Tai Chi Tao voor de gezondheid, maar we willen de mensen ook graag gezond houden
Zie ook Aspartame disease research
en Aspartame dangers worldwide
Lezing over aspartaam/splenda in India
Aspartame and Splenda liars Aquarius vitaliser gezond drinken
Rumsfeld als de man van NutraSweet drukte aspartaam erdoor (film) Sucralose/Splenda food List USA
Waar zit onder anderen aspartaam e.d. in? De gegevens komen van de eigen verpakkingen van de artikelen die hier worden genoemd. De gegevens zijn dus openlijk en publiekelijk. Een overzicht van de zoetstoffen.
CSM Zoetjes met aspartaam;
Gold Sweet met aspartaam;
Nutrena Kristalpoeder met aspartaam;
Super Sweetener met aspartaam;
CSM Zoetstof voor bijvoorbeeld het bakken van cake met sorbitol en natriumsacharine;
Nutrena Zoetjes zak- en tafeldispender met cyclamaat;
Producten van Bional met sorbitol (slecht voor nieren en darmen).(zie
onderaan deze pagina een reactie van Bional)*.(Bional is een bekende merknaam en het is dan ook jammer dat het bedrijf sorbitol gebruikt. Het bedrijf heeft mij benaderd en gaat bezien hoe ze het verantwoord kunnen veranderen).
Herbalife Dieetproducten, diverse smaken.
In het Atkinsdieet is Splenda toegestaan.
Modifast Dieetmaaltijd. Optimax multi-vitamine en vitamine C voor kinderen bevatten ook aspartaam.
Weightcare Dieetproducten Milk and Fruit light.
Vifit 0% vet met aspartaam.
Optimel Vivit magere kwark.
Campina Vitalinea fruitkwark van Danone 0% maar wel met aspartaam. Light IJs van Hertog, 65 % minder vet en 45 % minder suiker, maaarrrr, ja hoor, met aspartaam.
Kijk dus uit voor producten waarop staat 0%. Meestal zie je dan bij de ingredi?nten aspartaam staan. Zoals Cristal Clear light, frisdrank, met aspartaam en saccharine. Joy frisdrank (er wordt gesuggereerd dat het de tanden niet aantast, TV reclame). Inderdaad, er zijn al tandartsen die zo'n poster hebben. Dus denk je dat zit wel goed, totdat je meer leest over aspartaam, sucralose etc. Meer over tandvriendelijkheid zie onderaan dit artikel. Zie Tandvriendelijk
en Tandvriendelijk naar eigen zeggen.Zie ook de eigen tekst onderaan dit artikel
Dan de kauwgom. Zogenaamd lekker fris in je mond en goed voor je tanden.
Freedent Kauwgom Winterfresh Ingrediënten: Zoetstof (xylitol, sorbitol, mannitol, aspartaam, acesulfaam k) gom, aroma, bevochtingsmiddel E422, kleurstof E171, verdikkingsmiddel E414, glansmiddel E903, antioxidant E320. Freedent Kauwgom Peppermint White Ingrediënten: Zoetstof (xylitol, sorbitol, mannitol, aspartaam) gom, bevochtingsmiddel E422, aroma's, natrium bicarbonaat kleurstof E171, verdikkingsmiddel E414, glansmiddel E903, antioxidant E320. Freedent Kauwgom For Kids, Ingrediënten:, Zoetstof (sorbitol, xylitol, mannitol, acesulfaam k, spartaam), gom, bevochtigingsmiddel E-422, aroma, antioxidant E320, kleurstof E120.
Ook in medicijnen worden verschillende van genoemde zoetstoffen verwerkt.
De genoemde zoetstoffen helpen niet om overgewicht tegen te gaan. Het is misleiding. Soft drinks cancern Cadbury Schweppes heeft aangekondigd Splenda te gebruiken in dieet-7Up.
De Schweppes drankjes zonder suiker zullen dan zeker volgen.
U mag zelf oordelen of het wel of niet goed voor u is.
Wij geven alleen weer waar aspartaam of sucralose in zit en doen niets meer dan te vermelden wat er op de verpakking staat en te verwijzen naar wat er al over gepubliceerd is. Naast de positieve reclame-kant dus ook de andere kant van de zaak.
Maak zelf je frisdrank met kruidenthee. Zet een pot kruidenthee (dat kan van losse thee en combinaties ervan) doe er eventueel een theelepeltje honing bij, laat het koud worden en doe dat in een kan in de koelkast of in een glazen fles met dop.
Ook een alternatief voor kinderen. Je kunt het ook mengen met mint, venkel, gember etcetra.
Of pers sinaasappels uit en doe dat in een glazen fles met dop.
Pas ook op voor Canderel
Onderstaand meer atikelen, met daarnaast de soort en de leverancier.
Actimel - yoghurtdrank - Danone
Air Freeze diverse smaken - kauwgom - Lidl
Aquafresh natural whitening - kauwgom - Aquafresh
Aquana Sportswater Frisdrank in België Cristal Clear light - frisdrank -
B3 fris Looza
B&M Cassic Mint kauwgom Aldi
Bar le Duc Appel Bar le Duc
Bar le Duc sinaasappel/perzik Bar le Duc
Bentasil keelsnoepjes Bentasil
Bules Chips Sweet Chilly Smithts
Campina drinkontbijt geen suiker Campina
Centrum Junior A tot Zink kinder vitamines Whitehall Laboratoria
Canderel alle zoetstoffen appel Canderel Nederland
Chapagne Pils Limonade Gazeuze Raak Bar le Duc - appel - Bar le Duc (Vrumona) ,, ,, ,, - bessen-appel - Bar le Duc ,, ,, ,, -sinaasappel/perzik - Bar le Duc
Chaudfontaine bosvruchten frisdrank Chaudfontaine
Chupa chups lolly's cremosa aardbei Chupa chups
Cola Euroshopper frisdrank - AH Huismerk
Cola Light Real Cool frisdrank Bas v.d. Heyden
Cola Light frisdrank C-1000 huismerk
Cola Light frisdrank Lidl Nederland
Cola Light frisdrank Coca Cola
Cola Max frisdrank C-1000 en EDAH
Cola River Light Lemon frisdrank Aldi
Colon Clean sinaasappelsmaak Colon Clean
Croky Crinkle Cut Chips Thai Sweet Paprika - Croky
Croky Thick Tasty Slices Ketchup Special Croky
Croky Thick Tasty Slices Piccalilli Croky
Crystal Clerar div. Smaken Bronwater Vrumona
Curry Gewerz Golden Table Curry Aldi
Dalphin Sportdrank div. Smaken Dalphin Winterswijk
Davitamon Kinder tandpasta Davitamon
Davitamon Junior Kinder multivitamine Davitamon
De Bron Kauwgom De Bron
Di?tcare zoetstof in poedervorm C-1000
Dieetproducten Herbalife div smaken Herbalife
Dieetproducten Weightcare Milk en fruit light Weightcare
Dorito's alle smaken Snacks Smiths
Drink light frisdrank C-1000 huismerk
Drink EDAH frisdrank Interall Helmond
Drink Yoghurt Zuiveldrank Friese Vlag
Dubbel Cooler vruchtensap Riedel
Dubbel Fris Light frisdrank Riedel
Echinadrop snoep Biover België
Eucaly drop voor de keel drop België
Fanta Light frisdrank frisdrank Coca Cola
Fanta Lemon Light frisdrank Coca Cola
Fanta Pomela Light frisdrank Coca Cola
Fanta Sapaja frisdrank in België
First Choice Cola Light frisdrank Superunie
Fisherman's Friend Mint extra fris Lofthouse of Fleewood LTD
Freedent White Sweetmint kauwgom idem
Freedent Winterfresh, idem Mentol, Peppermint
Fresh Greens Mondverzorgende kauwgom De Tuinen
Fresh Life peppermint kwauwgom Aldi
Fresh Mint kauwgom B&M
Stimorol sugar free - kauwgom - Stimorol
Fritessaus fritessaus Plus supermarkt
Frisk suikervrije mints Frisk
Fruit toffees De Bron - Natuurvoedingswinkels
Fybogel sinaas plantaardige vezeldrank Reckitt Benckiser Belgi?
