terug naar:  www.jankraak-taichitao.nl
 
Misverstanden over cholesterol. Wat te doen na een infarct. Statine sprookje

Cholesterol is een belangrijke stof

(Het spijsverteringssysteem kan niet eens zonder vet functioneren)

De grote leugen over cholesterol

Te laag cholesterol zorgt voor agressie en depressiviteit

Now They Want to Treat Kids With Statins
The American Heart Association's new ridiculous guidelines recommend dangerous drugs for some children as young as 10.

Hart- en vaatziekten en cholesterol worden in ťťn adem genoemd. Bij een hartinfarct worden al gauw cholesterolverlagende medicijnen verstrekt, Lipitor, Zocor, Ezetrol, enzovoort. Deze medicijnen (statines) hebben een negatief effect op je gezondheid. Er zijn alternatieven op natuurlijke basis. De angst is er zo ingeprent dat mensen toch maar de statines nemen en niet de natuurlijke middelen durven nemen.  Welke alternatieven het zijn lees je verderop.

Een goede manier om je conditie weer op te bouwen zijn tai chi tao-oefeningen, zoals de 18 keizerlijke qi gong oefeningen en de 18 steps tai chi qi gong en enkele vijf elementenseries uit tai chi tao.

Het is nog steeds een misverstand dat te hoge cholesterol verminderd kan worden door vetvrije diŽten, magere- en lightproducten en vermageren. Cholesterolmedicijnen hebben veel bijwerkingen en deze statines (zoals Zocor, Lipitor etc.) zijn zeer omstreden. Uit onderzoeken blijkt dat ze niet het gewenste effect hebben. Je kan ook natuurlijke alternatieven gebruiken. Je vind ze onderaan dit artikel.

In Amerika wil de American Heart Association (AHA) cholesterolmiddelen - statines - geven aan kinderen vanaf 10 jaar. Een pervers plan.
Now They Want to Treat Kids With Statins Dr. Mercola geeft commentaar.

Cholesterol is overigens zeer belangrijk. Moeders hebben bij het geven van borstvoeding zelfs extra cholesterol nodig. De vetachtige stof cholesterol is nodig voor de groei en de weerstand van de baby.

Cholesterol is bovendien nodig voor de bescherming van de aderwanden, alle cellen, ook zenuw- en hersencellen en voor de productie van de geslachts-hormonen, bijnierschorshormonen, galzuren, de productie van vitamine D. Cholesterol is ook van belang voor de sexuele energie. Goede cholesterol wordt HDL (high density lipo-proteÔn) genoemd, slechte LDL (low density lipo-proteÔn). Low, lage, betreft cholesterol dat overtollig is en zich vastzet aan de slagaderwand.

Lever

Cholesterol wordt in de lever aangemaakt. Bij het bestrijden van te veel cholesterol moeten we dus zorgen dat de leverfunctie optimaal werkt. Door onze moderne gedegenereerde voedings-patroon verstoren wij de functie van onze spijsverteringsorganen en met name die van de lever. Daardoor ontstaan er ook allerlei tekorten.Te veel cholesterol ontstaat niet door een te veel aan vet, maar door gebrek aan bepaalde voedings-elementen.

Zie: Homeopaat Tamja de Kroon: cholesterolmiddelen zijn slecht voor de lever

Dr. Lorraine Day about health and food

Hoe zit het met de wetenschap?

Hartkwalen hartfalen, cholesterol, wat te doen. De aanvullende behandeling

 

Misverstanden over cholesterol. Wat te doen na een infarct. Statine-sprookje

 

http://www.mercola.com/article/statins.htm


Medische missers leidt steeds meer tot overstap naar alternatieve geneeswijzen


Wetenschappelijk onderzoek niet meer onafhankelijk. Banden met farmaceutische industrie

 

Energie van het hart. Chi, yin en yang


Hart- en Vaatziekte & ROKEN en vormen van kanker

Verderop ziet u meer links en onderzoeken

In de hedendaagse zogenaamde voedings-wetenschappen worden ons juist elementaire voedingsproducten afgepakt of door productiebewerking ontnomen. Ze worden veranderd in light en mager. Ook dieetmargarines hebben niets met meervoudige onverzadigde wetzuren te maken. De meervoudige onverzadigde vetzuren zitten namelijk in volwaardige voedingsproducten, zoals in roomboter, het rauwe of zachtgekocht eitje (eierdooier), vis, noten en koudgeperste tarwekiemolie en andere koudgeperste olieŽn.

De zogenaamde vetvrije diŽten doen de risico niet dalen. Dergelijke diŽten veroorzaken andere kwalen en verhoogt ook de kans op minder weerstand, allergieŽn en ernstiger ziektes. Het is ook niet verwonderlijk dat er allerlei kwalen ontstaan die we niet thuis kunnen brengen. De campagne tegen verhoogde cholesterol veroorzaakt angst, stress en obsessies. Met stress schommelt ook het cholesterolgehalte.

Een te lage cholesterol is slecht voor de hersenen. Cholesterol is namelijk ook een stof voor de hersenen. Verder daalt het serotonine niveau en daardoor kan je weer hartinfarcten krijgen, je kan er depressief van worden of onverklaarbaar gedrag door krijgen. Denk dus even na over de cholesterol-gekte, want je word op het verkeerde been gezet.

New guidelines cholesterol and more money for drugs makers

Dat een te laag cholesterol slecht is voor de hersenen en serotonine heeft verschillende onderzoeken al aangetoond. Een recent onderzoek bevestigt het nogmaals (febr. 2005). Onderaan dit artikel meer hierover.

