terug naar:  www.jankraak-taichitao.nl
 
Push hands en vrouwen

Vrouwelijke aspecten
 
In het vaste systeem tai chi chuan voelen vrouwen zich niet zo aangetrokken tot push hands. Dat geldt zowel voor de oefen- als de wedstrijdkant. Ik hoor dat wel meer. Volgens mij ligt dat aan het feit dat push hands teveel ontwikkeld is door mannen. Het vrouwelijke aspect is daardoor vergeten.

Vrouwen hebben van nature meer chi dan mannen en vrouwelijk bekkengebied is sterker. De mannen hebben teveel een stempel op de ontwikkeling van Tai chi chuan gelegd. De vrouwelijke energie en geraffineerdheid worden daardoor niet benut, omdat vrouwen die de tai chi-chuanstijl beoefenen, de mannenlijkse tai chi toepassen. In het begin van tai chi chuan waren het vrijwel allemaal mannen die het doorgaven. Vrouwen die tai chi chuan zijn gaan lesgeven hebben zich in feite de mannenlijke intepretatie ervan eigen gemaakt. Dat geldt ook voor push hands.

In Tai Chi Tao wordt een andere manier van push hands gegeven, klevende handen genaamd. Het is speelser en ongedwongener, leuk en gevarieerder en het heeft geen enkele wedstrijd-element. Wat push hands betreft wordt vergeten dat een vrouw anders is gebouwd. Als twee mannen tegen over elkaar staan met de linkervoet voor (en de overlapping van beide voorste voeten is een halve voet) en ze raken met de rechterhand elkaars borst aan, dan zijn de armen gestrekt. Staat een man in dezelfde positie tegenover een vrouw dan is zijn arm gebogen vanwege haar borsten. De vrouw moet haar arm wel strekken. Zij moet dus meer afstand overbruggen.

Neem de heupen. Een vrouw heeft bredere heupen, de man smallere. Duwt de vrouw naar de zijkant van zijn heup, dan is raakvlak kleiner. Bij de vrouw is het raakvlak groter. Zij moet daarom niet dezelfde positie als de man innemen maar eigenlijk in een bredere stand staan. Dat hieraan niet gedacht wordt merk je bij de regel dat je een stand op schouderbreedte moet aannemen. Zowel voor mannen als vrouwen. Zo staat het ook in de boeken.

Met de bouw van de vrouw wordt geen rekening gehouden. In Tai Chi Tao wordt echter altijd geadviseerd dat mannen de voeten op schouderbreedte en vrouwen op heupbreedte moeten hebben. Als een vrouw bij push hands een grotere stand inneemt dan heeft zij meer mogelijkheden om te ontwijken als ze wordt geduwd en zij heeft reikwijdte als zij moet pushen. Ook heeft de vrouw biologisch gezien een krachtiger bekken dan de man.

Bij push hands-wedstrijden blijft van de principes vaak niet veel over. Er wordt menigkeer toch spierkracht gebruikt en het is niet zo fraai als je push hands oefent. Dat is ??n van de reden dat bij vrouwen push hands niet erg populair is.

Is er toch kracht in het spel dan verander je de spelregels en je stand van de voeten. Vrouwen kunnen meer aarden en de soepelheid en chi van hun bekken gebruiken en als het nodig is ook meer spierkracht. Als je een voet voor hebt kun je een wijdere stand innemen, waardoor je een grotere beweging naar achteren kunt maken als je geduwd wordt.
En je kunt dan zo ver gaan dat je in de houding 'de slang kruipt over de grond' komt of een dergelijke houding die 'de draak strekt zijn staart' wordt genoemd.

De voetenstand hangt bovendien af van de lengte van de tegenstander of van jezelf. Het is dus van belang dat je de technieken van je leraar moet negeren om je aan te kunnen passen. Alle technieken die je geleerd hebt en de chi ten spijt: in een competitie zie je daar weinig van terug. Vaak zie je sjorren en trekken en bewegingen die niet aan tai chi doet denken.

In een oefening of demonstratie lijkt het perfect, maar in een free fight pakt het allemaal anders uit. Dan wordt er ook spierkracht gebruikt. Mannen vinden een dergelijke stoeipartij misschien leuk, maar vrouwen denken daar, zo blijkt vaak, anders over. Bekijk onderstaande video-links

Doug: Moving Push Hands British Open Tai Chi Comp '07

 

YouTube - Tai Chi Push Hands Video Oxford Open 2007

 

Interessant zijn ook de pushing hands technieken uit BaGua

 

BaGuaZhang push hands techniques

BaGuaZhang rolling hands techniques


All BaGuaZhang Tournament Push Hands Competition.


