terug naar:  www.jankraak-taichitao.nl
 
Voedsel als medicijn. Het yin en yang van de voeding

Huidige voedingscultus is nu een ziektemaker

Vitamines en natuurlijke producten worden in de hoek van kwakzalverij gedrukt

Vitaminen, kruiden, mineralen VERBODEN, ILLEGAAL per 31/12/2009
11:17 AM 11th Dec 2006 video

Food and Drugs Administration verklaart Stevia als gevaarlijk

Uh-Oh: FDA Now Calls Stevia Unsafe
Is stevia, the naturally sweet herb, really a safe alternative sweetener for you and your family?

 

The Hidden Story of Big Sugar   
Odds are you never knew the dark side of sugar, and how it was the primary factor for establishing slavery
in the western hemisphere.

 

BAD SEED: The Truth About Our Food video
 How the Food Industry is Deceiving You   Video

 

 

De grondlegger van de westerse geneeskunst Hippocrates beschouwde voeding, net als de Chinese geneeskunde, als een medicijn. Hij zei: 'Uw voeding zal uw geneesmiddel zijn'. In de westerse geneeskunst is dit vergeten'. Het is nog treuriger gesteld, de westerse deskundigen hebben van de voeding een ziektemaker gemaakt. Daarom moeten we terug naar de ware betekenis en kracht van de voeding. Daarbij brengt het principe van yin en yang (het plus en min-principe en het evenwicht daarin) en de vijf elementen energieleer je weer met beide benen op de grond.

 

De vijf elementen in de voeding zijn warm, heet (yang), koel en koud (yin). Een evenwicht hierin bepaalt de energie die vrijkomt bij de vertering. Bij een koud jaargetijde (winter-yin) dient men warme/hete voeding te nemen. Bij een warme jaargetijde (yang) neem je koudere (yin) spijzen.In het westen is men zeer vervreemd van dit natuurlijke principe. Het natuurlijk evenwicht in de energieŽn is totaal weg. Daaraan hebben de voedingsdeskundigen, de voedingsindustrie, di?tisten en andere dieetbedenkers, meegewerkt. Zogenaamd in de strijd tegen vet en overgewicht. Maar dun is geen garantie voor gezond.

 

Het principe van volwaardig eten en het rekening houden met zomer- en winterkost is losgelaten. Dat komt ook door kas-teelt en door import van zomerse voedingsproducten in de winter. In de voeding is het seizoenaspect losgelaten. In de oosterse keuken komen deze aspecten wel voor. Een maaltijd wordt opgebouwd uit yin en yang en de vijf elementen energieleer en de daarbij behorende vijf smaken.

 

De kracht van de vijf smaken

 

De vijf smaken zijn: zout, zuur, bitter, zoet en scherp. De smaak zout trekt naar de nieren (het element water), de smaak zuur naar de lever (het element hout), de smaak bitter naar het hart (het element vuur), de smaak zoet naar de milt (het element aarde) en de smaak scherp naar de longen ( het element metaal).

 

Het normale gebruik van zout zorgt voor een goede bevochtiging van het inwendige en het weefsel. Het zure zorgt voor de leverwerking en houdt de dikke darm krachtig en stopt diarree of steeds te dunne ontlasting. Het bittere reinigt de ingewanden en is goed voor het hart (bitter in de mond maakt het hart gezond) en verdrijft het teveel aan vocht. Het zoetige is goed voor de milt, verdrijft vermoeidheid, voedt de levensenergie en werkt harmoniserend op de maag. Het scherpe is goed voor de longen en verdrijft giftige afvalstoffen.

 

In de tropen gebruikt men zeer scherpe spijzen. Dit heeft in de tropen het voordeel dat het eten niet gauw bederft en dat men de scherpe specerijen meer zweet produceert om af te koelen. Mensen uit die warme gebieden die in Nederland zijn gaan wonen moeten echter het scherpe afzwakken anders krijgen ze een verstoring van het evenwicht van de energieŽn en kunnen ze hierdoor de nierenergie verzwakken.

