terug naar:  www.jankraak-taichitao.nl
 
Vrouwen in de overgang en wat weet je ervan

Vrouwen weten weinig van hun eigen lichaam


Menstruatie is een heilig gebeuren met een sterke energie
Wat gebeurt er tijdens de overgang?

Er wordt veel geschreven over overgangsklachten. Het gaat dan meestal over de klachten . Om de klachten bij de menopauze te verminderen wordt  verteld dat je er mee moet leren leven of een hormoonkuur kan volgen. Veel vrouwen willen geen hormoonkuur. Ze voelen intu?tief dat dit niet de natuurlijke weg is. Door middel van tai chi tao kan er op een natuurlijke manier wel iets aan gedaan worden. Hoewel de overgang een ingrijpende iets bij de vrouw is weten zij meestal maar weinig van wat er allemaal in hun lichaam gebeurt.

Ik vind het belangrijk dat niet alleen vrouwen op de hoogte moeten worden gebracht maar ook mannen en zeker docenten Tai Chi Tao. Zo kun je als docent voor kwalen, die verband houden met de overgang, de juiste oefeningen toepassen. Het gaat om hormonen en daarom heb ik op mijn website ook diverse artikelen over hormonen staan. Botontkalking hangt ook samen met hormonen.
Wat nooit genoemd wordt is dat het hormoon progesteron belangrijk is bij het sterk houden van de botten. Door een toename van chemicali?n in alles en nog wat ontstaan er meer oestrogenen maar dan in de vorm van pseudo-oestrogenen. Dat is ook de reden dat kinderen vroeger rijp worden en meisjes al enkele jaren eerder dan voorheen borstvorming krijgen.

Rond het 45ste levenjaar hebben de eierstokken circa 450 rijpe eitjes afgestoten. Er zijn dan nog maar een paar eitjes over om de hormoonstoffen oestrogeen en progesteron af te scheiden. Als na verloop deze laatste eitjes zijn verbruikt is ook de productie van vrouwelijke hormonen vrijwel tot nul gedaald. Zijn de eitjes op en de menstruatie stopt, dan moet het lichaam zich aanpassen aan de ingrijpende verandering in de hormoonhuishouding. Het teruglopen van progesteron tijdens de overgang is ook de reden dat er osteoporose kan ontstaan. Maar is het progesteron redelijk op peil dan loop je weinig of geen kans op botontkalking.

Het proces van overgang en wat daar aan vooraf gaat geeft de nodige overlast. Dat kan duren tot een paar jaar na de laatste menstruatie. Tijdens de overgang zijn de hormonen wispelturig. De hersenen en hypofyse geven wanhopige signalen om de eisprong uit te voeren omdat ze dat al jaren gewend zijn geweest.

Er ontstaan emotionele uitingen en sterke temperatuursverschillen, bekend als opvliegers. Er is ook sprake van je onzeker voelen. Vrouwen in de overgang kunnen last hebben van onzekerheid en depressies.
Dat komt omdat de energie van de nieren en blaas (element water) verzwakken door de verandering vanwege de overgang. De emoties die hierbij horen zijn onzekerheid en angstgevoelens.
 
De eierstokken verliezen hun functie. Er is een relatie tussen eierstokken en de schildklier. Er ontstaan dan ook stofwisselingstoornissen. Dat leidt ook meestal tot gewichtstoename en vocht vasthouden. Het vasthouden van vocht komt ook omdat de milt (element aarde) erbij betrokken is. Ook de bloedcirculatie speelt een rol. Vrouwen maken, vanwege het menstrueren, meer bloed aan dan mannen.
De milt is verantwoordelijk voor de aanmaak van bloed en het afweersysteem. De lever speelt ook een rol, omdat dit orgaan het te veel aan bloed vasthoudt dat niet nodig is om te circuleren. En door de overgang gaat alles net even anders.
 
De menopauze is ook nog op een andere manier ingrijpend. Meestal is het zo, dat de kinderen de deur uit zijn waardoor een leegte ontstaat en het gevoel dat je minder belangrijk bent. Dat gaat gelijk op met de verandering van de hormoonhuishouding, de opstijgingen, en een andere toestand van vrouw zijn. De emoties die los komen worden vaak door de partner of door de vrouw zelf niet begrepen.