Doe als Yim Wing Chun of zwaardvechtster Yu Lu

Wat ik aan vrouwen adviseer die push hands willen uitvoeren, ook in competitie, is om naast tai chi chuan ook chin na (klemmen en verwringingen) te leren om dat te integreren. Verder adviseer ik om sticking hands (chi sao) uit Wing Chun kung fu te leren. Deze kung fu met chi sao met klevende- en onderscheppende hand- en arm-technieken is ontwikkeld door de vrouwelijke monnik Yim Wing Chun (Hoop op de Toekomst ofwel Mooie Lente). Door chi sao leer je goed te kleven, te onderscheppen, te pareren en aan te vallen. Het is een snelle en directe techniek.

Wing Tsung - Chi-sao training 4

Wing Tsung - Chi-sao training 5

Video Wing Chun - superior blocking
Wing Tsun biffo

Video  Wing Tsun, Karate, Kung Fu - victor_gutierrez

Verder heb je in sommige kung fu-stijlen het verstoren van evenwicht en het neutraliseren van kracht (peng pu) en dat is ook handig om te weten. Om goed push hands te kunnen doen moet je een breder inzicht hebben dan je alleen uit tai chi chuan haalt. Yim Wing Chun was een vrouw die aan kung fu deed, maar ze vond de technieken te omslachtig en met te veel franje omgeven. Daarom ontwikkelde ze haar eigen directe stijl. Daarmee wist ze mannenlijke tegenstanders te verrassen en de baas te blijven. Wing Chun

Film van de week wing chun en Bruce Lee, bekijk diverse video's

Tweede voorbeeld: Yu Lu

Een andere vrouw die als voorbeeld kan dienen was Yu Lu, een zwaardvechtster die elke schermutseling won. Dat was ongeveer 2500 jaar geleden. De kung fu- en tai chi-meester                                                              
Qui Rong Zhao, tot 1987 in China wu-shu-bondscoach, nam haar als voorbeeld. Zij leefde
in een periode waarin zowel kung fu als het zwaardvechten een macho-inhoud had en kracht voorop stond.

                                                    

Zij bleef in een duel uit de slagenregen, pareerde alleen met glijdende klevende bewegingen zodat ze nooit de kracht van de tegenstander hoefde te incasseren, bewoog als een tijger om haar prooi, wachtend op de kans om haar slag te slaan. En dat was altijd als de tegenstander zich door zijn eigen kracht moe had gemaakt. Kortom, ze liet zich niet meeslepen in de krachttechnieken die toen populair waren. Zij gebruikte volop haar eigen vrouwelijke kwaliteiten en ging niet mee in de kwaliteiten die mannen dachten dat ze goed waren.

Derde voorbeeld: veldheer Tsek Kee Quan

Nog een voorbeeld. Tsek Kee Quan, veldheer tijdens de Ming Dynastie, had 500 jaar geleden een leger van goede vechters. Ze imponeerden en konden prachtige demonstraties geven. Maar zijn soldaten verloren toen het land overspoeld werd door Japanse Samoerai-krijgers. De fraaie en de zo geroemde kung fu was niet bestand tegen de directe samoerai-zwaardtechnieken. Tsek Kee Quan besloot toen om de vechtkunst van zijn soldaten van de franje te ontdoen. Hij ontdekte dat je onderscheid moet maken tussen vorm en werkelijkheid.

Andere vechtstijlen

Bij push hands en tai chi-technieken train je altijd met tai chi-ers. Maar hoe pakken tai chi-technieken uit (waaronder pus hands) tegen andere stijlen, zoals bijvoorbeeld Wing Chun, Aikido, Pa Kwa, worstelen, kooi-free fighters, Jeet Kune Do, Braziliaanse jiu jitsu en het soortgelijke Vale Tudo uit Brazili?, K-1 en Muay Thai om maar een paar te noemen. Ik kan je verzekeren dat beoefenaren van deze vechtsporten zich niet zomaar uit het veld laten slaan en een ontzettende incasseringsvermogen hebben en na een push heus niet uitgeschakeld zijn. 
Video Muay Thai vs Tae Kwon Do
Video K-1 Andy Souwer en Albert Kraus
http://www.youtube.com/watch?v=D9DBTa2DNmI

Bovendien zijn het allemaal allround-vechters.Heel wat mannenlijke tai chi-ers zullen hun handen er vol aan hebben en niet zo zeker van een overwinning zijn. Zo superieur zijn mannenlijke tai chi chuan-beoefenaren ook weer niet, ook al hebben ze menige zege tegen een tai chi-partner op hun naam staan.