 

Gaat een westerling naar de tropen dan doet hij er goed aan ook wat scherper te eten en tevens zich aan te passen en minder gehaast te zijn. Je moet je aanpassen aan de warmte. Ga je naar warme landen, bijvoorbeeld het midden-oosten met zijn woestijnen,  dan zweet je veel. Drinken alleen helpt niet omdat je met het zweten ook veel zout verliest. Door een gebrek aan zout kun je flauwvallen of onwel worden en zelfs bewusteloos raken. Neem dus zoutige dingen tot je. Dit geldt in het westen ook bij een hittegolf.

 

Warm tegenover koud, droog tegenover nat

 

Het toepassen van het yin en yangprincipe is niet zo moeilijk als je aan droog, nat, warm en koud denkt. Je denkt dan aan het tegenovergestelde om het geheel in evenwicht te houden.

In een vochtig klimaat eet je drogere voeding (zonder teveel toevoeging van water, soepen en sauzen. In een droog klimaat denk je aan meer vochtige voeding. In een droog en heet land doe je hetzelfde maar dan met toevoeging van meer zout.

 

Eet in de winter geen rauwkost. Rauwkost is yin terwijl je yang (warmer) moet eten. Stel warm tegenover koud. Je spijsverteringssysteem is trouwens niet berekend op het verteren van rauwkost. Je spijsverteringssysteem moet er zeer veel energie in stoppen om rauwkost enigszins te verwerken. Het kost je dus energie. De milt heeft er ook onder te lijden. De milt is energetisch een warm orgaan, maar rauwkost en teveel yinne voeding verkild de milt.

 

De milt is verbonden met de aanmaak van speeksel, met de aanmaak van afweercellen, kwaliteit van het bloed, is verbonden met je alvleesklier, met de maag, het bindweefsel en je lymfeklierstelsel voor ontgiftiging-bescherming en vochthuishouding in de huid.

 

Moderne voeding als ziektemaker
(o.a. door genetische manipulatie:
Genetische manipulatie een ramp film)

 

Warning -- GM Food Linked to Cancer Video
A long-suppressed study finally confirms what those in the know have been saying for years. Find out how you can defeat GM foods.

 

Er wordt tegenwoordig veel zoetigheid gebruikt. Kinderen en jongeren eten voor, tijdens en na het eten frisdrank. Voor die tijd hebben ze vaak ook al zoetigheid gehad. Je herinnert je nog wel de reclame van Milky Way bederft de eetlust niet. Door voor en tijdens het ontbijt, de lunch en de warme maaltijd zoet te nemen verhinder je de vertering. Spijsverteringssappen kunnen hun werk dan niet goed doen. Alles wat je eet wordt al omgezet in suikers.
Eet je zoet bij en onder het eten dan werkt de stof ptyaline niet. Bovendien wordt de omzetting tot suiker in de maag geblokkeerd.

Kortom, je haalt uit je voeding niet die kracht die er in zit. In de oosterse keuken wordt het zoetige als laatst gebruikt om het scherpe te verzachten. In de Indiase keuken worden de smaken in schaaltjes gedaan en gaat het van gewoon, naar smaakvoller, tot scherp als een na de laatste en zoet als besluit. In de Indonesische keuken gebruik je bijvoorbeeld gebakken banaan (in suiker en kaneel gebakken) als een afmaker. Kaneel is ook nog goed voor de spijsvertering.

Pas op voor aspartaam en light
Omstreden zoetstoffen zitten nu in 6000 producten

 

Teveel drinken bij het eten

 

Een ander punt is het drinken van water tijdens het eten, ontstaan door de slankheidsgekte. Door het drinken (meestal ijskoud) water (ook als je uit eten gaat zie je de kan water op tafel staan) verdun je de spijsverteringssappen en verhinder je ook weer het spijsverteringsproces. Kinderen onder het eten melk laten drinken omdat het gezond is, is ook een misverstand. Het verhindert de spijsvertering en onttrekt ijzer aan het lichaam. Volle melk moet je ze later laten drinken. Koud drinken bij warm eten is ook een aanslag op je energie. Je lichaamstemperatuur is 37 graden, als er een plomp ijskoud water of bier in komt, dan moet je lichaam er energie in steken om het op lichaamstemperatuur te brengen.

