terug naar:  www.jankraak-taichitao.nl
 
Fibromyalgie/ME/CVS Betere energie om te genezen

Een mens bestaat uit meer dan alleen longen en spieren

 

Een energetische kwaal los je energetisch op

ME-CSV-Fibromyalgie: een energetische ziekte

 

Conditie verhogende oefeningen

Altijd maar weer dezelfde fout

 

Er zijn mensen met Fibromyalgie en het aanverwante vermoeidsheidssyndroom ME, CSV, die nu klachtenvrij zijn. Hoe kan dat? Over fibromyalgie en myalgische encephalomyelitus (ME) bestaat nog veel onbegrip en onwetendheid. Mensen met deze klachten krijgen, soms na een lange lijdensweg, te horen, dat je er mee moet leren leven. Waarom? Omdat volgens wetenschappelijke kringen er nog geen medicijn tegen is uitgevonden. Dat tai chi tao helpt is nog niet tot ze doorgedrongen. Vandaar dit artikel. Dit artikel is ook nodig omdat er nog altijd lustig op los wordt ge?xperimenteerd, zowel met medicijnen als met diŽten.

 

Ook wordt fibromyalgie ten onrechte weke delen reuma genoemd. Als men daarvan uitgaat komt men in de aanpak van fibromyalgie tot verkeerde conclusies en daardoor weer tot een verkeerde aanpak. Reuma en fibromyalgie zijn twee totaal verschillende dingen. De mensen die fibromyalgie of ME hebben blijven door de verkeerde diagnose in een vicieuze cirkel zitten. De oorzaak wordt niet weggenomen. Het betekent vaak dat je je hele leven veroordeelt bent tot medicijnen en een streng dieet.

 

Dat mensen met fibromyalgie en ME door artsen, specialisten en uitkeringsinstanties moeite hebben erkend te worden, is zowel begrijpelijk als onbegrijpelijk.

 

Als de deskundigen (?) niets lichamelijks kunnen vinden, dan is er niets aan de hand. Het zal wel psychisch zijn, wordt er dan gezegd. Heel kortzichtig.

 

Dat ze lichamelijk niets kunnen vinden, komt dat ze niet verder kijken dan hun wetenschappelijke neus lang is. Ze vergeten dat ziektes ook een energetische oorzaak kunnen hebben. Maar van energetische blokkades hebben ze nog nooit gehoord en zo wel, dan houdt hun kennis op.

 

De verkeerde weg en de goede weg

 

Omdat het voor hen een heel ander terrein is doen ze er niets mee. Dat men nog steeds op de verkeerde weg zit, komt doordat in de westerse geneeskunde geen rekening wordt gehouden met de belangrijke begrippen van yin en yang en de vijf elementen energieleer uit de Chinese geneeskunde. In tai chi tao, waarin gewerkt wordt met yin en yang, vijf elementen energie-oefeningen, vijf elementen voedings-leer en qi gong-chakra-technieken, breng je de verstoorde energie?n en uit balans geraakte spijsvertering weer in goede banen.

De energetische en ontspannende waarde van Tai Chi Tao
Ook het herzien van het voedingspatroon is van belang. Ook voeding is energie. Op deze site vind je
hierover een reeks artikelen.

 

Oefen rustig, zacht en vriendelijk

 

Door de lichte zachte energie-oefeningetjes, die geen energie vergen, krijg je weer energie.Door de miltenergie te versterken krijg je meer weerstand.

De milt zorgt voor speeksel en de kwaliteit van het bloed. De milt is verbonden met het lymfeklierstelsel voor ontgiftiging en vochthuishouding in de huid, voor de aanmaak van afweercellen en de milt verbonden met het bindweefsel.

