terug naar:  www.jankraak-taichitao.nl
 
Hormonen en ouderen

Grens van 50

Ouderen worden nogal eens geactiveerd om aan sport te doen. En bij de trainingen worden ze aangemoedigd dat als ze zich maar goed inspannen hun conditie vooruit gaat. Daarbij wordt in het geheel voorbij gegaan dat de hormoonhuishouding die inspanning niet kan bijbenen. De hormoonhuishouding verandert boven de 50 jaar volkomen. In Tai Chi Tao houden we daar rekening mee. Waarom?

Oefenen en sporten voor ouderen heeft een andere invulling nodig dan voor jongeren. Bij ouderen boven de 50 jaar verandert de hormoonhuishouding. Bij vrouwen ligt dat nog gevoeliger. In de vijf elementen energieleer gaat rond je vijftigste levensjaar je lever-energie afzwakken.

Een rond je zestigste jaar je hartenergie. Rond je zeventigste jaar je miltenergie en bij je tachtigste levensjaar je longen. Deze veranderingen hebben ook invloed op je hormonen en spieren. Tai Chi Tao en de daaraan verwante Qi Gong houdt met speciale oefeningen hiermee rekening. De hormonen die rust willen, worden niet onnodig opgejaagd. Tai Chi Tao is daarom een beter alternatief voor ouderen.

In magazines die zich op ouderen richten wordt uitgegaan van ouderen die nog goed ter been zijn. In de regel worden vitale, meestal bekende ouderen, ge?nterviewd. Ouderen die slecht ter been zijn en een minder goede gezondheid hebben vallen uit de boot. De Qi Gong van de Oostelijke Groep van Tai Chi Tao en Qi Gong Leraren houdt ook rekening met deze ouderen. Voor hen hebben wij een heel scala aan prachtige staande, lopende, zittende en zelfs liggende vitaliserende oefeningen.

Maar nu eerst iets belangrijk, dat steeds over het hoofd wordt gezien. Namelijk, dat inspannende bezigheden voor mensen boven de 50 en 55 jaar niet gezond zijn. We zien dat er voor ouderen tegenwoordig fitness, aerobic, tennis en andere prestatiesporten worden georganiseerd. Er zijn zelfs ouderen die gaan joggen en nog aan halve of hele marathons beginnen. Begeleiders en trainers gaan er van uit dat ook ouderen nog best het onderste uit de kan kunnen halen en nog best hun grenzen op lichamelijke gebied kunnen verleggen. Vergeten wordt dat je ook op de Tai Chi Tao-manier aan je gezondheid en conditie kan werken.

In de energieleer zijn genoemde inspanningen niet zo verantwoord dan ze lijken. Ze veroorzaken een teveel aan stresshormonen, zoals adrenaline en cortisol, dat door de bijnieren wordt aangemaakt. Een teveel aan stresshormonen kan boven de 50 jaar schadelijk zijn. Boven de 50 jaar is het hormonolae stelsel minder geschikt voor bovenmatige inspanning en competitiesport. Bovendien veroorzaakt het een neurologische belasting.

Het veroorzaakt stress. Doordat het hormoonstelsel bij ouderen anders werkt dan op jongere leeftijd, blijven stresshormonen te lang in je bloedbaan zitten. Dat is slecht voor het bindweefsel en gewrichtsbanden.

Valse schijn

Dat je desondanks na inspanning toch een voldaan gevoel hebt komt doordat de stresshormonen je oppeppen. De inspanning bij sporten, fitness, hardlopen en dergelijke, kan wel een goed gevoel geven, maar dat komt door de gedachte dat men nog tot zoiets in staat is en door de stresshormonen. Het goede gevoel is in feite valse schijn. In feite is het lichaam bij mensen boven de 50 jaar niet meer berekend op inspannende werkzaamheden en sport.

Dit is nu wetenschappelijk ook bevestigd. Het wereldbekende Max Planck Instituut in M?nchen, heeft in 1995 onderzocht wat er met hardlopers boven de 50 jaar gebeurt.

Max Planck was de ontdekker van de quantum-mechanica. Onderzoekster Isabelle Heuser kwam tot de conclusie als hierboven beschreven en ontdekte tevens dat het ook nog een bepaalde invloed op de hersenen heeft. Het is echter al langer bij ons bekend dat bij inspanning het bloed naar ??n plek trekt. Het bloed wordt dan aan andere plaatsen in het lichaam onttrokken. Voor ouderen is dat zeker niet goed.

