terug naar:  www.jankraak-taichitao.nl
 
Candida, coeliakie schimmelinfecties

Huid en slijmvliezen in relatie met milt en longen

 

CANDIDASIS AllergieŽn, darmen, candida, coeliakie

AllergieŽn, schimmelinfectie (candida) en coeliakie (inheemse spruw ofwel ingewandsziekte), ontstaan door tekorten, verkeerde voeding, verstoorde spijsvertering en gebrek aan vitamine K en B-vitaminecomplex waaronder ook foliumzuur en B6,  tekort aan mineralen als selenium, chroom, zink, magnesium en kalk, stress, verstoorde energieŽn en verzwakt afweersysteem.

In tai chi tao worden qi gong-oefeningen voor verbetering van de spijsvertering en voedingsadviezen gegeven. Uitgangspunt is om je weerstand te vergroten door middel van onder anderen de milt, de thymus en de longen. Het moet niet zo zijn, dat je je hele leven veroordeeld tot een streng dieet.

Te koude energie in voeding

Zo komt candida bijvoorbeeld voor bij mensen die alternatief wilden leven en een bepaalde leefregel hebben gevolgd in de richting van vegetarisch en macrobiotisch of doordat zij zich teveel met lijnen hebben bezig gehouden. Het hele stofwisselingssysteem kan daardoor in de war raken. In andere gevallen kan er schimmelinfectie optreden door enkele kuren anti-biotica, penicilline, vanwege infectie, een allergie, astma, hooikoorts e.d.
De oorzaak is in alle gevallen een verzwakt immuunsysteem, dus ook een verzwakte miltenergie. Het geheel is te yin en heeft een te koude energie. Een koude energie ontstaat ook door een (streng) vegetarische of macrobiotische leefregel of te zwakke voeding. Dat heeft ook invloed op je doen en laten. Je denkt alternatief en gezond te leven maar intussen verzwak je en kom je op een eilandje te zitten.
 
Heb je eenmaal bovengenoemde kwalen als candida of coeliakie (de C van coeliakie spreekt je als S uit) dan word je al gauw op een glutenvrij dieet gezet. Dit omdat je niet meer tegen gluten kan (het eiwit dat zich in koren bevindt). Maar, let wel, de gluten zijn niet de oorzaak, maar de andere bovengenoemde factoren. Ook suikers zijn taboe, maar alle voedingsstoffen zetten zich om suikers. Je zit met candida en coeliakie dus in grote problemen. Daarom is vitamine B6 en het mineraal zink van groot belang om dat die voor een betere suikerspiegel zorgt.

Tekorten aanvullen

Belangrijk is dat je de tekorten aanvult, door middel van volwaardig voedsel, supplementen, de vijf elementen en spijsverterings-qi gong (zoals in de afslank-qi gong van Jan Kraak wordt uitgevoerd), de vijf smaken in de voeding.
Je neemt na een maand voorzichtig iets met gluten. Hoe groter het afweermechanisme weer wordt en hoe beter het spijsverteringssysteem weer werkt zoveel te beter kun je terugkeren naar een normaal gevarieerd eetpatroon. Doe je dit niet dan ben je je hele leven veroordeeld tot een streng eenzijdig dieet.

Veel enzymen die nodig zijn voor een goede vertering verliezen daardoor hun kracht en werking. Je kunt op een gegeven moment steeds minder voedingsproducten verdragen. Zink bijvoorbeeld is essentieel voor minstens 80 enzymen.
In feite is elk voedingsproduct lichaamsvreemd. Een redelijk gezond lichaam is in staat de lichaamsvreemde voedingsproducten om te zetten in lichaamsvriendelijke voedingsstoffen.
Het wegwerken van de tekorten is daarom zeer belangrijk. Gebruik hiervoor de genoemde vitaminen en mineralen.
De oorzaak ligt dus niet in de gluten zelf, maar aan het onvermogen om bepaalde voedingsstoffen te verteren, vanwege ontstane tekorten. Bij candida dient men eveneens de darmflora weer te herstellen.

Relatie met milt, longen en lymfekliersysteem

Candida is een schimmelziekte van huid en slijmvliezen. Daarom zijn de milt en de longen van groot belang en daarom worden hiervoor ook tai chi tao vijfelementen oefeningen gedaan. De milt zorgt o.a. voor vochtverdeling en is verbonden met het lymfeklierstelsel.
Het lymfeklierstelsel zorgt voor ontgiftigen en de vochthuishouding in de huid. De longen zijn verbonden met de dikke darm en met de huid. De longen zorgen voor aanmaak van slijmvlies en als de longenergie op peil is dan wordt er voor een goede verdeling van het beschermende slijmvlies gezorgd.

Hier heb je dus al het verband met genoemde organen. Candida kan verschijnselen veroorzaken als vermoeidheid, obstipatie of diarree, vaginale infecties, maagslijmvliesontsteking, allergieŽn, astma, eczeem, acne, psoriasis, onzekerheid, fobie?n, depressiviteit, concentratiestoornissen, vergeetachtigheid, spier en gewrichtspijn, hoofdpijn, menstruatiestoornissen en onvruchtbaarheid.