 

De speciale tai chi tao oefeningetjes hiervoor werken daardoor heel effectief om de functie van deze zaken te verbeteren en meer weerstand op te bouwen. Ook de spijsverteringsorganen worden versterkt. Een streng dieet met allerlei verboden wordt dan ook overbodig. Door tai chi tao knap je op en je kunt weer een normaal leven leiden. Omdat fibromyalgie en ME aan elkaar verwant zijn werkt tai chi tao ook voor mensen met het vermoeidssyndroom. Beiden zijn hetzelfde, maar hebben hebben aparte namen gekregen.

 

Het specifieke van tai chi tao is echter, dat je gebruik maakt van het principe van yin en yang en de vijf elementen energie-oefeningen. Dat is van elementair belang om de oorzaak weg te nemen.

De oefeningen van tai chi tao kun je op allerlei manieren aanpassen. Ze verbruiken geen energie maar leveren juist energie op. Je zult je na het oefenen misschien loom en zwaar kunnen voelen, maar dat is geen vermoeidheid. Integendeel. Het betekent dat je lichaam geopend is om nieuwe energie op te nemen. 

 

Eenvoud 

 

De tai chi tao-oefeningen beginnen simpel met kleine eenvoudige energiebewegingen, met enkele ademoefeningen in beweging, met het versterken van de nierenergie en aangepaste oefeningetjes die je nodig hebt.

Bijvoorbeeld voor je schouders en nek, of voor je voeten die altijd koud zijn, voor je knie?n die in een slechte conditie verkeren of tegen slapeloosheid. De eerste drie lessen zijn verkenningen en bevatten een opbouwfase.

 

Elke cursus bestaat uit tien lessen en beslaan een kwartaal. Na zes tot acht weken merk je de verandering. Maar het kan ook in drie weken.

Zoals een jonge vrouw die pijn in handen en armen had en door enkele simpele technieken weer kracht in de handen heeft gekregen en alleen nog een paar pijnlijke punten in de bovenarmen had.

 

Zij vindt de oefeningen prachtig en boeiend. Elke week vertelt dat ze zich beter voelt. Inderdaad. Beetje bij beetje ga je in drie maanden vooruit. Na zes weken treedt de verbetering in. Dat is ongeveer ook de tijd waarin een wond na een operatie geneest.

De energie-oefeningen helpen het zelfgenezend vermogen van je lichaam weer op peil te brengen. Ik heb wel eens mensen op de cursus gehad die een pols hadden gebroken en normaal meededen nadat de pols in gips was gezet. Het gips kon er minstens twee weken eerder af. Hoe dat kan? Omdat je je chi beter laat  stromen.

En omdat je in tai chi tao aangepaste oefeningen krijgt.

Tai chi tao-oefeningen kun je niet uit een boekje leren. Als je oefeningen op een foto ziet, dan weet je nog niet hoe je ze moet uitvoeren en wat de tussenbewegingen en overgangen zijn. Je weet niet hoe langzaam het moet.

 

Je bent gauw geneigd om het te vlug uit te voeren, de spieren aan te spannen, een verkeerde houding aan te nemen en de technieken te houterig uit te voeren. Je kunt wel een serie oefeningen in een boek zetten, maar misschien heb je wel heel andere oefeningen erbij nodig. Een cursus is de uitkomst. De tai chi tao-docent die met mensen met reuma, fibromyalgie en ME werkt richt zich op de persoon en de groep die aan de cursus deelneemt. Instructie videobanden zijn gemakkelijker, want dan zie je hoe het moet uitvoeren.

Onder anderen vijf elementen-vormen oefeningen uit het tai chi tao.

 

Reactie en ervaring

 

Regelmatig reageren cursisten op de tai chi tao-methode. Zoals deze mevrouw: 'Ik heb een cursus van 10 lessen meegedaan. De eerste twee keer kon ik mij niet in de oefenstof verplaatsen. Maar daarna ging het wel. Ik moet zeggen, dat dit niet door mijn motivatie kwam, maar door andere cursisten die er al een cursus hadden opzitten. Toch ben ik er na 10 lessen af gegaan. Ik vond dat ik niet vooruit was gegaan', vertelt zij.