 

Altijd teveel eten werkt verstorend. Eet genoeg en niet teveel, eet bij tijden matig, maar schroom niet een keer te zondigen. Volg nooit een eenzijdig dieet. Eet altijd volwaardige voeding en vergeet alle producten die light, mager en slankie zijn. Door de industri?le bewerking van ons voedsel, de moderne en snelle productiemethoden, junkfood, fastfood, kant- en klare maaltijden, teveel drinken, teveel frisdrank, de magnetron en de invoering van genetisch gemanipuleerde/gemodificeerde voedingsproducten, zal de mens steeds zwakker en zieker worden.

 

Doe maar weer gewoon

Dat is de oorzaak waardoor de mensen ook dikker worden. Dik zijn hoeft geen last te zijn, maar het moderne dik zijn is gelijk aan zwaarlijvig en pafferig en zwak. Je word nu gebombardeerd met vermageren, met minder caloriŽn, en meer light, mager, halfvol, zonder vet-propaganda. We leven in rijkdom en moeten in armoede eten. Doe maar weer gewoon en verdiep je in de vijf elementenleer van de voeding.

 

Nu word je op het verkeerde been gezet en van de volwaardige voeding vervreemd en kom je steeds verder van de bron af te staan. Door genetische manipulatie worden ook natuurlijke gewassen van de oerbron en oerkracht losgemaakt.

 

Aansterken

 

Je word doorlopend op het verkeerde spoor gezet. Aan de ene kant word je bang gemaakt voor snacks en aan de andere kant kwam er in januari 2005 ineens het bericht dat in ziekenhuizen aan patiŽnten fricadellen en kroketten worden gegeven om wat aan te sterken en de zieke wat op te vrolijken.

Achtergrond is dat patinten of op dieet moeten en daardoor zwakker worden, voor een onderzoek of operatie nuchter moeten zijn en daardoor ook minder energie over houden.

Geef zieke mensen volwaardige voeding. De Belgische arts H. le Compte schreef in 1983 in zijn boek De toekomst van het ouder worden' met als ondertiteling 'Een radicale verandering van leef- en eetgewoonten, om als individu en als samenleving een gezonde toekomst tegemoet te gaan' reeds over zieken, de ouderen en voeding. Hij schreef het boek in samenwerking met de historicus C. Northcote Parkinson.

Toen dr. Le Compte in een ziekenhuisje in Congo kwam te werken zag hij de meeste patiŽnten na een operatie sterven. Niemand vroeg zich af hoe dat kwam. Hij merkte dat blanken, ondanks het warme klimaat, beter tegen ziekten konden dan de Afrikaanse bevolking zelf. Hij constateerde dat de mensen vaak niet goed te eten kregen en een dag naar het ziekenhuis moesten lopen. Ze kwamen dus verzwakt aan.

Hij zorgde ervoor dat ze eerst een week moesten aansterken voordat ze mochten worden geopereerd. Behalve voeding zorgde hij ook dat ze vitamines en mineralen kregen. Ook na de opname zorgde hij er voor dat nog een week konden aansterken. Het resultaat was verbluffend. Vrijwel niemand stierf meer na een operatie. Hij zei dat het niet per se gaat om hygine maar in de eerste plaats om goede voeding.

 

In dit licht gezien kun je je ook afvragen of de vaccinatieprogramma's beter achterwege kunnen blijven en dat het veel beter is om de weerstand van de kinderen met voeding te verbeteren. Het beleid moet dus om. (zie op de site ook het artikel over de ingredi?nten in vaccins)

 

Word dus wakker en ga energetisch denken en kom weer met beide benen op de grond te staan.

 

Dat geldt ook voor homeopathen die voedingsadviezen geven.

Zij doen er goed aan om het yin en yangprincipe en de vijf elementen en de Chinese annex Oosterse visie op voeding over te nemen. Nu hanteren ze te vaak een westerse visie die te beperkt is.

