terug naar:  www.jankraak-taichitao.nl
 
Multiple Sclerose Tai Chi Tao en vitamine D

Ontsteking van isolerende lagen

(dit artikel is 1-1-2007 ge-update)

MS is een aantasting van de zenuwvezels en de isolerende myeline-lagen of schedes. Signalen van de zenuwcellen komen daardoor nauwelijks of helemaal niet door. De isolerende lagen raken ontstoken.
Door de verminderde weerstand wordt het afweersysteem zwakker. Het eigen afweersysteem valt dan de zenuwvezels aan. Eťn op de 1000 Nederlanders lijdt aan MS. De ziekte komt twee keer zoveel voor bij vrouwen dan bij mannen. De leeftijd ligt vaak tussen de 20 en 35 jaar. Bij kinderen komt MS zelden voor.

MS ontstaat door een verminderde weerstand en stress, slechter werkende spijsvertering en voeding die teveel verzadigde vetten bevatten. Ook vitamine D speelt een rol. Voorts is een rationele, rechtlijnige of perfectionistische instelling vaak ook mede debet aan MS. Er is weinig ruimte voor verandering die vaak wel nodig is om het lichaam goed te laten functionerern. Belangrijk voor MS-patiŽnten is om zich open te stellen voor energetische benaderingen, meditatie, zachte oefeningen en ademoefeningen. Daar waar blokkades zijn opgetreden moet je proberen om een betere doorstroming te krijgen.

Door stress ontstaan stress-eiwitten. Het myeline basis-eiwit (onderdeel van de beschermende laag rond de zenuwvezels) wordt aangetast. De ontsteking zorgt voor littekens en verharding. Ook het eiwit Alfa Cristallin is er sterk bij betrokken. Dit eiwit komt voor in de hersencellen en in de ooglens.

De aantasting vindt plaats in de ruggemerg, de zenuwen van de blaas en de benen.
De klachten zijn:

1 - ontstoken oogzenuw en/of dubbelzien;
2 - zwakheid in de benen;
3 - motorische- en gevoelsstoornissen;
4 - last van blaas en darmen;
5 - incontinentie;
6 - vermoeidheid;
7 - slechter werkende spijsvertering.

In het ruggemergvocht komen bij MS teveel witte bloedlichaampjes en een verhoogde concentratie eiwitten voor en een verhoogde concentratie eiwitten. MS-pati?nten hebben een tekort aan lecithine en vitamine D. Daarom is ook zon belangrijk voor MS-pati?nten.  Multiple Sclerose ontstaat in de regel ook wanneer de voeding teveel verzadigde vetten heeft bevat. De verminderde weerstand wordt verergerd als men nog aan het lijnen is geweest of nog is. De zon maakt vitamine D aan. Heb je MS zoek dan zoveel mogelijk de zon op en gebruik vitamine D, vooral in de winter. Dr. Joseph Mercola heeft jaren geleden al gewezen op het belang van vitamine D voor mensen met MS. Door de wetenschap is hierop nooit ingegaan. Maar in december 2006 is er toch een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift JAMA. Onderzoeker K. Munger van de Harvard School of Medicine te Boston heeft de gunstige resultaten van vitamine D bij MS ontdekt. Nou, ontdekt? Het was al jaren bekend. Maar dit is dan toch een bevestiging.

Tai Chi Tao-Qi Gong en vijf elementen-technieken verbeteren de weerstand en geven nieuwe energie. Er gaat een gunstige invloed uit naar de wervelkolom, de hersenen en de benen en algehele motoriek.

Verschillende ademtechnieken uit Tai Chi Tao zorgen voor een betere bloed- en energiecirculatie en betere zuurstoftransport.

Voorts dient men voldoende water te drinken (liefst met kleine beetjes verspreid over de hele dag) en volwaardige koolhydraten te eten om de neurotransmitters goed te laten functioneren. De neurotransmitters kunnen dan de electrische signalen beter doorgeven. Water zorgt voor een betere geleiding van de electrische impulsen.

De maatregelen moeten gepaard gaan met volwaardige voeding (geen light en magere producten, die zijn te yin, te koud en te zwak), en het minder eten van vlees-eiwitten.

Om ontsteking tegen te gaan is het van belang om als supplementen lecithine, zink, magnesium, kalk, E, D en C te nemen en regelmatig A. Zink zorgt voor betere vertering, weerstand en afweer tegen infectie. Met E, C, A, zink, magnesium, kalk, D en lecithine-granulaat voorkomt men littekenvorming en ernstige vervorming.

Meditatieve loop-vormen, meditatief bewegen, Duizenden Handen Van Boeddha-meditatie, visualisatie

 

 

Tai Chi Tao Valpreventie, goed aarden, speels bewegen

 

Windademing Qi Gong voor Vitaliteit, en bij Chronische Pijnen en Kanker

Zie ook Foto-pagina nr. 2

                                       Disclaimer


2002
Jan Kraak

 
Pagina Afdrukken
Terug naar boven