Begin maart 2007 zond het TV-programma Radar een onthutsend reportage over de cholesterolfraude uit. Het heeft heel wat mensen wakker geschud. Ook is er inmiddels een boek geschreven over de leugen over cholesterol:

In zijn boek toont hij aan dat er vrijwel geen onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek is en dat de voedingsindustrieen farmaceutische industrie door financiering en sponsoring sturing geeft aan de propaganda.

Noot Jan Kraak: Zo wordt de Hartstichting per jaar gesponsord door Unilever, voor tenminste 200.000 euro en gesponsord wordt door Astra Zeneca, een farmaceutisch bedrijf dat onder andere cholesterol verlagende middelen produceert.

Popular Cholesterol Drug Found to Have No Medical Benefits
Are you one of the millions of people who have been taking this dangerous cholesterol drug?

Exposing the Cholesterol Myth video

 

Why having high cholesterol isn't always bad  video

 

The hoax of modern medicine: 7 facts you need to know video

De farmaceutische industrie kan ons alles verkopen doordat ze zelfs artsen en patiŽntenverenigingen beÔnvloeden. Zie deze video: Video Clip: Big Bucks, Big Pharma Documentary

De TV Radar-uitzending waarin cholesterolverlagende middelen (statines) onnodig werd genoemd door 2 deskundigen heeft velen tot denken gezet. Het VARA-programma De Leugen regeert liet enkele voorstanders aan het woord. Aan het woord kwam ook Marjolein de Booys van de Stichting Hoofd, Hart, Vaten. Zij beweerde dat het niet klopt dat patiŽntenverenigingen gefinancierd worden door de farmaceutische industrie. Hun eigen magazine spreekt dat tegen. De uitgave wordt financieel mogelijk gemaakt door verschillende industrieŽn:

Dus helemaal niet onafhankelijk.

How Statin Drugs Wreck Your Muscles

 

The Truth About Cholesterol-Lowering Drugs (Statins), Cholesterol and Health

 The Dangers of Statin Drugs: What You Haven't Been Told About Cholesterol-Lowering Medication

 Crestor and Other Statins: Are They Really Worth the Risk?

Maar om even door te gaan over het belang van voeding waardoor je geen statines nodig hebt.
Ook kun je speciale kruiden voor een goede cholesterol gebruiken. Als je statines gebruikt begin dan met de de juiste voeding, de speciale kruiden die in dit artikel worden genoemd, de juiste voeding voor de lever, en normaal gezond bewegen. Voor je eigen zekerheid en gevoel kun je de statines nog doorgebruiken. Na een poosje, en na controle, kun je bij resultaat met de afbouw van statines beginnen. De keus is altijd aan de persoon zelf. Maar start in elk geval met de voedingsadviezen die ook de lever versterken en met de kruiden.

De kruiden: Het mengsel voor een goede cholesterol bestaat uit de volgende samenstelling: artisjok, karwijzaad, rozemarijn, moederkruid, guldenroede, herderstasje, Sint Janskruid, kalmoeswortel, sassefras en meidoorn.
Kruidenhuis Jade van Willem Eising, Kymmelskampen 33, 7751 GP, Dalen,
http://www.kruidenhuisjade.nl
tel. 0524-553403 mobiel: 06-50235452
email:
info@kruidenhuisjade.nl


Vitamines-mineralen

Bij volwaardige voeding krijgt men ook die vitamines en mineralen binnen die het cholesterolgehalte op peil houden. Vitamine E en C zorgen voor een goede cholesterol. Dat doet ook lecithine (lecithinekorrels ofwel Lecithine Granulaat 98 %, o.a. van het bedrijg Bloem)

Lecithine Granulaat

Bijzonder goed is ook Lecithine Granulaat 98 %. Lecithine Granulaat 98 % zorgt er voor dat vet zich niet vastzet in ons bloed. Het werkt cholesterol verlagend. Het bevat natuurlijke choline en inositol. Beiden zijn belangrijk voor veel dingen. Het zijn belangrijke stoffen voor een goede werking van oog- en hartspieren, hersenen, de functie van de electrische impulsen en ze hebben een vetregulerende functie. Choline en inositol vormen acetylcholine. Een stof die zorgt dat de electrische impulsen in ons zenuwstelsel goed worden overgebracht.
Daardoor werkt Lecithine Granulaat 98% ook goed tegen zenuwpijnen. Het product wordt o.a. door het natuurgeneeskundigbedrijf Bloem op de markt gebracht.
Neem minimaal twee eetlepels vol per dag, in een bakje volle yoghurt of volle kwark, of meng het door biologische pindakaas of cashew-notenpasta (waar de olie nog opdrijft, verkrijgbaar in reform- of biologische voedselwinkels). Je moet het altijd koud gebruiken. Bewaar het ook in de koelkast.

Als je de supplementen inneemt voorkom je dat er plakkerige bloedplaatjes ontstaan. Vitamine B 6 is ook belangrijk voor de spijsvertering, de suikerspiegel en een goed ijzergehalte. Door pilgebruik worden veel vitamines en mineralen aan het lichaam onttrokken, o.a. B 6, kalk-, magnesium- en zink. Het mineraal zink is zeer belangrijk. Door diŽten en onvolwaardige voeding heeft een hoog percentage mensen een zinktekort. Zink is ook goed voor de werking van enzymen en de lever. In de lever wordt vitamine A aangemaakt en zink geeft daarbij ondersteuning. Omdat we de relatie tussen lever en cholesterol hebben genoemd is het logisch dat we de leverfunctie en de energiewerking ervan moeten verbeteren. Zink zorgt er dus voor dat de opgeslagen vitamine A in de lever vrijkomt. zink kan pas zijn werk doen als het in combinatie gebruikt wordt met kalk en magnesium. Bij een combinatietablet apart nog een extra zinktablet nemen.

