terug naar:  www.jankraak-taichitao.nl
 
Misverstanden over melk

Historie

In sommige kringen van macrobioten en vegetari?rs wordt beweerd dat
melk voor mensen niet goed is. In China wordt weinig of geen melk gebruikt. Daarentegen wel in Mongoli? en India. In Tibet maakt men van melk boter en drinkt men boterthee. Het gebruik is ook aan land of cultuur gebonden.Ook nomadenvolken gebruiken melk, bijvoorbeeld van kamelen of paarden.

Tegenstanders van melk zeggen dat geen enkel dier na de moederborst melk van andere soorten drinkt. Alleen de mens zou dat doen. Omdat dieren het niet doen zou het ook niet goed voor de mens zijn om na de moederborst melk te drinken.

De mens is niet met een koe te vergelijken, omdat de koe een grazer is en vier magen heeft!

Laten we enkele feiten op een rijtje zetten. De mens is in staat om verschillende voedingsproducten te transformeren. Granen en rijst kunnen we niet rauw eten. Dieren kunnen wel rauwe voedingsproducten eten. Zo kauwen we niet de hele graan- of rijstkorrel die zo van het land komt. Het wordt vermalen om er pannenkoeken, brood en andere dingen van te bakken. Er zijn culturen op deze aarde die wel melk gebruiken en ze hebben ontdekt dat je melk ook kan bewerken tot boter, kaas, karnemelk en dergelijke. Er zijn ook nomadenvolken die melk gebruiken van kamelen en geiten. We kunnen er wel raar tegenaan kijken maar er zijn ook volken die insecten, mieren en larven eten. Dat doen ze om aan hun eiwitten te komen. In dit opzicht vinden we melk acceptabeler.

In de oertijd leerden mensen op een gegeven moment koeien te temmen toen ze zich een vaste nederzetting cre?erden. Ze hoefden daardoor vrijwel niet meer te jagen. Ze hadden werkdieren, vlees, huiden en melk. Door de nederzetting waren ze bovendien niet meer afhankelijk wat ze onderweg aan granen vonden. Ze leerden het ook te verbouwen. De landbouw ontstond. Hierdoor werd bovendien hun voedselpakket variabeler.


Voordelen

Melk, en dan hebben we het over volle melk, heeft veel goede eigenschappen.
Melk bevat eiwitten en vitamines. Melk versterkt en is goed voor de huid. Het versterkt de lichaamsweefsels. Melk werkt verzachtend. De smaak is licht-wrang en zoet. Het is goed voor de ontlasting, de spijsvertering, is goed voor het hart, het verzacht het teveel aan vuur in het lichaam, het werkt tegen vergiftiging, houdt het lichaam voldoende vettig, is goed tegen vermoeidheid en chronische koorts. Er wordt door tegenstanders gesteld dat melk slijm produceert. Met verse melk is dat niet het geval. Melk versterkt juist de beschermende slijmvliezen. Slijm treedt alleen een beetje op bij oude melk en gepasteuriseerde melk. Neem melk dus zo vers mogelijk. Dat geldt overigens voor alle zuivelproducten. Neem daarom geen belegen of oud- of extra belegen kaas. In de voedingsleer van de ayurveda wordt melk toniserend genoemd. Melk werkt verjongend en geeft een gladde huid. Melk bevat chi (levenskracht). In de ayurveda heet dat ojas.

Karnemelk is goed voor de lever, hart en spijsvertering. Roomboter is goed voor de spijsvertering en alle organen, zorgt voor vitaliteit en is goed voor de ogen en het geheugen. Roomboter is licht te verteren, margarine is zwaar te verteren. Yoghurt is goed voor de spijsvertering, lever en darmen. Melk en zuivelproducten moet je echter nooit combineren met fruit, vlees en vis, groenten en zout.

Die combinaties stagneren de vertering. Dus alle toetjes met fruit zijn niet goed voor het spijsverteringssysteem. Melk dat dusdanig bewerkt is dat het een jaar houdbaar is is echter slecht. We doen er ook goed aan om geen magere of halfvolle melk te gebruiken.