Belangrijk gebeuren

Weinig vrouwen weten echt iets van hun lichaam, over de baarmoeder, eierstokken, en de hormonen. Menstruatie is iets heiligs met een bijzondere sterke energie. Door vervreemding van de natuur en onnatuurlijke leefwijze is voor vrouwen een last geworden.

Bij natuurvolken, zoals de Indianen, maken vrouwen er een ritueel van. De Indiaanse mannen geven hiervoor alle ruimte en voelen de aanwezigheid van die vrouwelijke energie.
De vrouw wordt door hen met ontzag en respect behandeld. De vrouwen kunnen uitrusten, zich verenigd voelen met de natuur en hun rituelen daarvoor uitvoeren. Natuurvolken hebben voor allerlei gebeurtenissen een dans. Zo bestaat er ook een menstruatiedans. Het hoort bij hun cultuur. Als. Indianen op trektocht zijn dan wordt er voor de meisjes die net menstrueren elke keer een rustpauze ingelast. In het westen kennen we zoiets als schoolgaande meisjes niet aan de gymnastiekles willen deelnemen. Ze moeten dan een briefje van hun moeder of vader meenemen om van deelname te worden ontheven.

Wat gebeurt er allemaal?

Door westerse maatschappij die steeds jachtiger wordt, is er geen ruimte voor rituelen en rust. Dat komt door vervreemding van de natuur, een druk bestaan en een veranderde bioritme. Ook het bekkengebied is een spanningsgebied geworden. Later zal de overgang daardoor moeilijker worden. Bij menstruatie gebeurt er namelijk heel veel. Daarover in het kort iets meer.
Menstruatie zorgt voor een verlaging van de kalkspiegel. Het kalkgehalte daalt al 2 weken voor de menstruatie. Daarom moet het kalkverlies worden aangevuld. Door een veranderde eetgewoonte en door het lijnen worden de botten ook zwakker. Dit neemt alleen maar toe.
Er zijn al kinderen met zwakke gewrichten. Kalkgebrek leidt ook tot een verlies aan magnesium en zink (deze drie mineralen werken samen).

De pijn voor en tijdens de menstruatie komt doordat de rijpende eicel snel groeit. Het rekt het vlies rondom de eisterstok plaatselijk flink uit waardoor de pijn ontstaat. Bij spanning, stress, druk bestaan, verkrampt alles nog meer. Bovendien houdt het lichaam voor de eisprong vocht vast. Door een gespannen bekkengebied wordt de verkramping alleen maar erger. Hierdoor
treedt er een  verharding op van de spieren van de baarmoeder en schede. Problemen met de eierstokken kunnen ook ontstaan door een slecht werkende schildklier. Vanwege de relatie tussen schildklier en eierstokken.

Wat te doen? Enkele oefeningen

Met inzicht in de belangrijkheid van menstruatie heb je in tai chi tao veel oefeningen om het bekkengebied los te maken. Het is als een menstruatiedans. Je kunt daarvoor de bewegingen doen uit 'spelen met de energiebal'. Zittend of staand met de voeten aanelkaar knijp je de bilspieren samen en voel vandaar de energie langs de wervelkolom omhoog gaan en maak dan speeksel in je mond, beweeg je tong door het speeksel, laat de bilspieren los en slik het speeksel in. Deze oefening heet 'je tong baden in het hemelse water'. Je doet deze oefening minimaal zes keer.
Het speeksel versterkt de milt. Dat is belangrijk omdat de milt verant-woordelijk is voor de aanmaak en de kwaliteit van het bloed. Verder doe je de vijf elementen oefeningen (water-hout-vuur-aarde-metaal, ofwel in deze volgorde nieren/blaas, lever/galblaas, hart/dunne darm, maag/milt/alvleesklier en longen/dikke darm). Je doe extra oefeningen voor de nieren, lever en milt.

Bij overgang richt je je ook speciaal op de nierenergie en miltenergie om de onzekerheid terug te dringen en je afweersysteem sterker te maken. De conceptie-meridiaan, is ook met de nierenergie verbonden en vindt haar oorsprong in de baarmoeder.
Het element aarde zorgt ook voor stabiliteit. Ook het vochtprobleem ga je zo te lijf.

