terug naar:  www.jankraak-taichitao.nl
 
Slapeloosheid en Tai Chi Tao

Kijk anders tegen de dag aan, dan kijk je anders tegen de nacht aan

 

 

Een nachtje niet goed slapen is niet erg. Ook slaap je wel eens een keertje heel licht. Maar als het allemaal structureel wordt dan is er wel degelijk iets aan de hand. Je hebt dan last van inwendige onrust en dat zal je moeten veranderen. In Tai Chi Tao gaan we er van uit dat bij structurele slapeloosheid  er vier dingen verstoord zijn:

1.  de afweerenergie trekt 's avonds en 's nachts niet meer naar binnen.

      De afweerenergie is gerelateerd aan de drievoudige verwarmer-energiebaan
2      Het bioklokje (epifyse) is van slag
3      De hormoonstoffen serotonine en melatonine zijn verstoord.

4.   De Betagolven van je hersenen zijn te hoog. Je hersenen blijven te actief.

 

Het een en ander is een gevolg van spanning, structurele stress en/of drukte. Van die stress kan men zich niet bewust zijn, maar in je lijf zit toch een bepaalde spanning waardoor de hersenen 's nachts te actief blijven. Dat kan ook hartkloppingen of hartritmestoornissen ten gevolge hebben. De nierenergie en de miltenergie versterken is belangrijk in de bestrijding van slapeloosheid. De nierenergie (element water) versterken neemt onzekerheid en onrust weg. De milt is het element aarde en staat ook voor stabiliteit. Maag en milt horen bijelkaar.

 

Bij slapeloosheid is het een oud gebruik om warme melk te drinken. De warme melk verwarmt de maag (daarin zitten drie punten van de drievoudige verwarmer, waarvan de middelste de uitgaande energie regelt).

Warmte in de maag trekt bloed en energie aan en trekt daardoor de uitgaande energie naar binnen. De kalk in de melk helpt ook. Kalkgebrek kan ook een oorzaak zijn van slapeloosheid.

Er zijn mensen die 's nachts er maar af gaan om iets te eten. Doordat voeding in je maag komt moet je maag aan het werk. Daardoor trekt de uitgaande energie iets naar binnen waardoor je misschien kan slapen. Maar zoiets kun je niet blijven doen. Niet alleen omdat je er dik van wordt, maar je raakt door het eten dat verwerkt moet worden energie verliest.

Bij hardnekkige slapeloosheid helpen die trucjes niet meer. Om toch tot rust te komen is een rubberen waterzak met heet water, gewikkeld in een handdoek, op je maag een ander foefje. Het trekt ook de uitgaande energie naar binnen. Je wordt daardoor doezelig. Je lichaam komt wel tot rust maar het is symptoombestrijding.

 

Behandeling

 

Doe overdag rustgevende oefeningen. Dat kan staand en zittend.

 

Doe op een dag regelmatig langzame ademoefeningen. Ook voor het naar bed gaan. Drink rustgevende thee, zoals citroenmelisse, hop of van valeriaanwortel of een combinatie hiervan.

 

Doe de rustgevende Tai Chi Tao en met name voor de nieren, blaas, maag en de milt.

 

Als ja naar bed gaat, zie er dan niet tegen op. Zeg, ha, fijn naar bed, dit is mijn plekje.

Ga liggen en nestel je op je plek en voel dat als een rustgevend, veilig en warm plekje.

Maak van je bed geen vijand maar een vriend. Verwijder overbodig electrische apparaten, ook wekkerradio e.d.

Gebruik geen electrische deken. Al die zaken verstoren je neuronen, je neurotransmitters.

Als je ligt, en je ligt op je linkerzij druk je vingers  van je rechterhand in je linkeroksel, en je linkervuist in je rechteroksel. Op je rechterzij net andersom. Dat kalmeert je hartslag. Lig lekker genesteld en adem minimaal 8 keer langzaam in en uit. Blijf ontspannen liggen.

 

                          

Dromen en ontladen

 

Slaaptabletten beletten het dromen. Je hebt de REM-slaap nodig en de andere verschillende fases van de slaap. Als die door stress en slaappillen verstoord raken kun je niet goed dromen en ontladen. De slaap is niet alleen bedoeld om het lichaam en de geest te laten uitrusten, maar door middel van dromen ook te ontladen en dingen die je hebt gedaan te verwerken.