 

Hoe zit het met zoetigheid bij het eten

 

Het regelmatig eten van de combinatie zoet en zetmeel geeft een verkeerde vertering. Denk aan zoetigheid op brood. Wat gebeurt er dan? Het speeksel dat in de mond ontstaat bevat bij genoemde combinatie geen ptyaline, waardoor het verteren van zetmeel wordt verhinderd voor dat het in de maag komt. Een keer zondigen kan, anders zou je ook nooit een gebakje mogen eten, als je het maar niet elke dag doet. Tegelijk zoet en eiwitten verstoord ook een goede spijsvertering. Je haalt dan niet de juiste kracht uit je voeding en het werkt slecht op maag en darmen. Neem ook nooit zoetigheid vlak voor het eten. Het heeft allemaal een negatieve invloed op enzymen.

 

Enzymverstoring

 

Voor een goede vertering heb je enzymen nodig. Enzymen haal je uit groenten en fruit, ook uit gedroogd fruit, zoals pruimen, abrikozen, rozijnen of tutti frutti, als de gedroogde vruchten maar niet gezwaveld zijn. Door de moderne- en slankheidsvoeding, en de magnetron, worden de voedingsproducten van hun oorspronkelijke enzymen ontdaan. De oorspronkelijke enzymen zijn noodzakelijk voor de vertering. Het gevolg is dat de alvleesklier ook niet meer genoeg enzymen produceert. De levensenergie wordt er door verzwakt.

 

Het heeft ook een negatief effect op het endocriene stelsel en de hypofyse (hormoonafgifte) die door een vergroting verstoord raakt. Dat heeft tot gevolg dat gifstoffen ontstaan die niet voldoende worden uitgescheiden. Ook ontstaan er tekorten aan bepaalde vitamines en mineralen. Dat heeft niet alleen gevolgen voor lichaamsfuncties maar ook voor de psyche en het gedrag. Ook je hormoonhuishouding verandert.

Je ziet het om je heen, steeds meer mensen raken verzwakt en steeds meer mensen, ook jongeren, raken van slag en zijn soms niet meer zichzelf. Een portie stress maakt het nog erger.

 

Glucose

 

Het spijsverteringssysteem heeft ook met het vermogen om voeding in suikers, glucose en glycogeen, om te zetten. Alle voeding wordt in glucose omgezet en dat is een krachtbron voor je lichaam Glucose wordt in het bloed opgenomen, maar glucose wordt in het bloed maar 4 uur vastgehouden. Wordt het niet aangevuld, door verstoring, dan heeft dat zeer nadelige invloed op de hersenen, je kan drukker worden, agressiever, depressief en je emotionele controle verliezen.

 

Koolhydraten

 

Koolhydraten zijn nodig om de neuronen en neurotransmitters goed te laten functioneren.

Koolhydraten worden omgezet in glucose. De lever haalt glycogeen uit eiwitten en vetten. Omdat te kunnen moet de lever wel glucose aangeleverd krijgen. Daarom kloppen de d?ten niet waarbij geen koolhydraten en suikers mogen en de nadruk ligt op eiwitten. Er kan daardoor onvoldoende glucose worden aangemaakt, de lever komt in de problemen en de aanmaak van glycogeen ook.

 

Dat geldt ook andersom. Als een dieet zonder eiwitten en vetten wordt gevolgd, dan kan het lichaam onvoldoende voorraden leverglycogeen aanmaken. Er wordt dan door de lever niet genoeg glucose worden afgeleverd als de glucose in het bloed op is. Eet daarom gevarieerd met een goede verdeling van eiwitten en koolhydraten.


 

Honing

Neem ook regelmatig honing. De vitamines  in honing zijn thiamine, riboflavin, niacin, vitamin B-12, en biotine en verder  mineralen als amino acids. Honing bevat ook enzymen die belangrijk zijn voor een optimale gezondheid.