Bezig blijven

Natuurlijk moet je bewegen en bezig blijven, maar je lichaam bestaat uit meer dan alleen maar spieren en longen. Tai Chi Tao heeft je daarover meer informatie. De Qi Gong, gebaseerd op de beginselen van Tai Chi Tao, is heel breed, maar vooral aanpasbaar. In de Qi Gong volgens Tao van de Oostelijke Groep van Tai Chi Tao en Qi Gong Leraren, past de docent zich aan de deelnemer aan. Dus het gaat hier niet om een qi gong-stijl of een vast systeem die de cursist maar heeft te volgen. Integendeel. Iedereen zit anders in elkaar en heeft zijn behoeften op gezondheidsgebied.

We gaan in Tai Chi Tao uit van de vijf elementen, levensenergie (chi), hormonen, harmonie, het innerlijk welzijn, aura en 13 chakra's. De oefeningen zijn gericht op deze dingen. Ziekten en kwalen ontstaan door disharmonie, een verkeerde houding en tekorten. Het weer op een natuurlijke wijze in harmonie brengen van je lichaam is de basis van Tai Chi Tao. Er wordt verder rekening gehouden met de veranderende werking van je lichaam.

Verandering

Ook de energieŽn van de organen zijn aan verandering onderhevig. Als grondlegger vn de vijf elementen Tai Chi Tao en Qi Gong, vind ik het inspelen op die veranderingen van groot belang.

Hoe dat zit?

Rond je vijftigste levensjaar verzwakt de leverenergie, rond je zestigste je hartenergie, rond je zeventigste en miltenergie en rond je tachtigste je longenergie.

We hebben het dan in volgorde over het element hout (lever/galblaas), vuur (hart/dunne darm),Aarde (maag/milt/alvleesklier), metaal (longen/dikke darm).

De Qi Gong-Tai Chi Tao-oefeningen- en vormen zijn op die elementen gericht om zodoende het afbraakproces te vertragen en alles van een goede energie te voorzien. Je kunt hierdoor heel gericht en totaal werken. Ook bij kwalen. Zo zijn er oefeningen om zonder inspanning een betere conditie te krijgen, het verbeteren van de houding en het bewegen, maar ook voor mensen met blaasklachten, astma, prostaatklachten, spierzwakte, zwakke of pijnlijke knie?n, firbromyalgie en ME, reumatische aandoeningen, enzovoort.

Er zijn in deze methode veel mogelijkheden. Het aanleren gaat spelenderwijs en alles wordt eventueel aangepast. Je leert binnen een minuut energie op te wekken. Je voelt dan al de energie in je handen tintelen. In al zijn eenvoud heeft Tai Chi Tao een maximum aan effect.

Deze methode is vriendelijk en zacht. Hierdoor wordt een verfijnde heldere energie opgewekt.

Een belangrijk uitgangspunt is ook, dat als je vriendelijk voor je lichaam bent, je lichaam ook een vriendelijke respons terug geeft. Let wel: wat je met discipline en doorzettingsvermogen in je lichaam stopt levert een harde en rationele response op. Wat je er als een prettige energie instopt krijg je als een prettige vriendelijke respons terug.

Deze manier van energetisch oefenen werkt dieper door en blijft langer aanwezig. Het neemt stress en onrust weg. Ook voor jonge mensen is dit zeer belangrijk.
Probleem vergrijzing is helemaal geen probleem

 


 

Tai Chi Tao is toegankelijk voor iedereen.

Tai Chi Tao kent geen beperkingen.

 

Tai Chi Tao bestaat niet uit oefeningen alleen.
Tai Chi Tao is een ontspannings-, bewegings- en
gezondheidsmethode. Tai Chi Tao geeft je meer
inzicht in het leven en leefwijze door zelfontplooiing.
Door Tai Chi Tao leer je het natuurlijk proces weer
ontdekken en waarderen. 
Tai Chi Tao zorgt voor een helend bewustzijn. Het
geeft je meer verdieping in je leven. Tai Chi Tao
zorgt er voor dat je de dingen die je doet een stuk
gemakkelijker kunt doen, zodat stress vermeden wordt.
 

 


2003
Jan Kraak

 
Pagina Afdrukken
Terug naar boven