terug naar:  www.jankraak-taichitao.nl
 
Thea: Ik had fibromyalgie en geef nu zelf tai chi tao-les

Hoe mijn leven veranderde

 

Zet positieve liefdevolle energie tegenover
donkere negatieve
energie. Alles is energie, alles bestaat uit trillingen.

Achtergrond informatie over tai chi tao en onze cursussen
Plus foto's

Ervaring van Thea Lagendijk met Tai Chi Tao

Eens fibromyalgie geeft nu zelfs les

(zie ook) Kalihamsa Tai Chi Tao


Mijn verhaal wil ik doen omdat ik weet dat veel mensen zoekende zijn naar een oplossing voor hetgeen zij hebben of dit nu een ziekte of ander probleem is, doet er niet toe, het gaat erom dat in dit verhaal er misschien een lichtpuntje kan zijn waardoor een mens weer verder kan.Het gaat zuiver over mijn ervaring met fibromyalgie en wat het voor mij gedaan heeft.

                                                        

Waarom zag zij een witte olifant zult u zich afvragen. Nou ik had ooit in een workshop welke ik gaf over energie?n waarbij ik als voorbeeld gaf , dat wanneer de ander geen witte olifant zag,dat dit nog niet hoefde te betekenen dat hij er niet was, iemand die dit werkelijk wilde begrijpen maar het op dat moment nog niet aan toe was.

Het volgende gebeurde: zij zag de daarop volgende week niets anders dan olifanten of werd hier op een of andere manier mee geconfronteerd . het ging zelfs zover dat zij toen zij op vakantie was er zelf maar eentje gekocht had. Het frappante hiervan was dat zij er een gekocht had welke maar twee poten had, je kon hem n.l op een rand neerzetten. Deze persoon was iemand die veel energie in zich had maar er nog geen weg mee wist hoe deze te integreren in zichzelf. Vandaar dat de olifant van haar nog maar twee poten had, de andere twee kwamen later toen zij het proces waarin zij zat had afgerond. Op dat moment kon zij een olifant met alle vier de benen kopen.

Dilemma overwonnen

Wat betreft mijzelf heeft fibromyalgie er toe geleid dat ik mijn witte olifant kon accepteren. Ik ga niet verder in op het feit wat fibromyalgie is, hierover is voldoende lectuur en de meningen liggen ook daarover nog te zeer verdeeld. Achteraf gezien heb ik er mijn hele leven al last van gehad, alleen waren de klachten te vaag en was het nog niet zozeer dat ik erdoor beperkt werd. Het is bij mij tot volle uitdrukking of liever gezegd uitbarsting gekomen nadat ik na een zeer zowel geestelijk als fysiek zwaar jaar achter de rug had. Ik had in dat jaar twee heel goede vrienden en mijn vader aan de dood verloren en in niet zulke prettige omstandigheden. Buiten deze dingen had ik nog andere ingrijpende privť problemen waar ik mee te maken had en geen oplossing voor kon vinden.

Ook op spiritueel gebied stond ik voor mijzelf voor een dilemma en moest ik keuzes maken welke ik niet kon overzien en dus ook de verantwoording niet aandorst. De nekslag was dat voor een reis naar MaleisiŽ ik malariatabletten moest slikken nl. Lariamtabletten en deze hebben m.i het hele proces versneld. Ik leg dit verband omdat ik weet dat een heel goede vriend van mij bezig was met een onderzoek naar MS en spierziekten en het verband hiertussen bij mensen welke in de tropen gewoond hadden en malariamiddelen. Helaas heeft hij dit door zijn overlijden niet kunnen af maken en is dit gestopt.

Daar ik zelf de overtuiging en ervaring heb dat de dingen niet voor niets gebeuren ben ik mijzelf af gaan vragen wat deze ziekte voor mij te betekenen had en wat ik er zelf mee kon om zodoende toch, al was het maar een klein beetje een normaal leven te kunnen leiden. Want als ik zo verder moest hoefde het voor mij niet meer, ik had al genoeg meegemaakt. Ik hoorde van een arts welke bij een vriend van mij werkzaam is, dat mensen met ik noem het vanaf nu maar fibro, dit bijna allemaal tot uitdrukking kwam na o.a een traumatische ervaring. Nou dat was spekkie naar mijn bekkie, want hier kon ik iets mee.
 
