terug naar:  www.jankraak-taichitao.nl
 
Darmklachten en kwalen

Niet goed functionerende darmen kunnen u ziek maken.

 

Darmreiniging

De kwaliteit en de werking van de darmen zijn afhankelijk van wat je eet, je leefgewoonte en van spanning en stress. Eťn op de 5 mensen heeft de laatste jaren darm- en spijsverterings problemen.

In Tai Chi Tao kijken we ook energetisch tegen darmproblemen aan. De darm-energie is een belangrijke energie. Is de werking goed dan word je lichaam voldoende gereinigd en houd je psychisch ook niets vast. De kwaliteit van de dikke darm is ook van belang voor de kwaliteit van de maag. De dikke darm en de longen werken samen. De dikke darm geeft bovendien energie aan de maag. Dat heeft zijn gevolgen weer voor de functie van de milt.

 

De spijsvertering van het voedsel begint al in je mond door de spijsverteringssappen. Er komen enzymen bij en maagzuur. Het voedsel gaat naar de 12-vingerige darm waar het voedsel wordt voorzien van galsappen om van de voeding een een vloeibare brij te maken. Die gaat door de dunne darm. De dunne darm neemt via de darmwand voedingsstoffen op die door de bloedvaten worden geabsorbeerd. De resten van de voeding gaat dan naar de dikke darm waar alles wordt ingedikt om klaar te maken voor de ontlasting. De bacteriŽn zorgen er onder anderen voor dat er B6 en K ontstaat. De darmflora speelt hierbij een grote rol.

Als de darmen en stofwisseling niet goed werken veroorzaakt dat spanning, onzekerheid, verwarring en psychische druk. De darmen kunnen op verschillende manieren verstoord zijn. Diarree betekent dat de galsappen en het maagdarmkanaal niet goed hebben kunnen werken, door gebrek aan darmflora of dat u verkeerde dingen hebt gegeten. De milt heeft dan ook zijn werk niet goed kunnen doen. Bij diarree voldoende drinken, met name water omdat je dan veel vocht verliest.

 

Daarnaast beschuit met kaneel, appel met kaneel, wat zachte rijst, goed gekookte gerstvlokken (in melk of water gekookt) eten, thee met kaneel en kruidnagelen drinken. En drink ook zwarte bessensap. Ook kun je een zout- en suikeroplossing maken, hetzelfde zoals ze dat bij kinderen met diarree of uitdroging in Derde Wereldlanden toepassen.

Spanning, psychische druk, onzekerheid geeft vaak een spastische darm. Spastische darmen zijn onvoorspelbaar. Zaak is om te leren ontspannen. Door tai chi tao-oefeningen voor de darmen worden de darmen rustiger.

 

Verstopping

Bij verstopping, obstipatie of constipatie, lichte kost eten. Is de verstopping structureel dan twee dagen achter elkaar op de nuchtere maag de darmen spoelen. Eet geen muesli en neem ook geen lijnzaad. Muesli is nog te zwaar voor de geplaagde darmen. Lijnzaad zet uit in de darmen die eigenlijk al vol zijn. Neem ook geen zemelen. Zemelen onttrekken vocht aan je al te harde ontlasting. Neem je toevlucht niet tot het nemen van afslankshakes. Het put op den duur de energie van je spijsverteringsorganen uit. Hetzelfde geldt voor sapkuren. Sapkuren van een week of twee weken gaan stresshormonen stimuleren. Je voelt je dan misschien goed maar dat is schijn, want het zijn je stresshormonen die je dan zogenaamd de oppepper geven. Klysma's en medicijnen vernietigen de darmflora die je in deze situatie juist nodig hebt.

Vasten lijkt gezond maar is het niet. Vasten komt van oorsprong uit religies en werd gebruikt als een discipline, als een opdracht die moe(s)t worden opgevolgd, als een gehoorzaamheid. Dit onder het mom van je lichaam reinigen, maar in feite was en is het een van de instrumenten om mensen aan zich te binden en het gevoel te geven tot een religieuse stroming te horen. Zo vind je vasten terug bij o.a. de Islam, katholieken,

Hindoes etc.

 

Reinigen van de darmen

Er zijn alternatieven om te reinigen. Toepassen op de nuchtere maag. Kook water en schenk het in vier of vijf grote koppen. Doe in elke kop een mespuntje zeezout. Roer dit goed om. Drink de vier of vijf koppen warm water achter elkaar op.

Ga direct 2 tot 4 minuten oefeningen voor de buik en maag doen. Trek je maag en buik in en zet maag en buik weer uit, dit in doorgaande bewegingen. Cirkel met het bekken, draai het bovenlichaam om achterom te kijken, linksom en rechtsom in doorgaande bewegingen.

Doe deze oefeningen een paar minuten lang. Als je ook tai chi tao doet ken je de elementenoefeningen. De werking is als volgt: het warme zoute water wordt door de oefeningen snel in het darmstelsel opgenomen.