Zink is onmisbaar voor de stofwisseling, smaakvermogen, geestelijke gezondheid, aanmaak van kalk in de botten, eier-stokken, kwaliteit van moedermelk, bloeddruk, ontwikkeling van geslachtsorganen, bij mannen voor de prostaat en de productie en kwaliteit van het zaad. Prostaatklachten komen bij oudere mannen voor die een tekort aan zink hebben. Maar anno 1997 komen er steeds meer prostaatklachten bij jonge mannen voor. In mei 1998 werd dit in publicaties bevestigd. Het tekort aan zink komt door de degeneratie van onze voeding en veranderde eetgewoonten. Zink zit o.a. in volkoren granen, eieren, avocado's, vis (met name sardines en zalm), oesters, varkensvlees, amandelen, bladgroentes en peulvruchten.

Wanneer men supplementen neemt, dan dient men altijd aan combinaties te denken. Alleen een vitamine B 6 zal weinig helpen. Men moet daarnaast altijd een B-complex nemen zodat de B 6 goed opgenomen en verwerkt kan worden. Dat geldt ook voor andere aparte B-viatmines.Alleen kalk wordt ook niet goed opgenomen. Alleen kalk onttrekt magnesium en zink aan het lichaam. Er bestaat altijd een verband tussen deze drie mineralen. Men dient dus nooit alleen kalk, of magnesium of zink te nemen. Het moet altijd in combinatie met elkaar.
Het betekent ook dat voeding altijd zo gevarieerd mogelijk moet zijn en dat men zich zomaar niets laat verbieden. Soms moet je wel eens van een product iets minder veel eten, maar dat moet altijd een momentopname zijn. Later kun je het weer bijstellen.

Bij bepaalde ziektes, zoals MS en reuma, is het echter verstandig minder vlees te eten en dat ook zo te houden om een teveel aan purine te voorkomen. Het vlees dat men wel eet kan men sneller en beter doen verteren door een half uur na het consumeren een schijf ananas te eten. Een andere tip om een goede vertering van vet en vlees te krijgen is het te combineren met mosterd. Vette vis is voor hen juist heel goed.

De huidige strijd tegen cholesterol houdt een gevaar in vanwege de dieetvoorschriften en bizarre voedingsadviezen. Vetarm en vetvrij houdt een gevaar in. Het hele spijsverteringssysteem kan niet eens werken zonder vet

Men is er nu ook achter dat visolie goed is tegen verkeerde cholesterol. Eet dus regelmatig vette vis, o.a. makreel of een Hollandse haring. Zelfs op het niet mogen gebruiken van de eierdooier is men in enkele wetenschappelijke kringen weer terug gekomen. Maar eerst heeft men wel verwarring gezaaid.

Wist u, dat een sterk verminderde cholesterolgehalte gevaarlijk is en dat men aan een tekort ook een hartinfarct kan krijgen?

Wist u, dat een tekort de bloeddruk kan verstoren, de botten kunnen ontkalken, alsmede de andere factoren die al zijn genoemd in de opsomming waar cholesterol goed voor is.

Kom daarom weer met beide voeten op de grond en laat je niet langer meeslepen in de verwarrende dieetgekte en angstcampagnes.

Werk rustig aan jezelf. Zet alles opnieuw op een rijtje. Begin opnieuw in alle nuchterheid. Je versterkt daardoor ook weer je intuÔtie, het oer-weten, het aanvoelen en het natuurlijk proces. Doe de qi gong uit de tai chi tao van Jan Kraak voor het verbeteren van de spijsvertering en stap af van de manie van light-, mager- en slanki-producten.

Deze qi gong tegen overgewicht en de bijgaande adviezen helpen je daar bij.
Door volwaardige voeding vul je de tekorten weer aan.

En vergeet niet, eten hoort bij het leven, het moet gezellig blijven. En een keer zondigen mag ook. Dan ga je zonder schuldgevoel en stress door het leven. Eten moet een positivieve, plezierige, ontspannende bezigheid zijn.

Voedingsindustrie en regering promoten slechte voeding

Already, statin drugs are being prescribed like candy for millions of people. Why? To lower your cholesterol to a set level that was determined by a biased panel of doctors; eight of the nine doctors on the panel that developed the new cholesterol guidelines for the United States had been making money from the drug companies that manufacture statin drugs.

Alternatieven

Om je cholesterol en aderen goed te krijgen of te houden gebruik je elke dag artisjokken en avocado. Voor goede aderen gebruik je tevens mierikswortel, knoflook en zilvervliesrijst.

De avocado en de artisjok brengen een te hoog cholesterol omlaag.

Beiden verbeteren je cholesterol. Dit is beter en veiliger dan het innemen van statines ofwel de cholesterol medicijnen (zoals Zocor). Die hebben op de duur kwalijke bijwerkingen en zijn bovendien steeds meer omstreden

De avocado heeft een roomachtige smaak dat soms aan noten doet denken. Een avocado is rijp als de schil bij lichte druk meegeeft. Halveer de avocado, verwijder de pit en lepel het vruchtvlees eruit. Of ontdoe de avocado van de schil en haal het vruchtvlees van de pit, doe het in een schaaltje en gebruik het bij je eten. Het vruchtvlees van de avocado verkleurt erg snel. Om dit te voorkomen kun je er een beetje citroen oversprenkelen. Een avocado moet je niet bakken of koken maar koud genuttigd worden. Een avocado bevat onverzadigde meervoudige vetzuren, hetgeen heel goed is.

