terug naar:  www.jankraak-taichitao.nl
 
De kracht van visualisatie-meditatie en de aanmaak van afweercellen

Wetenschappelijk bewijs


Het is al lang wetenschappelijk bewezen dat er een enorme kracht
zit in meditatie met visualisatie. In de jaren 50 en 60 ontkenden wetenschappers nog dat er een relatie bestond dat het lichaam
invloed kan hebben op de geest en de geest op het lichaam.


Het is nog steeds zo. Medio jaren 90 is er een groots onderzoek geweest van wetenschappers werkzaam aan universiteiten en ziekenhuizen. De uitslag was dat bij het positief denken en meditatie meer afweercellen worden aangemaakt. De resultaten bij kankerpatiŽnten was verbluffend. Het werken met deze methode wordt psycho-neuro-immunologie genoemd.

http://www.youtube.com/watch?v=fEhqS5GPt-w  video
de geheimen van qi, een wetenschappelijk onderzoek


Ondanks de bewijzen wordt het nog steeds op grote schaal genegeerd. Er zijn wel meer dingen die in de reguliere gezondheidszorg over het hoofd worden gezien. Zoals het ademen als stimulerende kracht tot genezing. Vooral mensen die niet kunnen oefenen kunnen toch voor een goede bloed-circulatie en energiedoorstroming zorgen door tai chi tao/qi gong ademoefeningen. Meditatieve visualisatie en ademoefeningen vormen een goede combinatie.
ZIE OOK: Windadem Qi Gong bij Kanker en Chronische Pijnen
BOEKENPAGINA tai chi tao, qi gong en andere energie

In dit artikel staan vele oefenmethodes.

Tai Chi Tao is meer dan alleen wat oefeningen doen. Bewustwording en visualisatie, denkracht, beeldend denken, brengt verandering in het lichaam teweeg. Dat is een belangrijk gegeven waarmee de Oostelijke Groep van Tai Chi Tao en Qi Gong Leraren zich bezig houdt.

Rond 1980 zijn wetenschappers pas op het spoor gekomen dat lichaam en geest ťťn geheel zijn en samenwerken. Rijkelijk laat want dat is al duizenden jaren bekend, bijvoorbeeld in China. Ondanks dat het in het Westen enkele wetenschappers ook erkenden dat er een relatie is, werd er niets meegedaan. Later had men het wel over een gezonde geest in een gezond lichaam, maar om deze twee zodanig met elkaar te verbinden dat ze invloed op elkaar hebben, daarvan was men niet overtuigd. In de Chinese energie zijn lichaam en geest niet apart van elkaar gescheiden om samen te werken, maar vormen lichaam en geest ťťn geheel.

Medio de jaren 90 gingen eenkele wetenschappers opnieuw aan de slag om te kijken wat de invloed is van positieve meditatie. Zij ontdekten en bewezen dat van een gerichte positieve geestkracht een enezende werking uitgaat. De groep wetenschappers is verbonden aan onder anderen de universiteiten in Bristol, Rochester, Alabama, Aberdeen en Trier, hebben het dus bewezen. De wetenschappers die het onderzoek deden zijn o.a. Stafford Lighton, Roter Ader, Nicolas Hall, Janice Kiecolt Claser, Nicolas Cohen, Suzanne Felten, David Felten, Angelique Buske- Kirschbaum, Leslie Walker en Ed Blalock.
De VPRO TV heeft het onderzoek in 1997 uitgezonden.

Meer afweercellen

Met name kankerpatiŽnten deden aan het onderzoek mee. Het hierbij om meditatie, ontspanning, visualisatie en positieve verbeeldingskracht om de zieke plek gunstig te beÔnvloeden en te helen. Het effect dat de wetenschappers nu hebben aangetoond is, dat er meer afweercellen worden aangemaakt. Er worden meer witte bloedlichaampjes geproduceerd die de ziekte of een tumor aanvallen. Deze methode noemden zij psycho neuro immunologie.

Dr. Suzanne Felten van de universiteit van Rochester onderzocht de zenuwuiteinden en spiercellen met electronen microscoop. Zij zocht de relatie tussen lymfocyten en de hersenen. Lymfocyten zijn cellen voor het immuunsysteem. Zij zag dat spiercellen verbinding hadden met lymfocyten. Lymfocyten zijn cellen voor het immuunsysteem. Lymfocyten staan in relatie met de hersenen. Wat zij ontdekte dat de andere cellen met de lymfocyten communiceerden en dat er dus een relatie moet zijn tussen geest en het immuunsysteem.