Volle melk bevat onder anderen vitamine C, A, D, E, K, B2, pantotheenzuur en in lichte mate B. Verse en volle melk bevat bovendien alle aminozuren. Magere- en halfvolle (halflege) melk zijn zodanig verarmd dat mensen die dit consumeren zichzelf tekort doen. Om van alle magere toetjes, wel of niet met fruit erdoor, maar niet te spreken.

klik The ''Experts'' Are Wrong About Raw Milk


Baby's

Melk en zuivelproducten zijn bouwstoffen om kracht te verzamelen, en het geeft bovendien aarding. Melk is in feite een emulsie van vetten in een oplossing van prote?ne, lactose en organisische zouten, enige organische zuren, vitaminen, enzymen, het anti-lichaam lactine (heeft anti-bacteri?le werking tegen streptokokken). Dit wordt bij pasteurisering vernietigd. Melk bevat een lipidus-factor die de groei bevordert van de acidofilus en lacto-bacterieŽn voor de aanmaak van B6 en ijzer. Een baby krijgt dat via de moedermelk.

Een baby moet nog voldoende enzymen aanmaken om zich voor te bereiden om later ook andere voedingsproducten te kunnen verteren.De overgang naar koemelk is dan geen probleem. In India gebruikt men eerst gekookte geitemelk als koemelk nog niet kan. Let wel, we hebben het hier steeds over verse volle melk. Voor een baby moet men de koemelk niet verwarmen.Het is zeer belangrijk om de melk voor een baby te koken waardoor het lichaamsvriendelijk wordt en lichter verteerbaar. Dus ook geen melk verwarmen in de magnetron.

Sommigen gebruiken poedermelk om een flesje voor een baby te maken. Uit poedermelk is vrijwel alles weggehaald, zoals vet, A, D, E, K, B1, B2, B6, ijzer, pantotheenzuur, fosfor en calcium. Het werkzame enzym in melk wordt fosfate genoemd. Fosfor is nodig om het calcium in het lichaam op te nemen en calcium is van belang om fosfor goed in het lichaam om te zetten.
Bevat melk nog al deze goede eigenschappen dan wordt melk in de darmen goed opgenomen. De melksuiker wordt dan in de dunne darm goed gesplitst.


Intolerantie of allergie

Intolerantie of allergie ontstaat door gebrek aan bepaalde elementaire stoffen in het lichaam. Dat betekent dat, als die stoffen worden aangevuld, de intolerantie of allergie verdwijnt. Bij een baby kan de kwaal ontstaan doordat het kind enkele elementaire stoffen niet van de moeder heeft meegekregen. Of doordat de baby al vroeg medicijnen of inentingen heeft gehad, de weerstand wordt ondermijnd door te veel warmte of koude, milieu-omstandigheden in huis, onvoldoende energiewerking in de leefomgeving. Antibiotica doodt in de darmen de goede bacteri?n. De lacto-baccilus wordt namelijk om zeep geholpen. De wijze waarop melk geproduceerd en bewerkt wordt is bepalend voor het wel of niet goed opnemen van de bestanddelen bij consumptie.
Gepasteuriseerde melk is verwarmd en niet gekookt, waardoor de melk zwaarder te verteren is. Door onder het kookpunt verwarmen worden de melkeiwitspiralen deels in elkaar verward en afgebroken. Enzymen kunnen zich daarom niet goed aan de eiwitspiralen hechten. Sommige mensen of baby"s krijgen daardoor last van de darmen, terwijl ze dat van goede en gekookte verse melk niet krijgen.