 

Verandering doet wonderen

 

'Maar na 2 maanden realiseerde ik mij, dat ik wel vooruit was gegaan.

Ik kreeg op een gegeven moment veel last in mijn schouders en opeens herinnerde ik mij de woorden van te strak staan en te krampachtig bewegen en het in een paar seconden even loslaten. Ik deed enkele simpele oefeningen en deed de drukpunten op de arm en enkele ademoefeningen. En voor ik het wist was ik thuis bezig. Tijdens de cursus had ik dat nooit gedaan. Ik ging gewoon naar de les en deed thuis niets aan de oefeningen. Ik realiseerde mij ook dat ik naast de oefeningen al veel had geleerd, niet aan oefeningen, maar hoe ik anders met mezelf zou moeten omgaan. Dus, toen ik van de cursus af was gegaan, drong het tot mij door dat het niet alleen ging om oefeningen, maar ook om verandering in mijn denken'.

 

 

'Ik heb eens met de tai chi tao-docent gepraat omdat ik het gewoon goed op een rijtje wilde krijgen. Na wat praten en enkele oefeningen kreeg ik nog meer inzicht in mijzelf. Ik ben nu weer op de cursus. Ik realiseer mij nu pas, dat ik altijd verkeerd bezig ben geweest en dat ik eigenlijk in de cursus van 10 lessen al heel veel profijt er van kan hebben, maar dat ik gewoon te afstandelijk was en niet naar de raadgevingen had geluisterd'.

 

'De tweede cursus heb ik al heel anders ondergaan en ik ben dagelijks gaan oefenen. Ik neem daar gewoon de tijd voor. Want ik herinner me de woorden van Jan Kraak: 'neem tijd voor jezelf', 'als je geen tijd neemt voor je gezondheid, ontken je jezelf en 'als je op slechte voet met de tijd staat, sta je op slechte voet met je zelf. Nu snap ik waar het om gaat. Ik oefen nu elke dag. Eerst was dat 10 minuten, maar nu zit ik op een half uur tot drie kwartier per dag. Ik ga nu elke dag vooruit'.

 

Een man met fibromyalgie werd geadviseerd om de cursus tai chi tao te volgen. Hij begon de eerste les al met de nodige bedenkingen. Dat ging elke les zo door. Halverwege de cursus zei hij nog steeds geen verandering te voelen. Een cursiste, een kennis van hem, hoorde van zijn vrouw dat er al wel veranderingen waren. Hij was rustiger geworden en sliep beter. Toch hield hij vol dat er niets veranderde. Hij beŽindigde de cursus. Maar na  tien weken was hij er weer. Hij had het gemist. Maar toch begon hij weer in dezelfde negatieve woorden over de resultaten te spreken. Op een of andere manier kwam hij niet tot zichzelf. Na negen weken kwam hij niet weer.

Dat kan gebeuren. Maar het bleek dat hij het veel te druk had met overwerk en met klussen in zijn vrije tijd. Hij lette daar veel meer op dan op zichzelf. De signalen van zijn lichaam drukte hij weg.

 

Verander

 

Als je fibromyalgie hebt komt het er ook op aan dat je wat gas terugneemt en dat je aan jezelf moet gaan denken. Anders kom je nooit tot je gevoel en sluit je je af  voor jezelf.  Sommige mensen zijn hard voor zich zelf. Ze willen zich niet laten kennen. Ze willen doorzetten. Als ze een goede dag hebben gaan ze er weer tegen aan om daarna weer uitgeput uitgeschakeld te zijn. Leer  eens je zelf beter te waarderen. Leer jezelf te sparen.  Leer om met tai chi tao weer nieuwe energie te krijgen.

Daar zijn ook nieuwe en positieve gedachten voor nodig. Het gaat om een andere denkwijze. Denk je aan actie, dan geeft dat al spanning.

