terug naar:  www.jankraak-taichitao.nl
 
Voeding...Ga er beter mee om door de vijf elementen. Met uitgebreide lijst

Vervreemding van ons voedsel


How the Food Industry is Deceiving You   Video

De cultus van de 1001 ongezonde diŽten. Hersenspoeling voor gemaksvoeding. Rauwkost: misleider en energieverslinder.

CafeÔnevrije koffie is slecht voor de gezondheid. Light, halfvol en mager slecht voor de weerstand. Duizend caloriŽn vermindert weerstandsvermogen. We leven in rijkdom maar eten in armoede en eten ons ziek.

De bladen staan elke week bol van de zogenaamde slankheidsdiŽten.

De reklame bombardeert ons met gemaksvoeding. Er wordt ons angst aangepraat voor overgewicht, roken en vet. Je bent bijna een crimineel als je rookt, als je overgewicht hebt, als je een patatje met mayonaise eet. Zogenaamde deskundigen zijn blijkbaar zo de kluts kwijt of zo gefrusteerd, dat zij de hele zaak over eten en gezondheid op de kop zetten. De overheid steunt deze campagnes

Volwaardige voeding wordt afgeschaft. We raken steeds meer vervreemd van wat volwaardige voeding is. De voedingsindustrie propageert de gemaksvoeding, de magere producten. Vroeger was het zo dat de boer goede producten afleverde en dat kwam zo op de markt of er werden volwaardige producten van gemaakt. Nu haalt de voedingsindustrie de waarde er uit en maakt er magere producten en gemaksvoeding van. De overheid brandmerkt de slachtoffers en doet niets aan de fabrikanten van alle slechte voedingsproducten.

Voedingsindustrie en regering en de campagne voor slechte lightproducten

Trap niet in de valkuil

Steeds meer mensen trappen in de val en worden gevangenen van het nieuwe onvolwaardige voedingspatroon en de diŽten die daar op gebaseerd zijn. Kant en klaar, zo in de magnetron. Een hele generatie begint er in te geloven en voedt ook haar kinderen zo op. Kinderen die teveel snoep, gemaksvoeding en junkfood consumeren. Ook zij voeden later hun kinderen weer zo op. Voeding wordt steeds minder waardevol voor onze gezondheid. Daar komt nog bij, de verarming van de landbouwgrond (minder vitaminen, mineralen, smaak en selenium) en de uitbreidende genetische manipulatie van gewassen. Dat is niet alleen een gevaar voor het ecologisch evenwicht maar ook voor de volksgezondheid.

Wij vervreemden op deze wijze van de natuurlijke producten.
Wij vervreemden ook van volwaardig eten.

Het gevolg is dat er steeds meer onverklaarbare kwalen ontstaan, de weerstand vermindert, de energie-huishouding zwakker wordt, de spijsverteringsorganen worden verstoord, steeds meer jongeren maar ook volwassenen zwakkere botten krijgen, steeds meer jongeren een zwakke constitutie krijgen, steeds meer jongeren zijn moe, kortom, de volksgezondheid loopt gevaar.

Komisch, maar niet economisch, is dat velen zich een dure keuken (10.000 tot 15.000 euro of meer) hebben aangeschaft en geen tijd hebben om er te koken. Dus, een pizza of een ander kant en klaar product in magnetron. Zo vereemden mensen van voeding. Als je zelf wortels schrapt, een prei snijdt enzovoort dan krijg je de geur ervan in je neus. Dat zet de spijsverteringssappen al in werking. Als je dan de geuren ruikt van het bakken en koken dan beginnen je spijsverteringssappen nog meer te werken. Als je dan gaat eten wordt daardoor alles beter verteerd. Maar nee, doe maar vervreemdend.

Gerommel met onze voeding, zie:
Dit is uw toekomst, maar je kunt het stoppen (film)

 BAD SEED: The Truth About Our Food Video

Weet u dat er regelgeving is gerectificeerd die alle landen binnen de WTO (World Trade Organisation) regels oplegt aangaande voedsel? Inmiddels zijn er al 172 landen lid van deze organisatie, waaronder ook BelgiŽ en Nederland. Ondertekend op 4 juli 2005 werd in deze overeenkomst bepaald wat wel en wat niet verhandeld mag worden als het gaat om voedsel. In deze lezing geeft Dr. Laibow u een goed overzicht van de consequenties van deze regelgeving die per 31 december 2009 van kracht wordt. Vitamine, mineralen en kruiden zullen ILLEGAAL worden, ZULLEN VERBODEN ZIJN!!!

Vitaminen, kruiden, mineralen VERBODEN, ILLEGAAL per 31/12/2009
11:17 AM 11th Dec 2006 Video
Galaxy


We worden opgejaagd door de nieuwe economische orde met haar prestatiedrang en gejaagdheid. Een Orde die alleen maar kan denken in sancties en bezuinigingen. Een Orde die voor verwarring zorgt en dan de mensen een schuldgevoel opdringt.Er wordt wel eens geroepen dat er meer groente moet worden gegeten, maar de verslechtering gaat door omdat de machinerie die dat alles te weeg brengt wordt niet gestopt. Alleen de campagne tegen roken en overgewicht en voor lightproducten wordt groot uitgemeten.

Nooit was er zoveel stress, zoveel gevallen van psychische nood, van depressies en dat in alle leeftijdscategorien. Deze ontwikkeling moet gekeerd worden. We moeten terug naar volwaardige voeding. In mijn methode zetten we de zaak weer op een rijtje om weer terug naar de bron te gaan. Wat hebben we ons allemaal wijs laten maken? Hoe zit dat met cafe?nevrije koffie? Met rauwkost?

Hippocrates en voeding

Artsen weten zeer weinig van voedsel. De eed hebben ze afgelegd op de westerse grondlegger van de gezondheidskunde Hippocrates (460-377 v. Chr.). En reeds in zijn tijd zei hij, dat voeding ook een medicijn is. Ze zijn het vergeten. Maar, zelfs natuurartsen maken voedingsfouten en verbieden je ook nog verschillende producten. Meestal wordt dat niet bijgesteld. 

Verder werken ze graag met sap- en vastenkuren. Voorts schrijven ze yinvoeding voor aan bijvoorbeeld reumapatienten. Talrijke keren hoor ik dat ze van hun natuurarts rauwkost moeten eten. Reuma is een yinziekte en met rauwkost voeg je yin bij yin inplaats dat je er yang tegenover stelt om het evenwicht weer te herstellen. Maar al te vaak worden door dieetvoorschriften yin en yang-energieŽn verstoord. Dat is niet het geval in de Chinese energie- en de gezondheidsleer. Natuurartsen en ook homeopathen zullen hun kijk op voeding moeten hersien

Dat geldt zeker voor homeopathen die ook voedingsadviezen geven.

Zij doen er goed aan om het yin en yangprincipe en de vijf elementen en de Chinese annex
Oosterse visie op voeding over te nemen.
Nu hanteren ze te vaak een westerse visie die te
beperkt is.

Ik verbied nooit een bepaald product. Wel geef ik advies om er minder van te eten. Maar alleen
als een momentopname. Tegelijkertijd versterk ik verschillende energieŽn en het spijsverteringssysteem. Als je allergisch bent voor een een bepaald product, dan kun je met spijsverterings-qi gong de miltenergie versterken en de allergie te lijf gaan. De milt zorgt voor de kwaliteit van ons bloed, maakt afweercellen aan, is verbonden met het lymfeklierstelsel (o.a. voor ontgiftiging), de spijsvertering en de aanmaak van speeksel.

Dat wordt ondersteund door andere weerstandsverhogende qi gong en tai chi tao. Langzaam eet je meer van het product dat je minder moest eten en het lichaam went er weer aan. Belangrijk is dat je zo gevarieerd mogelijk eet. Je lichaam is het huis waarin je woont. Als je er elke keer een bouwsteen uithaalt wordt het bouwwerk steeds zwakker. De onvolwaardige voeding haalt het fundament onder jouw bouwwerk vandaan.

Maar je moet ook niet leren leven met je gebreken en ook niet met het niet eten van zogenaamde verboden voedingsproducten. Ook vervangingsproducten zijn niet altijd goede producten. Zoals bijvoorbeeld cafe?ne vrije koffie.Jarenlang mochten suikerziekte-pati?nten geen suiker. Nu mag het weer wel. HartpatiŽnten mochten niet het geel van een ei. Nu komt men hier weer op terug.