Het warme water weekt de harde ontlasting. Het zout weekt de aan de darmwand aangekoekte ontlasting los. Het zout verlaat heel gauw het lichaam. Na het drinken en oefenen kun je gewoon ontbijten.  De koppen water met een mespuntje zeezout kun je gebruiken voor reiniging van de darmen en tegen verstopping. 

Het voordeel van deze simpele methode is dat je darmflora wordt gespaard, want die heb je nodig voor een goede werking van de darmen en je immuunsysteem.

Doe daarom geen sapkuren en gebruik ook geen klysma's. Het heeft een nadelige uitwerking op je darmflora, je spoelt die namelijk grotendeels of helemaal weg.

Een klysma wordt in een ziekenhuis wel eens gebruikt, maar dan alleen om de darmen voor een operatie te ledigen of bij een heftige verstopping. Bij verstopping kun je de simpele reiniging toepassen met koppen gekookt water en een beetje zout.  Het heeft geen nadelige invloed op je darmflora. Bovendien kun je na de reinigingshandeling gewoon ontbijten.

 

Eten

Let op bij verstopping. Eet fijn volkoren brood (geen grove korrels). Eet gevarieerde en volwaardige voeding. Neem tegen slechte stoelgang geen laxeermiddelen. Ook geen zemelen gaan eten. Zemelen onttrekken vocht aan de darmen.

Dat maakt de ontlasting nog droger en harder. Neem je toevlucht ook niet tot muesli en rauwkost. De zwakke en ge?rriteerde spijsverteringorganen kunnen hier niet tegen.

Datzelfde geldt voor lijnzaad. Lijnzaad-olie is beter. Vlees, kaas, haring, champions, zijn zwaar te verteren. Darmklachten ontstaan ook door een verstoorde spijsvertering.

 

Verstoring van je lichaamsenergie en de spijsvertering wordt be?nvloed door weersomstandigheden, seizoenen, klimaatsverandering (verschuiving van seizoenen), je leefwijze (stress of ontspannend), je bioritme (regelmatig of onregelmatig, je eetgewoonte (te yin of te yang, teveel of te weinig, of heb je dat in evenwicht).

 

Zorg er voor dat je elke dag bij de warme maaltijd de vijf smaken toepast: zout, pikant/scherp, bitter, zuur en zoet. Zoetzuur bijvoorbeeld. De ene keer augurken, andere keer komkommer met azijn (citroen of Molkosan) en suiker aangemaakt, gesneden of geraspte rode bietjes in zoetzuur of het zoetzure Atjar (is geblancheerd en dus geen rauwkost).

Twee augurken of 1 of 2 eetlepels van bovengenoemde is voldoende.Bij zuurkool hoeft dat niet. Ook niet bij rode kool met hachee, omdat de rode kool aangemaakt wordt met azijn en suiker.

De andere smaken die uw lichaam voor een goede vertering nodig heeft zijn scherpe pikante smaken, in iets mindere mate bitter en zoet. Zoet kan met een toetje. Eet het toetje een half uur na de maaltijd. Deze toepassing verbetert de spijsvertering en de opname in het maagdarmkanaal.

 

Eet nooit fruit en zuivel samen. Dat soort toetjes verstoren de spijsvertering.

Bittere smaken zitten o.a. in witlof, venkel, spruitjes, artisjok, bleekselderij, groene paprika, tuinbonen, en verder kunt u aan de maaltijd gemberwortel toevoegen, kruidnagelen, rozemarijn, mierikswortel, kaneel, kalmoes, selderie, saffraan, jeneverbes, laurierblad, komijn, St. Janskruid, koriander...  Deze smaken maken de vertering soepeler.

 

Andere tips: drink dagelijks voldoende maar niet teveel en maak er een gewoonte van elke dag minstens twee kopjes warm water (nu zonder zout) te drinken. Neem bij verstopping ook vijf dagen lang een dubbele dosering vitamine C. Daarna de gewone dosering. Gebruik enkele weken kelptabletten.

 

Spastische darm

 

Als je de ene keer last hebt van diarree en de andere keer van verstopping met krampen dan is er sprake van een spastische (prikkelende) darm. Je verliest niet alleen veel vocht maar ook veel zout. Ook je darmflora raak je kwijt en dat maakt je zwakker. Hoe het ook is, zorg zowel bij diarree als bij verstopping dat de darmflora weer aangevuld wordt. Als de darmflora niet aanwezig is dan krijgt je lichaam een gebrek aan alle soorten vitamines B. Neem, om de darmflora te verbeteren daarom ook elke dag een vitamine B-complex.

 

Eet elke dag een klein beetje yoghurt. Van dr.Vogel is Actiforce verkrijgbaar. Dit middel is een probioticum en helpt ook de darmflora op peil te brengen. Actiforce is zowel goed bij diarree als bij verstopping. Daarnaast neem je daslookdruppels van dr.Vogel voor de verbetering van de spijsvertering. Dat is zeer belangrijk. Daslookdruppels hebben als bijkomstigheid ook dat bij eventuele hoge bloeddruk deze na een paar dagen daalt.