Tai chi-meesters die ook wu shu (kung fu) doen, zoals Michael Tse, Jason Chan, Kam Yuen, Bruce Kumar Frantzis en Gary Khor, zullen ook andere technieken dan uit tai chi chuan gebruiken. Met Bruce Kumar Frantzis wisselde ik tijdens een training enkele tai chi chuan-technieken uit. Zo voerde ik een tai chi chuan-bevrijdingsactie uit terwijl hij mij van achteren krachtig mijn borst omklemde, terwijl mijn armen ingesloten waren. Mijn armen gingen naar voren zoals je de vorm, die je wilt uitvoeren, opent. Er ontstaat dan ruimte zodat je door de knieŽn kan gaan om uit de omklemming te glippen. De techniek lukte.

'Een mooie techniek maar het is te vriendelijk', zei hij. 'Dit doe je als je echt in gevecht bent'. Ik ging achter hem staan en omklemde hem en in een flits had hij de aanval op mijn kruis uitgevoerd. Het was een techniek die ik in jiu jitsu en wing chun had geleerd. Inderdaad hij had een halve seconde nodig, terwijl de door mij gedemonstreerde actie twee en halve seconde duurde.
Ik wil maar zeggen, dat als je profijt wilt hebben van je tai chi chuan, inclusief push hands, je ook getraind en gespard moet hebben met beoefenaren van andere vechtsporten. Dan verrijk je je inzicht op het gebied van andere zelfverdedigingsvormen. Je kunt je dan vlug aanpassen en je leert hoe je de spelregels ten eigen nutte dient te veranderen. Dat geldt zeker ook voor vrouwen die push hands met een man moeten doen. Je kunt ook meer oefenen op throws en take downs (worpen en naar de grond werken).

Dat is bij veel tai chi chuan-beoefenaren een probleem omdat ze niet kunnen valbreken, zo heb ik gemerkt als ik de throws en take downs toepaste.

Als je je als vrouw op zelfverdediging en push hands wilt richten oefen dan ook andere technieken. Verander de spelregels, doe andere dingen dan hij verwacht of gewend is. Kijk verder dan je eigen stijl. Je mag dat doen. De Amerikaanse tai chi chuan-meester Paul Crompton ontdekte op een gegeven moment dat je basis-principes en technieken uit Pa Kwa in push hands kon gebruiken. Hij heeft dit in push hands ge?ntegreerd.

Doe, als vrouw, maar het geldt voor iedereen, als Yu Lu en Yim Wing Chun. Verander en voeg iets toe. Dan krijgt het loslaten pas betekenis. Dan pas handel je als Tao.

Vrouwelijke energie

Benut als vrouw jouw vrouwelijke energie en gratie. Vrouwelijke energie is een natuurenergie. Niet voor niets spreken we van Moeder Natuur, van Moeder Aarde en van je Moedertaal. Op een demonstratie vertelde ik dit ook aan de deelnemers. De enige man in het gezelschap zei gevat: 'Maar het is het Vaderland'.
Ik antwoordde: 'Maak je geen illusie. Wat is jouw stukje vaderland vergeleken met de grootheid van moeder natuur en moeder aarde'.
En stil was hij. Als moeder natuur en moeder aarde alles kunnen ontwikkelen, waarom ontlenen vrouwen dan niet dezelfde processen hier uit?

zie ook De tao van zelfverdediging 
Meer over tai chi tao

Ontstaan van tai chi-chuan en tai chi tao, Shou Bo

 
  

Hoe is het begonnen, van Zen naar Tao, Jan Kraak vertelt
Martin Wessels: van Tai Chi Tao naar Chi Choice
Push hands en vrouwen
De tao van zelfverdediging
Klein Nederland is groot met wereldkampioenen K-1

Sport en voeding. Wel of geen roofbouw.

Waarde rustig oefenen wetenschappelijk bewezen

Ontstaan van tai chi-chuan en tai chi tao en Shou Bo

Tai Chi Tao en Ki-Aikido vullen elkaar aan

De Qi Gong van de Oostelijke Groep

Wat is Chi? Hoe verfijn je qi gong?

Fibromyalgie/ME/CVS Betere energie om te genezen
Tuina en Tai Chi Tao / Qi Gong ter verbetering van Fibromyalgie. Onderzoek.

De kracht van visualisatie-meditatie en de aanmaak van afweercellen

 Film van de week wing chun en Bruce Lee (video's)


 

 

 

 

 

 

 

 


2002
Jan Kraak

 
Pagina Afdrukken
Terug naar boven