Het vet in een eierdooier zou slecht zijn, maar men vergat dat in de eierdooier lecithine zit die het teveel aan vet weer neutraliseert. Visolie mag nu ook. Eet vette vis, want dat is goed voor de bloedvaten, wordt nu gezegd. De academici zorgen steeds voor verwarring. Kijk daarom niet altijd tegen titels op. Wist u dat visolie ook goed is voor mensen met depressies?

Speciale Qi Gong van Jan Kraak bevordert spijsvertering

Daarnaast krijg je door de informatie een beter inzicht over voeding, yin en yang, de vijf elementen energieleer en het gebruik van de vijf smaken.

Daarnaast krijg je door de informatie een beter inzicht over voeding, yin en yang, de vijf elementen energieleer en het gebruik van de vijf smaken.

Balans

Het gaat er om verstoorde energieŽn weer in balans te krijgen. Voorbeeld:
Maak er geen gewoonte van 's avonds na 8 uur of in de late uurtjes te eten. In de avond en nacht wil het lichaam rust (yin), hetgeen inhoudt een verminderde werking van de spijsverteringsorganen.

Je mag natuurlijk wel eens zondigen, bijvoorbeeld als je uit eten gaat. Als het eten na 8 uur maar niet een structurele gewoonte wordt. Waarom niet? Elk orgaan laadt zich om de 2 uur voor 2 uur lang op met nieuwe energie. De galblaas van 23 tot 1 uur en de lever van 1 tot 3 uur s nachts. Wanneer er voor die tijd gegeten wordt kunnen galblaas en lever zich niet voldoende met energie opladen, omdat ze energie moeten steken in de opvang en bewerking van voedsel.

De functie van galblaas en lever gaan op den duur achteruit en worden daardoor verstoord. Als de vertering verstoord raakt, wordt ook de verdeling van de lichaamssappen gehinderd. Onze voedingsgewoonten zijn de laatste jaren drastisch veranderd. Voeding is niet meer strikt seizoengebonden, waardoor het evenwicht in yin en yang wordt verstoord. Bovendien wordt het voedsel verarmd en gemanipuleerd en het is allemaal light en mager wat de klok slaat. Zo is er een rare situatie ontstaan: "we leven in rijkdom en eten in armoede".

Te yinne (koude) voeding

De spijsvertering kan ook verstoord worden doordat de voeding te yin is. Te yin wil zeggen te zwak en een te koude energie. Je krijgt dan te weinig warmte-energie. In het huidige voedingspatroon is ons voedsel te yin. Dat komt door de bewerking, light en magere producten en de rauwkostcultus. Vooral in de winter wordt onze energie verstoord, omdat we dan te yinne voeding tot ons nemen terwijl je meer yang-voedsel moet eten. Te yin verstoord de energiebalans en het verteringsmechanisme, verkild de milt en vermindert het afweersysteem. Ons spijsverteringssysteem is er niet op berekend om rauwkost te verteren. Het kost het spijsverteringssysteem meer energie om het te verwerken dan er uit gehaald wordt. Je valt er van af omdat je er niets aan hebt. Het is maagvulling. Rauwkost verkild de milt, het orgaan dat zo belangrijk is voor de weerstand.

De milt is een warmte-orgaan, maar wordt door het huidige vreemde voedingspatroon dus verkild. Door te yin en verarmd voedsel raakt de spijsvertering en energiebalans verstoord en ontstaan er spijsverteringstoornissen, moeheid, depressies, vochtophoping en allerlei onverklaarbare kwalen waarvoor de reguliere geneeskunst geen verklaring heeft. Deze qi gong is dus meer dan alleen maar pondjes verminderen. Het komt je algehele gezondheid ten goede. De winter is yin. Als je in de winter rauwkost eet en salades, dus yinvoeding, dan voeg je koud bij koud en verstoor je je energiebalans. In de westerse dieetleer wordt daar geen rekening mee gehouden.

Te yin verstoord de energiebalans en het verteringsmechanisme, verkild de milt en vermindert het afweersysteem. Ons spijsverteringssysteem is er niet op berekend om rauwkost te verteren. Het kost het spijsverteringssysteem meer energie om het te verwerken dan er uit gehaald wordt. Je valt er van af omdat je er niets aan hebt. Het is maagvulling. Rauwkost verkild de milt, het orgaan dat zo belangrijk is voor de weerstand.

De milt is een warmte-orgaan, maar wordt door het huidige vreemde voedingspatroon dus verkild. Door te yin en verarmd voedsel raakt de spijsvertering en energiebalans verstoord en ontstaan er spijsverteringstoornissen, moeheid, depressies, vochtophoping en allerlei onverklaarbare kwalen waarvoor de reguliere geneeskunst geen verklaring heeft. Deze qi gong is dus meer dan alleen maar pondjes verminderen. Het komt je algehele gezondheid ten goede. De winter is yin. Als je in de winter rauwkost eet en salades, dus yinvoeding, dan voeg je koud bij koud en verstoor je je energiebalans. In de westerse dieetleer wordt daar geen rekening mee gehouden.

Smaken

Verder kunnen we onze energiebalans verbeteren door het gebruik van de vijf smaken. De smaak zout trekt naar de nieren. Dat is goed voor de nieren, maar teveel zout is slecht voor de nieren. Het westerse voedsel is in het algemeen te zout en te zoet. Elke smaak trekt naar een orgaan. Zuur trekt naar de lever, bitter naar het hart, zoet naar de milt. Scherp en pikant trekt naar de longen. Al deze smaken stimuleren de genoemde organen. Als je met de smaken rekening houdt dan verteer je het voedsel beter en je haalt ook meer uit je voeding.

Calorie-angst

Voedingsdeskundigen, diŽtisten, artsen, hebben het alleen maar over calorieŽn en het verminderen van het aantal calorieŽn. Minder caloriŽn betekent ook minder energie. Calorie is zowel een warmte als energie-aanduiding. Vetvrij of zeer vetarm eten verstoord ook het spijsverteringssysteem. Ons spijsverteringssysteem kan niet eens zonder vet functioneren.
De huidige kijk op voeding is een zeer slechte en ondermijnd de volksgezondheid.
Dat gaat ook nog gepaard met angstcampagnes tegen te dik zijn, vet, cholesterol en roken. Deze adviezen en campagnes slaan te ver door en slaan de plank ook nog mis (zie hiervoor het artikel op deze site over hart-en vaatziekten- en roken, het artikel over cholesterol en het artikel over allergieŽn).

Inzicht in yin en yang-balans

Indien zware mensen, die ook nog een zwakke energie hebben door verstoring van energieŽn, een dagelijks dieet met minder calorieŽn gaan volgen, zonder rekening te houden met yin en yang, zal hun energie al gauw verzwakken. Dat geldt ook voor zware mensen met bepaalde kwalen. Van belang is dat, in beide gevallen, hun energie eerst op peil gebracht moet worden met de spijsverterings-qi gong. Het dieet dat ze voorgeschreven krijgen is vaak heel drastisch. De omschakeling heeft een shock-effect op het lichaam. Voorbeeld. Bij een dieet op basis van vruchtensappen, yoghurt, kefir, rauwkost, zal men zeker vermageren. Het is echter yinvoedsel. Het geeft een koude energie. Daardoor zal het voedsel niet echt worden opgenomen. De verteringsorganen worden namelijk misleid. Het geeft de illusie te hebben gegeten, maar dit voedsel is alleen maar maagvulling. De milt-energie wordt koud. De vitale energie zal verzwakken. Alleen maar 's morgens fruit eten is ook funest. Fruit is yin.

Het lichaam en de neurotransmitters hebben echter 's morgens koolhydraten (zetmeel) nodig om op te starten. Ook de hersenen hebben koolhydraten nodig. Begin dus met koolhydraten. Later in de ochtend kun je een appel, peer of sinaasappel eten. Fruit bevat bovendien veel zuur. Vandaar dat rond 1995 tandartsen adviseerden om na het eten van fruit je tanden niet te borstelen, omdat het zuur van het fruit op je tandglazuur zit. Als je dan direct gaat borstelen wordt het glazuur aangetast. Structureel s morgens alleen maar fruit eten tast je lever-energie aan.

