terug naar:  www.jankraak-taichitao.nl
 
Whiplash, schouders-, nek- en armklachten en RSI

Ook bij slijmbeursontsteking en tennisarm


Een whiplash of een gespannen nek blokkeert de nek, schouders, armen en handen. Zo is bij een whiplash de kracht in de handen verminderd. Je kunt door de blokkade ook hoofdpijn krijgen en concentratiestoornis.

De zevende nekwervel, het overgangsgebied tussen nek- en rugwervels, de wervel die het dikste is, correspondeert met de armen en handen. Ook de eerste rugwervel die er vlak onderligt. De onderstaande technieken zijn ook belangrijk bij RSI, tennisarm en slijmbeursontsteking.

De 7e nekwervel (de dikke) heeft verbinding met schildklier, slijmbeurs in schoudergewrichten, boven- en onderarm, ellebogen en handen.

De 1e rugwervel (er vlak onder) is verbonden met armen, ellebogen, handen, vingers en luchtpijp.

 

                                                           

Wrijf 10 tot 15 minuten zachtjes met de vingers over beide wervels. Beide wervels corresponderen weer met de energiepunten in je handen, in het verlengde van je middelvinger en tussen de twee lijnen onder aan je handpalm. Druk tijdens deze massage op dit punt op je hand (zo'n 8 minuten in je ene en 8 minuten in je andere hand). Verder druk je op de buitenkant van je arm, beneden beginnend vanaf de lijn tussen je duim en wijsvinger richting je elleboog. Een schuine lijn dus. Als je goed voelt is dat min of meer een gleuf. Vanaf de gebogen elleboog ga je recht omhoog tot aan de onderkant van je deltaspier, onderaan de driehoekvorm. Zie de tekeningen. Doe de andere arm ook. Herhaal dit meerdere malen per dag.

Je behandelt op deze wijze energetisch je armen, handen en nek. De doorstroming van bloed en energie wordt daardoor verbeterd.

Uitleg relatie nekwervels:

nekwervel 1.: sympatisch zenuwstelsel, bloedverzorging naar het hoofd, hypofyse, hoofdhuid, gezichtsbeenderen, hersenen, uitwendig en middelste deel van oren; 2. ogen, optische zenuwen, gehoorzenuwen, tong, voorhoofd; 3. gezichtsbeenderen, wangen, tanden, drielingzenuw (5e hersenzenuw); 4. mond, neus, lippen, buis van eustachius; 5. keelholte, stembanden, halsklieren; 6. nekspieren, schouders, tonsillen; 7. slijmbeurs in schoudergewrichten, boven- en onderarm, ellebogen, handen, schildklier. Eerste rugwervel: armen, ellebogen, polsen, handen/vingers, luchtpijp. 

Bij blokkades van genoemde wervels zijn dit de klachten: 1. te weinig zuurstof naar hersenen, duizeligheid, hoofdpijnen, migraine, vergeetachtigheid, niet kunnen concentreren, chronische vermoeidheid, nervositeit, mentale blokkade, zenuwinzinking; 2. oogstoornissen, holtestoornissen, doofheid, oorpijn, allergie?n; 3. acne, eczeem, neuralgie; 4. gehoorzwakte, ontsteking van slijmvliezen, storing van derde amandelklier (in neusholte), hooikoorts; 5. keelpijn, heesheid, ontsteking strottenhoofd; 6. pijn in bovenarmen, stijve nek, angina, hoesten, kinkhoest; 7. slijmvliesontsteking, slijmbeursontsteking schouders, verkoudheid, schilklierproblemen. Eerste rugwervel: hoesten, ademproblemen, astma, kortademigheid, pijn in onderarmen en in handen/vingers.

Hieruit blijkt dat bij een schok op de nekwervels of een storing door blokkades op andere wijze ontstaan, de gevolgen groter zijn dan men denkt. Zo is er bij een whiplash meer aan de hand is dan een optater van de nek want het kan daardoor heel wat in de war brengen. Iets wat nog steeds onderschat wordt en door sommige medici, controle artsen en niet te vergeten verzekeringsmaatschappijen afgedaan wordt als aanstellerij.

De aangegeven oefeningen uit tai chi tao zijn dan ook zeer belangrijk. Je kunt het zelf leren, want het is niet moeilijk.  

 Andere oefeningen hiervoor zijn:

1 - Wrijf regelmatig in je handen;
2 - Leg je pols in je handpalm en wrijf zachtjes om je pols (doe ook de andere pols)
3 - Leg je elleboog en in je handpalm en wrijf zachtjes, de andere elleboog idem.

In Tai Chi Tao heb je nog meer zachte en vriendelijke techniekjes voor handen,
je armen, je nek en slijmbeursontsteking en tennisarm


Bij een slijmbeursontsteking nooit de pijnlijke plek masseren of manipuleren.

Whiplash

Door een botsing of val kan de nek een abrupte verkeerde beweging te verduren krijgen.

Ook de hersenstam heeft een dreun opgelopen. Door de schok is ook een spanning in het verlengde van je ruggemerg ontstaan. Laat ook zachtjes een minuutje alle rugwervels masseren. De genoemde oefeningen zijn zeer effectief.

Je mag de nek nooit hard masseren. Zoals gezegd moet het zacht en vriendelijk gebeuren. Dat geeft naast een betere doorstroming ook een zachte en vriendelijke respons. naar de nek en de armen en het wordt ook zacht en vriendelijk in je centraal zenuwstelsel opgenomen. Dat geeft een zachte helende respons.

Slapeloosheid en Tai Chi Tao

Waarde rustig oefenen wetenschappelijk bewezen 

De zachte vriendelijke Tai Chi Tao Massage

 De Qi Gong van Tai Chi Tao

 

Tai Chi Tao is toegankelijk voor iedereen.

Tai Chi Tao kent geen beperkingen.

 

Tai Chi Tao bestaat niet uit oefeningen alleen.
Tai Chi Tao is een ontspannings-, bewegings- en
gezondheidsmethode. Tai Chi Tao geeft je meer
inzicht in het leven en leefwijze door zelfontplooiing.
Door Tai Chi Tao leer je het natuurlijk proces weer
ontdekken en waarderen. 
Tai Chi Tao zorgt voor een helend bewustzijn. Het
geeft je meer verdieping in je leven. Tai Chi Tao
zorgt er voor dat je de dingen die je doet een stuk
gemakkelijker kunt doen, zodat stress vermeden wordt.

 

Disclaimer


2002
Jan Kraak

 
Pagina Afdrukken
Terug naar boven