Giant Cola Light frisdrank Albert Heijn
Gold zoetstof Deka Markt/Deen
Haute Savoi yoghurt Aldi
Helly original Cola frisdrank Aldi
Helly limonadesiroop limonadesiroop Helly
Hermesetas Gold zoetstof Hermesetas
Hero cassis light frisdrank Hero
Highway Cola & Sinas frisdrank - Highway
Isomatrix whey proteïne Syntrax
Joy Vruchtenlimonade div. smaken Joy
Katjesdrop suikervrij drop Albert Heijn
Kinder Cola frisdrank Raak
Kinder multivitamine multivitamine Trekpleister
Kinder voedingssupplement voedingssupplement Samenwerkende apothekers
Kristalzoet zoetstof Kruidvat
Labello lippenbalsem Labello
Lay's sensations Chips Thai Sweet chillie Lay's
Lemon & Lemon Light frisdrank Olus supermarkt
Lemon & Lime geen light frisdrank C-1000
Lemon & Lemon light frisdrank Albert Heijn
Limonade Siroop Fiësta Edah
Limonade Siroop - frambozen - Lidl
Limonade Siroop frambozen - Brug
Limonade Siroop frambozen - Euroshopper
Limonade Siroop Loots Supermarkt Hoogvliet
Limonade Siroop meerdere smaken Soda Club
Line Zoet en Slank zoetstof Aldi
Listerine actives coolmints mondverfrisser Listerine
London Tonic en London bitter lemon frisdrank London Tonic
Maaltijd Plus Dieet maaltijd Weightcare
Modifast Dieet maaltijd Modifast
Milk en fruit light - melkdrank sinaasappel Friesche Vlag
Mona toetjes yoghurt Mona Woerden
Multikind alles in 1 multivitamine Etos
Multivitamines - 12 vruchten nektar light DR. Siemer
Multivitamines & ijzer voor kinderen - Kruidvat
Nalu frisdrank Nalu België
Natrena Kristalpoeder zoetstof - Natrena
Natrena Gourmet zoetjes Natrena
Nattermann suikervrij keelpastilles Novum Pharma BV
Nubilottes drop Kleene
Optimel Drink drinkyoghurt Campina
Optimel vla vanille zuivelproduct Campina
Optimel Vivit magere kwark Campina
Optimel yoghurt Campina
Optimel yoghurt bosvruchten Campina
Orangina Light frisdrank Orangina
O/Zon Cool Mints kauwgom Galle & Jenssen
Pepsi Light en Max frisdrank Pepsi
Perfekt frisdrank div. smaken Hoogvliet supermark
Performance Pro 80% - krachtsportsupplement Performance
Playfair multivitaminen voor kinderen 4-14 jaar Firma Lamberts Engeland
Prodent Cool Mint cleansing gum Prodfent
Raak Ranja Multi frisdrank Raak
Raak kinder cola frisdrank Raak
Raak limonadesiroop div. smaken Raak
Real American Light Cola frisdrank Super
Real Cool frisdrank Digros
Red Bull sugarfree frisdrank Red Bull
Red Baron extra strong citroenmelisse pastilles Vivil A. Muller GMBH & Co KG
Ricola Lemon mint kruidenpastilles Zermatt Matterhorn
River Cola light frisdrank Aldi
River Pomela frisdrank Aldi
Roosvice drinkpakken Roosvice
Roosvice Siroop bosvruchten Roosvice
Sanoform tafelzoetstof Meulemnerg
Seven Up Light frisdrank Coca Cola
Seven Up Light frisdrank Vrumona
Sinas Euroshopper frisdrank geen light Albert Heijn
Sinas Light Edah frisdrank Interall
Sinas Light frisdrank Albert Heijn
Slagroom chocolade light ijs Hertog
Slagroomijs light ijs Hertog
Slimmetjes suikerklontjes met aspartaam Van Gilse
Slimpie limonade siroop Thijs Food Innovation
Slushpuppie gemalen ijs Slushpuppie
Smart Gum kauwgom Jumbo
Smart Mints kauwgom Aldi
Smint frisse adem Smint
Smint Instant Freshness frisse adem Aldi
Soda Club limonade siropen Gall & Gall en Hoying
Soesjes soesje diepvries diversen
Solevita multivitamin fruitdrank Lidl
Spa Clear sugarfree frisdrank Spa diversen
Spa & Fruit div. Smaken frisdrank Spa
Spiertrainingsmiddel Mass Builder diversen
Spiertrainingsmiddel Pro Nitro diversen
Sportlife kauwgom div. smaken RBV Leaf BV
Sprite Light frisdrank Coca Cola
Spudz snack Snack a Jacks
Stimorol Mega Bite kauwgom Stimorol Breda
Stimorol (ook niet suikervrij) kauwgom Stimorol Breda
Stimorol Ice Mint kauwgom Stimorol Breda
Sula caramel & strawberry suikervrije snoepjes Sula
Sula Orange & Lemmon suikervrije snoepjes Sula
Summit frisdrank div. Smaken C-1000
Tintelfruit light dubbelfris Perfekt
T?nissteiner Orange Fit vruchten frisdrank in België
T?nissteiner Zitrone Fit vruchten frisdrank In België
V-6 kauwgom V6 Consumer Service
Vitalife Super Pro 91 krachtsport supplement Vitalife
Vitalife Super Weightgainer krachtsport supplementVitalife
Vitalinea kwark aardbei Danone
Vitalinea yoghurt Danone
Vitamine C-1000mg Additiva Dr. Scheffer
Vitamine C-1000mg kauwtabletten Optimax
Vivil Friendship citroenmelisse pastilles Lidl
Vivit Optimel magere kwark Campina
Weightcare Dieetproducten Milk and Fruit light Weightcare
Wicky zonder suiker kinderdrank frambozen Wicky
Xilifresh 100 kauwgom Xilifresh
Yogho-Yogho rode vruchten- yoghurt - Campina
XyliFresh kauwgom voor de tanden Leaf Holland BV
Yogo-Yogo suikervrij yoghurtdrank Campina
Yoghurt Ontbijt yoghurtdrank Konings
Yakult Light zuivelproduct Yakult
Yoki-drink yoghurtdrink aardbei, framboos Mona
Yoki-drink yoghurtdrink perzik/banaan Mona
Yo-mild drink yoghurtdrink Mona
IJsthee citroen en perzik Albert Heijn, Euroshopper
IJSthee Clinton Eis Tee Clinton
IJsthee Lipton Lipton Ice Tea light Lipton
IJsthee Pickwick ijsthee diverse soorten Pickwick
IJsthee rooybos instant ijsthee Jacob Hooy
Zoetjes Süssli Aldi
Zoetjes Alvo Alvo
Zoetstof Sweetener Schlecker
Zoetstof tafelzoetstof Match
Zoetstof Sweetener tafelzoetstof Albert Heijn, Euroshopper e.a.
Medicijnen
Acipen Solutab behandeling infecties Yamaouchi Pharma BV
Augmentin behandeling infecties GlaxoSmithKline
Brexine behandeling reumatische pijnen Christiaens Breda BV
Broxil siroop behandeling infecties SmithKline Beecham Farma
Buccalsone tabletten tegen aften en mondzweertjes Will Pharma
Calcevita Roche tegen tekort calcium Christiaens BV
Dafalgan Code?ne tegen hoofdpijn ook in België
Diacure smelttabletten tegen diarree Taxadria Pharmaceutica
Dioalyte Orange sachet bij vochtverlies Rhöne-Poulenc Rorer BV
Dolol-instant 500mg pijnstiller Flashtab Technology
Dynatonic vitamine preparaat EXEL Pharma Brussel
Fenoxymethyl peniciline - ---
Fluimucil vastzittend slijm Zambon Nederland
Fluimucil antidotum bij overdosis paracetamol Zambon Nederland
Imodium smeltabletten antidiareticum plastabletten Janssen-Cilag BV
Klean Prep poeder voor drank bij darmonderzoek Norgine BV
Maxalt Smelt bij migraine Merck Sharp & Dohme BV
Metamucil Obstipatie Pharmacia BV
Migrafin migraine Sanofi-Synthelabo BV
Movicolon laxeermiddel Movicolon
Motilium Bruistabletten anti braakmiddel Janssen-Cilag
Motilium instant anti braakmiddel Janssen-Cilag
Orofar lideca?ne keelpijn en angina Novartis Farmaceutica
Pepcidin maag-darm Merck Sharo & Dohme
Procef cefrprozil antibiotica Bristol-Myers-Squibb
Prevacil 15mg tegen zuurbranden Prevacil
Quastran/Questran-? hypercholesterolemie Bristol-Myers Squibb
Remeron anti depressivum Organon Nederland
Rennie Anijs kauwtabletten zuurbranden Roche Consumer Health
Singulair Junior astma Merck Sharp & Dohme
Spidifen 400 (Ibuprofen pijnbestrijder Zambon Brussel
Supradyn complex forte bruistablet multivitamines Roche Laboratoires
Tagamet formae var maag-darm Glaxo Smith Beecham
Tramagetic bruis bij acute pijn Christiaens Breda
Transipeg laxeer middel Transipeg
Vitamine C (citrus) vitamine Biover Belgi?
Zafen gewrichtsaandoeningen Zambon Nederland
Zyvoxid granules bij infecties Pharmacia BV
Zantac 75 bruis maag-darm GlaxoSmithKline
Zomig ZIP-2 5 migraine Astra Zeneca
Zyprexa Velotab 5mg bij schizofrenie Eli Lilly Nederland Optimax - vitamine C en multi-viatmine voor kinderen - Optimax
Een lange lijst, maar deze lijst is niet compleet. De uitbreiding van middelen waarin aspartaam en soortgelijke zoetstoffen in worden gedaan gaat nog steeds door.
De Voedsel en Waren Autoriteit heeft begin maart 2005 gewezen op het feit dat kinderen niet te veel kunstmatige zoetstoffen mogen hebben. Het gaat hier om de zoetstof cyclamaat die kanker kan veroorzaken. Kinderen tot vier jaar kunnen echter wel een teveel van de zoetstof cyclamaat binnenkrijgen als zij grote hoeveelheden of verschillende producten die met deze zoetstof zijn bereid, tot zich nemen. En dat gebeurt, want aspartaam en sucralose zit reeds in talrijke producten. Zie lijst hierboven.
Waarom deze bekendmaking? Is het een voorbereiding of afleiding om straks anderezoetstoffen op de markt te brengen? Aspartaam, Splenda of Sucralose? Opvallend is de bevestiging dat cyclamaten kankerverwekkend zijn. Waarom is deze stof dan nog steeds toegestaan?. Men doet net of aspartaam onschuldig is. Zelfs de Consumentenbond heeft gezegd dat aspartaam niet schadelijk is.
Op 11 maart 1987 verklaarde Louis Elsas, professor in genetische pediatrie aan de Emory University, voor het Amerikaanse congres dat hij als biomedische wetenschapper 25 jaar onderzoek had gedaan naar geboortedefecten. Hij zei dat met name de stof phentlalanine in aspartaam de geboortedefecten veroorzaken. Hij stelde dat aspartaam een toxine is voor het neurale stelsel en ook teratogenische effecten heeft, wat de angst bij vrouwen veroorzaakt om een misgeboorte te krijgen.
Dat is wat aspartaam betreft.
Over Splenda en Sucralose komen ook diverse onderzoeken los.
Onder anderen dr. Joseph Mercola publiceert er regelmatig over en citeert hierbij uit onderzoeken. Inkrimping van Gevolgen die worden genoemd zijn: inkrimping van de thymus tot 40 procent;
Vergroting van de lever en nieren;
Atrofie en lymfenfollikels in de milt en thymus;
Vermindering van rode bloedcellen;
Hyperplasia van het bekken;
Vermindering van het gewicht van de foetus en placenta;
Afgebroken zwangerschap;
Diarree/ darmstoornis;
Verlenging van de zwangerschapsperiode.
Gesteld wordt ook dat diabetici die deze zoetstoffen gebruiken een glycosolatie in de hemoglobine kregen, waardoor de suikerziekte niet meer onder controle is. Dat komt door een vermeerdering van glycosylate hemoglobine. Splenda is nog niet in Europese landen in productie, maar door import van producten waarin het zit zullen mensen het binnen krijgen. De industrie heeft er alle belang bij. In mijn archief zag ik dat in 1998 het blad Chemical Week 1,5 miljard dollar per jaar oplevert. Sindsdien is het meer want de productie is uitgebreid.
Wij zitten hier nog met aspartaam en cyclamaten. De overheid maakt zich overal druk om. Cyclamaten worden nog steeds toegestaan ondanks dat al in de jaren 70 bekend was dat het kankerverwekkend is. Aspartaam mag nog steeds. Beiden worden een groot gevaar voor de gezondheid en het geestelijk welzijn genoemd. Komt er een nieuwe ziektemaker aan???
Sucralose (Splenda) klachten
Sucralose is gechlorieerde suiker (sucrose)als gevolg van chemische verandering in de structuur van de suikermoleculen middels drie chlorine atomen voor drie hydroxyl groepen. Het is 600 keer zoeter dan gewone suiker. In 1991, Canada was de eerste die sucralose toestond. voedingsproducten, met de zegen van de US Food and Drug Administration. Dieet Cola was de eerste die het gebruikte. zie variety of food products.Studies op mensen met suikerziekte laten bij gebruik van sucralose (Splenda) een vermeerdering zien van glycosylate hemoglobine (HgbA1c), een markeerder van lange termijn bloedglucose niveaus. Zo is 6-chloro- deoxyglucose, bekend als anti-vruchtbaarheid en om zijn negatieve neurotische effecten. Onderzoek bij ratten, muizen, konijnen hebben de volgende problemen laten zien:
Gekrompen thymus klier 40%), vergroting van lever en nieren, atrophie van lymfen - follikels in milt, vermindert groei, vermindert rode bloedcellen, overmatige groei van het bekken (hyperplasie), hogere bloeddruk, afgebroken zwangerschap, vermindert lichaamsgewicht van foetus en placenta, diarree, moeheid, keel- en tong-aandoeningen, ongecontroleerd gedrag.