Artisjok

De artisjok groeit rondom de Middellandse Zee. De bloemknoppen worden geoogst voor ze opengaan. In de natuurgeneeskunde is de artisjok al eeuwen geleden ontdekt als waardevolle groente. Hij is namelijk rijk aan enzymen en mineralen.

De enzymen zorgen ervoor dat ons eten beter wordt verteerd, vooral als het om vetten gaat. Een artisjok bij een zware maaltijd voorkomt een opgeblazen gevoel en verstopping. En wat artisjokkenelixer of sap na de maaltijd stimuleert de vertering.

De werkzame bestanddelen in artisjokken reinigen en stimuleren de lever en de gal. In de lever wordt cholesterol aangemaakt. Een goede lever is daarom van groot belang. Artisjokken helpen de lever bijvoorbeeld bij de verwerking van gifstoffen en afvalstoffen. Bij gewrichtsklachten zoals reuma of artrose is het extra belangrijk om de ontgifting te stimuleren. Maar artisjokken doen nog meer. Bovendien zorgen de artisjokken voor een betere vetvertering zodat je makkelijker afvalt.

Mierikswortel

De mierikswortel, rauw of uit een potje, werkt antibiotisch, hoestdempend, heeft een herstellende werking op de aderen, en is pijnstillend bij zenuwpijn.

Je kunt ook mieriksworteltinctuur maken:
Fijngemalen doe je het in jenever, 3 weken laten trekken, dan zeven. Je neemt 3 x 5 druppels per dag bij functiestoornissen van de alvleesklier en bij disbacterie. 20 druppels in een glas water bij keelontsteking -gorgelen. Er is ook mierikswortelazijn dat je ook kan gebruiken bij hoofdpijn, zenuwpijn, reuma en insectenbeten.

Daslook

Daslook is een veelzijdig homeopatisch middel. Het is verkrijgbaar in druppels. Daslook werkt bloeddrukverlagend, werkt tegen aderverharding, reinigt de lever, gal en bloed, is goed voor de bloedvaten. Bovendien is Daslook ook goed voor de huid, luchtwegen en voorkomt het darmgassen. Meestal wordt Daslook in combinatie met Arnica D6 gebruikt om de werking te versterken.

Als je Daslookdruppels bij de drogist of apotheek koopt staan op de beschrijving al deze goede eigenschappen niet. Zoals bekend zijn homeopathische producten aan beperkende regels gebonden, omdat men de werking niet wil erkennen. Maar door de eeuwen heen heeft men met kruiden en ook met daslook gewerkt en hadden mensen er baat bij. Nu ook nog. Dassen die uit hun winterslaap komen eten van de daslookplantjes om hun bloed en stofwisseling te reinigen. Bij het op goede peil brengen van cholesterol en de bloeddruk goed te regelen hoort ook als alternatief 'daslook'.

Kruiden voor bloedvaten en
een goede cholesterol

Kruidenthee voor verbetering van cholesterol bestaat uit de volgende samenstelling: artisjok, karwijzaad, rozemarijn, moederkruid, guldenroede, herderstasje, Sint Janskruid, kalmoeswortel, sassefras en meidoorn.

Kruidenthee voor goede bloedvaten bestaat uit: brandnetel, duizendblad, maretak en meidoorn.

Deze kruidenmengsels zijn o.a. verkrijgbaar bij het Kruidenhuis Jade van Willem Eising, Kymmelskampen 33, 7751 GP, Dalen, http://www.kruidenhuisjade.nl
tel. 0524-553403 mobiel: 06-50235452
email: info@kruidenhuisjade.nl

 ------------------------------------------

Knoflook

Geneeskracht:
Werkt antiseptisch, verlaagt de bloeddruk, krampopheffend, goed tegen aderverkalking. Je kunt ook knoflooktinctuur gebruiken met propolis. Knoflook werkt goed bij slechte werking van de lymfeklieren. Bij gebruik van antibiotica is het goed knoflookmelk drinken. Bij ischias en jicht gebruik je 14 dagen lang 2 teentjes rauw in een kop melk.

Vette vissoorten

En vergeet niet de vette vis: zoals makreel, sardientjes, paling, zalm en haring. Wat de zalm en paling betreft: neem geen zalm of paling die is gekweekt. Dus wel even op de verpakking kijken.

Zie ook artikelen op deze site over hart-en vaatziekten en Roken, en Hormonen in de war.en
Aspartaam,cyclamaten, zoetjes, lightdrinks, gevaarlijk Dit moet u weten
en EnergieŽn van het hart
alsmede BOEKENPAGINA tai chi tao, qi gong en andere energie

Agressie door laag cholesterol bij kinderen

Kinderen met een laag cholesterolgehalte in het bloed hebben meer kans om te worden geschorst of van school te worden gestuurd dan hun leeftijdsgenoten met hogere cholesterolwaarden. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers in een recente uitgave van het vakblad American Journal of Epidemiology.