Als je geruime tijd teveel citrusvruchten eet verlaag je geleidelijk de energetische stofwisseling. Dat geeft zwakte, zeker in de winter. Want fruit is yin. De organen verminderen hun activiteit en kunnen hun werk niet goed meer aan. De milt en alvleesklier kunnen bepaalde voedingsstoffen die ermee corresponderen niet goed meer verteren, vooral vetten niet. Verder kunnen de nieren het vocht niet meer goed verwerken en dat leidt tot vochtophoping in de tussenweefsels. Het kan bijvoorbeeld ook leiden tot slijmbeursontsteking. Veel vrouwen hebben er tegenwoordig last van.

Misleiding

Rauwkost, veel fruit, magere en lightproducten, het lijkt allemaal zo gezond, maar het keert zich tegen jou. In de westerse voedingsleer wordt daar geen rekening mee gehouden. Veel mensen hebben het daardoor gauw koud, of hebben altijd koude voeten. Steeds meer mensen krijgen allergische kwaaltjes, zijn gauw moe. De weerstand is zwakker. Door het verkeerde voedingspatroon thuis, worden ook jongeren op het verkeerde been gezet. Steeds meer jongeren eten onvoldoende, onregelmatig, richten zich op junkfood, gemaksvoeding, pizza, pasta, patat, veel zoetigheid, met het gevolg dat hun conditie achteruit gaat. Vroeger zei men terecht over een jongere "die is in zijn kracht van zijn leven". Tegenwoordig luiden de berichten anders. Jongeren zijn zwakker geworden.

Door de voeding en de factor stress verzwakt ook de nier-energie (het element water). Water is een oerenergie en de nieren/blaas zijn verbonden met het hormoonstelsel en psychische gesteldheid. Bij een zwakke nierenergie wordt de lever-energie verstoord. Dat verstoord weer de hartenergie. Dat verstoord weer de long-energie. Zo ontstaan er allerlei kwalen en onverklaarbare kwalen. 

Er ontstaan disharmonie?n en tevens tekorten. Een goede inzicht in de afslank-qi gong en de energetische functie van je lichaam brengt de balans terug, vullen de tekorten weer aan en verhoogt je weerstand. Het verminderen van overgewicht komt vanzelf doordat je verteringssysteem verbetert. De qi gong-oefeningen van Jan Kraak en voedingsadviezen zorgen daarvoor. Het afslanken moet geen doel en geen obsessie worden. Dat kan je ook ziek maken.

Het eten hoort bij het leven en moet gezellig en smakelijk zijn. Het is verkeerd om je van alles te onthouden. Laat je niet levenslang veroordelen tot armoedige, onvolwaardige en te yinne voeding. Laat je niet verleiden terug te gaan naar 1500, 1200, 1000, 800, 600 calorieŽn of minder. Een mens heeft minstens 2000 of meer calorieŽn nodig.

Vijf smaken

We hebben het al gehad over welke smaken naar bepaalde organen trekken. De werking is nog uitgebreider. Zuur trekt naar de lever. Maar zuur verbetert ook de smaak van voedsel en stimuleert de spijsvertering, stabiliseert de zintuigen, geeft een goede hartfunctie, activeert speeksel en vergemakkelijkt het voedseltransport.

Zoet
Zoet trekt naar de milt. Zoet is goed voor de zintuigen, geeft lichaamskracht, is goed voor de huid en stem, keel, lippen en tong. De smaak zoet heeft een verlevendige functie.

Zout
Zout trekt naar de nieren. Maar zout brengt de spijsvertering op gang, bevochtigd en werkt laxerend, verwijdert blokkades, vermindert stijfheid, activeert speeksel, zuivert de bloedvaten, verzacht organen. Teveel zout is uiteraard niet goed. Structureel teveel zout is negatief voor de potentie en activeert bloedziekte.

Scherp
Scherp trekt naar de longen. Scherp of pikant zuivert de mond, zuivert bloed, goed voor de zintuigen, vermindert overgewicht en vet, is goed voor de huidcellen, doodt bacterieŽn en werkt stimulerend. In warme tropische landen is vooral zeer scherp een noodzaak: om het voedsel langer houdbaar te houden en om door het scherpe "zweet" te veroorzaken ter afkoeling van de huid.

Bitter
Bitter trekt naar het hart. Bitter verbetert de werking van de tongpapillen, goed tegen vreemde bacterieŽn, geeft een strakke huid, vermindert dorst en koorts, verwijdert giftige stoffen, zuivert moedermelk, verwijdert vet. Structureel teveel geeft droogheid, ruwheid en vermindert de lichaamskracht.

Wrang
Wrang verspreid zich naar lever, hart, longen. Wrang is kalmerend en is goed voor gewrichten, heelt sneller wonden en bloedingen, vergemakkelijkt de opname van lichaamsvloeistoffen en werkt tegen diarree. Structureel teveel geeft een droge mond, zwakke stem, minder vitaliteit, veroorzaakt snelle veroudering, stijfheid en verstopping. Bitter en wrang heb je niet veel nodig.

Chocola

Chocola wordt net als koffie bij di?ten vaak in de ban gedaan. Chocola echter bevat stoffen als theobromine, stearinezuur, cafeÔne en fenyl ethylamine (fenolen) die gelukshormonen stimuleren als serotomine, endorphine en oxytocine (de laatste een sterk knuffelhormoon). Deze stoffen hebben ook een anti-oxidanten-werking ook echte koffie). Ontdekt is ook (universiteit in CaliforniŽ, 1996) dat chocola goed is voor hart- en bloedvaten en het tegen gaan van aderverkalking. Bekend was al dat chocola stimulerend en verzachtend werkt en goed is voor de spijsvertering (met name schildklier). Na een diner een kop koffie en een bonbon is dus zo slecht niet. Wil men profijt hebben van deze kwaliteiten dan zit het meeste effect in pure en bittere chocola. Puur bevat 54 tot 60 % cacao en bitter 70 % of meer. Melk ca. 30 %, wit nul %.

Verbeter je spijsverteringssysteem en je weerstand. Laat je niet zomaar voedingsproducten afpakken. Verstoringen ontstaan door blokkades en tekorten die op de een of andere manier zijn ontstaan. Probeer blokkades op te heffen, verbeter je weerstand en miltenergie voor de aanmaak van meer afweercellen, om weer aan verboden producten te wennen. Ook een goede hormoonwerking en lymfeklierfunctie is daarbij van belang. Tai chi tao en qi gong, plus een nuchtere kijk op voeding volgens de vijf elementen-leer bieden mogelijkheden.

Chinese voedingsleer,
voeding en kruiden yin en yang


Koude voedingsenergie opwarmen
warme voedingsenergie verkoelen

Deze voedingtips zijn ook van belang voor mensen die het altijd of vaak koud hebben. Heb je het altijd of gauw koud, dan is dat een yin-uiting. Ook bepaalde ziektes kunnen bij yin horen. Fibromyalgie, ME, kanker, reuma bijvoorbeeld zijn yinziektes. Daarom is het belangrijk om daar tegenover yang te plaatsen.

Ook vele andere kwalen die het lichaam verzwakken en mensen met allergie hebben yang nodig. Dit wordt in de regel door di?tisten en zelfs natuurartsen over het hoofd gezien. Voeding speelt een belangrijke rol in het genezingsproces. In de Chinese energie-leer bevatten bepaalde voedings-producten koude, milde of verwarmende energie. In de huidige westerse wereld is voeding te yin en worden veel producten geconsumeerd die koude energieŽn voortbrengen. Dat is vaak ook het geval met vegetarische en macro-biotische eetgewoonten en verscheidene diŽten.

Verwarmend zijn producten als boekweit, gort/gerst, zoete rijst, sago, pistache noten, walnoten, dadels, aardbeien, perziken, cacoa/chocola (50 tot 75 % cacaogehalte), venkel, linzen, prei, ui, rode paprika, pompoen, aardappelen, kip (gevogelte), gegrilde vleessoorten, lamsvlees, geitevlees, schapevlees, kalkoen, fazant, paling/aal, ansjovis, baars, forel, kabeljauw, krab, mosselen, schol, tonijn, zalm, zeekreeft, garnalen, gerookte vissoorten.