Deze middelen zorgen ook voor een betere vertering, waardoor u ook meer bouwstoffen uit de voeding haalt.

De dikke darm met name zorgt dan voor nieuwe stralende energie en een betere longwerking. Bovendien zorgt de dikke darm voor levering van energie aan de maag. Voorts kan de dunne darm het voedsel beter verwerken en dat zorgt voor een betere hart-energie.

Afvalstoffen worden sneller afgevoerd en daardoor ook ziektekiemen. Als alle darmflora vernietigd is, dan wordt op den duur het lichaam vergiftigd, omdat de overgebleven afvalstoffen en zijn gevaarlijke bacteri?n via de darmwand het lichaam binnendringt. 

 

De oorzaak van een spastische darm is vaak spanning en het vasthouden van stress. Zoiets gaat ook op de maag zitten (spijsvertering). Een verstoring kan nog lang blijven doorwerken, zonder dat je het meestal in de gaten hebt. De maag is met de milt verbonden en met de alvleesklier die ook een rol speelt bij de spijsvertering. De dikke darm heeft een relatie met de longen. Maag en dikke darm wisselen dus ook energie uit.

Het voedsel gaat via de maag naar de 12-vingerige darm en dan naar de dunne darm. Als het aborptie-vermogen in de 12-vingerige darm stagneert raakt ook de afgifte van de goede bestanddelen van het voedsel verstoord.

 

Ontstressen en volwaardig eten

 

Eet geen rauwkost. Rauwkost is moeilijk te verteren, de verwerking van rauwkost kost meer energie dan u er uit haalt. Rauwkost verzwakt en verkild de milt.

De milt wordt ondermijnd. Let wel: De milt zorgt voor de aanmaak van speeksel, de kwaliteit van het bloed, de aanmaak van afweercellen, een goed immuunstelsel, de milt is verder verbonden met het lymfeklierstelsel voor ontgiftiging en de vochthuishouding in de huid en het tegengaan van vochtophoping (oedeem).

 

Zorg voor verwarmend voedsel in de winter en wat verkoelend voedsel in de zomer. In de winter dus warme maaltijden, soep, stampotten, zoveel mogelijk warm drinken en niet teveel fruit. In de zomer wat meer lichtere kost en nu en dan wat koude schotels als slaatjes en wat meer fruit.    

Het zal allemaal uw gezondheid en weerstand ten goede komen. Eet minder vlees en neem na het nuttigen van vlees 20 minuten daarna twee schijven ananas, de enzymen daarvan verteren het vlees sneller en beter.

 

Is er sprake van verklevingen dan kan dat worden hersteld of sterk worden verminderd door vitamine E, A en lecithine.

Belangrijk: Stop niet met deze waardevolle aanwijzingen als u denkt weer beter te zijn. Ook als u weer beter bent is het verstandig door te gaan met het gebruik van de producten en voedingsadviezen.

Behalve genoemde tips is het belangrijk Tai Chi Tao te beoefenen, met name de vijf elementen-oefeningen. Verder dient men zich te bezinnen. Begin met de dingen anders te bezien en bij te stellen. Ook hieraan wordt in Tai Chi Tao gewerkt. Zie ook het artikel over de voeding en de vijf elementen op de site, alsmede:

Aspartaam, cyclamaten, zoetjes, sucralose, lightdrinks, gevaarlijk? Dit moet u weten

 

Voedsel als medicijn. Het yin en yang van de voeding 

Sinds 1980 toen het lijnen steeds meer in de schijnwerpers werd gesteld zijn de lightproducten en afslankproducten gepropageerd. De laatste jaren is daar de 0-procent vet bijgekomen. Het betekent geen verbetering van de voeding maar een ernstige verslechtering. Steeds meer mensen worden zwak, voelen zich moe en dit zal alleen maar toenemen. In de light- en 0-procent vetproducten zitten de gevaarlijke zoetstoffen die langzaam het zenuwstelsel aantasten. Mensen worden door de moderne voeding steeds zwakker. Sinds 1980 is ook de Fibromyalgie en ME toegenomen.

Het roer moet om.

 Tai Chi Tao is toegankelijk voor iedereen.
Tai Chi Tao kent geen beperkingen.

 

Tai Chi Tao bestaat niet uit oefeningen alleen.
Tai Chi Tao is een ontspannings-, bewegings- en
gezondheidsmethode. Tai Chi Tao geeft je meer
inzicht in het leven en leefwijze door zelfontplooiing.
Door Tai Chi Tao leer je het natuurlijk proces weer
ontdekken en waarderen. 
Tai Chi Tao zorgt voor een helend bewustzijn. Het
geeft je meer verdieping in je leven. Tai Chi Tao
zorgt er voor dat je de dingen die je doet een stuk
gemakkelijker kunt doen, zodat stress vermeden wordt.

 

20-7-2000

Disclaimer


15 oktober 2004
Jan Kraak

 
Pagina Afdrukken
Terug naar boven