terug naar:  www.jankraak-taichitao.nl
 
Acupunctuur en vijf elementen Tai Chi Tao

Tai Chi Tao is heel compleet

 

 

Tai Chi Tao aanvulling op acupunctuur

Acupunctuur in Nederland al in 1683 beschreven

 

Anders dan in gewone tai chi is tai chi tao een goede aanvulling op acupunctuur. In tai chi tao wordt speciaal gewerkt met vijf elementen energie-oefeningen en vormen. Als een acupuncturist iemand prikt om bijvoorbeeld de miltenergie te versterken kan hij de persoon naar een tai chi tao-cursus sturen met het verzoek om extra miltoefeningen te doen.

 

De tai chi tao van de Oostelijke Groep van Tai Chi Tao en Qi Gong Leraren, heeft tientallen mogelijkheden om vijf elementen-energie aan de deelnemer te leren. De tai chi tao/qi gong-docenten doen in elke les de vijf elementen oefeningen en vormen, beginnend met het element water (nieren-blaas), hout (lever-galblaas), vuur (hart-dunne darm), aarde (maag-milt-alvleesklier) en metaal (longen-dikke darm). En verder met de energiŽn van de drievoudige verwarmer meridiaan en kringloopmeridiaan.

 

Naar gelang de behoefte kan een bepaald element worden benadrukt. Bij onzekerheid, stress, depressiviteit, teveel vuurenergie van het hart, is het van belang veel water-element-oefeningen te doen. Voor mensen boven de 50 zijn nieroefeningen ook nodig. In de Chinese zienswijze worden nieroefeningen speciaal voor ouderen aanbevolen. Het houdt ook de botten stevig. Omdat rond het 70ste levensjaar de miltenergie zwakker wordt brengen de miltoefeningen uitkomst.

 

Mooie huid

 

De milt maakt speeksel aan, zorgt voor het bloed, maakt afweercellen aan, is verbonden met het lymfeklierstelsel (ontgiftiging en vochthuishouding in de huid), heeft een relatie met maag en alvleesklier en zorgt ook voor de kwaliteit van het bindweefsel. Een goede milt zorgt voor een mooie huid. Bij verzwakking van de milt maak je minder afweercellen aan. Maar bij een verzwakking van de miltenergie wordt ook de huid droger en rimpeliger. Een sterke milt gaat de afbraakproces tegen. Het houdt ook het bindweefsel stevig.

 

Ook voor jongere mensen is het doen van miltoefeningen van belang. Door de verstoring van een goed eetpatroon vanwege teveel lightproducten, teveel yinvoeding (vooral in de winter), rauwkost, wordt de milt zwakker. Dat soort voeding verkild de milt. Tai Chi Tao-docenten zijn allemaal in de vijf elementen-energieleer geschoold.

De vijf elementen en hun betekenis  

Wind Adem Qi Gong uit Tai Chi Tao bij chronische pijn en kanker

 

Toen ik met lesgeven begon (1978) ben ik mij gaan richten op het verzamelen en maken van vijf elementen-oefeningen en vormpjes. Dat is Tai Chi Tao geworden. Tao staat voor de open weg. Tao is het natuurlijke proces. Daarin is alles gebaseerd op yin en yang en de vijf elementen. Vandaar de naam Tai Chi Tao. Uitgangspunt was tevens om het oefenen voor iedereen toegankelijk te maken. De Tai Chi Tao-methode is laagdrempelig en daardoor toegankelijk voor iedereen. De cursist hoeft zich niet aan de docent aan te passen, maar de leraar past zich aan de deelnemers aan.

 

Schouderklachten? Okť, dan doen we daar iets aan. Iets met de knieŽn, geen punt dan gaan we daar iets aan doen. Het wordt gewoon ingevoegd. Het is nuttig voor degene met die of die klacht en leerzaam voor de andere deelnemers die er weer preventief gebruik van kunnen maken. Wat is Tai Chi Tao? 

 

Acupunctuur al in 1600 hier bekend

 

Het werken met energieťn was in Nederland in 1600 al bekend. Er werd toen ook over gepubliceerd. Een zekere de Bond publiceerde er in 1657 al over acupunctuur. En Willem ten Rhijne kwam in 1683 met een uitgebreidere boek onder de titel 'Dissertation de Arthrihiede'.

 

In Frankrijk waren er ook boeken over. In 1816 kwam Berlioz met zijn werk 'Memoires sur les malades chroniques, les 'vacutations et l'acupunture'.. Dan was er nog een zekere Salandier die in een boek (1825) 110 punten beschreef. De arts Cloquet kwam destijds met een overzicht van 300 gevallen van ziekten die met acupunctuur konden worden genezen.

 

Dus, acupunctuur is niet pas in 1960 hier bekend geworden. Wel begonnen toen enkele acupuncturisten in Nederland een praktijk. In de jaren 70 kwam acupunctuur echt tot bloei, maar de westerse wetenschap vond het maar niets. Nog steeds zijn er onder hen sceptici. Acupuncturisten moesten hier echt hun best te doen om erkenning te krijgen. Begin 1980 sprak ik een chirurg die tegen mij zei 'ik heb zoveel mensen opgesneden, maar ik heb nog nooit een energiebaan gezien'. Wat je anatomisch niet ziet is er wel. Zelfs de aarde heeft energiepunten- en velden en meridianen. Sinds de jaren 60 moet er wel wat veranderd zijn, maar er zijn nog steeds wetenschappers die acupunctuur maar een onbewezen behandelwijze vinden.