Door toevoeging van bepaalde kruiden kan men voedsel yanger, krachtiger en warmer maken. Deze kruiden zijn: gemberwortel em gemberpoeder, peterselie, azijn, karwei, kastanje, vanille, cayenne peper, zwarte peper, ster-anijs, chili, kerry, kruidnagel, nootmuskaat, tabasco, kaneel, venkelzaad, laurier, bijvoet, jeneverbes, oregano, rode paprika, rosemarijn, tijm, kummel, sesamzaad, knoflook, koriander, bieslook, dille, basilicum, papaver en gedroogde kruiden.

In gember zitten veel medicinale werkzame stoffen. Gember bevat gingerol, lineol, borneol, zingibain. zingibereen, zingiberol, pheilandreen en shogaol. In gemberpoeder zit specifiek ook shogaol. In totaal zitten in gember 17 medicinale werkbare stoffen. Als verse gember gedroogd, verhit en gemalen wordt wordt gingerol omgezet in shogaol. Zowel gingerol en shogaol werken pijnstillend. Chemisch lijkt deze stof op aspirine. In Denemarken wordt gember bij reumapatiŽnten toegepast en bij reumatoÔde artritis. De patienten krijgen daglijks 1 tot 2 gram gemberpoeder. In 3 maanden voelen de mensen dat de klachten een stuk minder worden. Het resultaat is minder pijn, minder zwelling en minder stijfheid.

Gember is goed voor maag, milt en darmen. Gember is enorm goed voor een goede spijsvertering en het verbranden van calorieŽn. Met gember haal je meer bouwstenen uit je voeding. Dat komt door de stof zingibain.

Er is volgens onder anderen de Deense artsen uit Odense geen stof op aarde die zulke krachtige eiwitverterende enzymen bevat dan de zingibain.In India en China zijn ze ons met de kennis over de kwaliteit van gember al enkele duizenden jaren voor.

Bereiding

Ook de manier van klaarmaken van voedsel is bepalend voor yin en yang.

Stomen of de bereiding in een hoge drukpan werkt verkoelend. Roosteren werkt verwarmend. Bakken geeft warmte en hitte. Frituren geeft sterke warmte. Roken van producten versterkt ook het hitte-effect, maar gerookte dingen dient men met mate te eten. De magnetron verandert de moleculen van het voedingsproduct zodanig dat het niet meer de juiste waarde heeft.

 

Zomer en winter

 

Het warmer maken van voedsel dient men in de zomer wat minder toe te passen. In de winter spreekt het vanzelf dat voeding warmer moet zijn.

In de winter moet je ook steviger kost eten. Vanwege het yin-aspect van fruit dient men in de winter minder fruit te eten. Verschillende soorten fruit kan men in de winter echter verwarmen en yanger maken. Denk aan appels, peren e.d. Partjes appel met kaneel in de oven, warme stoofperen of bak eens een banaan met kaneel of eet warme tutti frutti.


Verwarmende thee die ook goed is tegen verkoudheid of wanneer de darmen in de war zijn, is thee met kaneel, kruidnagel  en honing. Verwarmend werken ook de volgende dranken: kersensap, bosbessensap, lindebloesemthee, vlierbessenthee, gemberthee, karwijthee, koffie, geitemelk, bittere likeuren, bisschopswijn, cognac, venkelthee, cacoadrank, rode wijn, honingwijn, likeurwijn, jenever, whisky, wodka... Drink alcolhol met mate en verstand omdat anders de spijsvertering verstoord kan worden.

 

Verkoelend

 

Verkoelend werken tarwe, haver, gierst, asperges, selderij, andijvie, aubergine, komkommer, koolrabi, champions, radijs, banaan, zeewier, spinazi, tomaat, raapstelen, sojabonen, mango, appel, sinaasappel, watermeloen, marjolein, witte peper, konijn, inktvis, kreeft, krab, yoghurt, thee, bier, zout, waterkastanje,  peren, boter, rietsuiker, kokosnoot- en kokosmelk, haas, patrijs en peulvruchten. Vooral in de zomer kun je deze dingen eten, omdat je dan energetisch yin bij yang voegt voor een goed energetisch evenwicht

Energie en Yin en Yang

Tai chi tao is uitermate geschikt voor de verbetering en het peil houden van je gezondheid. Tai chi tao betrekt ook de voeding erbij. Alles is energie. Je werkt met energie-oefeningen en vijf elementen. Daarom is het ook logisch dat je je dan ook op het yin en yang en de vijf elementen van de voeding richt.

Kwalen en ziekten ontstaan door verstoorde energieŽn, tekorten aan vitamines en mineralen of eenzijdige voedingsproducten. Het verstoort het yin en yang-evenwicht. Het spijsverteringssysteem kan daardoor verstoord raken. Het afweersysteem, met name de miltenergie, wordt dan ook aangetast. Met kennis van yin en yang en de vijf elementen kan het verstoorde evenwicht weer hersteld worden.

Een voorbeeld. Reuma, fibromyalgie en ME, zijn yin-kwalen. De doorstroming is verstoord. Hier moet je dan rekening houden dat je geen yin toevoegt, maar yang. Maar helaas wordt daar niet op gelet en wordt juist te yin gegeten. Door te yinne voeding en altijd maar actief zijn, verminder je je weerstand en begint er energie weg te lekken. Daardoor zijn er al veel mensen slachtoffer geworden van fibromyalgie en ME.

De westerse voeding is meestal te yin en dat geeft een koude energie. Ook de westerse dieet-leer is te yin. Rauwkost is helaas een hele cultus geworden. Rauwkost is niet alleen yin maar ook moeilijk te verteren. Het kost je meer energie om het te verwerken dan je er uithaalt. Je valt er van af. Dat is ook logisch, je hebt er in feite niets aan. Het is gewoon maagvulling. Bovendien neem je dagelijks teveel nitraathoudende producten. Nitraat zit veel in sla, rode bietjes, bleekselderij, kool, koolrabi (zie elders het overzicht). Nitraat zet zich bij verwerking om in nitriet (teveel is giftig). Daarom mag je spinazie en andijvie na het koken niet nog eens opwarmen.

Verteld wordt, dat je vlees niet moet eten met zetmeel (koolhydraten). Is dat zo? Nee. Uitgangspunt is, dat je zo gevarieerd mogelijk moet eten. Dan wordt het een samenhangend geheel. Doordat je er groenten bij eet en het combineert met de vijf smaken, dan kun je vlees en koolhydraten goed combineren. Rode kool, aardappelen en hachee is heel goed te verteren. Dat komt mede door de smaken die je toevoegt. Rode kool maak je met azijn, suiker en laurierblad. De zure smaak stimuleert de lever en de zoete smaak de milt. Laurier werkt verwarmend en is goed voor de maag. Wat wij in Nederland doen met rode kool en hachee, doen de Chinezen bijvoorbeeld met babi pangang, waarin de smaken zuur en zoet zitten). Het is geheel in overeenstemming met de Chinese vijf elementen energieleer. Hetzelfde geldt voor zuurkool en vlees. Zuurkool is goed voor de maag, het zuur trekt naar de lever en je besluit met een zoet toetje, hetgeen de milt stimuleert.

Vlees moet je altijd verpakken in combinaties en smaken.

Soms moet je wel eens van een product iets minder veel eten, maar dat moet altijd een momentopname zijn. Later kun je het weer bijstellen. Bij bepaalde ziektes, obstipatie, MS en reuma, is het echter verstandig minder vlees te eten en dat ook zo te houden om een teveel aan purine te voorkomen. Het vlees dat men wel eet kan men sneller en beter doen verteren door een half uur na het consumeren een schijf ananas te eten. Een andere tip om een goede vertering van vet en vlees te krijgen is het te combineren met mosterd.