Aspartaam, Sucralose/Splenda de suikervervangers
Naast reclame als geen aspartaam (No aspartame) maar Splenda (sucralose dus) zijn er nu ook reclames en tv-spotjes met 'No sugar'. Ze zien er grappig uit.
Onderstaande komt van de eigen site van Joy
"Weg met de tanderosie! Tanderosie is een vorm van gebitsslijtage, waarbij het tandglazuur wordt aangetast door zuren van buitenaf. Dit zijn voornamelijk zuren uit voedingsmiddelen (fruit, vruchtensappen, snoep, mixdranken, frisdranken). Het aantal kinderen met tanderosie is sterk toegenomen. Inmiddels heeft één op de drie twaalfjarigen last van tanderosie. In veel drankjes zitten suikers en fruitzuren die tanden en kiezen onherstelbaar kunnen beschadigen. Met de Rijksuniversiteit van Groningen is daarom gezochtnaar een oplossing voor dit probleem. En die oplossing is er nu: JOY."
Let wel: dit is een citaat van hun eigen site)
Joy de frisdrank waarbij je gerust je tanden kan laten zien, want er zit geen suiker in, maar wel sucralose. Ouders denken dat het goed is voor hun kind(eren). De reclame doet zijn werk en.... tandartsen bevelen het immers ook aan. Zie Laat je tanden zien
Pas ook op voor Canderel
Hoe de producten gepaard gaan met quasie wetenschappelijke publicaties
Er worden mind control-technieken gebruikt. Er wordt ingespeeld op angst voor dikte en suikers en zo worden zogenaamde suikervervangers, de genoemde zoetstoffen, op de markt gebracht. Met de frisdrank Joy wordt ingespeeld op tandbederf. Er hangen zelf hier en daar posters ervan in de wachtkamers. Parallel hieraan komen de berichten( 12-4-2005) over tanderosie bij kinderen vooral door frisdrank. Dus, denk je, dan geef ik frisdrank die de tanden spaart.
Aspartaam en sucralose komen in steeds meer voedingsproducten. Suiker wordt naar de achtergrond gedrongen. Parallel hieraan komen de EU-voorstellen om de suikerbietenboeren door maatregelen sterk te verminderen. De prijs die de suikerbietenboeren al jaren krijgen is al zeer weinig. De weg naar aspartaam, sucralose, Splenda wordt op deze wijze mooi voor de producenten ervan geplaveid.
Neem de schijf van vijf. Kaas staat er niet meer op. Het is vervangen voor soja. Dit loopt parallel met de verkooptechnieken van multinationals voor wie soja een miljardenmarkt is. Het Voedingsbureau versterkt de campagne voor soja door kaas om te ruilen voor soja. Lees meer over soja Soja: niet zo goed als je denkt Laat je niet op het verkeerde been zetten.
No Sugar - Geen Suiker - Geen suikerbietenboeren
Europese suikerbietenboeren worden door nieuwe regelingen de productie onmogelijk gemaakt. Immers suikerbieten kan men elders goedkoper bekomen en er is aspartaam, sucralose, Splenda, en op deze manier krijg je een monopolie. Er is een alternatief, namelijk Stevia, een zoetig plantje, waar je maar een klein beetje van hoeft te gebruiken en dat zuiver en niet schadelijk is. Helaas kan het niet massaal op de markt gebracht worden omdat de suikergiganten het tegenhouden, met behulp van regeringen. Typische samenloop? Aspartaam en sucralose massaal op de markt en suikerbietenboeren van de markt? Beide zaken lopen wel erg parallel.
Aspartaam de zoete leugen en macht
De RVU TV heeft in verschillende uitzendingen al gewezen hoe de consument wordt misleid. Zoals het zogenaamde bronwater van Bar le Duc. Op het etiket het mooie Franse dorpje Bar le Duc, maar daar komt het water niet vandaan. Het komt gewoon uit Bunnik van de Vrumona en het is gewoon leidingwater, waaraan bubbels zijn toegevoegd. Een woordvoerder van het waterleidingsbedrijf aldaar beaamde dat en zei 'Er zijn nu eenmaal mensen die geflest willen worden'.
In 2009 gaan de vitamines en mineralen in de tang
Nu zijn de vitaminen en mineralen aan de beurt. Met ingang van 2006 zijn die gebonden aan onredelijke regels en worden ze als gevaarlijk betiteld. Vreemd, want onderzoek heeft uitgewezen dat het toedienen van vitamines en mineralen aan gevangenen die onrustig of agressief gedrag vertonen, kalmerend werkt en ze er zich fitter voelen. Door de vitamines in de ban te doen wordt de weg vrij gemaakt voor meer medicijnen en vaccinaties.
Er zijn talrijke onderzoeken dat het belang van vitamines en mineralen aantoont.
NEE TEGEN CODEX ALIMENTARIUS
Wat blijkt? De Wereld Gezondheids Organisatie is hierbij betrokken
http://www.codexalimentarius.net/web/index_en.jsp
In 2003 bevestigde een grootschalig onderzoek dat het mineraal selenium de kans op prostaatkanker reduceert. In een jarenlange studie onder 58.000 mannen kwamen de Universiteit van Maastricht, TNO-Voeding en de Technische Universiteit Delft tot deze conclusie.
Het was voor dit onderzoek al bekend dat een tekort aan selenium en zink de kans op prostaatkanker vergroot. Er zijn nog meer voorbeelden te noemen.
Maar de industrie heeft andere plannen. De Farmaceutische industrie kan vitaminen en mineralen niet patenteren. Daarom zijn ze bezig door genetische manipulaties in fruit en groenten bepaalde
vitamines te stoppen en daar patent op te vragen. Dat levert dan meer geld op.
Het in de ban doen van vitamines heeft dus een ander doel dan zogenaamd de consument te beschermen.
Ze gaan in 2009 serieus vitamines verbieden in Europa en de rest van de wereld
De Codex Alimentarius is er niet om de consument te beschermen:
Codex Alimentarius allows 7 deadly pesticides Vitaminen, kruiden, mineralen VERBODEN, ILLEGAAL per 31/12/2009 11:17 AM 11th Dec 2006
Lab rats and the outcome of aspartame
Kritiek op farmaceutische industrie medicijnen voor kinderen Netwerkuitzendingen TV U kunt de reportages hier terugzien >>
Klik op view over medicijnen TV-uitzending (Engels) Mediaplayer
zie ook reportage over chemische industrie video (klik op) Nederlands
Formaline is een verboden stof in voedingswaren maar er zit er wel in.
Formaline in producten
Producten met formaline: kunstmelkpoeder als conserveermiddel, anti transpiratie middel luiers, papieren zakdoekjes, maandverband, tampons, inlegkruisjes, cosmetica, nagelverzorgingsproducten, servetten, keukenrollen, papieren droogvellen ( op wc's), MUSK geurstoffen die in contact komen met lucht daarvan veranderd de samenstelling in Formaldehyde. LEVENSMIDDELEN als conserveermiddel, bijvoorbeeld : melkpoeder voor de zuigeling, industriële en huishoudelijke producten. En o.a. bij fabricage van: kleurstoffen, paraformaldehyde, plastics (formaldehydehars), lijmen, textielfinish, papier, gipsverband, geneesmiddelen
Onderstaand artikel is overgenomen van De potentiële gevaren van sucralose
De potentiële gevaren van sucralose. Er is een nieuw kunstmatig zoetstof in de handel en het bevind zich reeds in een grote hoeveelheid producten, wat het wordt zelfs verkocht in reformwinkels en vervaardigd door voeding geori?nteerde bedrijven. · Maar is al bewezen dat het veilig is? · Is het ook van enig nut voor het publiek? · Helpt het bij gewichtsverlies? · Zijn er ook onderzoeken bij mensen op de lange termijn? · Is aangetoond dat het veilig is voor het milieu? Het antwoord op elk van deze vragen is jammer genoeg een klinkend NEE! De kunstmatige zoetstof sucralose, die onder de naam Splenda wordt verkocht, is één van de snel stijgende "volgende generatie" van suiker vervangers met een grote zoetkracht. Het bevat geen calorieën en is ongeveer 600 keer zoeter dan sucrose (witte suiker), hoewel het van zoetkracht kan variëren van 320 tot 1.000 keer, afhankelijk van de toepassing in de voeding. Het witte kristallijne poeder proeft heel erg als suiker, maar is intenser in zijn zoetheid. Hoe wordt het vervaardigd. Sucralose wordt geproduceerd door suiker (sucrose) te chloreren. Dit impliceert het chemisch veranderen van de structuur van de suikermolecules door drie chlooratomen te vervangen door drie hydroxylgroepen. De geschiedenis. Sucralose werd in 1976 door onderzoekers ontdekt die onder de auspici?n van Tate & Lyle Ltd., een grote Britse suikerfabriek werkten. In 1980, werkten Tate & Lyle met Johnson & Johnson, 's- wereld grootste gezondheidszorg maatschappij, samen om sucralose te ontwikkelen. In 1980 vormden Johnson & Johnson de McNeil Speciality Products Company voor het op de markt te brengen van sucralose. In 1991, werd Canada het eerste land om het gebruik van sucralose goed te keuren. In April, 1998 verleende de Food and Drug Administration van de V.S. goedkeuring voor sucralose om in een verscheidenheid van voedingsmiddelen te worden gebruikt. Cola Light was het eerste product in de V.S. met sucralose, dat in mei 1998 werd ge?ntroduceerd. Sucralose werd nog niet goedgekeurd voor gebruik in de meeste Europese landen, waar het nog nagegaan wordt.
Wat de veiligheid betreft.
Er zijn Weinig onderzoeken bij mensen naar de veiligheid gepubliceerd over sucralose. Eén kort onderzoek bij diabetespatiënten die de zoetstof gebruiken toonde een belangrijke op de statistiek gebaseerde verhoging van glycosylated hemoglobine, dat een markeer punt is voor het niveau van de bloedglucose spiegel op de lange termijn en dat gebruikt wordt om de controle van het bloed glucose bij diabetespatiënten te beoordelen. Volgens de FDA houdt de "verhogingen van het bloedglucose in dat de controle van diabetes verminderde. Onderzoek bij dieren heeft aangetoond dat sucralose veel problemen bij ratten, muizen, en konijnen, kan veroorzaken zoals: · Gekrompen zwezerik klieren (tot 40% kleiner) · Vergrootte lever en nieren. · Atrofie van lymfefollikels in de milt en de zwezerik · Verhoogd gewicht van de ingewanden · Verminderd groei percentage · Verminderd aantal rode bloed cellen · Hyperplasie van het bekken · Verlenging van de zwangerschap · Afgebroken zwangerschap · Verminderd lichaamsgewicht van de foetus en placenta gewicht · Diarree Volgens één bron, betreffende de belangrijke vermindering van grootte van de zwezerikklier, beweerde de "fabrikant dat sucralose onplezierig was voor de knaagdieren om in grote hoeveelheden te eten en dat verhongering het slinken van de zwezerikklieren veroorzaakte.