Dr. Ed Blalock van de universiteit in Alabama stortte zich er op en bevestigde dat witte bloedlichaampjes er op reageerden. Hij wist dat adrenaline het lichaam bij spanning of gevaar op scherp zet als waarschuwing en afweer.zodat het ACTH-hersenhormoon in werking treedt en antilichamen laat groeien. Hij ontdekte dat het brein en het immuunsysteem dezelfde taal spreken.

Dr. Angelique Buske-Kirschbaum van de universiteit van Trier bekeek het nog eens opnieuw. Zij nam de proef op de som. Een proefpersoon kreeg adrenaline injectie en een zoet snoepje te eten. Dat werd elke keer herhaald. Daarna werden loze injecties gegeven zonder adrenaline en kreeg de proefpersoon weer een snoepje. De persoon legde de relatie tussen de andrenalinep-injectie en het snoepje. Dus nu was de geest aan het werk. Er werd bloed afgenomen. Het bleek dat in twee buisjes met bloed er meer witte bloedlichaampjes aanwezig waren dan in het andere buisje. Het aantal witte bloedlichaampjes was twee keer ze hoog. Wetenschappelijk is nu bewezen dat de geest invloed heeft op immunocyten. Bij negatief denken wordt het immuunsysteem aangetast, bij positief mediteren wordt het immuunsysteem versterkt.

China

In China werd al eeuwen lang geleden door middel van qi gong de geestkracht gebruikt om te helen en het immuunsysteem te stimuleren. In China wordt dit nog steeds toegepast bij patiŽnten. De technieken zijn ook in tai chi tao en de tao meditatie opgenomen. Het maakt je rustig en eerbaarder. Het maakt je ook bewuster. Vanzelfsprekend ben ik erg blij met het wetenschappelijk onderzoek. Hieruit blijkt dat positieve meditatie en visualisatie serieus moet worden genomen. Je kunt het nog aanvullen met feng shui en feng shui-qi gong.

Feng shui-qi gong is door Jan Kraak ontwikkeld. Het brengt de energieŽn in je eigen lichaam en je omgeving in balans.

Op Discovery is ook aandacht besteed aan de kracht van de menselijke geest. Door in gedachten te joggen werd na enige tijd de conditie verbeterd. Een jongen met kanker werd getoond. De jongen was gek op science fiction. Hij keek altijd naar video's van Star Trek en Starwars. Hij had daarvan ook video-spelletjes. Hij stelde zich voor dat kanker zijn vijand was. Zijn kankercellen waren de indringers. De laser-guns gebruikte hij om op de kankercellen te schieten en die te vernietigen. Ook het wegstralen (beam me up Scotty) gebruikte hij in zijn visualisatie. Hij straalde de kankercellen weg. De artsen konden niets meer voor hem doen. Maar door het dagelijkse visuele spel werd hij beter en heeft hij een mooie job. Er waren in de uitzending van Discovery nog meer voorbeelden van positieve denkkracht.

Oefeningen voor het immuunsysteem

Door het onderzoek is bewezen dat positieve meditatie wel degelijk effect heeft. In Tai Chi Tao heb je Tao-meditatie die gecombineerd kan worden met meditatie van Duizenden Handen. Daarmee worden verfijnde energie-verbindingen gemaakt. Het denken heeft invloed op emoties. Als je denkt aan dingen die je ongerust maken, heeft dit invloed op je hartslag, bloeddruk en ademhaling. Onderzoek heeft aangetoond als iemand rustig zit en zich voorstelt dat hij een kwartier aan het joggen is, dit invloed heeft op hartslag en ademhaling en verbetering van de conditie.

Ben je pessimisch dan zal dat zich vermeerderen en dat heeft een negatieve invloed op je humeur, je hormoonstelsel en je gezondheid.

Ben je postief dan vermeerdert deze instelling zich en werkt het gunstig op je humeur, je gemoedstoestanden, je hormoonstelsel en je gezondheid. Het heeft een gunstige uitwerking op je immuunsysteem.

Eenvoudige meditatie

Ga zitten en sluit de ogen. Voel je prettig. Na een halve minuut teken je jezelf uit, volg de contouren van je lichaam. Na dertig seconden zeg je in jezelf ik voel me compleet, ik voel me ok?.
Ga daarna zes keer rustig in en uitademen. Blijft zitten en begin opnieuw. Trek daar eens tien minuten vooruit.