Volgens de onderzoekers heeft cholesterol invloed op de beschikbaarheid van stoffen waarmee hersencellen met elkaar communiceren, zoals serotonine. Bij een laag cholesterolgehalte zou er een serotoninetekort ontstaan, dat op zijn beurt weer aanleiding geeft tot impulsief gedrag en agressie. Het onderzoek vond plaats onder bijna vijfduizend kinderen tussen 6 en 16 jaar. Ongeveer 8 procent van de onderzochte kinderen was ooit geschorst of van school gestuurd. Onder de kinderen met een cholesterolgehalte lager dan 145 milligram per deciliter was dit percentage 15 procent tegen vijf procent onder de leerlingen die beter in hun cholesterol zaten.
Kinderen met een laag cholesterol hebben een grotere kans bij een psycholoog of psychiater terecht te komen, dan jeugd met een hogere cholesterol. Het onderzoek liet zien dat tweederde van alle schorsingen en royementen van leerlingen voortkomt uit agressie vanwege lagere cholesterol. (febr. 2005)

Cholesterolverlagende middelen bij 50% van de patiŽnten minder effectief

Meer dan de helft van de gebruikers van statines (cholesterolverlagende geneesmiddelen) bereiken niet de gewenste cholesterolreductie binnen een jaar. De effectiviteit van statines in de dagelijkse praktijk is een stuk lager dan op basis van de resultaten uit klinisch onderzoek wordt verondersteld. Om meer pati?nten op streefwaarde te krijgen zijn effectievere behandelalternatieven en betere controle van de pati?nt nodig.
Dit blijkt uit een publicatie van het PHARMO Instituut Statins are less effective in common daily practice among patients with hypercholesterolemia: the REALITY-PHARMO study.  Begin juli verschijnt deze publicatie in het internationale tijdschrift Current Medical Research and Opinion. Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de gegevens uit het PHARMO-systeem van 1991 tot en met 2002.


Uit deze studie, waarin voor het eerst op deze grote schaal de werking van statines in de praktijk in Nederland is onderzocht, blijkt dat de effectiviteit van de statinebehandeling nog steeds te wensen overlaat. Zelfs in meer recente jaren (tussen 1998 en 2002), waarin over het algemeen meer statines met een hogere activiteit en in hogere doseringen zijn voorgeschreven, heeft slechts 42.3% van de behandelde pati?nten het therapeutische doel bereikt. Zelfs bij pati?nten met een hoge dosis statine bereikt de meerderheid hun streefwaarde niet. Statines worden wereldwijd in grote hoeveelheden voorgeschreven om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. Jaarlijks overlijden ongeveer 50.000 Nederlanders aan deze ziekten.

De oorzaak is waarschijnlijk dat effectiviteit van de behandeling met statines niet afgestemd lijkt te zijn op de begin en streefwaarden van de te behandelen cholesterolspiegels. Bij patiŽnten met een hoog cholesterolniveau is het zinvol om niet blindelings de behandelstandaard te volgen maar de therapie af te stemmen op de hoogte van de cholesterolspiegels. Het is noodzakelijk de effectiviteit van de behandeling met statines tijdig en goed te evalueren, en indien nodig krachtiger cholesterolverlagende behandelingen te overwegen. (jan. 2005)
Noot: Hier wordt weer gegrepen naar 'nog groter, nog meer', terwijl men beter te rade kan gaan om het roer om te gooien en de zaak is op een natuurlijker manier aan te pakken zoals hierboven eerder beschreven.

Ander onderzoek:

Cholesterol medicijn helpt niet

Cholesterol verlagende middelen, de zogeheten statinen,  blijken in de praktijk veel minder effectief te zijn dan op grond van wetenschappelijk onderzoek zou mogen verwacht.
Dat komt door onzorgvuldig voorschrijfgedrag en onvoldoende periodieke controle door artsen.
Dat concludeert het Utrechtse Onderzoeksinstituut Pharmo op grond van eigen onderzoek. Daaruit blijkt dat van de gebruikers de beoogde cholesterolgehalte na een jaar niet is gehaald

De Stentor 9-7-2004

Voeding voor de lever

Lever en milt van levensbelang

De lever heeft verschillende belangrijke taken in het spijsverterings- en levensproces. Het is een bloedrijk orgaan. Schadelijke stoffen worden opgenomen waarna de lever ze onschadelijk maakt en uitscheidt. De lever is een groot en belangrijk orgaan met veel functies. Bij volwassen mensen weegt de lever circa 1 1/2 kilo en is bijna zo groot als een voetbal. De lever bevindt zich rechtsboven in de buikholte, vlak achter de ribben. Zonder lever kan een mens niet leven.
Al met al vinden ongeveer 600 verschillende processen in de lever plaats! Je kunt de lever dan ook het beste vergelijken met een ingenieuze chemische fabriek.
De lever moet tegenwoordig grote hoeveelheid gifstoffen verwerken en onschadelijk maken. Bestrijdingsmiddelen, veel chemicali?n, medicijnen en hun bijwerkingen, smaak- en kleurstoffen, witte suiker, aspartaam en sucralose in lightproducten, verzadigde vetten, conserveringsmiddelen, onvriendelijke stoffen in cosmetica.
De lever moet al jarenlang zoveel werk verrichten om al die troep op te ruimen dat hij veel minder zijn werk kan doen om je lichaam goed te beschermen en van levensenergie kan voorzien.
De lever heeft vele onmisbare functies, waaronder vele taken in de ingewikkelde stofwisseling van eiwitten, koolhydraten en vetten, productie van gal, vorming van plasma-eiwitten, zoals albumine en diverse stoffen die voor een normale bloedstolling nodig zijn, opslag van uit het spijsverteringskanaal afkomstige, tot glucose afgebroken koolhydraten als glycogeen, vorming van glycogeen uit melkzuur, dat ontstaat in de spieren, als het zuurstofaanbod aan de werkende spieren niet goed werkt. In de energieleer hebben de lever en de spieren een relatie met elkaar. Een goede vochtverdeling van de milt zorgt ervoor dat de spieren glad blijven.
De lever zorgt voor omzetting van uit het spijsverteringskanaal aangevoerde aminozuren, de verteringsproducten van eiwitten. Een gedeelte van deze aminozuren, waarvan de aanvoer groter is dan de behoefte, wordt in de lever onderschept. Door trans-amineringsprocessen is het mogelijk sommige aminozuren om te vormen in andere. Een andere mogelijkheid van verwerking is des-amineren om ureum via de nier uit te scheiden, waardoor de overblijvende verbinding omgezet wordt in glycogeen.
Belangrijk is dat de lever ook de vetoplosbare vitamines A, D, E, K en B12 opneemt om ze verder te verwerken. Bij verstoring kan dat niet voldoende gebeuren.
Ondersteuning door voeding