Toxicoloog Judith Bellin herzag de onderzoeken over ratten die onder experimentele omstandigheden waren verhongerd, en kwam tot de conclusie dat hun groei met een derde verminderd zou kunnen worden zonder dat de zwezerik een belangrijke hoeveelheid gewicht zou verliezen (minder dan 7 procent). De veranderingen waren veel meer uitgesproken bij ratten die met sucralose waren gevoed. Terwijl het groeipercentage van de dieren verminderd werd met 7 tot 20 procent, krompen hun zwezeriken zelfs 40 procent. (New Scientist 23 Nov 1991, pg 13). Een scheikundige verbinding chemisch verwant aan sucralose, 6-chloor- deoxyglucose, is bekend om zijn anti-vruchtbaarheid- en neurotoxische gevolgen, hoewel de onderzoeken bij dieren met sucralose deze gevolgen niet hebben aangetoond. Volgens het rapport "Final Rule" van de FDA, "Sucralose was zwak mutageen in een test over de verandering van lymphomen bij muizen." De FDA meldde eveneens dat veel andere onderzoeken "onovertuigende" resultaten vertoonden. De vraag is hoe weinig onderzoeken er momenteel over de sucralose kwestie bestaan. Endurance News verstrekt de volgende lijst die dit feit illustreert: Zoetmiddel Aantal onderzoeken * Sacharine 2374 Aspartaam 598 Cyclamaten 459 Acesulfaam-K 28 Sucralose 19
*Gevonden bij het zoeken via MEDLINE
In termen van veiligheid, is het niet alleen de originele substantie (sucralose) waar men zich ongerust over moet maken. Zoals de FDA aangeeft, "omdat sucralose in sommige voedingsmiddelen kan hydroliseren en de resulterende hydrolyseproducten ook door de consument kunnen worden opgenomen." Is er enig onderzoek bij mensen verricht Op lange termijn? Geen enkel. Volgens de Medische tekst over Drugs & Therapeutiek, "Is de veiligheid op lange termijn onbekend." Volgens deze tekst waren de 100 studies van de Fabrikant, (waarvan sommigen gevaren aantoonden) duidelijk ontoereikend en tonen geen veiligheid in het gebruik op de lange termijn."
Wordt Sucralose geabsorbeerd of gemetaboliseerd? Ondanks de claims van de fabrikant van het tegendeel, wordt sucralose duidelijk geabsorbeerd en door het lichaam gemetaboliseerd. Volgens het rapport "Final Rule" van de FDA,, wordt 11 tot 27% van sucralose geabsorbeerd door mensen, en de rest wordt onveranderd afgescheiden in de faeces. Volgens de Japanse Raad van Voedselhygiëne, wordt ongeveer 40% van opgenomen sucralose geabsorbeerd. Het sucralose in plasma heeft in de meeste studies een halveringstijd van 2 tot 5 uur, hoewel de halveringstijd die bij konijnen werd gevonden veel langer is, ongeveer 36 uur.
Ongeveer 20% tot 30% van de geabsorbeerde sucralose wordt gemetaboliseerd. Zowel de gemetaboliseerde als de onveranderde geabsorbeerde sucralose worden uitgescheiden in de urine. De geabsorbeerde sucralose concentreert zich in de lever, de nier, en het maagdarmkanaal. Volgens de medische tekst, wordt sucralose afgebroken "in kleine hoeveelheden 1,6- dichlorofructose, een chemisch product dat niet voldoende bij mensen is getest. Volgens het tijdschrift voor consumenten onderzoek is er over gechloreerde bestrijdingsmiddelen enige bezorgdheid over sucralose omdat het een gechloreerde molecule is. Sommige gechloreerde molecules dienen als basis voor pesticiden zoals D.D.T., en worden opgeslagen in lichaamsvet.
Johnson & Johnson echter, benadrukten dat sucralose de stofwisseling passeert zonder te worden geabsorbeerd. Natuurlijk, is deze bewering over het niet geabsorbeerd worden volledig onzinnig. Zoals hierboven is aangetoond, wordt een wezenlijke hoeveelheid sucralose geabsorbeerd, zodat dat argument niet opgaat. Volgens de HAD, "beweert de Fabrikant dat het chloor dat aan sucralose wordt toegevoegd gelijkwaardig is aan het chlooratoom in de zout molecule (NaCl) . Dat is niet het geval. Sucralose lijkt meer op het opnemen van uiterst kleine hoeveelheden gechloreerde pesticiden, maar wij zullen dat nooit weten zonder onafhankelijk onderzoek bij mensen op de lange termijn.
Verontreinigende stoffen
De FDA erkent dat sucralose "bij een zuiverheid van ongeveer 98% wordt geproduceerd. Hoewel dat vrij zuiver kan klinken, wat zit er in die resterende 2%? Het blijkt dat het uiteindelijke sucraloseproduct kleine hoeveelheden potentieel gevaarlijke substanties bevat zoals: · Zware Metalen (bv. lood) · Arseen · Triphenilphosphine Oxide · Methanol · Gechloreerde Disaccharides · Gechloreerde Monosaccharide Hoewel de productie richtlijnen de grens van deze substanties bepalen is er geen waarborg dat dergelijke grenzen altijd bereikt zullen worden. Milieu kwesties Ondanks het feit dat een gedeelte van de sucralose wordt gemetaboliseerd tot sommige chemische stoffen van twijfelachtige aard wordt het grootste gedeelte van de gebruikte sucralose onveranderd afgescheiden met de faeces en in de urine. Hoewel dat voor de persoon die het gebruikt goed kan zijn, zou het niet zo goed voor het milieu zijn. Hoewel sucralose daar waar het wordt goedgekeurd voor de verkoop, door het toilet wordt gespoeld, is wat er daarna mee gebeurt eenvoudig een kwestie van speculaties. Ik ken geen onderzoeken die aantonen wat er met het chemische product gebeurt zodra het rioolwater wordt behandeld en dan terug komt in het milieu.
· Blijft het stabiel of reageert het met andere substanties om nieuwe samenstellingen te vormen? · Is sucralose of welke overblijvend chemisch product veilig voor het milieu? · Hoe zal dit chemisch product het waterleven, zoals vissen, evenals andere dieren be?nvloeden? · Zal sucralose in onze watervoorziening gaan verschijnen, net zoals dat met sommige drugs al gebeurt.
Natuurlijk, zullen wij waarschijnlijk de antwoorden op deze vragen gedurende vele jaren, in het geheel niet kennen. E?n van de belangrijkste redenen hiervoor is dat de FDA geen Verklaring vereiste voor de Milieueffecten van sucralose, omdat met hun eigen woorden, de "actie geen belangrijk effect op het menselijke milieu zal hebben." een onderzoek vond dat sucralose in zowel water als grond door microrganismen wordt gemetaboliseerd (Labare 94). Nochthans, is het ecologische effect van dit nieuwe chemisch product dat in het milieu wordt geïntroduceerd onbekend. Is er een Voordeel voor Consumenten? Volgens het tijdschrift voor consumenten onderzoek levert sucralose sommige voordelen op voor de bedrijven die het maken en gebruiken, maar niet voor de consument. Zij verklaren: Maar is dergelijk voedsel echt voordelig wenselijk? Diabetici, mensen die op hun gewicht letten en het grote publiek zouden betere voedselkeuzen kunnen maken door eerder onbewerkte dan hoogst bewerkt voedsel te selecteren; bijvoorbeeld, appelen, in plaats van gebak; of duidelijker, eerder dan gezoete zuivel. Zij merken op dat de niet calorische kunstmatige zoetstoffen de conventionele zoetstoffen niet vervangen, maar eerder aanvullen. Zij merken op dat vanaf 1990 Amerikanen gemiddeld 20 pond kunstmatige zoetstof gebruikten als aanvulling van suiker, en aangezien de consumptie van suiker-substituten ook zo is toegenomen is dat ook met consumptie van suiker het geval. Helpt Sucralose bij GewichtsVerlies? Volgens het tijdschrift voor consumenten onderzoek "is er geen duidelijk bewijs dat de suikervervangers nuttig zijn bij gewichtsvermindering. In tegendeel, er is bewijs dat deze substanties de eetlust kunnen bevorderen." Waar wordt Sucralose gevonden? In de Verenigde Staten, heeft FDA het gebruik van sucralose in 15 soorten voedsel en drank goedgekeurd: · Gebak en gebak mixen · Kauwgom · Zoetigheden en glazuur · Vetten en olie (sla dressings) · Vruchten en water ijsjes · Jam en gelatinepudding · Bewerkt fruit en Vruchtensappen · Zoete sausjes, toppings en siropen · Frisdranken en basis voor frisdranken · Koffie en thee · Bevroren desserts en mixen · Gelatines, pudding en vullingen · Melk produkten · Suiker vervangers Vergelijking met andere zoetstoffen. De public relation noemt verschillende voordelen boven andere zoetstoffen zoals: · Anders dan saccharine, laat sucralose geen bittere smaak achter. · Anders dan andere kunstmatige zoetstoffen, blijft het bij hoge temperaturen stabiel. · Anders dan bij suiker, verhoogd het niet de bloedsuiker waarde Als vergelijking met de 600 maal grotere zoetkracht dan suiker laten we dan ook eens naar de andere zoetstoffen op de markt kijken: · Sacharine - 300 tot 500 maal zoeter · Aspartaam - 150 tot 200 maal zoeter · Acesulfaam K - 200 maal zoeter.
Het grote geld
Een rapport uit 1998 in Chemical Week verklaart dat de markt van zoetstoffen met grote intensiteit ongeveer $1,5-miljard per jaar is ongeveer 70%-80% van die markt staat op naam van frisdrank zoetstoffen, waarvan aspartaam bijna het monopolie heeft. Zij merken op dat hoewel sucralose 50% zoeter is dan aspartaam, het moeilijk zal zijn om de vele frisdrank producenten te overreden om aspartaam op te geven, aangezien het op grote schaal door de consument wordt goedgekeurd. Controleert iedereen de reacties na de goedkeuring? Blijkbaar niet. Zonder opgezet systeem om na de goedkeuring de ongunstige gevolgen te controleren, hoe is het dan mogelijk de consumptie van sucralose op grote schaal en op lange termijn te volgen te controleren en vast te stellen dat het veilig is?
Technische Informatie
Sucralose wordt gemaakt van sucrose door drie chlooratomen uit te wisselen voor drie hydroxylgroepen om de verbinding van 1.6- dichloro-1.6-dideoxy-BETA-D-fructofuranosyl-4-chloor-4-deoxy- alpha--D-gal actopyranoside te krijgen. Dit wordt berijkt in een vijf- stappen proces. Langdurige opslag, in het bijzonder bij hoge temperaturen en lage pH, zorgt er voor dat sucralose afbreekt in 4-chloor-4-deoxy- galactose (4CG) en 1.6-dichloro (1.6 DCF)> Het Chemische verkorte Registratie nummer (CAS Reg. No.) voor sucralose is 56038-13-2. Moet Sucralose worden vermeden?