 

Zout

 

Zout is ook belangrijk voor het lichaam. Ouderen krijgen meestal te weinig zout omdat ze op een zoutarm of zoutloosdieet worden gezet, o.a. als er sprake is van plasproblemen. Ouderen drinken vaak te weinig. Ze verliezen bij warm weer of hittegolf veel vocht en zout. Daarom lopen ze bij warm weer of een hittegolf gevaar en sterven er altijd weer ouderen terwijl dat niet nodig was.

Zout, zoals eerder in dit artikel opgemerkt, is belangrijk omdat het zoutige het weefsel bevochtigt en de stoelgang makkelijker maakt. Gebruik het liefst zeezout.

Artsen en ditisten zouden daarom voorzichtiger met het voorschrijven
van een zoutarm dieet moeten zijn.


Bovendien zouden ze de hele voedselcultuur, die sinds 1980 versneld is komen aanzetten en door deskundigen is versterkt, drastisch moeten herzien. Want met de voedingsgewoonten die nu zijn ontstaan gaat het de verkeerde kant op. Het is geen krachtgever meer, het is geen medicijn meer maar een ziekteverwekker.

Voedselindustrie en regering en de campagne voor slechte voeding

 

"Super Size Me" Eztakes Trailer Zie deze video over hoe je
je gezondheid schede aandoet door McDonald-voedsel

Voeding... Ga er beter mee om door de vijf elementen

 

             More Proof Good Fats Help You Drop Weight

 The Truth About Saturated Fat

 The Case of the Phantom Fat

Gentech Crime onderzoekslijst

Wind Adem Qi Gong uit TaiChi Tao bij chronische pijn en kanker

Darmklachten en kwalen 

Misverstanden over cholesterol.

 Alles over aspartaam, sucralose, lightdrinks en de gevaren voor de gezondheid

Voeding en gezondheid

De Qi Gong van Tai Chi Tao

Which is Safer - Drugs or Nutritional Supplements?

Ms. Mikkelson leaves out the fact that supplements have a safety record so strong that it is an embarrassmen to the pharmaceutical industry. The products of the pharmaceutical industry have been documented to kill a minimum of 106,000 Americans each year when used properly and about 200,000 Americans per year when you count the numbers of people killed by medical error! The same year that this figure was published (1998), there were ?only? 43,400 deaths due to car accidents in America. So in America, the land of the automobile, with millions in use everyday, pharmaceutical drugs are deadlier than cars!

23 mei 2001

 Tai Chi Tao is toegankelijk voor iedereen.

Tai Chi Tao kent geen beperkingen.

 

Tai Chi Tao bestaat niet uit oefeningen alleen.
Tai Chi Tao is een ontspannings-, bewegings- en
gezondheidsmethode. Tai Chi Tao geeft je meer
inzicht in het leven en leefwijze door zelfontplooiing.
Door Tai Chi Tao leer je het natuurlijk proces weer
ontdekken en waarderen. 
Tai Chi Tao zorgt voor een helend bewustzijn. Het
geeft je meer verdieping in je leven. Tai Chi Tao
zorgt er voor dat je de dingen die je doet een stuk
gemakkelijker kunt doen, zodat stress vermeden wordt.

 

Good Food Alert

Codex Alimentarius Propaganda

Seeing Through Deception is Your Protection:

Kruidenhuis Jade van Willem Eising, Kymmelskampen 33, 7751 GP, Dalen, http://www.kruidenhuisjade.nl
tel. 0524-553403 mobiel: 06-50235452
email:
info@kruidenhuisjade.nl

Uh-Oh: FDA Now Calls Stevia Unsafe
Is stevia, the naturally sweet herb, really a safe alternative sweetener for you and your family?

 

The Hidden Story of Big Sugar   
Odds are you never knew the dark side of sugar, and how it was the primary factor for establishing slavery
in the western hemisphere.

 

Not Again! More Diabetes Drug Dangers...
The evidence keeps stacking up against popular diabetes drugs. You need to warn anyone you know about
these drugs before it is too late.

http://us.oneworld.net/article/view/157198/1/ protest burgers tegen gekloond vlees


31 oktober 2004
Jan Kraak

 
Pagina Afdrukken
Terug naar boven