Voedingstips

Eten moet een positivieve, plezierige, ontspannende bezigheid zijn.
Toch is het belangrijk meer inzicht in het yin en yang van voeding te krijgen en welke combinaties wel of niet kunnen. Aandachtspunten zijn:

1. bij voeding gaat het niet alleen om vitaminen en mineralen, maar ook om energiebalans.
2. het lichaam heeft koolhydraten (zetmeel) nodig, zeker in de winter;
koolhydraten zijn nodig voor de electrische impulsen (neuro-trans-mitters) en het lichaam en de hersenen hebben s morgens zetmeel nodig om op te starten. 
3. een dieet in de winter van alleen maar groenten, fruit is onjuist en schaadt het lichaam en de energieŽn.
4. gebruik geen dieet van rauwkost want rauwkost is yin en koud van energie.
5. rauwkost is erg moeilijk te verteren, het lichaam moet er zoveel energie in steken om het te verteren dat het meer energie kost dan dat je er uit haalt.
6. door elke dag rauwkost krijg je dagelijks ook teveel nitriet binnen en dat is ongezond.
7. rauwkost met fruit erdoor is eveneens te koud en de combinatie is verstorend.
8. er zijn ook eiwitrijke di?ten, maar die zijn ook nadelig omdat je te veel zout en afvalstoffen vasthoudt.
9. eet met mate yoghurt en kefir, want deze bevatten een stof die op penicilline lijkt dat diep in de darm-flora trekt bij teveel gebruik; dat werkt negatief en verstoort de darm-flora waardoor met name vitamine B's aan het lichaam worden onttrokken. Yoghurt is yin, dus een koude energie, vooral in de winter.
10. neem geen sappendieet, je krijgt daardoor geen vaste stoffen binnen
en verstoort daardoor het spijsverteringssysteem; er zijn andere manieren om te reinigen en te ontslakken waarbij je gewoon door kan blijven eten (zie informatie over darmen en darmreiniging). Ook de sappen zijn yin.
11. ook vasten is niet aan te raden, zeker niet voor personen met een zwakke conditie en omdat er een andere gemakkelijker methode is om te reinigen en te ontslakken (hierover wil ik graag informatie geven)
12. het voedsel moet zoveel mogelijk aan jaargetijde zijn aangepast om de goede energieŽn binnen te krijgen.
13. eet niet teveel producten uit de diepvries: er gaan altijd vitamines, mineralen en ook energie (kracht) verloren.
14. vermijdt junkfood, magere- en lightproducten.
15. ga niet over op een brooddieet vanwege de eenzijdigheid.
16. drink niet onder het eten; door te drinken bij het eten verdun je de spijsverteringssappen, waardoor het voedsel minder goed verteerd wordt en je er niet uithaalt wat er in zit.
17. eet volwaardige voeding en trek je niets aan van light en halfvol, je hebt namelijk vitale energie nodig.
18. voor de kinderen moeten ouders en verzorgers verantwoordelijk met voeding omgaan zodat ze een goed voorbeeld krijgen.
19. als een ouder steeds lijnt is dat voor een kind geen goed voorbeeld.
20. neem niet steeds gemaksvoeding omdat dit meer maagvulling dan goede voeding is.
21. het tegengaan van overgewicht mag nooit een obsessie zijn.
22. het opwarmen en klaarmaken van voedsel in de magnetron is af te raden, omdat de werking van een magnetron de moleculen van de voeding verandert en er veel van de oorspronkelijke waarde verloren gaat.
23. volg geen dieet van alleen maar fruit in de ochtend; fruit bevat zuren en dat werkt op den duur negatief op de leverenergie;
24. begin de ochtend met koolhydraten: later in de ochtend kun je wel een appel of ander fruit eten.
25. eet niet elke dag nitraathoudende groenten: nitraathoudend zijn spinazie, andijvie, Chinese kool, paksoy, sla, broccoli, rode bietjes, venkel, raapsteeltjes, postelein, bleekselderij, koolrabi, spitskool.
Deze groenten ook nooit twee keer opwarmen omdat er dan dubbel zoveel nitriet vrijkomt.
26. eet nooit nitraathoudende groenten en vis samen: de eiwitten van vis zetten nitraat om in nitro-samines (kankerverwekkend, wetenschappelijk bewezen).
27. drink geen melk bij het eten van vis of vlees, de combinatie werkt slecht op de spijsvertering. 
28. eet geen fruitcocktail, omdat er teveel fruit door elkaar zit en heel wat fruit niet samen gaat met bijvoorbeeld mango, meloen, kiwi, ananas.
29. drink na het eten van een mango nimmer koffie of thee, dat veroorzaakt hartkloppingen.
30. eet fruit pas 20 minuten na de maaltijd.
31. combineer geen fruit met zuivel, is slecht voor de spijsverteringsorganen.
32. eet zo weinig mogelijk diepvries-producten of dingen uit een pot of blik: kies voor vers; indien het zo uitkomt is voeding uit blik beter (bij een glazen potje wordt de voeding minder in waarde door het licht).
33. eet kaas nooit in de avond omdat het dan slecht wordt verteerd.
34. eet geen rabarber, werkt ontkalkend (of als je het een keer wel eet neem dan een supplement van kalk-magnesium en zink.
35. verblijf je (bijvoorbeeld op vakantie) in een vochtige streek eet dan geen of zeer weinig vloeibaar en koud voedsel, maar neem droger en warmere voeding om yin en yang in evenwicht te houden.
36. eet in de zomer of in een warme streek gerust ook scherpe pikante voeding; dat veroorzaakt zweet en daardoor verkoeling.
37. neem in een droge streek meer vloeibaar voedsel.
38. eet geen warme en koude voeding tegelijk want dit brengt het yin en yang uit balans en kost energie.
39. neem nooit ijskoude voeding of drinken omdat het lichaam energie moet steken om dit op lichaamstemperatuur te brengen; het kost dus te veel energie en het ijskoude is een shockeffect voor je lichaam. 
40. eet 's avonds nooit laat; de avond is yin en de spijsverteringsorganen nemen de rust die ze nodig hebben: eet je toch na 7 of 8 uur omdat het door omstandigheden of economisch gezien niet anders kan doe dan een kwartier na het eten enkele qi gong adem- en verteringsoefeningen.

Eet niet gehaast, eet niet terwijl je iets doet, zoals aankleden of bepaalde werkzaamheden. Je verstoort de vertering en neemt de chi uit de voeding onvolldoende op. Wat je eet is dan alleen maar maagvulling. Als je de tips ter harte neemt wordt het lichaam gezonder en de weerstand groter. Door het verstoren van yin en yang ontstaan er klachten die door een arts of specialist meestal niet verklaard kunnen worden. De oorzaak is te zoeken in verstoorde energie?n en het afnemen van afweermechanisme.

ProteÔne en koolhydraten

Tegenwoordig hebben veel mensen last van psychische problemen. Er zijn ook veel mensen allergisch voor bepaalde ProteÔne is een fundamentele voedingsstof. ProteÔne geeft een energie voor korte tijd, koolhydraten geven energie voor langere termijn. Een mens heeft per kilo lichaams-gewicht een gram proteÔne nodig. Door modernere productiemethoden is de kwaliteit van prote?ne achteruit gegaan en bevat tegenwoordig niet meer de complete bestanddelen van aminozuren. Deze aminozuren zijn prote?ne-moleculen die lange en ingewikkelde formules hebben.

Complete proteÔnen zitten in melk, eieren, kaas, sojabonen, bonen, erwten, zaden, avocado's, vlees en vis. ProteÔne is nodig voor de groei en vernieuwing van cellen en het herstel van weefsel dat slijt of beschadigd is. Maar proteÔne hebben we niet nodig om energie te krijgen. Daar hebben we koolhydraten voor nodig. Eiwitrijke diŽten hebben bovendien een overheersende zoute inhoud en dat is schadelijk voor de nieren.

Puzzelstukjes

Koolhydraten zijn nodig voor de functie van neurotransmitters en hersenen. Elk voedingsproduct heeft echter andere voedingsproducten nodig om optimaal voor het lichaam en zijn spijsverteringsorganen te werken. Dat geldt ook voor vegetariŽrs. Eenzijdig eten is dus niet goed.Als je gevarieerd en volwaardig eet met koolhydraten en prote?nen dan vallen de puzzelstukjes van de moleculen goed in elkaar. In de huidige voedingsgewoonten wordt dit proces verstoord. Afslankkuren zijn daaraan mede debet. Afslankshakes zijn ook verstoorders.

Ze brengen de spijsvertering in de war. Door lijnen wordt de weerstand verminderd en de miltenergie verzwakt. Er ontstaan tekorten aan bepaalde vitaminen en mineralen, stress, ziekte, allergie?n en onverklaarbare kwalen alsmede ook psychische instabiliteit. Ook medicijngebruik kan ons spijsverteringssysteem verstoren, evenals de darmflora en de weerstand. Er kampen veel mensen met allergieŽn. Ook darmklachten nemen toe. Om weer in balans te komen moet je je voedingspatroon weer bijstellen en volwaardige voeding tot je nemen. Dus geen light- en magere producten, vermageringspillen en afslankshakes.