Geen soja en geen sojamelk

http://www.mercola.com/2006/dec/14/soy-milk-is-unhealthy.htm Video


Magnetron

Door de opkomst van de magnetron wordt voor baby"s flessenvoeding in de magnetron warm gemaakt. De manier van verwarmen in een magnetron is anders dan op het gas of in een oven, waarbij de verhitting van buiten naar binnen gebeurt. In een magnetron gaat de verwarming van binnen naar buiten. Als dat niet lang genoeg duurt is er veel kans op infectie. Dat is overigens ook bij de Keuringsdienst voor Waren geconstateerd naar aanleiding van een onderzoek naar het klaarmaken van kant en klaarmaaltijden, pasta, pizza, deegwaren etc. Bovendien verandert een magnetron de moleculen van voedingsproducten.
(zie ook het artikel over Magnetrons.)

Er wordt vrij veel gehomogeniseerde melk gedronken. Gehomogeniseerde melk is nog slechter. Het homogenisatieproces verslechterd de melk omdat de melkvetten die nog over zijn in kleine korreltjes worden verwerkt waardoor ze in de bloedbaan terecht komen. Zoals gezegd geeft volle verse melk kracht en aarding. Het is goed tegen koorts en goed voor hartpatienten. Melk werkt namelijk ook bij warmte verkoelend. Bij hartpatiŽnten is het hart teveel vuur, melk neutraliseert de hitte. Die hitte is slecht voor de longen zodat het teveel aan vuur moet worden teruggedrongen. Melk is wit en witte voedingsproducten hebben op de longen en daardoor ook op de huid een goede uitwerking.
De kwaliteit van de melk is mede afhankelijk van wat de koeien te eten krijgen.

Koeien krijgen steeds minder gras en hooi. Ze krijgen zogenaamd krachtvoer. Voer dat arm is aan kobalt veroorzaakt een laag gehalte aan B12 en andere vitamines. Krachtvoer wordt steeds bedenkelijker. De vegetarische koe krijgt ook meel, vlees- en beenderafval in het krachtvoer. Dat heeft al geleid tot de gekke koeienziekte.Dus kies de melk met zorg uit. Er zou weer een productie moeten komen van verse volle gekwalificeerde melk. Zorg dat er een vraag naar komt.



Melk als drank

Fruit en melk door elkaar is een combinatie die verstorend op de darmen werkt. Er komen steeds meer pakken melk met fruitcombinaties op de markt.Ook yoghurt en karnemelk worden met fruit gecombineerd. Het is net zo slecht voor de darmen als het veel drinken van appelsap. Veel kinderen krijgen van hun ouders een speenflesje met appelsap. De kinderen er diarree van.

In 1997 kwam men er achter dat dit kwam door de flesjes en pakjes appelsap die de kinderen volop toegediend kregen.Fruit en melk door elkaar verstoord de spijsvertering, niettemin brengt de zuivelindustrie het steeds meer op de markt.

Aan melk kan men toch iets toedienen. Warme melk met anijs is door de warmte en anijs (anijs is verwarmend en goed voor de maag) een prima drank. Bij slapeloosheid neemt men voor het slapen gaan of in de nacht ook vaak warme melk, hetzij met anijs of honing.

Door de warmte in de maag trekt de nog steeds uitgaande energie weer naar binnen, zoals het volgens de biologische klok ook moet gebeuren. De kalk in de melk bevordert ook het slapen. In de winter kan men melk drinken met kaneel, of gember, of anijs, of kruidnagelen met honing. Dat is goed tegen kou en verkoudheid.

Bij een zwakke spijsvertering is volle melk of geitemelk met eenderde theelepeltje gedroogde gember en eenderde theelepel kruidnagelen en net zoveel kummel een goed medicijn. Deze drank is goed voor een zwakke maag. Melk is ook voor hartpatienten een goede drank. Helaas wordt door di?tisten en cardiologen, inclusief de Hartstichting, magere melk aanbevolen. HartpatiŽnten hebben te veel vuur in het hart en dat kan door volle melk worden getemperd. De melk eerst koken en laten afkoelen en dan opdrinken. Op deze wijze werkt melk verkoelend.