Ik ben n.l zelf ervan overtuigd dat alles wat een mens overkomt het de oorsprong in zijn geest heeft en daarmee wil ik niet zeggen dat iedereen die ziek is en blijft, te weinig hieraan doet, want daarvoor is de menselijke geest te complex en er hangt veel van andere factoren af want er is veel, heel veel moed voor nodig om hierdoor heen te gaan , maar ook veel begrip en voor wie er zelf niet bij kan, een heel goede begeleiding bij nodig.

Contact met tai chi tao

Maar zoals gezegd is dit voor mij een stokpaardje en voor mij mijn weg om de dingen in mijn leven op te lossen. Ik had dit in het verleden ook al eens tegen mijn arts gezegd dat het volgens mij tussen de oren zat, maar deze ontkende dit daar hij mij niet als labiel bestempelde.

En hier blijkt dus al hoe kwetsbaar het onderwerp geest is. Want het zijn juist vaak de "stabiele" (stabiele doorzetters?) mensen welke met fibro geconfronteerd worden en niet de instabiele personen. Ik had nog een maagbloeding nodig voor ik mijzelf tot de orde kon roepen en werkelijk vanuit mijn hart meende dat ik genoeg gehad had en beter verdiende als ik dan toch moest blijven leven en ging op zoek want de geest wilde wel maar mijn lichaam niet. Ik stuitte op een artikel over tai chi tao en wat dit kon doen bij mensen met o.a fibromyalgie.

Tai chi tao is ontwikkeld door Jan Kraak. Hij is de initiatiefnemer van de Oostelijke Groep van Tai Chi Tao en Qi Gong Leraren. Ik besloot bij de bron te beginnen en belde hem op voor informatie. Hij vertelde mij dat hij goede resultaten behaalde bij mensen met fibromyalgie en dat ik welkom was om eens een les bij te wonen. Daar hij kort erop een themadag had besloot ik er heen te gaan want ik voelde dat dit mij erg aansprak en er iets mee zou kunnen doen.

Daar ik zelf nog niet in staat was auto te rijden en het voor het eerst sinds een jaar was dat ik ergens naartoe ging buiten de artsenbezoeken, moest ik een oplossing voor vervoer zoeken en ook iemand die ik kon vertrouwen dat ze mij onmiddellijk naar huis zou brengen wanneer ik het niet meer zou redden.
Mijn zus was gelukkig hiertoe bereid en het maakte het voor mij een stuk makkelijker om deze stap te doen want ik vond het doodeng. Deze dag is voor mij een van de belangrijkste stappen geweest in mijn gevecht om een oplossing te vinden. Het bleek dat ik tijdens de hele dag wel ontzettend moe was maar op een bepaalde manier toch anders moe en ik kon het aan. Ook voelde ik mij geestelijk minder zwaar ondanks het feit dat ik toch al mediteerde.

Ex-fibro

Kortom ik ben bij Jan en zijn vrouw Alie lessen gaan volgen om te kijken of dit werkelijk door de tai chi tao kwam of niet. Ik voelde mijzelf steeds fitter worden en bemerkte dat ik makkelijker met mijn problematieken om kon gaan d.w.z anders en ze ook directer aanpakte, ik had meer moed om er iets mee te doen en mijn eigen verantwoordelijkheid hierin te nemen. Daar Jan en Alie inmiddels goede vrienden waren geworden heb ik voldoende gelegenheid gehad om deze veranderingen te toetsen aan het feit of deze bij elke cursist welke zij hadden zo was. Dit bleek zo te zijn.

Zelf heb ik in de verdere opleidingen welke ik bij hem gevolgd heb ook voldoende mogen ervaren met mede-fibromyalgiecursisten en waarvan er nu ook veel ex-fibro zijn geworden en anders in het slechtste geval veel meer kunnen dan voorheen. Het waren niet allemaal fibromyalgiepatienten waar ik mee te maken had, maar ook gewoon gezonde mensen en andere klachten.

Tijdens dit voor mij zo belangrijke en natuurlijk hulpmiddel op mijn weg naar genezing, kwam er steeds meer inzicht in het hoe en waarom van mijn ziekte. Ik durfde het onder ogen te zien en merkte dat wanneer ik met een probleem in mijn denken was vastgelopen en dan een paar oefeningen deed, het mij weer in mijn middelpunt bracht. Ook in de dagen dat ik goed geconfronteerd werd met mijn eigen falen was het een prima hulpmiddel om mijzelf te leren vergeven. Waarom zeg ik dit. Ik kwam er n.l achter dat ik enorm boos op mijzelf was en niet alleen op mijzelf, maar eigenlijk op de hele wereld. Waarom?