De darmen bevatten veel verschillende onschuldige micro-organismen, zoals gisten en diverse bacteriŽn. Candida is er een van. De darmflora is nodig om onder meer voeding goed te verwerken. De gisten moeten op een normaal niveau blijven. Onder invloed van verkeerde voedingsregels, stress en medicijnen, penicilline, hormoonpreparaten (o.a. de anticonceptiepil), overmatig gebruik van zoetigheid, rauwkost (verkild de milt), wordt de darmflora verzwakt en kunnen de gisten zich vermeerderen, op den duur zich zelfs verplaatsen en in het bloed terecht komen. Je loopt dan een systematische candidiasis op.

Allergi?n weerstand en spijsvertering

De conditie van je lichaam wordt bepaald door wat je eet. In normale gezonde omstandigheden is het lichaam in staat voedingsstoffen goed te verwerken. De conclusie is dan ook, ga terug naar een goede evenwichtige, gevarieerde voedingspatroon. Mijn advies is dan ook, laat het dus niet bij een dieet die je bij candida voorgeschreven hebt gekregen. Keer mondjesmaat terug naar het normale.
Anders gaat de schimmel uitgroeien. De schimmel maakt gifstoffen aan die zich in het lijf verspreiden. De schimmel heeft draden, die zich vasthechten aan de darmwand en doorboren op een gegeven moment de darmwand. De darmwand wordt op den duur poreus en laat dan schimmels en allerlei stoffen door die helemaal niet in het lichaam thuishoren.
Door verminderde weerstand gaat je conditie achteruit en de moeheid slaat steeds meer toe. Je wordt allergisch voor allerlei voedingsstoffen en je lichaam krijgt steeds minder fundamentele bouwstenen.

Weerstand sterker en spijsvertering maken

Conclusie: verbeter je weerstand, versterk je miltenergie. De milt maakt afweercellen aan en is verbonden met het lymfeklierstelsel, dat zorgt voor ontgiftiging en vochthuishouding in je huid. Tai chi tao vijf elementen en speciale tai chi-qi gong voor onder meer de milt (element aarde) is daarbij een noodzaak.
Dat heb je nodig als je toch met een candida-dieet bent begonnen. Neem tijdens het dieet de supplementen zoals reeds genoemd. Het dieet is bedoeld om de schimmel uit te hongeren. Wat je in het begin van het dieet niet moet eten is bakkersgist, suiker (suiker is ook sucrose, fructose, lactose, glucose, dextrose, matose, melis, melasse), witmeelproducten, zoete vruchten, aardappelen, melk, kaas, champions, mais, alcohol. Neem geen suikervervangende zoetjes.

Eet weinig groenten, behalve kool, spruiten, broccoli, witlof, uien en knoflook, die kun je wel volop consumeren. Eet zuurdesem-brood, daarin zit geen gist. Drink nu en dan wel karnemelk. Dat is belangrijk voor de lever en de darmflora. Gebruik bij alles wat je eet ook gember.
Gember verhoogt de weerstand van de milt en is goed voor de darmen. De milt die is verkild, wordt daardoor ook weer warmer. Breng de darmflora weer op peil. Neem daarvoor ook lactobacillen. In de homeopathie wordt daarvoor bijvoorbeeld Orthiflor gebruikt. Test het resultaat na zes weken.
 
Voel je je iets beter, dan neem je voorzichtig, om de dag bijvoorbeeld, weer iets zoets als koudgeslingerde honing is desinfecterend - (liefst met koninginne gelei) en nu en dan gedroogde vruchten.
Voel je je na zes weken nog niet goed, dan wacht je nog twee weken voordat je het menu weer wat gaat uitbreiden. Bij deze maatregelen horen ook de supplementen, afslank-qi gongtechnieken en vijf elementen tai chi tao.

Beetje voor beetje weer normaal eten

Nadat je verbetering voelt ga je beetje voor beetje je menu weer uitbreiden met meer soorten groenten, vis, nu en dan een klein stukje scharrelvlees, eieren. De darmflora beng je op peil met Orthiflor, yoghurt en natuurlijk genoemde supplementen. Dit is ook bij andere darmklachten een probaat middel.
Wat suiker betreft, nadat het herstel is ingetreden kun je dus, zoals opgemerkt, weer wat zoetigheid nemen.
Overigens wordt elk voedingsproduct in glucose en glycogeen omgezet. Anders zou je niet goed kunnen functioneren. Zoet moet je dus niet je leven lang uitbannen. Suikers zijn nodig om te bewegen, maar bovenal is jouw hersenfunctie voor 100 procent afhankelijk van suikerenergie.
Bij een gebrek aan suiker kun je verward, depressief en vergeetachtig raken.

Wat voor candida geldt, geldt ook voor coeliakie. Je kunt dezelfde maatregelen nemen.

http://immuunsysteem.startpagina.nl


3 november 2005
Jan Kraak

 
Pagina Afdrukken
Terug naar boven