Karnemelk en yoghurt

Karnemelk is goed voor de lever en dunne darm, spijsvertering, en werkt kalmerend.Yoghurt is goed voor de spijsvertering en kan lichte diarree stoppen. Bij diarree kan men bij yoghurt gember en zwarte peper toevoegen. Yoghurt heeft een samentrekkend effect. Toch dient men yoghurt met mate te eten, omdat er een stof in zit die op penicilline lijkt waardoor bij het teveel nuttigen de darmflora kan worden aangetast.BOTER. Echte boter is licht te verteren en goed voor een goede cholesterol. Margarine is zeer zwaar te verteren en verstoord de spijsvertering. Daardoor wordt ook de aanmaak van goede cholesterol belemmerd. Ghee is een geklaarde ongezouten boter. Ghee is goed voor de spijsvertering en absorptie van voedsel.

Melk in Tibetaanse geneeskunde

In de Tibetaanse geneeskunde wordt gesteld, dat melk het lichaam kracht en vitaliteit geeft. In de Tibetaanse geneeskunde wordt uitgegaan van yin en yang, vijf elementen energie?n met daarin invloeden van de kennis uit de ayurveda (India) en acupunctuur (China).

De Tibetanen hebben dus ook een energetische aanpak, ook wat melk betreft. De beste melk is die van de rode koe ofwel de koe met een rode huid, roodachtige ogen en hoorns. In het westen is dat de roodbruine koe. Waarom deze koe? Omdat deze melk zoet en smaakvol is en veel basis-bestanddelen heeft. Het geeft de huid en het haar een glans. Vrouwen geven aan deze melk de voorkeur. Maar ook melk van andere koesoorten hebben dit effect, wel iets minder maar toch met een sterke uitwerking. De melk van de rode koe geeft een man kracht en een goede gemoedstoestand. Als iemand onevenwichtig is, vanwege energetische galstoornis en windenergie, dan is melk een uitstekend middel om dit te bestrijden.

De melk van gewone koeien is ook goed voor de huid en de longen. In de vijf elementenleer horen longen en huid bijelkaar. Bewezen is, dat als iemand een gaatje in zijn longen heeft dat melk dit geneest. Als iemand veel moet plassen is warme melk en middel om dit te verhelpen. In het Westen wordt warme melk gebruikt als men moeilijk in slaap kan komen. Maar er zijn dus meerdere mogelijkheden.

Geitemelk is niet alleen een goede vervanging als een moeder geen borstvoeding kan geven, maar het is ook goed tegen ademproblemen. Schapenmelk is goed tegen ziekten ontstaan door verstorende wind-energie.In Tibet is er een kruising tussen een koe en een yak, de dri genoemd. De melk hiervan is goed om het beenmerg te versterken en problemen met de beenderen op te lossen.

Er is mij gevraagd hoe het zit met melk van paarden. In Nederland wordt dat ook gedronken. De melk van een paard of een ezelin is goed voor de longen, maar er zitten stoffen in die het denken op den duur afremmen. In Tibetaanse geneeskunde spreekt men er van dat de intelligentie wordt afgestompt. De melk van paarden of ezels is voor tijdelijk gebruik en dan heeft een goede uitwerking. Daarna gaat men weer over op de andere soorten.

Misverstanden over koemelk-allergie

Het is mode geworden om bij baby's die allergisch zijn en vaak huilen te spreken over koemelk-allergie. Een van de vele voorbeelden. Een baby die vaak huilde mocht van de alternatieve therapeut geen koemelk meer gebruiken. Het was op een verjaardagsvisite die buiten in de zon werd gehouden. De baby lag in de kinderwagen. Het kind huilde en het excuus was dat ze een slachtoffertje was van koemelk. Ook 's nachts huilde de baby vaak. Alie Kraak merkte op dat de koemelk wel een vlugge conclusie was. Dit kind is te koud, zei ze. Natuurlijk werd opgemerkt hoe dat met het warme weer mogelijk was.