Omdat ik mijn eigen verantwoordelijkheid op bepaalde punten in mijn leven had ontlopen en ik nu in ging zien dat het zo niet langer kon, het was voor mij de keuze tussen de slachtofferrol kiezen en afhankelijk blijven of onafhankelijk en zelf de verantwoordelijkheid weer oppakken. Waren de trauma's al geen duidelijke aanwijzing geweest voor mij dat ik zelf mijn leven moest gaan bepalen? Neem b.v de dood van mijn twee vrienden, bij de een kon ik niet zijn omdat ik echt niet anders kon, maar ik nam het mijzelf wel kwalijk. Bij de ander kon ik wel zijn als ik had gewild en de moed gehad had om voor mijn mening uit te komen en mij er niet met een jantje-van-loenen had afgemaakt,dat het beter voor alle partijen was als ik er niet zou zijn.

Toen dacht ik dat ik eerlijk bezig was en dat was ik ook, dacht ik, maar wat voelde ik en daar ben ik voor het gemak overheen gestapt , waarom omdat het zo buiten het zogenaamde normale gedrag viel en je volgens de buitenwereld zo hoorde te handelen. Ook de dood van een heel lieve vriendin van mij later in het jaar en waarvan ik wist dat zij heel binnenkort zou komen te overlijden deed mij pijn om naar terug te kijken,waarom? Omdat ik weigerde te accepteren dat zij dood ging, het deed te veel pijn en wilde het niet zien. Het gevoel te kort geschoten te hebben toen zij tegen mij zij dat, als ik het nu ook al niet meer zag zitten er geen hoop meer voor haar was. Natuurlijk had ik haar die hoop nog willen geven,maar ik kon het met mijn geweten niet eens worden om dit tegen iemand te zeggen als je weet dat deze persoon heel, heel binnenkort komt te overlijden en het stervensproces bewust moet leren accepteren en dit ook zelf weet. Ik zou er ook zo graag bij geweest zijn maar was zelf te ziek.

Maar had ik maar naar mijzelf geluisterd en haar nog even die avond opgebeld voor ze in coma lag om te zeggen dat ik haar hulproep gehoord had en bij haar was , maar dat vond ik toch te gek om te doen.Het mooiste was toen ik met dit proces bezig was en mijzelf hierin niet kon vergeven en mij afvroeg hoe ik dat dan had kunnen oplossen er een telefoontje kwam van haar dochter, waarin zij vertelde dat zij bij het opruimen van haar computer heel veel brieven was tegen gekomen waarin haar moeder schreef dat zij ontzettend veel steun aan mij gehad had en juist in de geest veel gesprekken met mij had gehad.

Toen mijn vader overleed kwam ik mijzelf tegen op een heel harde manier, ik zag nl dezelfde eenzaamheid bij hem waarin ik zelf zat en besefte dat ,wanneer ik op dezelfde manier door zou gaan met mijn leven, ik mijn leven lang die soort eenzaamheid zou houden en mijzelf zou gaan verharden,en daar schrok ik enorm van want dat wilde ik niet. Nu kan ik zeggen dat ik geen fibromyalgie meer heb, ik heb na verschillende opleidingen bij Jan gevolgd te hebben 5 jaar les gegeven in Bodegraven en startte in september met mijn eigen centrum in Nieuwerbrug.

Verfijnen van energie

De tai chi tao methode is zacht, vriendelijk, ongedwongen, aanpasbaar en energetisch. Daarbij wordt er onderscheidt in energieŽn gemaakt.Technisch oefenen geeft een ruwe en koude energie. Oefenen om de prestatie geeft een donkere, troebele energie Oefenen en je niet veranderen geeft een tijdelijke en een niet heldere energie. Het is een energie die niet blijft, en dus steeds weer vervaagt. In Tao Chi Tao gaat het om het verfijnen van de energie zodat die langer blijft en alles beter doordringt  Je werkt toe naar een heldere energie, een melkwitte energie en lichtenergie.chi genoemd.Alles is energie Tai Chi Tao chi oefeningen zijn ook gericht op de aura, de 13 chakra's en je energie om je heen.je eigen feng shui.

                         

Kalihamsa Tai Chi Tao

Daarom is de door Jan Kraak ontwikkelde methode geschikt voor iedereen. Sportmensen kunnen beter leren bewegen en sneller herstellen na een prestatie.Ze leren om energie niet onnodig te verspillen en hun krachten beter te verdelen.Mensen met reuma leren meer energie op te doen en een andere kijk op hun ziekte te krijgen.Mensen die moe blijven, mensen met Fibromyalgie, ME, reuma, MS Parkinson doen weer meer balans en energie op .Slapeloosheid, astma, rug-, nek- en schouderklachten worden subtiel maar effectief bestreden.Ook zijn er technieken tegen prostaatklachten. De hormoonhuishouding wordt door de specifieke simpele energie-oefeningen in evenwicht gebracht.