 

Denk je negatief dan handel je negatief. Denk je positief, dan handel je positief. Ben je zorgelijk, dan wordt dat versterkt. Elk onderdeel in je lichaam heeft een geheugen. Programmeer je dat geheugen negatief dan krijg je een negatieve response. Dat alles heeft ook invloed op de werking van je hormonen. Je kunt je zelf daardoor ontregelen. Gedachten geven impulsen door aan je lichaam.

Denk dus positief. Wees vriendelijk voor jezelf, dan krijg je een vriendelijke response terug. Wees zachter voor je zelf dan krijg je een zachte en ontspannen response terug.

 

Leer chi te gebruiken

 

Zo zitten ook de oefeningen in tai chi tao in elkaar. Nogmaals, het is een verkeerde benadering om mensen met fibromyalgie of ME eenzelfde training te geven als bij sporters, ook al is die training wat aangepast. Maar velen zitten daaraan vast. Zoals, heb je iets met de spieren dan gaan we de spieren trainen. De westerse gedachte is dan, dat je spiertraining moet doen en dat je de oefeningen moet opvoeren.

 

Dat idee wordt ook gehanteerd bij een zwakke conditie. De oefeningen opvoeren en grenzen verleggen. Het gaat om een heel andere aanpak. Vergeten wordt dat het lichaam uit meer dan spieren en longen bestaat. Je moet leren werken met chi en rekening houden met de hormonale en neurologische uitwerking.

 

Alles wat je aan oefeningen leert is zacht en vriendelijk. Die zachtheid en vriendelijkheid wordt in je centrale zenuwstelsel, in elke cel en vezel opgeslagen. Dat geeft onder anderen een zachte response naar de spieren en elk gespannen onderdeel in je lichaam. De genezing komt dan niet van buiten maar van binnenuit. Er wordt geen energie verspild. Je ontlaad spanning en doet nieuwe energie op. Je krijgt zonder inspanning steeds meer energie. Daarna wordt de energiereserve, die helemaal op was, weer aangevuld en gaat het zelfgenezend vermogen van je lichaam je een handje meehelpen. En dit vinden ze een fantastische ervaring.

 

Alle reacties zijn positief. Je zou kunnen zeggen, het is allemaal wel heel erg positief. Maar daar kan ik ook niets aan doen. Marga Veldkamp, Ina Bolhuis, Thea Lagendijk bijvoorbeeld hadden een ernstige vorm van fibromyalgie. Ze geven nu al enkele jaren zelf les. Zelfs Marga Veldkamp, Thea Lagendijk en Ina Bolhuis ontmoeten nu en dan ongeloof van mensen die bellen om inlichtingen te vragen. Zo gaat het ook met andere ex-patiŽnten.

Als ze dan vertellen hoe erg ze zelf fibromyalgie hebben gehad dan blijft er toch nog enig ongeloof over het herstel hangen. De drie zeggen dat wel te kunnen begrijpen, want ze kunnen het zich nu zelf niet meer voorstellen dat ze zo slecht zijn geweest. Marga zat in een rolstoel, Ina kon amper meer lopen en iets doen en Thea lag noodgedwongen te bed.

Zij allen begonnen met simpele tai chi tao-oefeningen en ontdekten de kracht van chi.

Dat komt mede, doordat nog verscheidene artsen, reumatologen en andere specialisten vertellen dat je er mee moet leren leven.

Fibromyalgie/ME en Hormonen  

Fibromyalgie/ME nr. 1 

Fibromyalgie en ME nr. 2 

Aspartaam, cyclamaten, zoetjes, lightdrinks, levensgevaarlijk 

Mediabericht 25-1-2005. Het chronisch vermoeidheidsyndroom CVS, ook wel bekend als ME, is een serieuze ziekte. Artsen mogen patienten die hieraan lijden dan ook niet onderschatten. Dat stelt een commissie van de Gezondheidsraad die onderzoek deed naar CVS. Vn de commissie maakte oud-minister Els Borst deel uit. Commentaar: er zal wel weer niets van komen zodat we weer een paar jaar verder zijn. De regering zegt dat het geen ziekte is. De Gezondheidsraad kan niets uitrichten. Van offici?le zijde hoef je niets te verwachten. De patiŽntenverenigingen van Fibromyalgie en ME laten overigens een kans liggen, want de oplossing die er al is laat men liggen. Zie de artikelen op deze site. (Jan Kraak)