Pijnbestrijding

Meditatie, zowel zittend en zittend met kalme bewegingen, en visualisatie verzachten de pijn. Het is een duizenden jaren oude methode die verwerkt is in Tai Chi Tao. De geest wordt kalmer. De Beta-hersengolven worden rustiger. De Beta-golven hebben 18 tot 24 trillingen per seconde, maar bij stress of een drukke geest wordt het aantal trillingen te hoog. Het kan oplopen tussen de 30 en 40 trillingen per seconde. Dat veroorzaakt spanning en belemmert een goede bloed- en energie-doorstroming. Daardoor kom je niet in je Alfa-niveau en blijft het lichaam opgejaagd. Daardoor wordt of blijft de pijn te erg.

In tai chi tao maken we gebruik van een aantal methoden. Dat zijn: 1. kalme ademoefeningen, en daarnaast de wind-ademing en de voorgeboortelijke ofwel de omgekeerde buikademing; 2. De Duizenden Handen Meditatie; 3. meditatie met enkele klanken; 4. visualisatie; 5. vijf elementen energie-oefeningen. Voordelen van deze oefeningen zijn vermindering van stress, het krijgen van een rustige geest, een betere bloed- en energiedoorstroming, verbeteren van de weerstand, het afleiden van de pijnpunten, het verminderen van de pijn, het verdwijnen van blokkades, het harmoniseren van verstoorde energieŽn, het verkrijgen van meer energie zonder inspanning, de energiereserven-tank die leeg is wordt weer aangevuld.

Zie ook Wind Adem Tai Chi Tao bij chronische pijn en kanker Jan Kraak

De Duizenden Handen Meditatie en visualisatie.

De bewegingen van De Duizenden Handen leidt de pijn op bepaalde plekken af. Enkele meditatieve oefeningen laten we gepaard gaan met geluid. Bijvoorbeeld AMA, dat je laat horen in een langgerekte A, een langgerekte M en weer met een langgerekte A. Dat wordt dan Aaaaaammmmmaaaaaaa. Dat veroorzaakt een vibratie in je lichaam en in je omgeving. Het geluid laat je duidelijk horen

Dat herhaal je maximaal 10 keer. Na het geluid blijf je rustig zitten om de trillingen na te voelen. Dan begin je nogmaals.

Terwijl je dit geluid 10 keer uitvoert heb je geen tijd om aan andere dingen te denken. Je laat je helemaal in de klank meegaan. Dat geldt ook voor De Duizenden Handen-oefeningen. Terwijl je bezig bent kun je ook niet aan andere dingen denken. Beide technieken hebben een sterk effect op je centraal zenuwstelsel. De pijnprikkels worden afgeleid. Innerlijk word je rustiger. Als je dagelijks oefent wordt de spanning en daardoor de pijnprikkels minder. Ook blokkades in je lichaam ga je hiermee opruimen.

Daarnaast hebben de tai chi tao-oefeningen en de vijf elementen-oefeningen die je je aanleert een gunstige invloed.

Pijn vreet energie. Je energiereserve raakt op, de reservetank is dan leeg en vult zich niet meer aan. Met laagdrempelige en aanpasbare tai chi tao krijg je bij dagelijks oefenen meer energie. Na 7 weken verandert er reeds iets ten gunste en daarna wordt er stelselmatig meer energie toegevoegd. De visualisatie-oefeningen zijn dan gemakkelijker toe te passen.

Je gaat rustig zitten met je handen in je schoot. De mannen hebben dan de linkerhand in de rechterhand liggen en de vrouwen de rechterhand in de linkerhand. Je doet de topjes van je duimen tegen elkaar. Kom tot rust. Dan begin je aan een visualisatie. Neem een mooi beeld in je gedachten en blijf daarbij. Als je dat na een paar keer onder de knie hebt kun je de visualisatie uitbreiden. Bijvoorbeeld met de volgende meditatie.

Leg je handen in je schoot stel je een mooie grote witte roos voor. Het mag ook een witte waterlelie zijn of een spierwitte lotusbloem. Blijf dit een paar minuten in je opnemen.

Dan laat je de witte bloem veranderen in mooie heldere bergkristallen. Ook hieraan denk je enkele minuten. Dan worden de kristallen vager en vager totdat ze geheel verdwijnen. Blijf op deze leegte mediteren. Minimaal 2 minuten. Na enkele dagen op deze wijze mediteren verdwijnt het tijdsbesef. Bij deze meditatie valt er elke keer een loden last van je af.

Ademhaling

Door goed te ademen krijg je meer zuurstof naar de spieren en een betere doorbloeding. Spieren die verkrampt zijn houden teveel afvalstoffen vast. Door de volgende ademoefeningen los je het probleem op. Ontspan even met 1 of  2 keer zuchten. Zit of sta en adem rustig en uit, zon 6 keer. Wacht 10 seconden en begin opnieuw. Herhaal dat enkele keren.