De Website Van de Holistische Geneeskunde haalt de volgende redenen aan om sucralose te vermijden:
· De onderzoeken voor de Goedkeuring vermelde de potenti?le giftigheid van sucralose. · Er zijn geen * onafhankelijk * gecontroleerde onderzoeken bij mensen over sucralose (te vergelijken met 15 jaar geleden ivm aspartaam). · Er zijn geen (12-24 maanden durende) onderzoeken bij mensen op lange termijn over de gevolgen van sucralose. · Er is geen toezicht op de gevolgen voor de gezondheid. Het kostte de regering decennia om te bekennen dat er talloze duizenden sterfgevallen door tabak waren. Waarom? Eenvoudig omdat er geen controle of epidemiologische studies waren geweest. Zonder dergelijke controle en studies, kunnen de reusachtige gevolgen gemakkelijk ongemerkt blijven. Krijgen produkten met Sucralose enige waarschuwing of verklaring op het etiket? Neen. De regel gevende agentschappen en de wetenschappelijke onderzoeks lichamen, die de veiligheid van sucralose hebben ondersteund hebben geen waarschuwingsinformatie vereist om op de etiketten van de produkten te worden geplaatst die met sucralose worden gezoet. Het tijdschrift voor consumenten onderzoek besluit:
Aangezien Amerikanen steeds grotere hoeveelheden van dergelijk voedsel en dranken blijven kiezen, kunnen de zoetstoffen naar grotere consumptie niveau's stijgen. De gevolgen voor de gezondheid op de lange duur vergen zorgvuldige evaluatie. Dragen extra goedgekeurde zoetstoffen echt bij aan een goede gezondheid? Voldoen zij werkelijk aan speciale dieet behoeften? Of, moedigen zij verder slechts slechte dieet keuzen aan? PS: Als u iemand kent die mijn nieuwsbrief zou willen ontvangen, aarzel dan niet om dit bericht aan hen te versturen. Zij kunnen inschrijven door me te emailen op drgazsi@snet.net om aan mijn verzendlijst te worden toegevoegd. "Dr Michael Gazsi" Vertaling: Ed Gunneweg
Onderstaand artikel is van BETTY MARTINI van de organisatie Mission Possible International
Aspartaam en klachten U kunt zelf bepalen of onderstaande situatie ook op Nederland van toepassing is
Veronderstel dat uw zoon of dochter ononderbroken een hoeveelheid gif krijgt toegediend dat de intelligentie vermindert, het geheugen vernietigt, blindheid, hersentumoren en andere soorten kanker, constante vermoeidheid, depressie, ADD, paniek aanvallen, woede, paranoia, diabetes, epileptische insulten en zelfmoord veroorzaakt. Veronderstel dat het gif wordt ondersteund door uitgebreide advertentie campagnes en dat de producenten steekpenningen geven aan de Amerikaanse Diabetes Vereniging, de AMA en aan iedereen, om ons er maar van te overtuigen dat het zo veilig is als wat.
Veronderstel dat de leugens worden ondersteund door de bureaucratie die weet dat het de dood van uw kind kan betekenen, maar de ambtenaar die het gif goedkeurde kreeg een geweldige baan aangeboden net zoals veel van zijn voorgangers. Dit zijn echter geen veronderstellingen! Het is de bittere realiteit Aspartaam/Nutrasweet, Monsanto, de FDA, Coca Cola, Pepsi, en honderden anderen uit de voeding-, dranken- en geneesmiddelen- industrie die een bekend vergif aan hun producten toevoegen, ontwikkeld door bedrog, waarbij alleen de winst telt! Hier staan een paar van de 92 reacties die voorkwamen in meer dan 10.000 klachten.
Aspartaam werd uitgevonden door G.D. Searle Co. dat in 1985 door Monsanto werd opgekocht. Zestien jaar lang weigerde de FDA het goed te keuren tot in 1981, toen Commissaris Arthur Hayes de bezwaren van de publieke onderzoeksraad en de protesten van de Amerikaanse Frisdranken Industrie terzijde schoof en er zijn goedkeuring aan gaf. De onderzoeken die door Searl verstrekt waren, waren zo slecht dat het Ministerie van Justitie Searl wilde vervolgen voor fraude. De verjaringstermijn liep ten einde en de zaak verliep.
De giftigheid van aspartaam is bevestigd door de beste artsen in de wereld! Uw dokter hoeft het niet te weten, omdat hij bewust verkeerde inlichtingen heeft gekregen van de "bevoegde instanties". Veel patiënten hebben symptomen van vermoeidheid, hoofdpijn, gewrichtspijn, geheugen verlies, beschadiging van de gezichtszenuw en epileptische insulten maar er wordt een verkeerde diagnose gesteld. Geef hem deze feiten en vraag hem om naar de website www.aspartaam.nl/artsen te gaan.
Aspartaam verwoest jonge hersenen! Docenten vertrouwen meer en meer op Ritalin, Prozac en andere geneesmiddelen die inwerken op de psyche om de orde in de klas te kunnen handhaven. Zodoende wordt onderwijs in het vervolg behandeling met medicijnen. Bestrijden brandweerlieden rook? Aspartaam is het vuur, ADD [gebrek aan aandacht] is de rook van het geweld dat de hersenen en levens van onze kinderen verwoest.
Dr Miguel A. Baret uit de Dominicaanse Republiek verwijderde melk uit het dieet van 360 kinderen, omdat koemelk een speciaal eiwit bevatte dat diabetes kan veroorzaken, vooral bij kinderen. Ze kregen in plaats daarvan limonade, gezoet met aspartaam, en veel kinderen kregen "abnormale rusteloosheid, concentratie stoornissen, prikkelbaarheid en depressie." Toen Dr. Baret de aspartaam verwijderde: "Waren de resultaten verbazingwekkend. Hun symptomen verdwenen bij allemaal in 4-6 dagen." Bedankt Dr. Baret, voor dit onderzoek dat aantoont wat aspartaam doet met de hersenen van onze kinderen.
Endocrinoloog H.J. Roberts, bestudeerde aspartaam gedurende 15 jaar en heeft gegevens over meer dan 1300 slachtoffers. Hij verklaarde de Aspartaam Ziekte tot een wereld epidemie. Dr. Roberts werd door het medische tijdschrift 'Practice 84' gekozen als de beste arts in de VS en is auteur van boeken die bij de opleiding van duizenden artsen gebruikt worden. 40% van onze kinderen gebruikt aspartaam en als uw kind diabeet is zegt Roberts zal aspartaam er voor zorgen dat het bloedsuiker niet onder controle is te houden, het verwoest de optische zenuw en veroorzaakt diabetische convulsies. Zijn boeken: "Aspartame is it same, Sweetn'r Dearest en Defense Against Alzheimer's Disease" zouden bij iedere arts op de boekenplank moeten staan en u zult ze nodig hebben als uzelf of uw kind slachtoffer is.
Dr Ralph Walton, psychiater, voorzitter van het Centrum voor gedrags medicijnen: "We weten al jaren dat wanneer aspartaam wordt opgenomen met een calorierijke maaltijd, de gebruikelijke physiologische stijging van triptofaan wordt geblokkeerd terwijl phenylalanine en tyrosine concentraties worden verhoogd. Deze veranderingen in de voorlopers van de amino neurotransmitters kunnen, geloof ik, de indoleamine/catediloramine balans veranderen en aldus een serieus effect hebben op de stemming en kennis ... depressiviteit, psychische angst, duizeligheid, paniek aanvallen, misselijkheid, geirriteerdheid beschadiging van het geheugen en concentratie." Deze arts verklaarde in het programma 60 minuten dat al de door Monsanto/Nutrasweet financierde onderzoeken aantoonden dat aspartaam veilig was, maar dat bijna 100% van de onafhankelijke onderzoeken problemen aantoonden.
Monsanto wil geen onderzoek laten doen dat ze niet kunnen controleren en weigerden Dr. Walton aspartaam te verkopen voor zijn onderzoek. Nadat een persoon een netvlies loslating kreeg en bij een andere de ogen begonnen te bloeden en anderen klaagden dat ze vergiftigd werden stopte hij zijn onderzoek. Wist Monsanto wat ze konden verwachten?... Je kunt net zo goed vragen of de zee nat is.
Als uw kind medicijnen gebruikt, bedenk dan dat de oorspronkelijke aanvraag voor aspartaam als medicijn werd teruggetrokken om het als voedingsadditief op de markt te brengen, waarbij een veel lagere controle van de bijverschijnselen vereist was. Het wordt echter wel veel toegepast in allerlei medicijnen, ook voor kinderen. Er is interactie met veel verschillende medicijnen, zoals mono-amine- oxidase-remmers, alpha-methyldopa en L-dihydroxphenylalanine om er maar een paar te noemen. Aspartaam veroorzaakt onvruchtbaarheid. Vrouwen zitten in vruchtbaarheids klinieken light te drinken en dat is nou precies de reden waarom ze daar zijn.
Dr Louis Elsas, professor in de kindergeneeskunde en erfelijkheids- wetenschappen bij de Emory Universiteit, getuigde voor het congres: "Aspartaam is in feite een welbekend zenuwgif, het is teratogeen [veroorzaakt geboorte defecten] dat bij sommige onduidelijke hoeveelheden de zich ontwikkelende hersenen onherstelbaar zal beschadigen en nadelige gevolgen kan veroorzaken. Ik ben in het bijzonder boos op de soort advertenties die de verkoop van een zenuwgif aanmoedigen bij de jeugd. [2 november 1987]
Een recent onderzoek bij de Universiteit van Barcelona, Spanje [C. Trocho] heeft aangetoond dat formaline zich ophoopt en het DNA beschadigt, opgeslagen wordt in de nier- en leverweefsel, vetweefsel, retina en hersenen. In haar artikel vraagt de Australische Arts Dr. Sandra Cabot zich af, waarom iemand in hemelsnaam aspartaam zou gebruiken: "Ik zou het niet in mijn lichaam stoppen omdat ik nog niet gebalsemd wil worden." Aspartaam is "Doe het zelf Balseming", daar het wordt omgezet in formaline en ook in mierenzuur.
Dr James Bowen, die lijdt aan ALS [de ziekte van Lou Gehrig] door aspartaam heeft heftige gevoelens over het probleem: " Aspartaam is massa vergiftiging van het Amerikaanse volk en van de rest van de wereld. .... Ieder bekend stofwisselingsproduct van aspartaam is van bekende of twijfelachtige giftigheid en duidelijk onveilig voor menselijk gebruik. De enige verantwoordlijke actie die genomen zou kunnen worden is het onmiddelijk uit de handel nemen van aspartaam, het volledig bekend maken van de giftigheid, volledige schadeloosstelling voor de slachtoffers en verder iedereen strafrechtelijk vervolgen die bij het op de markt brengen van aspartaam betrokken was. Met inbegrip van diegenen die zo ijverig bezig zijn om het op de markt te houden.
Neurochirurg Russell Blaylock, verklaart dat aspartaam een vergif is als arsenicum en cyanide die verwarring, desoriëntatie, epileptische insulten, kanker, pancreas-, baarmoeder-, eierstok- en hersentumoren veroorzaakt en leidt tot de ziekte van Alzheimer. Lees: Exitotoxins, The taste that kills. Luister ook naar het radio interview van dr. Blaylock op www.dorway.com Moedige klokkeluiders als deze hebben tijdens drie hoorzittingen van het congres gesproken, maar de lobby van de industrie en de politieke acties houden het vergif in voeding in de wereld. Onze enige mogelijkheid als gebruiker is door middel van persoonlijk contact, daar de media betaald worden door de inkomsten van advertenties om Nutrasweet/Equal/Cola Light enz te kopen.