Voedsel als medicijn. Het yin en yang van de voeding 
Whiplash, schouders-, nek- en armklachten en RSI
 De zachte vriendelijke Tai Chi Tao Massage 
Drie minuten oefeningenserie 

Sinds 1980 toen het lijnen steeds meer in de schijnwerpers werd gesteld zijn de lightproducten en afslankproducten gepropageerd. De laatste jaren is daar de 0-procent vet bijgekomen. Het betekent geen verbetering van de voeding maar een ernstige verslechtering. Steeds meer mensen worden zwak, voelen zich moe en dit zal alleen maar toenemen. In de light- en 0-procent vetprooducten zitten de gevaarlijke zoetstoffen die langzaam het zenuwstelsel aantasten. Sinds 1980 is ook de Fibromyalgie en ME toegenomen.

Het roer moet om.

Lees ook Qi Gong voor vitaliteit en bij chronische pijnen en kanker

Stijl geeft beperking en legt eisen op

Tai Chi Tao en de Tai Chi Tao Qi Gong zijn rustige en aanpasbare oefeningen die niet aan een stijl gebonden zijn. Er zijn ook bepaalde stijlen in qi gong. Zoals Falun Gong ofwel Falun Dafa, Zhong Gong en bijvoorbeeld ChiNeng. Dat zijn opzichzelf staande vormen die een strikte  vaststaande lijn volgen en waarin verder geen ruimte is om er iets anders aan toe te voegen of weg te laten als dat nodig mocht blijken. In feite zijn het beperkingen. Elk mens is anders. Men kan een mens niet standaard behandelen. Een maagkwaal bijvoorbeeld kan vele oorzaken en uitingen hebben. In de acupunctuur gaat men daar ook vanuit. Daarom zal de ene persoon met een maagkwaal op die wijze en andere personen met schijnbaar hetzelfde weer op andere punten worden geprikt. Daarom heeft ťťn stijl zijn beperkingen. In Tao Chi Tao-Qi Gong wordt uitgegaan van de wenselijkheid,  behoefte en aanpasbaarheid. En de scala aan mogelijkheden die de Tai Chi Tao-methode heeft is onuitputtelijk.


Tai Chi Tao is toegankelijk voor iedereen.

Tai Chi Tao kent geen beperkingen.

 

De opzet van Tai Chi Tao is tevens te werken aan:
Liefde, Gezondheid, Welzijn, Geluk, Vriendelijkheid, Verdraagzaamheid, Vrede,
Bevorderen van Zelfontplooiing, Innerlijke Kracht en nog eens Liefde.

 

Tai Chi Tao bestaat niet uit oefeningen alleen.
Tai Chi Tao is een ontspannings-, bewegings- en
gezondheidsmethode. Tai Chi Tao geeft je meer
inzicht in het leven en leefwijze door zelfontplooiing.
Door Tai Chi Tao leer je het natuurlijk proces weer
ontdekken en waarderen. 
Tai Chi Tao zorgt voor een helend bewustzijn. Het
geeft je meer verdieping in je leven. Tai Chi Tao
zorgt er voor dat je de dingen die je doet een stuk
gemakkelijker kunt doen, zodat stress vermeden wordt.

 

=======================================


Voor uw gezondheid: lees ook de artikelen overvoeding en

Aspartaam, cyclamaten, sucralose, zoetjes, lightdrinks, gevaarlijk? Dit moet u weten

De Qi Gong van Tai Chi Tao

De Jan Kraak Vrijdag Column

Teken het NIEUWE GASTENBOEK

Disclaimer


16 november 2004
Jan Kraak

 
Pagina Afdrukken
Terug naar boven