Adem 2 keer kort in en 1 keer uit. Ook kun je 3 keer in en 1 keer uit toepassen. Dat noemen we de windademing. Meestal doen we dat in een loopoefening waarbij je een grote cirkel loopt. Het kan ook staand of zittend. Je bouwt het op met een uitbreiding naar 10 minuten tot maximaal 20 minuten. Deze windademing wordt zowel bij mensen met kanker als chronische pijn toegepast.

Omgekeerde buikademing, oftewel foetusademhaling of voorgeboortelijke ademhaling. Deze techniek is een reinigende ademhaling. Afvalstoffen worden beter afgevoerd, de spijsvertering wordt verbeterd. Als je inademt trek je je maag en buik plat. Dus bij inademen je buik en maag intrekken. Adem uit en alles ontspant zich weer. Adem opnieuw op deze wijze.

Doe dat 6 keer, wacht 10 seconden en doe deze ademtechniek nog eens 6 keer.

Deze ademtechniek werkt reinigend en stimuleert eveneens de chi in de buik.
Al deze technieken helpen bij vele ziekten.

Buik-energie

Alles is energie. Je hebt onder anderen kosmische en aardse energie. Tussen hemel en aarde zit jij. De kosmische energie komt via je kruin naar binnen en stroomt naar je buik. De aardse energie komt via de voeten binnen en stroom omhoog naar je centrum. De twee energieŽn ontmoeten elkaar in de buik. Ben je gespannen, ook in je bekkengebied, dan kunnen deze energieŽn onvoldoende je buik bereiken. Het beetje energie in je buik kan door de spanning van je lichaam niet of nauwelijks door je lichaam circuleren. Je hebt dan ook blokkades waardoor de bloed- en energiecirculatie onvoldoende is.

Vandaar dat er in Tai Chi Tao veel aandacht wordt besteed aan het zacht en vriendelijk losmaken van het bekkengebied en het aanleren van een ontspannen houding. Je staat altijd met een knikje in je knieŽn waardoor je bekken los zit en kan bewegen. Je wiegt altijd een klein beetje. Spanning vloeit weg en spanning kan zich niet ergens nestelen. Je krijgt daardoor automatisch een buikademhaling.

Warmte-oefening

Zit op een stoel. Leg de handen op elkaar, dames de rechterhand onder, mannen de linkerhand onder. Cirkel 12 keer over je buik (blijf onder de navel) van rechtsonder naar boven en dan naar links naar beneden en de cirkel afmaken (dus met de klok mee). Na 12 keer laat je 10 seconden op je buik rusten. Begin opnieuw en voel wat er gebeurt.

Herhaal dit voor de derde keer. Daarna gaat de cirkel de andere kant op, elke keer 12 maal.

Blijf dan enkele minuten met de handen op de buik zitten en neem de warmte in je op.

De Chinezen beschouwen de buik als de zetel van de chi en een voorwaarde voor een goede gezondheid.

Visualisatie-kracht

Docent Martin Wessels uit Enschede werd een keer gebeld door een man die vroeg of hij ook bij hem thuis les kon geven, omdat hij onmogelijk naar een cursus kon. Hij belde aan en de deur werd geopend door een man die in een rolstoel die via een staafje door zijn mond bestuurd werd. De man bleek volledig verlamd.

Martin vond dit heel gewoon. Hij liet enkele vijf elementen vormpjes zien. Alleen dit al had een gunstig effect op de man die het mooi vond en er rustig van werd. Toen werden er samen enkele ademoefeningen gedaan. Na een uur werd de les afgesloten en zei de man: Ik heb lekker geoefend. Hij voegde er direct aan toe: Ja, mijn lichaam wil wel niet, maar mijn geest wel.

Ik zelf had tijdens workshops enkele keren de ervaring met een vrouw die eenzijdig verlamd was. De verlamde arm werd bij therapieŽn meestal verwaarloosd. Bij een oefening waarbij twee armen naar voren gaan kon zij maar een arm gebruiken. Ik liet haar goede hand onder de andere hand doen. De goede arm ging naar voren en de verlamde arm lifte mee en kwam zo in beweging. Zo deden we verschillende oefeningen.