JA! U KUNT HET VERSCHIL UITMAKEN! Gedurende zeven jaar heeft Mission Possible, een vrijwilligers strijdmacht, het alarm geluid. De resultaten worden aangetoond door de prijzen van de aandelen. In 3 jaar tijd is de aandelenmarkt 80% gestegen maar Coca Cola ging 10% omlaag. Investeringen in Monsanto zijn waardeloos. Ze proberen de Nutrasweet melkkoe te verkopen, maar niemand schijnt geïnteresseerd te zijn. Ze denken er over om het af te stoten als een apart bedrijf, waarschijnlijk om onder hun wettelijke verantwoordelijkheid uit te komen bij een massa slachtoffers. Het is een teken aan de wand voor deze zelfzuchtige verwoesters van de gezondheid van het mensdom.
Zorg dat het uit scholen verdwijnt! Spaar levens door iedereen te informeren die u kent! Zorg dat u het niet meer in huis heeft! Invaliditeit en dood zijn een te hoge prijs voor kollektieve hebzucht!
MISSION POSSIBLE INTERNATIONAL BETTY MARTINI, Founder, 9270 River Club Parkway, Duluth, Georgia 30097
Onderstaand artikel geeft ook veel onderzoeken weer
De zoete leugen De controverse rond aspartaam - het synthetische zoetmiddel - laait weer op, al zal de consument daar in de supermarkt niets van merken. Het groeiende assortiment voedingswaren met aspartaam doet zelfs vermoeden dat het om een geaccepteerd en veilig toevoegsel gaat. In de media wordt er verdeeld over geschreven: de bangmakers versus de goedpraters. Kan er wel zo zwart-wit over worden gedacht? door Dennis Rodie De geschiedenis van de zoetstof aspartaam is een klassiek voorbeeld van machtsmisbruik en onderzoeksfraude. Eind 1965 was aspartaam een toevallige ontdekking van James Schlatter, wetenschapper bij het Amerikaanse chemische bedrijf G.D. Searle. Pas in 1969 werd aspartaam -wat bestaat uit 40% asparaginezuur, 50% fenylalanine en 10% methanol- bekend als de zoetstof die 200 maal zoeter is dan gewone suiker. In Amerika beslist de FDA (Food and Drugs Administration) -een soort Keuringsdienst van Waren- of een voedingsmiddel, medicijn of cosmetica op de markt gebracht mag worden. G.D. Searle's interne memo onthulde de benadering die men destijds hanteerde: "Tijdens deze ontmoeting [met FDA ambtenaren] is het grondbeginsel van onze benadering ze zover te krijgen dat ze 'ja' zeggen. We gaan eerst dingen opnoemen waarvan we weten dat ze die met 'ja' gaan beantwoorden, ook al moeten we dingen erin gooien die niet belangrijk voor ons zijn. Gewoon om ze in een ja-stemming te brengen". In 1970 liet G.D. Searle de biochemicus Dr. Harry Waisman onderzoek doen op apen. E?n aap stierf na 300 dagen, bij 5 andere apen veroorzaakte aspartaam zware epileptische aanvallen. (Dr. Waisman heeft zijn studie nooit af kunnen maken omdat hij onverwachts in maart 1971 kwam te overlijden). De neuropatholoog en psychiater Dr. John W. Olney liet G.D. Searle weten dat asparaginezuur gaten veroorzaakten in de hersens van muizen. Vooral in combinatie met Monosodium Glutamaat (een smaakversterker) vergrootte het bij kinderen het risico op hersentumors. Searle verwijderde deze resultaten uit hun presentatie van 150 testrapporten aan de FDA. Dr. Martha Freeman van de FDA kwam tot de conclusie dat de ingeleverde data niet voldoende was om potentiële vergiftigingsverschijnselen van aspartaam goed te onderzoeken. Ze bekritiseerde met name de studies die met één dosering waren uitgevoerd. Freeman's advies aan de FDA- commissie was dat zolang Searle de veiligheid niet kon garanderen, aspartaam van de markt moest worden gehouden. Haar advies werd echter genegeerd. Op 26 juli 1974 liet de FDA een beperkte verkoop van aspartaam toe, dit ondanks het feit dat verschillende FDA ambtenaren serieuze tekortkomingen hadden gesignaleerd. Voordat het op de markt verscheen, tekende de neuropatholoog Olney samen met de consumentenadvocaat James Turner officieel bezwaar aan omdat ze ervan overtuigd waren dat aspartaam schade aan de hersenen veroorzaakte. In juli 1975 benoemde FDA directeur Dr. Alexander Schmidt een speciale werkgroep om de 25 voornaamste onderzoeken van Flagyl, Aldactone, Norpace en het zoetmiddel aspartaam nader te bekijken. De werkgroep werd geleid door FDA's hoofdonderzoeker Philip Brodsky en FDA toxicoloog Dr. Adrian Gross. De uitkomst van hun onderzoek was alarmerend. Brodsky meende zelfs dat de werkgroep nog nooit eerder zulke slechte studies als die van G.D. Searle had gezien en voegde eraan toe dat sommige leden van de werkgroep tot de meest ervaren onderzoekers behoorden. Hij schaamde zich zelfs dat zulk werk naar de FDA was gestuurd.
Op 5 december 1975 schortte de FDA de beslissing voor de goedkeuring van aspartaam op als gevolg van de voorlopige conclusies van de werkgroep. G.D. Searle had toen al 19,7 miljoen dollar ge?nvesteerd in een onafgebouwde fabriek in Augusta (Georgia) samen met aspartaam productiefaciliteiten van 9,2 miljoen. In juli 1976 besloot de FDA om 15 aspartaamstudies waarbinnen de werkgroep problemen had ontdekt nader te onderzoeken. Drie daarvan werden onderzocht door een werkgroep van vijf, geleid door Jerome Bressler. G.D. Searle wist de FDA ervan te overtuigen om de resterende 12 studies te laten onderzoeken door een priv?-onderneming, University Associated for Education in Pathology (UAREP) en ontving van de FDA 500 000 dollar.
Op 10 januari 1977 liet de nieuwe hoofddirecteur van de FDA Richard Merril aan procureur Samuel Skinner weten een gerechtelijk onderzoek te willen starten naar G.D. Searle. De beschuldigingen waren het bewust vervalsen en verbergen van studieresultaten inzake de veiligheid van aspartaam. Eind januari hadden Skinner en Searle's advocatenkantoor Sidley & Austin een bijeenkomst nog voordat een jury bijeen was geroepen. In een vertrouwelijke memo van 8 maart liet Skinner zijn
medewerkers weten dat hij inmiddels was begonnen met onderhandelingen om te gaan werken bij Sidley & Austin. Vier maanden later werd dat een feit (In 1991 werd Skinner stafchef in Bush's Witte Huis nadat hij Minister voor Verkeer en Waterstaat was geweest). Zijn opvolger Thomas Sullivan en zijn assistent William Conlon lieten de zaak te lang op zijn beloop en de verjaringstermijn liep af. Conlon accepteerde in 1979 een baan bij Sidley & Austin.
In augustus 1977, werd het 'Bressler-rapport' vrijgegeven. Opnieuw was de conclusie dat er grove fouten waren gemaakt. Bressler zei zelf: "De studie is hoogst twijfelachtig. Waarom heeft Searle het niet beter bekeken wetende dat de hele samenleving toegang heeft tot dit product?" Enkele voorbeelden uit het rapport: in een studie van Searle waren 98 van de 196 dieren overleden (waarvan de lijkschouwing tot soms een jaar op zich liet wachten). Ook was er geen documentatie van de oorsprong of de leeftijd van de dieren. Andere studies zaten vol met fouten en tegenstrijdigheden; zo waren er dieren gestorven en miraculeus weer tot leven gebracht. In één experiment waren 15 foetussen verdwenen.
Meteen benoemde directeur Howard R. Roberts van het FDA's 'Bureau of Food' een werkgroep van het 'Center for Food Safety and Applied Nutrition' (CFSAN), met aan het hoofd toxicoloog Jacqueline Verrett om het Bressler rapport te herzien. (Roberts verliet in 1978 de FDA om vice-directeur van de 'National Soft Drink Association' te worden).
Op 28 september 1977 ontving Roberts het eindresultaat waarin stond dat het Bressler rapport op waarheid berustte, al werden de resultaten gebagatelliseerd. Na het verlaten van de FDA, vertelde Verrett over haar frustraties destijds: "Het is overduidelijk dat ergens het allemaal werd vergoelijkt. Ik heb serieus gedacht om gewoon uit de werkgroep te stappen". Ondertussen stelde G.D. Searle een nieuwe president-commissaris aan, Donald Rumsfeld, een voormalig lid van het Congres en ex-stafchef van het Witte Huis tijdens de Gerald Ford regering. James Turner maakte de opmerking dat Searle ervan overtuigd was dat toestemming om aspartaam op de markt te krijgen, meer een politiek dan een wetenschappelijk probleem was. (Rumsfeld is nu overigens Minister van Defensie in de Bush-regering, een positie die hij eerder bezette onder president Ford. Ook stond hij aan het hoofd van Bob Dole's presidentiële verkiezingscampagne in 1996).
Eind 1978 leverde de UAREP hun analyse van de 12 resterende studies in. Deze vond dat er niets mis was met de originele data. (De directeur van de UAREP gaf later in een interview aan dat hun pathologen geen uitgebreid onderzoek hadden gedaan maar alleen dia's van dierlijk weefsel hadden bekeken). FDA Toxicoloog Adrian Gross ontdekte dat de UAREP pathologen negatieve resultaten hadden gemist of achterwege gelaten. Sommige dia's waren verdwenen ofschoon ze door het FDA waren verzegeld. In maart 1979 accepteerde de FDA om de een of andere reden Searle's studies en besloten om de 'Public Board of Inquiry' (PBOI) bijeen te roepen, waar Dr. Olney en James Turner meer dan vier jaar eerder om hadden gevraagd. Dr. Olney, G.D. Searle, en het FDA's 'Bureau of Foods' mochten ieder drie wetenschappers nomineren.
Waarnemend FDA directeur Sherwin Gardner selecteerde er een uit elke groep voor het PBOI panel. De FDA vertelde hen zich alleen op aspartaam in droog voedsel te concentreren. Het panel besliste uiteindelijk unaniem om het gebruik van aspartaam niet toe te laten totdat aanvullend onderzoek werd verricht naar aspartaam als potentiële oorzaak van hersentumors. De PBOI was in het bijzonder bezorgd over experiment E33/34 waar 320 ratten aspartaam kregen toegediend en veel meer dieren tumors ontwikkelden dan in de controlegroep. Bovendien zette de PBOI ook grote twijfels bij experiment E70 waarbij aan 80 ratten aspartaam was gevoerd. Zowel de aspartaamgroep als de controlegroep lieten een ongewoon hoog aantal tumors zien waardoor men vermoedde dat eigenlijk beide groepen aspartaam hadden gekregen. Op 21 januari 1981, een dag nadat Ronald Reagan als president werd beëdigd, vroeg G.D. Searle opnieuw goedkeuring aan voor aspartaam. Deze keer voorzien van tien nieuwe studies. In maart 1981 werd een 5-tellend panel wetenschappers opgericht door FDA directeur Jere Goyan om te resultaten van de PBOI te bekijken.