De leverfunctie kan ondersteund worden door goede voedingsproducten. Goed voor de lever zijn avocado, artisjok, bittere groenten en fruit (witlof, andijvie, grapefruit), radijsachtigen (rettich, tuinkers, rammenas, waterkers), lookachtigen (prei, bosui, bieslook), paksoy, broccoli, wortel, (parel)gerst, gekiemde zaden

Zorg voor voldoende anti-oxidanten in de voeding. Zij vangen de vrije-radicalen zodat je lever minder belast wordt.
Voeding anti-oxidanten vind je in:
Vitamine C in o.a. verse groenten en fruit waarin L-Ascorbinezuur, dat zorgt samen met andere stoffen dat de zuren geneutraliseerd worden.
Die stoffen komen dus veel voor in citrusvruchten, broccoli, tomaten, groene groenten en aardappelen.
Vitamine E zit o.a. in o.a. plantaardige oliŽn, tarwekiemen en amandelen

Belangrijke bronnen van vitamine E zijn: plantaardige oliŽn, broccoli, spinazie, noten, volkoren producten, eieren (vooral dooier, ook A) en echte boter.
B?tacarotenen of provitamine A zit o.a. in wortelen, abrikozen, pompoen, lever, levertraan, boter, eidooier, groene bladgroenten, olijven, tomaten, abrikozen, tuinkers, peterselie, boerenkool en spinazie.
Glutathion (een aminozuur)  vind je in asperges, meloen en avocado
Gebruik bij voorkeur essentiŽle of meervoudig onverzadigde vetzuren vette vis (makreel, haring, sardientjes en paling (geen kweekpaling), zalm (wilde zalm, geen kweekzalm), koudgeperste lijnzaadolie, walnoten, biologische pindakaas, sesampasta, plantaardige olie (geen kokosolie), zonnebloempitten, teunisbloemolie, avocado
Vitamine A voor de lever
Wortelsap is rijk aan betacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Dit vitamine is onder meer nodig voor de opbouw en het gezond houden van huid en slijmvliezen. Betacaroteen staat verder nog bekend om zijn bindende werking van zogenaamde vrije radicalen en kan zo het risico op kanker verminderen. Wortelsap, verkregen door het gebruik van een sapcentrifuge, is een zeer beschermende huid-tonic. Als je denkt dat je betacaroteen binnen krijgt door rauwe wortelen te eten dan heb je het mis. De belangrijke stof komt pas vrij als je de wortelen even kookt of er sap van maakt.
Wortelen bevat ijzer, ballaststoffen, werkt goed voor huid, ogen, bij kanker, arteriosclerose, reuma, immuunsysteem, verkoudheid, hart- en vaten, darmen, nieren, zwangerschap, maag, diarree, hoofdpijn, keel, astma
Andijvie goed voor ontgiften, afdrijven teveel vocht, hart, lever, nieren, hersenen, maag, bloedvorming; bevat A, C, ijzer, kalk, magnesium, silicium, chlorofyl.
Courgette, goed voor stofwisseling.
Mango zenuwspanningen, maag, huid/haar, slijmvliezen, immuunsysteem, carotenoÔden, C, E, verouderingsprocessen, slijmvliezen, ogen, hormoonhuishouding. Ze bevatten van alle fruitsoorten het hoogste vitamine A gehalte en zijn net zo rijk aan vitamine C als citroenen.
Paprika maag, immuniteit, activeert slijmvliezen, verkoudheid, maagslijmvliesontsteking, maagzuur, ontsmettend voor maag en darmen, maagslijmvliesontsteking, luie maag, sinusitis, hart- en vaten, A, C, E. bioflavonoÔden. Opletten bij maag- en darmproblemen, ev. verwijderen van de schil. Rode paprika is het best.
Pompoen bťtacaroteen, reuma, ontzurend, stofwisseling, overgewicht, vochtafdrijvend, ontgiftend, pancreas, nier, prostaat, immuunstelsel, slaapstoornissen.
Zwarte bessen baarmoeder, bindweefsel, blinde darm, dikke darm, kanker, luchtwegen, nieren, reuma, stofwisseling
Gember een gunstige invloed op de spijsvertering, versnelt het metabolisme, helpt tegen misselijkheid (ook bij bestraling of chemokuur) en autoziekte (zonder dat je er slaperig van wordt!), gaat een te hoog cholesterol tegen en zou zelfs de levensduur verlengen. ook gember wordt, net als kaneel, vaak als lustopwekkend beschouwd.  Gebruik zowel gemberwortel in thee en soep. Je kunt dat afwisselen met gemberpoeder.
Tomaten hebben een hoog gehalte aan caroteen, waarvan in het lichaam het noodzakelijke vitamine A wordt gemaakt. Vitamine A is zeer heilzaam voor de slijmvliezen en het in conditie houden van het epitheelweefsel (= slijmvlies). Het dagelijks eten van enkele tomaten beschermt, juist in deze tijd van luchtvervuiling, de slijmvliezen. Tomaat bevat lycopeen, een kankerremmende stof.
Met name mensen bij wie kanker, suikerziekte of long-emfyseem erfelijk manifest is, doen er goed aan dagelijks biologisch gekweekte tomaten te eten. Niet alleen het respectabele gehalte aan caroteen en vitamine C in de tomaat werkt preventief, ook het gehalte aan zogenaamde flavonoÔden is van betekenis. FlavonoÔden, die in de tomaat rijkelijk aanwezig zijn, bewerkstelligen een natuurlijke afweercapaciteit tegen celontsporingen. Gewone thee, appels, uien en tomaten bevatten van al onze voedingsproducten het hoogste gehalte aan deze flavonoÔden.
Saffraan is een exotische specerij die tot de verbeelding spreekt, niet in het minst omdat we het hier over een kostbare specerij hebben. zoals de intense kleur misschien al doet vermoeden, bevat deze specerij veel betacaroteen (vele malen meer dan de worteltjes die meestal met de eer strijken) als het om betacaroteen gaat), een bestanddeel dat veroudering tegengaat (betacaroteen bestrijdt vrije radicalen).
Dagelijks enkele koppen gekookt warm water drinken helpt de lever met het ontgiftingsproces. Dit is een vrij eenvoudige maar zeer effectieve methode..
De lever heeft veel verschillende functies die van levensbelang zijn.
B?tacaroteen bestrijdt voortdurend de schade die de vrije radicalen aanrichten in jouw lichaam. Vrije radicalen zijn agressieve moleculen die geproduceerd worden bij blootstelling aan vervuiling, bij zware lichamelijke inspanningen, teveel stress, en chemicaliŽn. Betacaroteen is zo'n krachtige antioxidant dat zelfs aangenomen wordt dat ze beschermt tegen kanker.
Vitamine A zit o.a. in vis, melk,producten, kaas, eieren (eierdooier), rode paprika, spinazie, groenekool. (zie uitleg eerder in dit artikel).
Vitamine K zit in groene groenten, spruiten, spinazie, broccoli, ook in bloemkool, en in lever.
Eet zo gevarieerd mogelijk. De meeste therapeuten geven een te eenzijdig dieet.
Vooral bij zwakte moet je geen eenzijdig dieet accepteren. Zorg dat je alle voedingstoffen hierboven genoemd binnenkrijgt.
Gezonde vetten beschermen longen tegen ontsteking.