Door de afslank-qi gong, de vijf elementen uit de tai chi tao, kun je weer gauw herstellen. Spijsverteringsorganen krijgen dan hun energetische kracht terug. De verwerking van voedsel wordt dan ook weer beter.

Misverstanden

Koolhydraten kun je vermengen met proteÔne. Als je mede zorgt voor de vijf smaken in je voeding is de combinatie zetmeel en eiwit geen enkel probleem. Velen vallen in de fout om ook vis-eiwitten met nitraathoudende groenten te eten. Anders dan bij gewoon vlees zet nitraat zich niet om in nitriet. Viseiwitten zetten het nitraat in groenten om in nitrosamines en dat is kankerverwekkend. De Nederlandse Consumentenbond heeft daar ook al eens op gewezen. Nitraathoudende groenten zijn o.a. spinazie, andijvie, bleekselderij, venkel, paksoy, Chinese kool, raapsteeltjes, broccoli, koolrabi, spitskool, rode bieten, postelein en sla.

Heel veel koks blijken ook niet van de foute combinatie op de hoogte. In bladen verschijnen regelmatig recepten met de combinatie vis en nitraathoudende groenten.

Deze informatie vind ik belangrijker dan al het gezeur over vermindering van calorieŽn. Mensen moeten zich ook niet allerlei voedingsproducten laten verbieden omdat ze er niet goed tegen kunnen. Dat ze allergisch zijn of een intolerantie hebben tegen een bepaald product komt dat de weerstand van de milt en andere spijsverteringsorganen is verminderd. Bouw je die weerstand weer op, mede met behulp van de afslank-qi gong dan kun je weer voorzichtig met het voedingsproduct dat niet goed te verwerken was beginnen. Ontzeg je je bepaalde voedingsproducten dan vervreemd het spijsverteringssysteem zich van die producten.

Als je bij verstoring die producten dan toch neemt krijg je er last van. Van het een komt het ander, er vallen steeds meer vitale gaten in het spijsverterings- en afweermechanisme. Het lichaam als bouwwerk behoudt zijn zwakte of wordt steeds zwakker. Je haalt de fundamentele bouwstoffen en verbindigsstukken uit het gebouw. Door magere- en lightproducten, afslankshakes, het drastisch verminderen van calorieŽn, wordt het lichaam een zwak gebouw zonder metselwerk en een goed fundament. Er is geen sprake van opbouw maar van afbraak. Als je weet welke functie koolhydraten en eiwitten hebben dan kun je ook evenwichtiger er mee om gaan.

Het scheiden van proteÔne en zetmeel is niet aan te bevelen. Alleen vlees met groenten verzwakt op den duur de spijsverteringsenergie. Koolhydraten zijn goed voor een goede werking van onze neurotransmitters en spieren. Eiwitten zijn goed voor vernieuwing van cellen en herstel van schade aann het weefsel. Beiden zijn belangrijk en horen bijelkaar. Een Montignac-dieet bevat weinig zetmeel en veel eiwitten.

Eiwitten geven, zoals reeds opgemerkt, maar voor een korte tijd energie. Bij een sportdieet houdt men daar ook rekening mee. Een gewichtheffer heeft veel baat bij vleesproducten om de krachttoer van een kort moment uit te kunnen voeren. Dat geldt ook voor korte afstandlopers. Ze kunnen daardoor explosief de 100 meter lopen. Door vlees kunnen ze een langere prestatie niet opbrengen. Lange afstandlopers krijgen dan ook het advies meer koolhydraten en weinig eiwitten tot zich te nemen.

Kinderen

Kinderen hebben voor de opbouw van het lichaam meer prote?nen nodig. Daarom bevat moedermelk ook overwegend prote?nen. Een vrouw in verwachting maakt ook extra choleserol aan, waardoor het moedermelk ook vettig is. Borstvoeding is dan ook heel belangrijk voor de groei en de weerstand van het kind. Geleidelijk aan hebben kinderen minder prote?nen nodig. En wat zoetigheid betreft mogen kinderen best iets extra nuttigen, dat hebben ze dat nodig omdat ze dagelijks veel energie verbruiken. Overdrijven is echter niet goed. Volwassenen hebben minder prote?nen nodig. Als ze veel lichamelijk werk verrichten of aan sport doen, dan is zetmeel (de koolhydraten) en wat zoetigheid nodig om de spieren niet te laten verzuren. Het is allemaal een natuurlijk gegeven. Alleen de mens raakt het natuurlijk evenwicht kwijt.

Groenten die corresponderen met seizoenen

Winter

Er wordt allang niet meer de groenten gegeten die bij bepaalde seizoenen horen. Kas-teelt, import maken het mogelijk dat er ook zomergroenten in de winter zijn. Vroeger gold de stelregel dat je in een bepaald seizoen die groenten moest eten die bij die periode hoorde.

We gaan uit van de Nederlandse situatie. Neem de maanden met een R. Bij de periode januari tot en met april, horen deze groenten: boerenkool, rode kool, savoyekool, witte kool, bieten, knolselderij, prei, uien, selderij, winterwortelen, witlof, spruitjes, koolraap, schorseneren, spinazie, raapstelen en andijvie.

De periode september tot en met december geven hetzelfde beeld, alleen kan men daarbij nog toevoegen: bloemkool, bleekselderij, Chinese kool, postelein, snijbonen en sperciebonen.
Bij de winter horen ook witte en bruine bonen, groene of spliterwten, rode bonen, linzen en adukibonen.

Zomer

De zomer van mei tot en met augustus geeft de volgende groenten:

bloemkool, andijvie, peulen, postelein, worteljes, prei, raapstelen, selderij, spinazie (asperges in mei), doperwten, spitskool, snijbiet, in juli ook spitskool, spercieboontjes, snijbonen en winterwortelen en in augustus ook nog bleekselderij, witte kool en spekbonen. Verder heb je zomer- en winter rode bieten en ook zomer- en winter rode kool.
Door hier op te letten volg je ook het yin en yangprincipe van de energie?n en doe je hierdoor die energie op die je in een seizoen nodig hebt. Het betekent ook dat je in de winter minder fruit moet eten.

Tegenwoordig heb je in de winter een grote fruitaanbieding, ook van tropisch fruit. Fruit is yin en de winter is yin en heeft een koude energie. Bij teveel fruit eten in de winter voeg je namelijk koud bij koud, terwijl je juist warm bij koud moet voegen. De zomer is yang en dan kun je meer fruit eten, want dan zet je tegen warme energie een verkoelende energie. Zo bereik je steeds een goed evenwicht.

Door kas-teelt en import zijn de seizoenen vervaagd. Daardoor worden de evenwichtige energie?n aangetast. Dit heeft een structureel karakter gekregen. Natuurlijk kan het geen kwaad als je er incidenteel een keer van afwijkt. Maar helaas sluipen er steeds meer veranderingen in ons eetpatroon. Met winter en zomer wordt geen rekening meer gehouden.

Uit balans

Als je geen rekening houdt met de energetische werking van voedingsproducten breng je de energetische werking van organen en het gehele lichaam in de war. Niet voor niets worden de mensen steeds zwakker, wordt geklaagd over moeheid, zijn veel mensen gauw koud, hebben ze last van koude voeten, gaat hun weerstand achteruit en krijgen steeds meer mensen last van kwalen die door de westerse geneeskunde, die niet met yin en yang werkt, niet te benoemen zijn. Ook de allergische reacties nemen door de verstoring toe. Ook de psyche en gemoedstoestand heeft invloed op het verstoorde eetpatroon.

(zie ook elders op deze site de artikelen over AllergiŽn, Cholesterol, Voedsel als medicijn. Het yin en yang van de voeding  en Aspartaam, cyclamaten, zoetjes, sucralose, lightdrinks, gevaarlijk? Dit moet u weten alsmede de Boekenpagina)

Sinds 1980 toen het lijnen steeds meer in de schijnwerpers werd gesteld zijn de lightproducten en afslankproducten gepropageerd. De laatste jaren is daar de 0-procent vet bijgekomen. Het betekent geen verbetering van de voeding maar een ernstige verslechtering. Steeds meer mensen worden zwak, voelen zich moe en dit zal alleen maar toenemen. In de light- en 0-procent vetprooducten zitten de gevaarlijke zoetstoffen die langzaam het zenuwstelsel aantasten. Sinds 1980 is ook de Fibromyalgie en ME toegenomen.

