terug naar:  www.jankraak-taichitao.nl
 
Atkinsdieet: wat zijn de gevolgen?

Slecht voor nieren en bloed

 

Als iedereen weer normaal volwaardig zou eten dan zijn al die diŽten niet meer nodig

Ineens is het Atkinsdieet weer in de lift, omdat je er van kan afvallen. Atkins bestaat uit een eiwitrijk dieet en geen of weinig zetmeel (koolhydraten). Tweederde van het dieet bestaat uit dierlijk eiwit en vet. Deze eenzijdigheid heeft nadelen, zoals alles wat eenzijdig is zijn beperking heeft. Door de eenzijdigheid van de eiwitten krijg je teveel zouten binnen.  Teveel vet en eiwitten werkt ook nadelig op de darmen.

Volgens de Chinese voedings- en energieleer leidt dit op den duur tot nierproblemen. Het ontstaan van nierstenen is een van de gevolgen. Mensen vragen mij als tai chi tao-docent wat ik van het Atkinsdieet vind en hoe dat zit met het yin en yang-principe.

Ik verwijs dan naar de artikelen over voeding op mijn website

In het Atkinsdieet is de balans tussen yin en yang totaal verstoord.

Op korte termijn kan men snel gewicht verliezen, maar op de langere termijn wordt het lichaam en spijsverteringssysteem uit balans gebracht. Behalve de ondermijning van de nieren door teveel eiwit, treedt er ook een tekort aan vitamines en mineralen op.

 

Teveel Ketonen

Je mag in het Atkinsdieet geen aardappelen, rijst, pasta, brood of andere graanproducten. Het Atkinsdieet bestaat uit producten met vet en eiwit, zoals  vlees, worst, kaas, eieren, boter en mayonaise. In het begin mag je niet meer dan ongeveer 20 gram koolhydraten per dag. Deze koolhydraten moet je vooral uit groente halen. Door het Atkinsdieet krijg je ie veel dierlijke eiwitten binnen, dat weer leidt tot een te hoog calciumgehalte in de urine. Omdat je veel groente moet eten ontstaat daardoor een hoge concentratie oxalaat (calciumoxalaat) waardoor je klontering in het bloed kan krijgen.

Ademgeur

 

Je lichaam heeft een gevarieerde mix van voedingsstoffen nodig. Er moet een goede belans tussen koolhydraten en proteÔnen. Door het Atkinsdieet ontstaat Ketosis. Ketonen ontstaan, als je teveel vetten en eiwitten eet door het ontbreken van koolhydraten, aceton en andere ketonen in het bloed. Ketonen zijn de redenen waarom mensen die het Atkinsdieet volgen een vreemde ademgeur hebben (waarschijnlijk toe te schrijven aan aceton). Als je echter gevarieerd eet heb je geen ketosis- ofwel ketonen vorming. Bij het Atkinsdieet wel.

Bij normaal eten wordt voedsel omgezet in glucose en glycogeen (suikers). De lever heeft beide nodig. Bij het Atkinsdieet wordt (te) weinig glucose aangemaakt, waardoor ketonen ontstaan.

Sucralose (Splenda)

Dr. Atkins beveelt van harte het gebruik van sucralose, te koop als Splenda, aan en gaat voorbij aan de gevaren die kleven aan deze omstreden zoetmaker. Sucralose is gechlorieerde suiker (sucrose)als gevolg van chemische verandering in de structuur van de suikermoleculen middels drie chlorine atomen voor drie hydroxyl groepen. Het is 600 keer zoeter dan gewone suiker. In 1991, Canada was de eerste die sucralose toestond. voedingsproducten, met de zegen van de US Food and Drug Administration. Dieet Cola was de eerste die het gebruikte. zie vooral   variety of food products.
Aspartaam, sucralose, Splenda en andere gevaarlijke zoetstoffen

Atkins Wasn't Right About Carb Restriction (klik)

Studies op mensen met suikerziekte laten bij gebruik van sucralose (Splenda) een vermeerdering zien van glycosylate hemoglobine (HgbA1c), een markeerder van lange termijn bloedglucose niveaus.

Onderzoek bij ratten, muizen, konijnen hebben de volgende problemen laten zien:

1.    Gekrompen thymus klier 40%)

2.    Vergroting van lever en nieren

3.    Atrophie van lymfen - follikels in milt

4.    Vermindert groei

5.    Gekrompen thymus klier 40%)

6.    Vermindert rode bloedcellen

7.    Overmatige groei van het bekken (hyperplasie)

 

8.    Hogere bloeddruk

9.    Afgebroken zwangerschap

 

10.  Vermindert lichaamsgewicht van foetus en placenta

 

11.  Diarree

Zo is 6-chloro-deoxyglucose, bekend als anti-vruchtbaarheid en om zijn negatieve neurotische effecten.