De longen zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van slijmvlies en het goed verdelen van slijmvlies. Slijmvlies zorgt voor een beschermende factor in het lichaam. Zijn de longen verstoord en verzwakt dan wordt men gevoeliger voor ontsteking. Maar het slijmvlies wordt dan ook niet goed verspreid. Het klontert ergens vast. Dat gaat irriteren. Op die plekken ontstaan dan ook tumoren. Het belang van het eten van goede vetten als Omega 3 en 6 (in vis) is al genoemd. Het spijsverteringssysteem kan niet zonder vet functioneren.
Mensen die veel voedingsmiddelen eten met zogenaamde omega-3-vetzuren en omega-6-vetzuren, verlagen daarmee het risico op het krijgen van een longontsteking. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers op grond van een studie onder bijna 40.000 mannen.
De mannen, allen werkzaam in de gezondheidszorg, kregen in 1986 een dikke vragenlijst voorgeschoteld over hun voedingspatroon in het afgelopen jaar. In de jaren daarna werd bijgehouden welke mannen een longontsteking opliepen waarvoor zij een arts hadden geraadpleegd.
Het eten van veel gezonde vetzuren bleek gepaard te gaan met een tot 32 procent verlaagd risico op longontsteking. Volgens de onderzoekers hebben de vetten een dempende invloed op ontstekingprocessen. Uit een eerdere studie bleek dat kinderen die extra omega-3- en omega-6-vetzuren binnenkregen, minder vaak last hadden van infecties en koorts.
Van omega-3- en omega-6-vetzuren was al langer bekend dat ze beschermend werken tegen hart- en vaatziekten. De gezonde vetten zijn te vinden in plantaardige oliŽn, donkere bladgroenten, noten, peulvruchten en vette vis.

Anti-oxidanten/flavonoÔden zitten overigens ook in koffie en pure of bittere chocola, alsmede in rode wijn.

Belangrijk is om ook de vijf elementen oefeningen  te doen, en die voor de lever, milt en longen extra.

De milt maakt afweercellen aan. De milt zorgt ook voor de vochtverdeling. Is deze niet goed dan kan vochtopeenhoping ontstaan. Bij vrouwen kan er een teveel aan vochtopeenhoping in de buik ontstaan, dat het begin kan zijn voor het ontstaan van een vleesboom (myoom). De milt maakt speeksel aan en zorgt voor de spijsvertering. Voorts is de milt verbonden met het lymfekliersysteem voor ontgiftiging en vochthuishouding in de huid.
De milt zorgt mede door haar rol van vochtverdeler ook voor het vochtig en glad houden van de spieren. De spieren en pezen hebben een relatie met de lever.
De longen zorgen voor vochtverdamping en maken slijmvlies aan. Slijmvlies heeft een beschermende functie. Als er onvoldoende slijmvlies in de neus aanwezig is dan wordt de reuk minder. Daardoor wordt ook de smaak minder.
De milt heeft zoet nodig, maar niet teveel. Structureel teveel zoet maakt de milt leeg.
Teveel zorgen maken tast de milt ook aan.