In april 1981 liet Ronald Reagan Goyan vervangen door Arthur Hull Hayes, Jr. die zich in de jaren zestig nog bezig hield met de ontwikkeling van chemische wapens. Op 18 mei 1981, maakten drie van de vijf panelleden hun bezorgdheid over aspartaam kenbaar aan de paneljurist Joseph Levitt. Een panellid vond de data over hersentumors in een studie zo zorgwekkend dat hij aspartaam niet kon goedkeuren. In een andere studie meende hij dat de belangrijkste informatie was veranderd. Drie van de vijf waren tegen goedkeuring van aspartaam en Hayes bracht een zesde man binnen, Barry Rosloff. Levitt vond dat hij de 3-3 stand moest doorbreken en tekende onder bezwaar van anderen goedkeuring aan. Op 18 juli 1981 werd aspartaam door FDA directeur Hayes goedgekeurd ondanks de bezwaren.
Op 15 oktober vroeg Searle de FDA om toestemming om aspartaam in frisdranken en vitaminedrank voor kinderen toe te voegen. In nauwe samenwerking met Hayes gaf waarnemend FDA directeur Mark Novitch in 1983 toestemming voor koolzuurhoudende frisdranken en de FDA verhoogde de 'Acceptable Daily Intake' (ADI) van aspartaam van 20 mg/kg tot 50 mg/kg. (Kort daarna verliet Hayes onder beschuldigingen van ongeschiktheid de FDA en nam onder andere een positie als consulent aan tegen een lucratief honorarium van 1000 dollar per dag bij G.D. Searle's PR-bedrijf Burson-Marsteller.) In Arizona tekende Dr. Woodrow Monte (Directeur van het 'Science and Nutrition Laboratory' aan de staatsuniversiteit in Arizona) op 8 juli 1983 protest aan bij zowel het 'Arizona Department of Health Services (DHS)' als de FDA om aspartaam te verbieden. Hij maakte zich met name ongerust over langdurige opname van methanol. Onderzoek van de DHS liet zien dat aspartaam in koolzuurhoudende frisdranken onder andere wordt afgebroken tot zuivere methanol. Het stelde hen dermate ongerust dat ze een verbod van aspartaam overwogen.
Ook James Turner diende diezelfde dag een verzoekschrift in bij de FDA tegen goedkeuring van aspartaam. De FDA ging niet op dat verzoek in omdat "het algemeen belang dat niet noodzakelijk vond". Op 17 februari 1984 weigerde de FDA Dr. Monte en James Turner de mogelijkheid om een hoorzitting over de veiligheid van aspartaam te houden. G.D. Searle stuurde vervolgens een aantal lobbyisten naar Arizona inclusief de voormalige stafchef van de gouverneur in Arizona, Andrew Herwitz. Tussen 23 augustus en 21 september 1984 droegen G.D. Searle medewerkers bij aan de campagne van de politicus Burton Barr in Arizona. Het herverkiezing comit? voor Bar gaf vervolgens campagne-geld aan verscheidene volksvertegenwoordigers (Don Aldridge, Karen Mills, Jan Breuer) die uiteindelijk allemaal stemden voor G.D. Searle. Dr. Woodrow Monte's verzoek voor een hoorzitting betreffende een verbod op aspartaam werd vervolgens afgewezen. In 1984 werd er in de VS ruim 3,1 miljoen kilo aspartaam geconsumeerd. In april 1985 werden in Arizona op slinkse wijze enkele wetten aangepast die het reglementeren van voedingsmiddelen goedgekeurd door de FDA niet meer mogelijk maakten. Hiermee werd Dr. Monte's nieuwe verzoek voor een hoorzitting definitief de kop in gedrukt. Nadat het bedrijf een verlies van 28 miljoen dollar had geleden in het voorafgaande jaar, het verkopen van 30 dochtermaatschappijen en een rechtszaak waar 780 vrouwen beweerden dat een apparaat van G.D. Searle's bij hen bekkenontsteking had veroorzaakt, kocht de chemische multinational Monsanto G.D. Searle op. Monsanto creëerde daarna de NutraSweet Company als een dochtermaatschappij van G.D. Searle. Monsanto is tegenwoordig de grootste GM (genetisch gemanipuleerd / veranderd) voedselfabrikant ter wereld. In mei 1985 stelde Senator Metzenbaum een wetsverandering voor om de hoeveelheid aspartaam op voedingswaren te vermelden. Senator Orrin Hatch van Utah leidde de tegenstand (samen met G.D. Searle) en het voorstel werd uiteindelijk weggestemd. Al Gore koos de zijde van zijn conservatieve tegenstanders en stemde tegen het vermelden van aspartaam. Misschien omdat de neef van zijn vrouw, Mike Taylor, ooit adviseur van Monsanto was? In de Clinton-regering was Taylor plaatsvervangend directeur van de FDA. Dezelfde FDA waar hij in begin jaren tachtig als advocaat FDA's 'Bureau of Food' vertegenwoordigde in de PBOI. Nu is hij directeur van de Monsanto afdeling in Washington DC.
Een coalitie van consumentenorganisaties kreeg datzelfde jaar van het federale 'Circuit Court of Appeals for the District of Columbia' te horen dat de FDA de juiste procedure had gevolgd voor toestemming van aspartaam in frisdranken. Een jaar later rapporteerde de Washington Post dat het Hooggerechtshof opnieuw weigerde de zaak te herzien ondanks een groeiend aantal critici die meenden dat aspartaam hersentumors kunnen veroorzaken. Er werd in 1985 ruim 6,5 miljoen kilo aspartaam in de VS geconsumeerd in. In juli 1986 kreeg de FDA te maken met een aanklacht van Community Nutrition Institute (CNI) die hen beschuldigde niet de juiste procedure te hebben gevolgd om aspartaam goed te keuren voor frisdranken en eiste een openbare hoorzitting. De FDA wees de aanklacht, alsmede de eis voor een hoorzitting af.
De consumptie van aspartaam steeg in de VS ondertussen naar ruim 7,1 miljoen kilo in 1986. Op 3 november 1987 werd er een hoorzitting gehouden in een Senaatbestuur waar de problemen rond aspartaam werden besproken. De 'Aspartame Consumer Safety Network' (ACSN) wordt in 1987 door Mary Nash Stoddard en James Turner opgericht. Ze willen dat aspartaam van de markt wordt genomen en wordt getest als een drug. In 1987 werd een geschatte hoeveelheid van 7,7 miljoen kilo aspartaam in de VS geconsumeerd. (NutraSweet stopte na dat jaar met het openbaar stellen van de consumptiedata van aspartaam). Het Amerikaanse Ministerie van Volksgezondheid publiceerde in 1991 de lijst "Negatieve bijwerkingen van Aspartaam" met 167 redenen om het gebruik ervan te vermijden.
In 1992 tekende NutraSweet een overeenkomst met Coca-Cola en Pepsi dat de NutraSweet Company hun leverancier voor aspartaam wordt en verving saccharine in Cola Light. Het patent voor aspartaam liep af op 14 december 1992 waarna andere bedrijven zoals Holland Sweetener Company (een joint-venture van DSM en de Japanse firma Tosoh) met het zoetmiddel de markt opkwamen. In februari 1994 gaf het Amerikaanse Ministerie voor Volksgezondheid een lijst vrij waarop negatieve bijwerkingen van voedsel gerapporteerd aan de FDA staan geregistreerd. Aspartaam neemt 75 procent voor zijn rekening. Vanaf 27 juni 1996 heft de FDA alle beperkingen op voor het gebruik van aspartaam zonder openbare bekendmaking.
Dr. Olney onderzocht de 10 procent stijging in hersentumoren in de VS sinds midden jaren tachtig en kwam tot de ontdekking dat het om precies hetzelfde soort hersentumor ging welke hij in zijn onderzoek met ratten was tegengekomen. Een ontdekking overigens waarvoor hij onmiddellijk in de wetenschappelijke gemeenschap werd bekritiseerd. Met name omdat zo'n verband moeilijk te bewijzen is. The New York Times publiceerde op 15 november 1996 een artikel dat de Amerikaanse Dietetic Association geld aanneemt van de voedselindustrie om hun producten aan te bevelen. NutraSweet gaf hen in 1993 een toelage van 75.000 dollar. In Zweden is kankerspecialist Lennart Hardell in 1997 begonnen met een langdurige studie naar het verband tussen aspartaam- consumptie en kanker. Hardell waarschuwt inmiddels al voor een risico bij een grote consumptie. Het onderzoek hoopt hij eind dit jaar (2001) af te ronden. In februari 1998 registreerde Monsanto zijn nieuwe zoetmiddel neotaam, een synthetische variant van aspartaam 8000 keer zoeter dan gewone suiker.
In 1998 ontdekt de Food Commission in Engeland dat aspartaam niet alleen in lightfrisdrank voorkomt maar ook gewone frisdrank (omdat aspartaam drie keer goedkoper is dan gewone suiker); ook het ontbreken van de vermelding
aspartaam in aspartaam-gezoete voedingswaren werd gerapporteerd. In mei 2000 verkoopt Monsanto zijn aspartaambedrijven aan J.W. Childs Equity Partners voor 440 miljoen dollar. Monsanto's aandelen in NutraSweet AG en Euro-Aspartame SA worden voor 67 miljoen dollar verkocht aan het Japanse Ajinomoto Co. G.D. Searle / Monsanto verdedigde zijn tests veelal met het argument dat het zoetmiddel in buitenlandse overheids-organisaties en de Wereldgezondheidsorganisatie is goedgekeurd.
In Europa valt dit onder de JECFA (Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives). Medisch specialist H.J. Roberts onderzocht het buitenlandse onderzoek en kwam tot de conclusie dat het overgrote deel geld geaccepteerd had uit het bedrijfsleven zonder ooit onafhankelijk onderzoek gedaan te hebben. Dokter Ralph Walton deelde in het Amerikaanse CBS tv-programma '60 Minutes' van december 1996 mee dat 83 van de 90 onafhankelijke onderzoeken die niet door de industrie waren gefinancieerd problemen met aspartaam aantoonden. Onderzoeken die aantoonden dat aspartaam hersenschade, hoofdpijn, huiduitslag, hersentumors, slapeloosheid, verergering van de ziekte Alzheimer, ernstige verwarring, depressie en abnormaal gewichtsverlies of toename konden veroorzaken. Studies die door de aspartaamindustrie werden uitgevoerd kwamen vrijwel ongeschonden uit de bus. Het onderzoek van de Amerikaanse neuropsycholoog Paul Spiers in 1988 laat een verontrustend resultaat zien waarbij aspartaam zelfs vermindering van intelligentie en beschadiging van het geheugen veroorzaakte. Spiers werkte met 5 personen die hij de dagelijks maximum gestelde hoeveelheid aspartaam gaf (50 mg/kg) en in het verleden dagelijks 2-3 blikjes lightfrisdrank consumeerden. Daarnaast had hij een controlegroep van 5 die hij placebo's gaf. Na 12 dagen was er een groot verschil te bemerken tussen de 2 groepen in tests zoals woorden lezen en 'snel denken'. De aspartaamgebruikers lieten geen verbetering zien in deze tests. Spiers deed later onderzoek op gezonde personen wat geen bijzonderheden liet zien. Dat onderzoek was echter gesponsord door de industrie al deed Spiers het voorkomen dat dat niet het geval was. De middelbare scholier Susie Morris uit Price, Utah heeft in 1998 een 3-jarige prijswinnende studie afgesloten naar de gevolgen van aspartaam bij ratten in een doolhof (62,5 mg/kg). Bij de oudere ratten vernielde het de eigenschap om te leren. Oudere ratten die hetzelfde dieet kregen zonder aspartaam leerden het doolhof na zo'n 34 keren. De aspartaamgroep echter leerde het nooit en herhaalde zich in doelloos gedrag.
