren met sporten alleen.

Bekend is dat sporters veel meer blessures (enkels, knieŽn),
en botbreuken hebben dan heel vroeger.


Osteoporose is niet alleen meer een vrouwenkwaal. Twintig procent van alle mannen loopt fracturen op, omdat de benen te dun en te zwak zijn geworden. Er treden ook meer letstels op aan rug-en nekwervels. Door de toename van chemicalieŽn in milieu, de bouw en voeding, ontstaat er een teveel oestrogenen. (zie ook het artikel op mijn website over Hormonen in de war door chemicalieŽn

Teveel oestrogenen

Door de dominantie aan oestrogenen ontstaat er een tekort aan progesteron, een hormoon die de botten sterk moet houden. Daardoor ontstaan ook tekorten aan elementaire mineralen en vitaminen. Onder anderen een tekort ontstaat aan vitamine D en de mineralen calcium, magnesium en zink.

Osteoporose is ook een verstoorde uitwisseling tussen botweefsel en bloed. Daardoor lekken calcium en andere mineralen naar het bloed en daardoor wordt het beendergestel zwakker. De genoemde mineralen en vitamine D dien je dan ook aan te vullen met supplementen. Je voegt daar een vitamine C aan toe om alles sneller te kunnen opnemen. Het moet in combinatie met elkaar. Neem nooit alleen kalk, dan onttrek je magnesium en zink aan je lichaam. Neem genoemde mineralen altijd in combinatie.

De zon maakt D aan, maar dat geldt niet als je achter glas zit. Neem volle melk of volle karnemelk en volle yoghurt. Bij osteoporose pas je veel nieroefeningen toe (waterelement). Waarom? Nieren zijn namelijk verbonden je beendergestel, merg en hersenen. Merg voedt de botten. De nieren zijn verder verbonden met je oren. Teveel en te lang lawaai maakt de nieren ook zwakker.

Daarnaast werken we met hout-oefeningen voor de lever. De lever is verbonden met de spieren en de pezen. We gebruiken ook milt-oefeningen. De milt is onder anderen verbonden met het bindweefsel (het weefsel dat bind). De Tai Chi Tao-oefeningen gestoeld op de vijf elementen hebben een gunstige invloed op je hormoonstelsel. Er is een scala aan vijf elementen-oefenstof in Tai Chi Tao.

Pas ook versterkende chi-oefeningen en chi-ademoefeningen toe.
Dat is ook belangrijk voor chi-doorstroming naar spieren, pezen en de organen.

Medicijnen zijn vaak erger dan de kwaal.

Eťn van de medicijnen tegen osteoprose is Evista. Ook Fosamax is zeer omstreden.

Cases of Jaw Bone Death Caused by Fosamax often Unreported

Een andere drug is Boniva. Ze doen de botten meer schade dangoed. Fosamax kan ook nog
de ogen verslechteren.

Fosamax May Damage Liver

Fosamax Increases Ulcer Risk Especially if Taken With Anti-Inflammatories

Premarin Fails to Benefit Bones, So Let's Use Fosamax Instead

Estrogen No Cure For Bone Loss

Does Fosamax (Aldrenoate) Prevent Bone Loss? Two New Studies Say It Does, I Say Beware!

What can you do to strengthen your bones safely and naturally?

  • Eat according to your nutritional type. This will ensure that you?re getting enough nutrients for your bones, and will correct your omega-6 to omega-3 ratio.
  • Consider supplementing with vitamin K, if you are not getting enough from food alone. Vitamin K serves as the biological "glue" that helps plug the calcium into the bone matrix.

Exercise. Studies show that exercise is just as important to your bone health as eating a calcium-rich diet.

If You Have Osteoporosis, Wheat May be Responsible

Male Osteoporosis: A Silent Threat

----------------------------------------------------------------------------------------------

Tai Chi Tao is toegankelijk voor iedereen.

Tai Chi Tao kent geen beperkingen.

 

Tai Chi Tao bestaat niet uit oefeningen alleen.
Tai Chi Tao is een ontspannings-, bewegings- en
gezondheidsmethode. Tai Chi Tao geeft je meer
inzicht in het leven en leefwijze door zelfontplooiing.
Door Tai Chi Tao leer je het natuurlijk proces weer
ontdekken en waarderen. 
Tai Chi Tao zorgt voor een helend bewustzijn. Het
geeft je meer verdieping in je leven. Tai Chi Tao
zorgt er voor dat je de dingen die je doet een stuk
gemakkelijker kunt doen, zodat stress vermeden wordt.

Alles over WAO en uw rechten

Disclaimer
 


2002
Jan Kraak

 
Pagina Afdrukken
Terug naar boven