Onderstaand ťťn van de reactie die ik per email ontving

Cholesterol industrie

Beste Jan,

 

Met veel interesse heb ik uw artikel gelezen over de Cholesterol industrie. Mijn verhaal kan ook in de boeken, maar laat ik mij eerst voorstellen: Carel Clement, 61 jaar, ex-cardiologisch verpleegkundige (Radboud Nijmegen) tot 1992, daarna werkzaam in de marketing, Nederlander ruim 8 jaar woonachtig in Antwerpen.

Bij mij werd na een 10-daagse reinigingskuur een verhoogd cholesterol en triglyceriden gemeten (314 resp. 444) en dat terwijl ik geen vlees, genotmiddelen w.o. alcohol gebruikte, en mij werd Docsimvasta voorgeschreven. De bloedwaarden zouden zowiezo gekelderd zijn na de kuur, maar door de statines daalden deze zeer snel. Navraag bij de auteur van de reinigingskuur (Anagram, Amsterdam) leverde geen resultaat op. Via de wetenschapswinkel in Antwerpen weet ik intussen, dat na reiniging of vasten deze waarden behoorlijk kunnen stijgen. De oorzaak hiervan is onbekend.

De bijwerkingen van Docsimvasta zijn erger dan de zogenaamde kwaal omschreven als verhoogd cholesterol.
De meeste bijwerkingen betreffen de tractus digestivus: opgeblazen gevoel, veelvuldig flatuleren, constipatie, buikkrampen, soms diarrhee, soms misselijkheid en het ontbreken van eetlust. Daarnaast zijn er hoofdpijnklachten, concentratieklachten en slapeloosheid.

Na verloop van tijd (bij een dalend cholesterol) komen er nog psychische klachten bij: depressiviteit en angsten. Ik durfde de roltrappen en bruggen niet meer te gebruiken,  angst en stress gingen mijn leven beheersen, zodat ik er een bepaald momert een punt achter gezet heb. Weg met deze "silent killer", die mijn leven dreigde kapot te maken.

Nu gebruik ik natuurlijke middelen: Lecithine Soja, knoflook en Omega 3 capsules, dus geef ik de voorkeur aan "natuurlijke regulatie" zonder de complicaties, die mijn leven vergald hebben.

Mijn huisarts weet weinig raad met deze situatie, maar mijn leven is voor mij belangrijker dan het marktaandeel van de farmaceutische bedrijven. Het verband tussen een laag cholesteol en depressiviteit was hem onbekend. 

Ik hoop, dat ik een bijdrage heb kunnen leveren aan deze discussie.

 

C. C.

Antwerpen 

 

BAD SEED: The Truth About Our Food video

Codex Alimentarius Propaganda

Seeing Through Deception is Your Protection:

Gerommel met onze voeding, zie:
Dit is uw toekomst, maar je kunt het stoppen (film)

The more statins cut cholesterol, the more they cut energy to nerves, muscle and heart by lowering CoQ10, 'battery acid' and anti-oxidant ('catalytic converter') of every cell.  Here's a study with best cholesterol at the not exactly low old "normal" range of 180-240 (4.6-6.0) -also: 1, 2.  Sites: thincs.org and Cholesterol Myths.

Doctors and Journals False Cholesterol Numbers to Promote Drugs
Cholesterol theory of heart disease begins to crumble
Who will tell the people it is not cholesterol

http://www.biomedcentral.com/1741-7015/3/6/abstract/

 

http://medicine.ucsd.edu/SES/adverse_effects.htm

 

http://www.geriatrictimes.com/g040618.html

 

http://medicine.ucsd.edu/SES/adverse_effects.htm#Statins%20and%20CoQ10

 

http://www.health-heart.org/cholesterol.htm#vrouwen

 

PS-1 In heart failure: lowest 20% for cholesterol: double the death rate!
PS-2
TNT trial implodes
: 5000 heart patients for 5 years on 80 mg top-dose suffer 2 more deaths than patients on only 10 mg.  On either dose, the same 26 Ī1% progression in artery calcium in 12 months anyhow!  Lipitor does NOT save lives in studies.
PS-3 Out of 1/2 million U.S. men at 'prime heart attack age', the top 0.8% for cholesterol [~292 (7.5)] on anti-cholesterol absorbing drug for 7.4 years (and 1/8th less "bad LDL" compared with dummy drug) but no difference in survivors; count them: 3.  And, oeps: in 65,000 men with 2700 deaths, those with least cholesterol [below 187 (4.8)] had most deaths!
PS-4 The American College of Cardiology in 2004: "... there is no evidence for a total mortality benefit in women from dyslipidemia [statin] treatment." 

 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=8241697&dopt=Abstract

 

http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/0741418819/ Lipitor

 

http://www.hc-sc.gc.ca/ahc-asc/media/advisories-avis/2005/2005_10_e.html

 

http://www.statinalert.org/mainpage.html

 

http://www.freewebs.com/stopped_our_statins/questionnaireaskapatient.htm

Disclaimer

Holistische gezondheid houdt niet op bij het lichaam
maar heeft ook betrekking op de Aarde en wat daarop
gebeurt


21 januari 2002
Jan Kraak

 
Pagina Afdrukken
Terug naar boven