Haar man (die ook mee deed) leerde ik enkele zachte vriendelijke massagetechniekjes voor de arm en schouder. Het punt is namelijk dat de verlamde arm niet verwaarloosd mag worden. De arm is verlamd maar er stroomt nog wel bloed door. Doe je er niets mee dan is er geen goede bloeddoorstroming. Op den duur wordt de arm onderontwikkeld, de spieren slapper en de arm wordt dunner. Ik leerde de vrouw ook enkele zelfmassages die ze met haar goede hand kon uitvoeren en vanzelfsprekend de ademoefeningen en de visualisaties.

Kortom, dit zijn allemaal voorbeelden hoe je op een simpele manier je lichaam en geest kunt oefenen om meer vitaliteit te krijgen.

Zie ook Achtergrond van tan tai chi tao

De kracht van visualisatie-meditatie en de aanmaak van afweercellen op mijn site zijn de resultaten vermeld.

http://www.stichtingsergio.nl/onderzoek.htm

Ook in andere artikelen zijn er verwijzingen dat je anders kan omgaan met geest en
energie en positief denken: en de achtergronden waardoor allergieen ontstaan:

Windademing Qi Gong voor Vitaliteit, en bij Chronische Pijnen en Kanker

 

Lijst van giftige materialen in vaccins. Ongelofelijk maar waar


Gif in een griep-prik, kankerverwekkende formaldehyde enz


Het nieuwe HPV vaccin tegen baarmoederhalskanker heeft de eerste doden al afgeleverd. Human Papilloma Virus

 

Communicatie en resonantie, energie en telepathie

 

Voeding... Ga er beter mee om door de vijf elementen. Met uitgebreide lijst
Sport en voeding. Wel of geen roofbouw.


Aspartaam, sucralose, cyclamaten, zoetjes, lightdrinks, gevaarlijk? Dit moet u weten

Genetisch gemodificeerd voedsel verdringt natuurlijk voedsel met hulp van WHO, FAO en WTO

Monosodium Glutamaat MSG een gevaarlijke smaakmaker in fabrieksvoeding


Kruidenoverzicht Kruidenhuis Jade. Westerse en Chinese kruiden duizenden jaren kennis en ervaring

Codex Alimentarius om voedsel te vergiftigen met GM, gifstoffen en groeihormonen met medewerking van WHO en FAO. Vitamines en kruiden e.d. worden illegaal

 

Manipuleren van een gen kan rest van genen en het DNA negatief beÔnvloeden en gevolgen hebben voor het nageslacht

Voedingsindustrie en overheid: Discriminatie dikke mensen. Overdrijving en angst om lightproducten te verkopen. De dwang van het Convenant Overgewicht

Misverstanden over cholesterol. Wat te doen na een infarct. Statine-sprookje


Energie van het hart. Chi, yin en yang

 

Wetenschappelijk onderzoek niet meer onafhankelijk. Banden met farmaceutische industrie


Hart- en Vaatziekte & ROKEN en vormen van kanker

 

Darmklachten en kwalen


AllergieŽn en weerstand


Atkinsdieet: wat zijn de gevolgen?


Teveel granen eten veroorzaakt tekorten

Baby's en zogenaamde koemelk-allergie


Misverstanden over melk

Inductiekoken en verstoringen


Magnetron ongezond; foute energie!

Soja: niet zo goed als je denkt


Candida, coeliakie schimmelinfecties


Astma - Allergie - Eczeem en Tai Chi Tao

 

Hyperactief? Ritalin Schandaal! Ritalin is hard-drug. Koester het Indigo-kind

 

Tai Chi Tao en autisme en wat ze niet vertellen


Waarde rustig oefenen wetenschappelijk bewezen

 
 
 
 
Kruidenhuis Jade van Willem Eising, Kymmelskampen 33, 7751 GP, Dalen, http://www.kruidenhuisjade.nl
tel. 0524-553403 mobiel: 06-50235452
email:
info@kruidenhuisjade.nl
 

Tai Chi Tao is toegankelijk voor iedereen.
Tai Chi Tao kent geen beperkingen.

 

Tai Chi Tao bestaat niet uit oefeningen alleen.
Tai Chi Tao is een ontspannings-, bewegings- en
gezondheidsmethode. Tai Chi Tao geeft je meer
inzicht in het leven en leefwijze door zelfontplooiing.
Door Tai Chi Tao leer je het natuurlijk proces weer
ontdekken en waarderen. 
Tai Chi Tao zorgt voor een helend bewustzijn. Het
geeft je meer verdieping in je leven. Tai Chi Tao
zorgt er voor dat je de dingen die je doet een stuk
gemakkelijker kunt doen, zodat stress vermeden wordt.

Disclaimer


2002
Jan Kraak

 
Pagina Afdrukken
Terug naar boven