Baarmoeder en de relatie met andere organen

De baarmoeder vervult een functie bij menstruatie en zwangerschap. De conceptie-meridiaan ontspringt in de baarmoeder. Hoe zit de relatie met andere organen in elkaar? De menstruatie is afhankelijk van de nierenergie met als energie de groeikracht (jing) en van de manier hoe het bloed functioneert in de milt en de lever. Belangrijke organen voor de baarmoeder zijn, levert, milt en nieren.

Het bloed ontstaat door transformatie van voedsel. De milt haalt uit het voedsel de bijzondere-, fijne- en zuivere essentie. De milt beheerst het bloed. De lever slaat bloed op dat niet direct verspreid hoeft te worden.
Bij vrouwen wordt meer bloed aangemaakt dan bij mannen. Tijdens de menstruatie wordt het teveel afgevoerd. De verhouding bloed/energie bij de vrouw is aan maandelijkse schommelingen onderhevig
Is er sprake van disharmonie in de energie?n van milt en lever voor de verdeling van het bloed, dan kan opeenhoping van bloed in de lever storingen geven. Ook de nierenergie wordt verstoord. De nieren en blaas werken samen. De nieren zijn verbonden met het hormoonstelsel en de blaas met het hormoonstelsel en de middenhersenen.
De longen raken in disharmonie wat het verdampen van het vocht betreft en dat heeft weer gevolgen voor de slijmvliezen. Daardoor ontstaat er vaak
te taaie slijmvliezen, hetgeen negatief kan werken op de baarmoeder.

Gevolgen verwijdering

Door het in evenwicht brengen van de verstoorde energie?n middels van de vijf elementenoefeningen van tai chi tao, kan men erger voorkomen en naar herstel werken. In het westen is men te gauw geneigd om bij baarmoederklachten de baarmoeder te verwijderen. Dit heeft negatieve gevolgen voor de milt, lever, nieren en eierstokken. De eierstokken zijn verbonden met de schildklier (stofwisseling). Dit verklaart ook dat vrouwen in de overgang dikker kunnen worden. Omdat de milt, nieren, longen er ook bij betrokken zijn kan bij verstoring ook opeenhoping van vocht ontstaan (o.a. in de enkels en voeten).

Het heeft ook gevolgen voor de lever. Het bloed in de lever kan zich teveel ophopen. Vaak is een pijnlijke verstoorde lever het gevolg. Er kan ook een bloedprop in de lever ontstaan. Door verwijdering van de baarmoeder of eierstokken wordt ook het hormoonstelsel in de war gebracht en dat kan voor verschillende ongemakken zorgen. Daarbij moet je denken aan bijvoorbeeld lage rugpijn, spierpijn (de lever is namelijk verbonden met spieren en pezen en ook met de ogen). Bij vrouwen zonder baarmoeder is ook de bloedciculatie niet altijd optimaal zodat het zuurstoftransport via de bloedbaan zwakker wordt. 

Als de baarmoeder, vanwege kanker bijvoorbeeld, verwijderd moet worden dan is het beter een deel te laten zitten. Dit is in sommige wetenschappelijke studies ook beaamd.

Een ander punt waardoor er verstoring in de baarmoeder kan ontstaan is het hormoonstelsel dat in de war is geraakt. Door de toename van chemicalieŽn die het lichaam binnenkomen ontstaat er een teveel aan oestrogeen. Gesproken kan worden van een dominantie aan oestrogenen. Er ontstaat daardoor een verzwakking van het progesteron-hormoon.

Verder hebben de hygi?nische middelen voor vrouwen, maandverband/tampons, een negatieve invloed. Deze worden gebleekt met dioxine en verschillende gevallen wordt er asbesto (asbest) in verwerkt.
Het absorptievermogen wordt overdreven. Daardoor wordt het slijmvlies in de vagina en baarmoeder onttrokken alsmede de belangrijke beschermende zuren.

Voeding

Goede voeding is ook belangrijk. Maar tegenwoordig verstaat men onder gezond eten, magere-, light-, slanki en vetvrij- of vetarme voedings-producten en een 1000, 600 calorieŽn dieet. Door zogenaamde moderne landbouw-methoden is de grond verarmd waardoor er een tekort aan selenium an andere mineralen ontstaat. Met name krijg je ook te weinig zink binnen.