Gelukkig wordt door de meerderheid acupunctuur als volwaardig gezien. Het is natuurlijk ook pure onzin om iets wat in China al duizenden jaren bestaat en in China meerdere malen bewezen is, in twijfel te trekken.

 

Goede aanvulling

 

Er zijn dus energiebanen en punten. Die kunnen bewerkt worden met naalden, maar zoals in Tai Chi Tao ook met oefeningen en met de vingers (vinger-hand-qi gong en duizenden handen-qi gong). 

 

De specifieke oefeningen zijn zacht, kalm en vriendelijk. Ze kunnen  zowel staand, lopend of zittend op een stoel gedaan worden. Tai Chi Tao is een bewegings-, gezondheids- en energiemethode waar iedereen baat bij heeft, ook sportmensen. Door de simpele energetische Tai Chi Tao-oefeningen kan het lichaam ook sneller na een inspannende prestatie weer herstellen.  In diverse artikel op mijn site is hierover uitleg te vinden. Ook over voeding en de vijf elementen energie-leer.

 

Tai Chi Tao is een zichzelf staande methode maar is een uitstekende aanvulling op acupunctuurbehandelingen. Trouwens in China is acupunctuur meer dan prikken alleen. Een acupuncturist in China werkt ook met kruiden en geeft energetische oefeningen als ondersteuning. Door de vijf elementen-oefeningen van Tai Chi Tao zouden meer acupuncturisten gebruik moeten maken van deze methode.

 

Steeds andere energie, steeds andere chi 

 

Jan Kraak                        

Grondlegger van deTai Chi Tao-methode

 

zie ook FOTO PAGINA 1
FOTO PAGINA 2

 

Cok Hagens Chinese geneeskunde

 

De kracht van visualisatie-meditatie en de aanmaak van afweercellen op mijn site zijn de resultaten vermeld.

Ook in andere artikelen zijn er verwijzingen dat je anders kan omgaan met geest en energie en positief denken:

 

 

Tai Chi Tao is toegankelijk voor iedereen.

Tai Chi Tao kent geen beperkingen.

 

De opzet van Tai Chi Tao is tevens te werken aan:
Liefde, Gezondheid, Welzijn, Geluk, Vriendelijkheid, Verdraagzaamheid, Vrede,
Bevorderen van Zelfontplooiing, Innerlijke Kracht en nog eens Liefde.

 

Tai Chi Tao bestaat niet uit oefeningen alleen.
Tai Chi Tao is een ontspannings-, bewegings- en
gezondheidsmethode. Tai Chi Tao geeft je meer
inzicht in het leven en leefwijze door zelfontplooiing.
Door Tai Chi Tao leer je het natuurlijk proces weer
ontdekken en waarderen. 
Tai Chi Tao zorgt voor een helend bewustzijn. Het
geeft je meer verdieping in je leven. Tai Chi Tao
zorgt er voor dat je de dingen die je doet een stuk
gemakkelijker kunt doen, zodat stress vermeden wordt.

 

 

 Oostelijke Groep van Tai Chi Tao en Qi Gong Leraren

 Jan Kraak

 

Oostelijke Groep van Tai Chi Tao en Qi Gong
Leraren bestaat al 26 jaar


In 2006 bestond de Oostelijke Groep van Tai Chi Tao en Qi Gong Leraren
25 jaar. In verband met het overlijden van Alie is er toen geen ruchtbaarheid
aan gegeven. Sinds 1978 ben ik bezig met het verbreiden van Tai Chi Tao en
de vijf elementen die er onlosmakelijk mee verbonden zijn. Ik gebruikte in de
periuode 1978 tot 1984 twee termen, namelijk de Wu Shu Methode en Tai
Chi Tao. De Wu Shu Methode in verband met de zelfverdedigingslessen die
ik toen ook gaf en het feit dat Wu Shu ook een verzamelnaam is voor de vele
disciplines als kung fu, tai chi, qi gong, massages, babymassage, drukpunt-
technieken, tao yin  e.d. en bij tai chi de term Tao, de Tai Chi Tao omdat het
geen stijl is maar een veelomvattende methode.
In 1981 werd de Oostelijke Groep opgericht. Officieel kreeg dit later zijn beslag
met de medewerking van Martin Wessels uit Enschede en Ted Duijvestijn uit
Lelystad en natuurlijk Alie.

In die 25 jaar is de Oostelijke Groep van Tai Chi Tao en Qi Gong Leraren
uitgegroeid tot een grootnetwerk aan docenten in Nederland, met docenten
in Zwitserland, BelgiŽ en Engeland. Het spreekt de mensen aan omdat Tai
Chi Tao aanpasbaar is aan elke doelgroep. Ook de mooie vijf elementen-
vormpjes vinden de mensen fijn om te doen. Het geesteskind van mij heeft
een grote vlucht genomen en is nog steeds groeiende. De Oostelijke Groep
is een open organisatie zonder bestuur of leiding, er is geen hiŽrarchie, elk
lid is gelijkwaardig en iedere docent tai chi tao voelt zich verbonden. Alles
regelt zich vanzelf en voegt iets toe.
De Oostelijke Groep is een zelfregulerend mechanisme en alles verloopt
prima.

Jan Kraak

 

Disclaimer Jan Kraak

 
Pagina Afdrukken
Terug naar boven