Het roer moet om.

Lever en milt van levensbelang
De lever heeft verschillende belangrijke taken in het spijsverterings- en levensproces. Het is een bloedrijk orgaan. Schadelijke stoffen worden opgenomen waarna de lever ze onschadelijk maakt en uitscheidt. De lever is een groot en belangrijk orgaan met veel functies. Bij volwassen mensen weegt de lever circa 1 1/2 kilo en is bijna zo groot als een voetbal. De lever bevindt zich rechtsboven in de buikholte, vlak achter de ribben. Zonder lever kan een mens niet leven.
Al met al vinden ongeveer 600 verschillende processen in de lever plaats! Je kunt de lever dan ook het beste vergelijken met een ingenieuze chemische fabriek.

De lever moet tegenwoordig grote hoeveelheid gifstoffen verwerken en onschadelijk maken. Bestrijdingsmiddelen, veel chemicaliŽn, medicijnen en hun bijwerkingen, smaak- en kleurstoffen, witte suiker, aspartaam en sucralose in lightproducten, verzadigde vetten, conserveringsmiddelen, onvriendelijke stoffen in cosmetica.
De lever moet al jarenlang zoveel werk verrichten om al die troep op te ruimen dat hij veel minder zijn werk kan doen om je lichaam goed te beschermen en van levensenergie kan voorzien.
De lever heeft vele onmisbare functies, waaronder vele taken in de ingewikkelde stofwisseling van eiwitten, koolhydraten en vetten, productie van gal, vorming van plasma-eiwitten, zoals albumine en diverse stoffen die voor een normale bloedstolling nodig zijn, opslag van uit het spijsverteringskanaal afkomstige, tot glucose afgebroken koolhydraten als glycogeen, vorming van glycogeen uit melkzuur, dat ontstaat in de spieren, als het zuurstofaanbod aan de werkende spieren niet goed werkt.

In de energieleer hebben de lever en de spieren een relatie met elkaar. Een goede vochtverdeling van de milt zorgt ervoor dat de spieren glad blijven.
De lever zorgt voor omzetting van uit het spijsverteringskanaal aangevoerde aminozuren, de verteringsproducten van eiwitten. Een gedeelte van deze aminozuren, waarvan de aanvoer groter is dan de behoefte, wordt in de lever onderschept. Door trans-amineringsprocessen is het mogelijk sommige aminozuren om te vormen in andere. Een andere mogelijkheid van verwerking is des-amineren om ureum via de nier uit te scheiden, waardoor de overblijvende verbinding omgezet wordt in glycogeen.
Belangrijk is dat de lever ook de vetoplosbare vitamines A, D, E, K en B12 opneemt om ze verder te verwerken. Bij verstoring kan dat niet voldoende gebeuren.
Ondersteuning door voeding

De leverfunctie kan ondersteund worden door goede voedingsproducten. Goed voor de lever zijn avocado, artisjok, bittere groenten en fruit (witlof, andijvie, grapefruit), radijsachtigen (rettich, tuinkers, rammenas, waterkers), lookachtigen (prei, bosui, bieslook), paksoy, broccoli, wortel, (parel)gerst, gekiemde zaden

Zorg voor voldoende anti-oxidanten in de voeding. Zij vangen de vrije-radicalen zodat je lever minder belast wordt.
Voeding anti-oxidanten vind je in:
Vitamine C in o.a. verse groenten en fruit waarin L-Ascorbinezuur, dat zorgt samen met andere stoffen dat de zuren geneutraliseerd worden.
Die stoffen komen dus veel voor in citrusvruchten, broccoli, tomaten, groene groenten en aardappelen.
Vitamine E zit o.a. in o.a. plantaardige oliŽn, tarwekiemen en amandelen

Belangrijke bronnen van vitamine E zijn: plantaardige oli?n, broccoli, spinazie, noten, volkoren producten, eieren (vooral dooier, ook A) en echte boter.
Betacarotenen of provitamine A zit o.a. in wortelen, abrikozen, pompoen, lever, levertraan, boter, eidooier, groene bladgroenten, olijven, tomaten, abrikozen, tuinkers, peterselie, boerenkool en spinazie.
Glutathion (een aminozuur)  vind je in asperges, meloen en avocado
Gebruik bij voorkeur essenti?le of meervoudig onverzadigde vetzuren vette vis (makreel, haring, sardientjes en paling (geen kweekpaling), zalm (wilde zalm, geen kweekzalm), koudgeperste lijnzaadolie, walnoten, biologische pindakaas, sesampasta, plantaardige olie (geen kokosolie), zonnebloempitten, teunisbloemolie, avocado.
 
Vitamine A voor de lever
Wortelsap is rijk aan betacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Dit vitamine is onder meer nodig voor de opbouw en het gezond houden van huid en slijmvliezen. Betacaroteen staat verder nog bekend om zijn bindende werking van zogenaamde vrije radicalen en kan zo het risico op kanker verminderen. Wortelsap, verkregen door het gebruik van een sapcentrifuge, is een zeer beschermende huid-tonic. Als je denkt dat je betacaroteen binnen krijgt door rauwe wortelen te eten dan heb je het mis. De belangrijke stof komt pas vrij als je de wortelen even kookt of er sap van maakt.
Wortelen bevat ijzer, ballaststoffen, werkt goed voor huid, ogen, bij kanker, arteriosclerose, reuma, immuunsysteem, verkoudheid, hart- en vaten, darmen, nieren, zwangerschap, maag, diarree, hoofdpijn, keel, astma
Andijvie goed voor ontgiften, afdrijven teveel vocht, hart, lever, nieren, hersenen, maag, bloedvorming; bevat A, C, ijzer, kalk, magnesium, silicium, chlorofyl.
Courgette, goed voor stofwisseling.
Mango zenuwspanningen, maag, huid/haar, slijmvliezen, immuunsysteem, carotenoÔden, C, E, verouderingsprocessen, slijmvliezen, ogen, hormoonhuishouding. Ze bevatten van alle fruitsoorten het hoogste vitamine A gehalte en zijn net zo rijk aan vitamine C als citroenen.
Paprika maag, immuniteit, activeert slijmvliezen, verkoudheid, maagslijmvliesontsteking, maagzuur, ontsmettend voor maag en darmen, maagslijmvliesontsteking, luie maag, sinusitis, hart- en vaten, A, C, E. bioflavonoÔden. Opletten bij maag- en darmproblemen, ev. verwijderen van de schil. Rode paprika is het best.
Pompoen betacaroteen, reuma, ontzurend, stofwisseling, overgewicht, vochtafdrijvend, ontgiftend, pancreas, nier, prostaat, immuunstelsel, slaapstoornissen.
Zwarte bessen baarmoeder, bindweefsel, blinde darm, dikke darm, kanker, luchtwegen, nieren, reuma, stofwisseling
Gember een gunstige invloed op de spijsvertering, versnelt het metabolisme, helpt tegen misselijkheid (ook bij bestraling of chemokuur) en autoziekte (zonder dat je er slaperig van wordt!), gaat een te hoog cholesterol tegen en zou zelfs de levensduur verlengen. ook gember wordt, net als kaneel, vaak als lustopwekkend beschouwd.  Gebruik zowel gemberwortel in thee en soep. Je kunt dat afwisselen met gemberpoeder.
Tomaten hebben een hoog gehalte aan caroteen, waarvan in het lichaam het noodzakelijke vitamine A wordt gemaakt. Vitamine A is zeer heilzaam voor de slijmvliezen en het in conditie houden van het epitheelweefsel (= slijmvlies). Het dagelijks eten van enkele tomaten beschermt, juist in deze tijd van luchtvervuiling, de slijmvliezen. Tomaat bevat lycopeen, een kankerremmende stof.
Met name mensen bij wie kanker, suikerziekte of long-emfyseem erfelijk manifest is, doen er goed aan dagelijks biologisch gekweekte tomaten te eten.