Zwangere vrouwen

De hoge proteÔne-inname is vooral slecht voor zwangere vrouwen. Onderzoekers van het Colorado Centre for Reproductive Medicine in Englewood hebben dat vastgesteld. Zij hebben het resultaten van het onderzoek behandeld op een conferentie in Europa over vruchtbaarheid. Wetenschappelijk directeur van het centrum, David Gardner, waarschuwde voor de gevolgen. De waarschuwing is op zijn plaats want er zijn al meer dan 45 miljoen boeken over het Atkinsdieet verschenen en aantal navolgers is meer dan het dubbele.

Deense onderzoekers maakten in The Lancet bekend dat de negatieve bijverschijnselen van het dieet op wat langere termijn zorgen baart.  Arne Astrup van het Centre of Advanced Food Research in Kopenhagen: 'Onze conclusie is dat het eerste half jaar van het dieet je flink afvalt. Maar tevens ontstaat er een effect in het bloed in termen van hogere bloeddruk, bloedsuikergehalte en cholesterolniveaus'. Hij stelt dat het effect van vermageren in het eerste jaar misschien mooi is meegenomen, maar dat op langere termijn mensen gingen klagen over bijverschijnselen. Professor Astrup: 'De onderzochte mensen gingen klagen of hoofdpijn, spierkrampen en diarree. Dit is het gevolg van een tekort aan koolhydraten. Het weefsel krijgt te weinig bloedsuiker, organen gaan niet meer goed functioneren'.

 

Het dagelijks gebruik van koolhydraten voor een volwassenen is minimaal 150 gram per dag. Op wat langere termijn vermeerdert de risico op klachten en zelfs kanker. Ook in dit onderzoek worden de nieren genoemd. Vooral vrouwen krijgen er later last van. Degenen die al nierklachten hebben zijn nog gevoeliger.

 

Dat het voor zwangere vrouwen slecht is komt dat de foetus onder anderen kracht haalt uit de nieren van de moeder. Na de bevalling wordt de nierenergie weer aangevuld, als de moeder tenminste een gezond leven leidt. Vanwege het veranderde eetpatroon als slankheidscultus verzwakt de weerstand en ook de nierenergie. Die vult zich na de bevalling dan moeilijk aan. Een postnatale depressie is dan het gevolg. zie ook:

Nierenergie en de aanstaande moeder  

 

Eind november 2004 werd wereldkundig gemaakt dat het aantal nierklachten schrikbarend toeneemt. Pas dus op.


Het feit dat je van het Atkinsdieet afvalt komt, dat je door de eiwitten, vlees en vet e.d., gauwer verzadigd bent.

Om de vele eiwitten te verwerken gaat het spijsverteringssysteem harder werken. Je verbruikt meer energie/caloriŽn zodat je van de vele eiwitten en vetten niet dikker wordt. Je hoeft dus ook niet te sporten.


Je kunt beter volwaardig eten, dus geen liflafjes, geen junkfood, light- en slankie-producten. Volwaardige voeding is het belangrijkst. Voeg je daar de voedingsleer van de vijf elementen en yin en yang aan toe, dan ben je ook gauwer verzadigd. Mensen die light nemen eten meer, want ze nemen vulling en geen voeding tot zich.

Bovendien zijn er in tai chi tao-qi gong rustige oefeningen voor spijsvertering, vitaliteit en energie waarmee je overgewicht te lijf kan gaan en spijsverteringsstoornissen kan verbeteren. Je hoeft helemasal niet in het zweet te werken. Je verbetert tevens je conditie. Deze oefeningen zijn ook uiterst geschikt voor mensen met onder anderen, fibromyalgie, ME en MS.

Niet goed voor sporters

 

Het Atkins-dieet houdt geen rekening met de werkzaamheden die je doet. Als je licht werk doet heb je weinig aan een eiwitrijk dieet. Ook sporters die intensieve oefeningen uitvoeren, vooral om slank te worden, doen hun lichaam te kort met het Atkins dieet. Vooral actieve mensen hebben meer koolhydraten nodig. zie ook:

Sport en voeding. Wel of geen roofbouw.
Zie: Aspartaam, cyclamaten, zoetjes, sucralose, lightdrinks, gevaarlijk? Dit moet u weten

De universiteit van Utrecht heeft jaren geleden geconstateerd dat koolhydraten nodig zijn voor het goed functioneren van de neurotransmitters. Vooral 's morgens heb je koolhydraten nodig om goed op te starten, ook voor de spieren en hersenen.

klik ook op: Voedsel als medicijn. Het yin en yang van de voeding

Voeding... Ga er beter mee om door de vijf elementen 

 22 November - 2004: Suikerziekte of hypoglykemie

Suikerziekte is het tegenovergestelde van hypoglykemie. Eerst iets over suikerziekte. Hoe krijg je het? Suikerziekte ontstaat door tekorten aan bepaalde vitamines en mineralen. Dat kan zich al direct na de geboorte openbaren. Meestal is er ook sprake van te weinig vet en eiwit. Suikerziekte die als baby of jong kind ontstaat is zeer moeilijk te genezen, maar wel te verlichten. Suikerziekte die op volwassen leeftijd is ontstaan kan worden genezen. Lees meer.....

 

Jan Kraak

 

 DisclaimerJan Kraak

 
Pagina Afdrukken
Terug naar boven