Zink zorgt voor de enzymen, stofwisseling, pijnappelklier,  bijnieren, eierstokken, ontwikkeling van het skelet, leverfunctie, de opname van vitamine A in de lever, reuk- en smaakvermogen, bloeddruk, bloedsuikerspiegel en infectiebescherming.
Zink zit onder anderen in volkorenproducten, zilvervliesrijst, havermouth, amandelen, peulvruchten, bladgroenten, avocado's, eieren, schaaldieren, sardines, varkensvlees, lever, gedroogde biergist.
Volg geen afval-dieet met magere-light of slanki-producten, want dat verstoord de stofwisseling en het spijsverteringssysteem. De voedingswaarde is namelijk zeer gering. In Tai Chi Tao heb je oefeningen die het spijsverteringssysteem verbeteren en meer energie geven.

Enkele dagelijkse oefeningen
Het masseren van de binnenkant van de benen

Een goede massage voor vrouwen in de overgang of vlak daarvoor is het goed masseren van de binnenkant van de benen. Eerst de binnenkant van het rechterbeen (onderbeen en dan bovenbeen) goed wrijven, zo'n dertig tellen en dan idem van het linkerbeen. Begin weer opnieuw. Doe dat totaal minimaal 5 minuten. Beklop daarna met de handpalmen een minuut de binnenkant van de benen. In China wordt deze oefening aanbevolen en vrouwen in de overgang hebben er veel baat bij. Je kunt er echter ook op jongere leeftijd mee beginnen.

Oefeningen voor de baarmoeder

Je tong baden in het hemelse water en speeksel laten dalen naar je baarmoeder

Zit op een stoel. Handen in je schoot, rechterhand boven en topjes van duimen tegenelkaar.
Knijp je bilspieren tegen elkaar en laat de energie-stuwing langs je wervelkolom omhoog gaan, maak dan speeksel in je mond, beweeg je tong enkele keren door het speeksel en slik het in en ontspan. Begin opnieuw. Doe dit zes keer.

Het Paleis reinigen

Ga zitten. Leg je handen op je onderbuik ofwel je baarmoeder. Voel je baarmoeder en kijk in gedachte in je baarmoeder. Adem rustig in en uit en ontwikkel een prettig gevoel in je baarmoeder. Enkele minuten.

Laat lichtenergie in het Paleis toe

Je handen liggen nog op je baarmoeder. Adem iets dieper in en voel de luchtstroom door je neus naar binnen gaan en neerdalen in je baarmoeder. Denk bij het inademen aan een lichtstraal die je naar binnen laat gaan en die donkere energie en pijn verdrijft. Bij het uitademen laat je alles langs je benen en voeten in de aarde verdwijnen. Enkele minuten toepassen.

Een energiebal in het Paleis brengen

Pak met je handen een denkbeeldige bal vast en beweeg die bal in mooie ronde bewegingen,
tot dat je energie in je handpalmen voelt. Hou die energiebal enige tijd voor je buik en verplaats de energiebal in je baarmoeder. Hou die energiebal daar enkele minuten.

Hormonen en Tai Chi Tao

Hormonen en ouderen

Alie Kraak overleden omdat huisarts niet wilde komen

Tai Chi Tao is toegankelijk voor iedereen.

Tai Chi Tao kent geen beperkingen.

 

Tai Chi Tao bestaat niet uit oefeningen alleen.
Tai Chi Tao is een ontspannings-, bewegings- en
gezondheidsmethode. Tai Chi Tao geeft je meer
inzicht in het leven en leefwijze door zelfontplooiing.
Door Tai Chi Tao leer je het natuurlijk proces weer
ontdekken en waarderen. 
Tai Chi Tao zorgt voor een helend bewustzijn. Het
geeft je meer verdieping in je leven. Tai Chi Tao
zorgt er voor dat je de dingen die je doet een stuk
gemakkelijker kunt doen, zodat stress vermeden wordt.


 


8 juni 2005
Jan Kraak

 
Pagina Afdrukken
Terug naar boven