Niet alleen het respectabele gehalte aan caroteen en vitamine C in de tomaat werkt preventief, ook het gehalte aan zogenaamde flavonoÔden is van betekenis. FlavonoÔden, die in de tomaat rijkelijk aanwezig zijn, bewerkstelligen een natuurlijke afweercapaciteit tegen celontsporingen. Gewone thee, appels, uien en tomaten bevatten van al onze voedingsproducten het hoogste gehalte aan deze flavono?den.
Saffraan is een exotische specerij die tot de verbeelding spreekt, niet in het minst omdat we het hier over een kostbare specerij hebben. zoals de intense kleur misschien al doet vermoeden, bevat deze specerij veel betacaroteen (vele malen meer dan de worteltjes die meestal met de eer strijken) als het om b?tacaroteen gaat), een bestanddeel dat veroudering tegengaat (betacaroteen bestrijdt vrije radicalen).
Dagelijks enkele koppen gekookt warm water drinken helpt de lever met het ontgiftingsproces. Dit is een vrij eenvoudige maar zeer effectieve methode..
De lever heeft veel verschillende functies die van levensbelang zijn.

Betacaroteen bestrijdt voortdurend de schade die de vrije radicalen aanrichten in jouw lichaam. Vrije radicalen zijn agressieve moleculen die geproduceerd worden bij blootstelling aan vervuiling, bij zware lichamelijke inspanningen, teveel stress, en chemicaliŽn. Betacaroteen is zo?n krachtige antioxidant dat zelfs aangenomen wordt dat ze beschermt tegen kanker.
Vitamine A zit o.a. in vis, melk,producten, kaas, eieren (eierdooier), rode paprika, spinazie, groenekool. (zie uitleg eerder in dit artikel).
Vitamine K zit in groene groenten, spruiten, spinazie, broccoli, ook in bloemkool, en in lever.
Eet zo gevarieerd mogelijk. De meeste therapeuten geven een te eenzijdig dieet.
Vooral bij zwakte moet je geen eenzijdig dieet accepteren. Zorg dat je alle voedingstoffen hierboven genoemd binnenkrijgt.
Gezonde vetten beschermen longen tegen ontsteking.

De longen zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van slijmvlies en het goed verdelen van slijmvlies. Slijmvlies zorgt voor een beschermende factor in het lichaam. Zijn de longen verstoord en verzwakt dan wordt men gevoeliger voor ontsteking. Maar het slijmvlies wordt dan ook niet goed verspreid. Het klontert ergens vast. Dat gaat irriteren. Op die plekken ontstaan dan ook tumoren. Het belang van het eten van goede vetten als Omega 3 en 6 (in vis) is al genoemd. Het spijsverteringssysteem kan niet zonder vet functioneren.

Mensen die veel voedingsmiddelen eten met zogenaamde omega-3-vetzuren en omega-6-vetzuren, verlagen daarmee het risico op het krijgen van een longontsteking. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers op grond van een studie onder bijna 40.000 mannen.
De mannen, allen werkzaam in de gezondheidszorg, kregen in 1986 een dikke vragenlijst voorgeschoteld over hun voedingspatroon in het afgelopen jaar. In de jaren daarna werd bijgehouden welke mannen een longontsteking opliepen waarvoor zij een arts hadden geraadpleegd.
Het eten van veel gezonde vetzuren bleek gepaard te gaan met een tot 32 procent verlaagd risico op longontsteking.
Volgens de onderzoekers hebben de vetten een dempende invloed op ontstekingprocessen. Uit een eerdere studie bleek dat kinderen die extra omega-3- en omega-6-vetzuren binnenkregen, minder vaak last hadden van infecties en koorts.
Van omega-3- en omega-6-vetzuren was al langer bekend dat ze beschermend werken tegen hart- en vaatziekten. De gezonde vetten zijn te vinden in plantaardige oliŽn, donkere bladgroenten, noten, peulvruchten en vette vis.

Anti-oxidanten/flavonoÔden zitten overigens ook in koffie en pure of bittere chocola, alsmede in rode wijn.

Belangrijk is om ook de vijf elementen oefeningen  te doen, en die voor de lever, milt en longen extra.

De milt maakt afweercellen aan. De milt zorgt ook voor de vochtverdeling. Is deze niet goed dan kan vochtopeenhoping ontstaan. Bij vrouwen kan er een teveel aan vochtopeenhoping in de buik ontstaan, dat het begin kan zijn voor het ontstaan van een vleesboom (myoom). De milt maakt speeksel aan en zorgt voor de spijsvertering. Voorts is de milt verbonden met het lymfekliersysteem voor ontgiftiging en vochthuishouding in de huid.
De milt zorgt mede door haar rol van vochtverdeler ook voor het vochtig en glad houden van de spieren. De spieren en pezen hebben een relatie met de lever.
De longen zorgen voor vochtverdamping en maken slijmvlies aan. Slijmvlies heeft een beschermende functie. Als er onvoldoende slijmvlies in de neus aanwezig is dan wordt de reuk minder. Daardoor wordt ook de smaak minder.
De milt heeft zoet nodig, maar niet teveel. Structureel teveel zoet maakt de milt leeg.
Teveel zorgen maken tast de milt ook aan.

Zie ook  Darmklachten en kwalen

Belangrijk is ook dat je meer gebruik maakt van specerijen. Maar een gezonde smaakmaker is gember. Gember kun je in de thee doen, in de soep en in verschillende andere spijzen.

In gember zitten veel medicinale werkzame stoffen. Gember bevat gingerol, lineol, borneol, zingibain. zingibereen, zingiberol, pheilandreen en shogaol.

In gemberpoeder zit specifiek ook shogaol. In totaal zitten in gember 17 medicinale werkbare stoffen. Als verse gember gedroogd, verhit en gemalen wordt wordt gingerol omgezet in shogaol. Zowel gingerol en shogaol werken pijnstillend. Chemisch lijkt deze stof op aspirine. In Denemarken wordt gember bij reumapatiŽnten toegepast en bij reumatoÔde artritis. De patiŽnten krijgen daglijks 1 tot 2 gram gemberpoeder. In 3 maanden voelen de mensen dat de klachten een stuk minder worden.

Vitaminen, kruiden, mineralen VERBODEN, ILLEGAAL per 31/12/2009
11:17 AM 11th Dec 2006 Video
Galaxy

Warning -- GM Food Linked to Cancer Video
A long-suppressed study finally confirms what those in the know have been saying for years. Find out how you can defeat GM foods.

VIDEO UPDATE -- You Are Being Ripped Off by Much of the "Organic" Food You Are Buying - Large corporations have turned organic food into a $14-billion business, but they may be destroying everything that makes it worthwhile.

img
Video Update
img
VIDEO UPDATE -- Why Soy Is NOT a Health Food - Avoid being deceived by the soy industry and learn the reasons why you are better off avoiding all forms of non-fermented soy.

Codex Alimentarius Propaganda

Seeing Through Deception is Your Protection:

Which is Safer - Drugs or Nutritional Supplements?

The products of the pharmaceutical industry have been documented to kill a minimum of 106,000 Americans each year when used properly and about 200,000 Americans per year when you count the numbers of people killed by medical error! The same year that this figure was published (1998), there were ?only? 43,400 deaths due to car accidents in America. So in America, the land of the automobile, with millions in use everyday, pharmaceutical drugs are deadlier than cars!

Lees ook de Nieuwsbrief: Nieuwsbrief met activiteiten

Voeding en gezondheid

 

Stevia, strange requests, a...

 

Why Is Society Being Dumbed Down? www.mercola.com

 

 

Arrogant Doctors Can Kill You www.mercola.com

 

Simple Trick to Treat the Cold or Flu www.mercola.com

 

Stevia

 

 

 

Tai Chi Tao is toegankelijk voor iedereen.

Tai Chi Tao kent geen beperkingen.

 

Tai Chi Tao bestaat niet uit oefeningen alleen.
Tai Chi Tao is een ontspannings-, bewegings- en
gezondheidsmethode. Tai Chi Tao geeft je meer
inzicht in het leven en leefwijze door zelfontplooiing.
Door Tai Chi Tao leer je het natuurlijk proces weer
ontdekken en waarderen. 
Tai Chi Tao zorgt voor een helend bewustzijn. Het
geeft je meer verdieping in je leven. Tai Chi Tao
zorgt er voor dat je de dingen die je doet een stuk
gemakkelijker kunt doen, zodat stress vermeden wordt.


april 2003
Jan Kraak

 
Pagina Afdrukken
Terug naar boven