Het antwoordt is: de baby kan zijn lichaamstemperatuur nog niet zo goed regelen, het kindje is nog maar net in zijn nieuwe wereld en moet nog aclamatiseren, ook wat temperatuur betreft. Ook zijn stofwisseling en energiebanen moeten zich nog ontwikkelen. En het is nog niet zo beweeglijk. Alie deed de baby een dekentje over en binnen de kortste keren was het stil. Het advies, let op de temperatuur in de babykamer en zorg voor verwarmende kleertjes.

Er liggen veel meer en andere oorzaken ten grondslag aan huilende en allergische baby's. Wel eens gedacht aan de veranderende en verslechterende voedingsgewoonten die sinds 1980 een grote omvang heeft aangenomen en sinds 1990 aan verslechtering nog erger is geworden? De vrouwen die maar steeds aan het lijnen zijn? De stress-maatschappij? En wat ook belangrijk is de kleren. Het heeft tot gevolg een verstoring van yin en yang, de vijf elementen-energieŽn, het ontstaan van een zwakkere energie en koudere energie.

Vroeger kregen de kinderen ondergoed van katoen, molton, flanel en bovenkleertjes van wol. Ook de dekentjes waren van wol. Tegenwoordig is alles syntethisch. Vroeger gaf een moeder zo lang mogelijk borstvoeding, als er onvoldoende borstvoeding was dan werd de moeder met een teveel afgekolfd en deze moedermelk werd weer doorgegeven. Als vervanging gebruik je volle gekookte melk en eventueel als alternatief geitemelk.

De vervreemding van volwaardige voeding, de kant en klare maaltijd die de magnetron ingaat, het zorgt allemaal voor een koude energie. De fout met melk wordt gemaakt dat een baby niet gekookte melk krijgt. De melk wordt alleen opgewarmd. De baby heeft nog geen goede stofwisseling, alle enzymen zijn nog niet aangemaakt. De melk moet daarom gekookt worden om het goed te kunnen verwerken. Er zijn tegenwoordig moeders die halfvolle melk aan hun baby geven. Het moet volle melk zijn. De laatste tijd wordt het flesje in de magnetron gedaan. De microgolven van de magnetron hebben een nadelige invloed op voedingsproducten. Ze veranderen de moleculenstructuur van de voedingsproducten. Voor een baby helemaal niet goed. Stel met bovenstaande feiten alles weer bij. Het ligt niet aan de koemelk, maar aan de manier van leven en hoe je met stress en voeding omgaat. En de temparatuur dus. En let wel. Elk voedingsproduct is in feite lichaamsvreemd.

Het is ons spijsverterings- en stofwisselingssysteem dat elk voedingsproduct lichaamsvriendelijk maakt. Verstoring van het systeem door lijnen, stress, prestatiedruk, overmatigheid, en dergelijke maakt ons kwetsbaarder en zelfs ziek. Wat baby's betreft, let dus beter op, de oplossing is simpeler dan je denkt. Dat alternatieve therapeuten of natuurartsen ook al koemelk de schuld geven laat zien hoever we al van de werkelijke dingen zijn vervreemd en steeds verder van de bron komen af te staan. En zo stapelen de misverstanden zich op.

Trek je ook niets aan van het verhaal dat koeien (als ze van kalf groot zijn geworden) ook geen melk meer drinken en dat dit in feite ook voor mensen moet gelden. Vergeten wordt daarbij dat koeien grazers en herkauwers zijn en mensen niet en dat koeien bovendien als grazers vier magen hebben.

Zie ook het artikel 'Baby's en zogenaamde koemelk-allergie'

What Have They Done to Milk?
One bottle of half-and-half can contain artificial color, corn syrup solids, dipotassium phosphate, sodium citrate mono,
diglycerides, carrageenan, and more.

 

CBS News July 2, 2007 video What have they done to milk?

 

http://www.cbsnews.com/stories/2005/11/03/60minutes/rooney/main1007432.shtml

Andy Rooney: what have they done to milk?


Aspartaam, sucralose, lightproducten en de gevolgen voor de gezondheid


2002
Jan Kraak

 
Pagina Afdrukken
Terug naar boven