Tai Chi Tao is ook goed tegen psychische klachten, en eveneens tegen depressies .Tai Chi Tao is niet uit een boek te leren. We geven de voorkeur aan het deelnemen aan een cursus. Alleen docenten die verbonden zijn aan de Oostelijke Groep van Tai Chi Tao en Qi Gong Leraren blijven op de hoogte van de onderzoeken en ontwikkelingen in Tai Chi Tao en mogen hierin les geven onder de vlag van de Oostelijke Groep.
Tai Chi Tao is een methode van bewegen, gebaseerd op de energieleer van de 5 elementen: water, hout, vuur, aarde en metaal. Deze leer heeft verschillende technieken om met energie te werken en lichaam en geest in balans te brengen en/of te houden. Dit kan o.a door meditatie, zelf massage, ademhalings-en meridiaantechnieken, chakra's etc.

Aan ieder aanpasbaar

Tai Chi Tao kan ook afgestemd worden op groepen mensen met: reuma, fibromyalgie, ME, MS, rugklachten, RSI, stress (werkomgeving), volwassenen en kinderen. Er zijn nauwelijks (gezondheids-) redenen te noemen die een belemmering kunnen vormen om deel te nemen.Steeds meer artsen en fysiotherapeuten gaan doorverwijzen naar de cursus tai chi tao omdat zij de resultaten zien van hun patienten welke de cursus volgen.De mensen zelf zeggen ook dat zij beter met de klachten om kunnen gaan en dat zij meer de tijd voor zichzelf gaan nemen om eens te mediteren of extra oefeningen te doen waardoor zij minder klachten hebben en het leven bewuster ervaren dan voorheen.

Ook gaan er steeds meer bedrijven belangstelling krijgen voor de tai chi tao en hebben zij een bepaalde tijd waarop er tai chi tao gedaan wordt. Het blijkt dat het ziekteverzuim lager is en de mensen fitter blijven. Doordat er ook rekening gehouden wordt met de in deze tijd zo belangrijke verandering van energieen (13 chakra's i.pv 7) en hoe hier mee om te gaan, kan men een heleboel disharmonie in lichaam en geest voorkomen en verlichten.

Daar de oefeningen staand, zittend en eventueel liggend gedaan kunnen worden is er voor iedereen een manier mogenlijk om mee te doen. Tai chi tao is er niet alleen voor zieke mensen. Gezonde mensen kunnen meedoen om preventief lichaam en geest in balans te houden. Ook de leeftijd is geen probleem. In de cursussen varieert de leeftijd van 15 tot 78 jaar. Voor jongere kinderen is het raadzaam een aparte cursus te doen.

Thea Lagendijk.

Voor meer informatie over Jan Kraak en zijn tai chi tao klikt u hier.

Fibromyalgie/ME nr. 1
Fibromyalgie en ME nr. 2
Fibromyalgie/ME en Hormonen
ME/Fibromyalgie en miskramen
Kalihamsa Tai Chi Tao

De energetische en ontspannende waarde van Tai Chi Tao

Tai Chi Tao is toegankelijk voor iedereen.

Tai Chi Tao kent geen beperkingen.

 

De opzet van Tai Chi Tao is tevens te werken aan:
Liefde, Gezondheid, Welzijn, Geluk, Vriendelijkheid, Verdraagzaamheid, Vrede,
Bevorderen van Zelfontplooiing, Innerlijke Kracht en nog eens Liefde.

 

 

Tai Chi Tao bestaat niet uit oefeningen alleen.
Tai Chi Tao is een ontspannings-, bewegings- en
gezondheidsmethode. Tai Chi Tao geeft je meer
inzicht in het leven en leefwijze door zelfontplooiing.
Door Tai Chi Tao leer je het natuurlijk proces weer
ontdekken en waarderen. 
Tai Chi Tao zorgt voor een helend bewustzijn. Het
geeft je meer verdieping in je leven. Tai Chi Tao
zorgt er voor dat je de dingen die je doet een stuk
gemakkelijker kunt doen, zodat stress vermeden wordt.


12 november 2004
Jan Kraak

 
Pagina Afdrukken
Terug naar boven