 

Je lichaam en slaap blijven ontregelt als je bij het niet kunnen slapen van bed gaat. Ga niet lezzen want daar moet je licht bij hebben. Ga ook niet TV kijken. Ga ook niet aan het werk. Dat soort activiteiten hoor ik regelmatig. Ik adviseer, als je niet kunt slapen, blijf dan ontspannen liggen. Daar krijg ik ook wel reacties op, zoals 'Maar dan duurt het zo lang', of  'Dan heb ik niks te doen'. Blijf rustig en doe niets, want je hoort uit te rusten. Ga niet woelen, want als je wilt slapen en/of uitrusten moet je niet actief zijn.

 

Je moet je dag- en nachtritme en verstoorde hormoonhuishouding weer in balans brengen. De hormoonhuishouding is in de war. Met name serotonine en melatonine. 's Avonds moet je melatonine gaan werken, want dat is een rust-hormoon. Serotonine is een werk-hormoon. Omdat het hormoon melatonine niet werkt wordt de slaap verstoord en blijven je beta-hersengolven te actief. De uitstralende energie trekt dan niet naar binnen. Daardoor heb je slaapproblemen.

Als je dan uit bed stapt en het licht aan doet kan het hormoon melatonine niet werken. Als je dit blijft doen los je het probleem niet op en programmeer jij je lichaam op een verkeerde manier.

 

Als je op bed ligt breng je dan zelf tot rust door minimaal 6 keer langzaam in en uit te ademen. Dat ontspant. Voel je lekker genesteld in je plekje.en denk aan iets moois. Voel je prettig. Denk zoiets als 'morgen is het weer een fijne dag'. De dag daarop als je naar bed gaat denk 'vandaag was het een goede dag'.

 

Als je anders tegen de dag aankijkt, kijk je ook anders tegen de nacht aan, is mijn motto.

Op een gegeven moment ga je vanzelf prettiger dromen. Door mooie dromen kun je beter ontladen en ontspannen en ben je de volgende ochtend beter uitgeslapen.

 

Verander je denkpatroon

 

Sommigen mensen vinden de bovenstaande werkwijze wel interessant maar hebben direct ook bedenkingen. De twijfel slaat vaak meteen toe. Je kunt in feite alleen maar negatief meer denken.

Verander het denken. Het antwoord om die weg die je kunt bewandelen staat in dit artikel over slapeloosheid. Als je het een keer leest komt de twijfel tussen kan het wel, kan het niet, naar boven. Die strijd moet je opgeven.

 

Je bent afhankelijk gemaakt, begin ermee om je niet meer zelf afhankelijk te maken. Wat ik schrijf kan niet in één keer, net alsof je met een toverstafje zou zwaaien en een toverspreuk uitspreekt. Maar toch, je kunt toveren, maar voordat het werkt moet je je zelf de tijd en het geduld gunnen. De formules staan in het artikel.

Het artikel moet je daarom niet één keer lezen, maar zeer vele keren. Het is een wegenkaart om uiteindelijk je doel te bereiken. Nu weet je de route nog niet, lees daarom regelmatig tijdens het proces naar genezing het artikel.

 

Twijfel niet, verander je gedachtengoed. Een negatieve gedachte zet zich om in een negatieve actie. Als je daarmee doorgaat stapelt de negatief zich op als een obstakel die steeds groter wordt. Dit wordt als negatief in je centrale zenuwcentrum opgestapeld en krijg je steeds als een negatieve respons terug. Daarom verandert er niets en wordt het alleen maar erger. 

Leer positiever te denken en het positieve wordt na een klein poosje als gunstig en positief in je centrale zenuwcentrum geprogrammeerd. Dan wordt alles weer natuurlijker.

Lees ook De kracht van visualisatie en meditatie

Oefenen in harmonie. Nieuwe energie

Energie verandert, wetenschap niet, maar hoe zit het met de alternatieve kant?

 

Energie is er in vele soorten


Communicatie en resonantie, energie en telepathie


Nuances in Yin en Yang en Chi

Chakra's en Geest en de werking van Chi


Chi, De kracht van eenvoud

 

 

Tai Chi Tao is toegankelijk voor iedereen.

Tai Chi Tao kent geen beperkingen.

 

Tai Chi Tao bestaat niet uit oefeningen alleen.
Tai Chi Tao is een ontspannings-, bewegings- en
gezondheidsmethode. Tai Chi Tao geeft je meer
inzicht in het leven en leefwijze door zelfontplooiing.
Door Tai Chi Tao leer je het natuurlijk proces weer
ontdekken en waarderen. 
Tai Chi Tao zorgt voor een helend bewustzijn. Het
geeft je meer verdieping in je leven. Tai Chi Tao
zorgt er voor dat je de dingen die je doet een stuk
gemakkelijker kunt doen, zodat stress vermeden wordt.


 Jan Kraak

Disclaimer

Startpagina Slapeloosheid


26 november 2004
Jan Kraak

 
Pagina Afdrukken
Terug naar boven