terug naar:  www.jankraak-taichitao.nl
 
Onrustige benen en voeten

Onrust in het lichaam


Mensen met onrustige benen en voeten kunnen de beweging niet tegen houden. Als ze zitten beweegt er een been driftig op en neer en als ze op bed liggen worden ze ook geplaagd door schokkende bewegingen. Het betekent dat er onrust in het lichaam en het centrale
zenuwstelsel zit.

In tai chi tao wordt met energetische krachten gewerkt, gebaseerd op de vijf elementen energieleer. Bij onrustige benen is in tai chi tao de conclusie dat er is sprake van disharmonie en verzwakking van de energie van nieren, blaas, maag en milt.

De oorzaken kunnen kunnen velerlei zijn: teveel stress, te hoge werkdruk en te weinig ruimte voor jezelf;
of te grote psychische druk zonder dat je het in de gaten hebt, en te weinig genegenheid krijgen;
het niet onder controle hebben van  je wilsenergie (te zwakke niet energie);
tekorten vanwege voeding, tekort aan magnesium, te zwakke energie van nieren, blaas, maag en milt.
Het zenuwcentrum is te yin en daardoor ontstaan er spiertrekkingen. Magnesium werkt als een spierontspanner. Bij magnesium moet je er ook een kalk- en zinktablet innemen om magnesium goed te
laten werken.

Dat heeft weer gevolgen voor de hormonen en de endocriene klieren. Energetisch is er windenergie in het lichaam gekomen en dat tast het zenuwcentrum aan. Je moet je tegen de windenergie beschermen. Windenergie komt het eerst binnen via hoofd, keel en bovenlichaam. Zeker bij wind en storm bescherm je je door de knoopjes dicht te doen of door een dun sjaaltje.

Je kunt onrustige benen niet met voetreflexologie alleen bestrijden. Belangrijk zijn ook punten op andere delen van het lichaam en meditatieve adem- en ontspanningsoefeningen, verandering in eet- en leefwijze. Door een tekort aan magnesium ontstaan er ook spiertrekkingen. Een tekort aan magnesium kan ook ontstaan doordat de persoon alleen maar kalktabletten neemt. Dan wordt er magnesium aan je lichaam ontrokken. Magnesium zit in bonen, noten, volkoren granen en groene groenten.

Wat de eetgewoonten betreft moet je overgaan tot volwaardige voeding op basis van yin en yang en de vijf smaken.
Omdat de spieren in de benen door spanning te weinig zuurstof krijgen en te weinig suiker is het innemen van
een suikerklontje van rietsuiker of druivensuiker soms een tijdelijke oplossing. Maar het neemt de oorzaak niet weg.

De wervelkolom is ook belangrijk. Je kunt de wervelkolom zacht masseren en dat je zowel rechtstreeks op de rug als op de wervelstreek op de voeten om het zenuwstelsel beter te laten doorstromen. Zones en lijnen zitten op de voeten en handen.

Degene die er last van heeft, kan de nierenergie verbeteren door tai chi tao-oefeningen en door een drukpunt onder beide voeten. Dat kan zittend door een knikker te nemen en er eentje te leggen op het eerste nierpunt klaterende bron geheten (dat is het punt dat in de voetreflexologie aangeduid wordt als de zonnevlecht). Je blijft minimaal 5 minuten rustig zitten. Je voelt de knikkers en je brengt je aandacht er ook naar toe.
Als je zit dan zet je je je voeten een voetlengte verder naar voren waardoor de onrust kalmeert.

Kortom, belangrijk zijn de genoemde energiepunten en factoren, de ontspannende tai chi tao-oefeningen op basis van betere houding, vijf elementen, rustige ademoefeningen. Hierdoor kalmeer je ook de beta-hersengolven die in feite te hoog zijn (geen 18 tot 24 trillingen per seconde maar ver daarboven, zodat er nooit geen rust in je lijf en spieren komt).

Het versterken van de milt kan via de punten op de linkerhand. Er zijn ook hand-qi gong-houdingen (mudra's). De milt, element aarde, zorgt ook voor stabiliteit. Om de onrustige benen/voeten tegen te gaan is een behandeling eens per week niet voldoende. De persoon moet een aantal technieken en oefeningen leren om elke dag thuis te doen.

Oefenen in harmonie. Nieuwe energie

Energie verandert, wetenschap niet, maar hoe zit het met de alternatieve kant?

 

Energie is er in vele soorten


Communicatie en resonantie, energie en telepathie


Nuances in Yin en Yang en Chi

Chakra's en Geest en de werking van Chi


Chi, De kracht van eenvoud


2 juli 2004
Jan Kraak

 
Pagina Afdrukken
Terug naar boven