Monsanto weet precies wat het doet wanneer het zijn aspartaam laat onderzoeken. Droge capsules aanbieden als het om een oplossing gaat. Verouderde testmethoden gebruiken die inmiddels al lang zijn achterhaald. Fondsen stopzetten bij wetenschappers die negatieve resultaten lieten zien. Zoals bij Dr. Diana Dow-Edwards die het verband onderzocht tussen aspartaam en geboorten. Haar conclusies pasten niet in die van Monsanto en ze kon de rest van haar studie zelf betalen zodat noch Monsanto noch de FDA de resultaten accepteerden.
De Amerikaanse kinderarts en geneticus Dr. Reubon Matalon beschrijft het aspartaamonderzoek als volgt: "Laten we stellen dat sigaretten vandaag waren uitgevonden en je geeft 20 mensen twee pakjes per dag en na zes weken heeft niemand kanker, zou je dan zeggen dat het veilig is? Dat is wat ze met aspartaam hebben gedaan".
Aspartaam en sucralose moleculen

  |
JOY is een vruchtenlimonade die tandvriendelijk is. Aan JOY is geen suiker toegevoegd waardoor er minder kans op gaatjes bestaat. Hiernaast is het fruitzuur in JOY aanzienlijk verlaagd waardoor de eroderende werking van JOY laag is. meer lezen |
Lees ook over andere gevaren voor de volksgezondheid (met filmpjes) Longkanker door Radon en andere ziektes door chemisch afval Een ander gevaar is de genetische manipulatie/modificatie. GM-bedrijf Monsanto verzwijgt de gegevens. Genetisch gemanipuleerde gewassen verzwakken de mens en leggen de kiem voor tumoren
Aspartaam veroorzaakt bij ratten leukemie Aspartaam in ratten nadelige invloed op bloed en lymfen
E-nummers zoetmakers: E950 Acesulfaam K; aspartaam E 951; cyclamaat E952; saccharine E954; sucralose E955; thannatine E957.
De strijd om Stevia
Gebruik zoetstof stevioside (Schriftelijke vraag E-0852/05) in Europees Parlement In 2004 organiseerden onderzoekers van de Katholieke Universiteit Leuven een internationaal symposium met als thema "De veiligheid van stevioside". Wetenschappers van over de hele wereld concludeerden dat stevioside veilig is voor menselijke consumptie.De zoetstof is 300 keer zoeter dan suiker. Het gebruik ervan kan het aantal gevallen van obesitas en diabetes verminderen. De jaarlijkse kosten t.g.v. deze aandoeningen kunnen in de EU-25 geraamd worden op 227 miljard euro, de sociale gevolgen van deze ziektes en van tandbederf niet eens meegerekend. Het product wordt in Brazilië, Korea, Maleisi? en Japan officieel gebruikt als zoetstof met laag caloriegehalte. In de VS wordt stevioside sinds 1995 gebruikt als dieetsupplement.De Europese Unie heeft in 2000 beslist dat dit product niet voldoende goed gekend is om als voedingsadditief te gebruiken. Intussen heeft uitgebreid wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dat er geen enkel nadelig effect van stevioside waargenomen kan worden. Ook Jecfa (Joint expert committee for food additives van de WHO) heeft in juni 2004 een voorlopige ADI van 2 mg steviolequivalenten per kg lichaamsgewicht goedgekeurd. Omwille van mogelijke resistentieproblemen zijn antibiotica in diervoeding verboden. Voorlopige resultaten geven aan dat steviastengels en blaadjes mogelijk als vervanger kunnen dienen voor antibiotica in dier- voeding (bevatten interessante polyfenolen). Dit zou enorme mogelijkheden openen in de diervoedingsproblematiek. Dit zou een groot maatschappelijk belang kunnen hebben, maar er is in dit verband nog verder onderzoek vereist waar middelen voor vereist zijn. Staat de Commissie met deze gegevens, erkend door wetenschappers van over de hele wereld, nog steeds achter haar besluit om stevioside te verbieden op de Europese markt en zo ja, waarom? Zal zij in voorkomend geval middelen vrijmaken voor verder wetenschappelijk onderzoek naar het gebruik van dit natuurlijk product dat veel ziekte kan voorkomen?***
ANTWOORD VAN COMMISSARIS KYPRIANOU: Op grond van aanvragen van twee verschillende ondernemingen heeft de Commissie het Wetenschappelijk Comit? voor de menselijke voeding (SCF) verzocht de veiligheid van planten en bladeren van Stevia rebaudiana Bertoni als nieuw voedingsmiddel en van stevioside als zoetstof te onderzoeken. De meest recente adviezen van het Wetenschappelijk Comité dateren van juni 1999.Wat de zoetstof betreft, heeft het Comité zich bezorgd getoond over de afwezigheid van veiligheidsgegevens over het genotoxische potentieel van een metaboliet van stevioside, over de onzuiverheden in de verbinding en over de mogelijke effecten op de menselijke vruchtbaarheid. Het Comité heeft geconcludeerd dat de stof op grond van de thans beschikbare gegevens niet aanvaardbaar is als zoetstof. Daarom heeft de Commissie niet voorgesteld om deze stof toe te laten krachtens Richtlijn 95/34/EG inzake zoetstoffen voor gebruik in levensmiddelen (1). Intussen hebben de Commissie noch de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) aanvullende informatie ontvangen over de studies waarom het SCF in het hierboven vermelde advies heeft gevraagd. In verband met de plantaardige producten heeft het Comité geconcludeerd dat de verstrekte informatie ontoereikend was ten aanzien van de specificatie van het commerciële product en geen veiligheidsstudies bevatte. Dit bevestigde het eerste beoordelingverslag van de nationale bevoegde autoriteit die de aanvraag had ontvangen. Bijgevolg heeft de Commissie het in de handel brengen van planten en gedroogde bladeren van Stevia rebaudiana Bertoni als voedingsmiddel of voedselingredi?nt geweigerd (2).In juni 2004 heeft het Gezamenlijk Comité van deskundigen voor levensmiddelenadditieven (JECFA) van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO)/Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een tijdelijke aanvaardbare dagelijkse opname (ADI) of 0?2 mg/kg lichaamsgewicht voor steviolglycosiden vastgesteld. De Commissie heeft echter gevraagd dat voor 2007 nadere informatie wordt verstrekt over de farmacologische effecten van steviolglycosiden op de mens. Op grond van de hierboven vermelde informatie is de Commissie thans niet in staat om het gebruik van stevioside als zoetstof voor te stellen. Mocht iemand belangstelling hebben voor de herbeoordeling van stevioside, moet hij/zij een aanvraag bij de Commissie indienen, rekening houdend met de in de eerdere adviezen van het SCF aan de orde gestelde kwesties. De Commissie heeft geen bijzondere plannen om onderzoek naar de veiligheid van stevioside te financieren. (1) Achttiende Richtlijn 95/34/EG van de Commissie van 10 juli 1995 tot aanpassing aan de vooruitgang van de techniek van de bijlagen II, III, VI en VII van Richtlijn 76/768/EEG van de Raad betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen der lidstaten inzake cosmetische produkten, PB L 167 van 18.7.1995(2) Beschikking van de Commissie van 22 februari 2000 houdende weigering van een vergunning voor het in de handel brengen van "Stevia rebaudiana Bertoni: planten en gedroogde bladeren" als nieuw voedingsmiddel of nieuw voedselingredi?nt krachtens Verordening (EG) nr. 258/97 van het Europees Parlement en de Raad, PB L 61 van 8.3.2000 Door Bart Staes op 26/04/2005 - categorie : Parlementaire vragen - verstuur dit artikel aan een vriend
Door Bart Staes op 26/04/2005 - categorie : Parlementaire vragen - verstuur dit artikel aan een vriend
28 februari 2005
Codex Alimentarius Propaganda
Seeing Through Deception is Your Protection:
Het geheim achter The Secret is marketing en je af te leiden van de werkelijkheid om je heen
Geachte heer Kraak, Op uw website vermeldt u dat er sorbitol zit in de producten van Bional. Op zich is deze vermelding correct. Toch wil ik graag aan u vragen de vermelding aan te passen om de volgende redenen.
-1- Sorbitol wordt nu in een adem genoemd met aspartaam. Aspartaam heeft duidelijk andere eigenschappen dan sorbitol.
-2- Sorbitol zit in onze soft gel capsules omdat het een stabilisator is van de capsule zelf. Het is niet toegevoegd als zoetstof. In een relatief grote capsules zit ongeveer 60 mg. Bij drie capsules per dag praten we dus over 180 mg sorbitol. Dr Geert Verhelst, auteur van Suiker en Zoetstoffen en ook voorstander van Stevia als natuurlijk zoetmiddel trouwens, geeft in datzelfde boek aan dat pas bij gemiddeld 40-50 gram per dag een probleem met sorbitol als laxatief optreedt. Ik geloof niet dat Bional significant bijdraagt met haar producten aan een sorbitol inname met deze hoeveelheden. Uiteraard is dit een ander verhaal voor frisdranken.
-3- Veel producten die bestaan uit een soft gel capsule met inhoud bevatten sorbitol. Uw artikel doet vermoeden dat alleen BIONAL producten dit bevatten. Ik hoop dat u met deze gegevens reden ziet om uw vermelding van BIONAL als zijnde de enige firma die sorbitol gebruikt te nuanceren.
Met vriendelijke groet,
BIONAL Nederland BV
Commentaar: Ik zou graag zien dat bij de vermelding sorbitol bij Bional ook vermeld wordt dat dit bij voortdurend gebruik bijwerkingen kan hebben, net als dat ook vermeld staat bij producten voor suikerziekte pati?nten waarin Sorbitol zit.
Ik zou graag zien dat Bional met haar producten Sorbitol in de ban doet en voor een goede onschadelijke vervanger omruilt. Het zou het merk alleen maar versterken. Bional ondermijnt zijn in wezen goede producten met sorbitol encre?ert daardoor zelf een negatief imago. Dat is niet verstandig. Jan Kraak
Zie ook het Archief
Disclaimer
|