terug naar:  www.jankraak-taichitao.nl
 
Keukenkruiden als sigaret vallen onder tabakswet vindt Europees Hof

Pas op! Deze kruiden kunnen uw gezondheid ernstig bevorderen

Pas Op! Deze kruiden kunnen uw gezondheid ernstig bevorderen.

Tijm, salie, eucalyptus en pepermunt (blad) zijn keukenkruiden waarop tabaks-accijns geheven mag worden omdat ze gerold zijn in sigarettenpapier.

 

Wat zou je er van denken dat er accijns werd geheven op chocolade sigaretten?
Want alles wat in een vloeitje gerold is valt onder de tabakswet. Ook kruiden.

Stel dat iemand op de gedachte komt om van ginsengthee sigaretten te maken, dan zou dit volgens de redenering van de overheid en de Hoge Raad of het Europese Hof ook onder de tabakswet moeten vallen. Raar? Toch zijn er van deze kromme redeneringen. Het echtpaar Smits uit Balkbrug kan er over meepraten.

Je kunt van het roken van tabak af komen door middel van een kuur geleidelijk over te stappen op kruidensigaretten. Op kruiden kan geen accijns worden geheven. Willem Smits en zijn echtgenote Anneke Smits-Koolhoven, dachten als niet-rokers een goede daad te stellen om kruidensigaretten te verkopen. Zij namen het op in hun assortiment gezondheidsartikelen. Maar nu worden zij er voor gestraft. Zij krijgen over de periode van afgelopen 10 jaar een flinke naheffing wat accijns betreft.

Er worden intensieve campagnes gevoerd om mensen van het roken van tabak af te krijgen. Je krijgt de vreselijkste dingen over tabak te horen.
Terwijl nicotinepleisters en nicotine kauwgum wel mogen worden verkocht, terwijl dit ook niet goed voor je lijf is, mag het roken van een ongevaarlijke kruidensigaret niet.

Door het roken van kruidensigaretten ontwen je van de nicotine. Een roker wil toch iets in zijn handen hebben en dus is de kruidensigaret een uitkomst. Je raakt op deze manier van de behoefte aan echte tabak af. Daarna kunnen de kruidensigaretten zonder veel moeite afgebouwd worden. Dat is velen gelukt. Van tevreden kruidensigaretten rokers werden het tevreden niet-rokers.

De kruidensigaret bevat en vervangt geen nicotine. Bovendien worden deze kruidensigaretten in o.a. BelgiŽ, Spanje, Engeland, Denemarken en ItaliŽ accijnsvrij verkocht. In Nederland werd een pakje kruidensigaretten afgezet voor ongeveer drie euro bij apothekers, drogisterijen en reformhuizen. In Belgi? worden de kruidensigaretten Monte-Verdo  sigaretten 'planterettes' genoemd.

    

Valt de kruidensigaret nu onder de tabakswet of niet? Eigenlijk niet. Want in een kruidensigaret zitten medicinale kruiden. De Nederlandse douane weet het ook niet, maar begon rond 1995 een proces tegen de verkopers van de kruidensigaret Monte-Verdo. En sindsdien zijn de thans ondernemers in ruste, Willem Smits en Anneke Smits-Koolhoven uit Balkbrug, in een strijd gewikkeld via de Hoge Raad tot aan het Europese Hof in Luxemburg.

Juridisch worden als sigaretten beschouwd en aan accijns onderworpen: 1. tabaksrolletjes die geschikt zijn om als zodanig te worden gerookt en die geen cigarillo's zijn; 2. tabaksrolletjes die door middel van een eenvoudige niet-industriŽle handeling in een huls van sigarettenpapier worden geschoven; 3. tabaksrolletjes die door middel van een eenvoudige niet industriŽle handeling met sigarettenpapier worden omhuld.

Maar het gaat hier niet om tabaksrolletjes maar om kruidenrolletjes.
Om een chocolade sigaret zit ook vloeipapier. En sigaren dan? Die zijn niet met sigarettenpapier omhuld. In de Oosterse geneeswijzen wordt ook moxa gebruikt, in de vorm van een sigaar waarin bijvoetskruid zit. Het wordt niet gerookt maar wel gebruikt en verhandeld.

Toch heeft het Europese Hof nu geconcludeerd dat de Monte-Verdo kruidensigaretten wel degelijk sigaretten met tabak zijn, terwijl er geen tabak in zit.
Juridisch wordt het zo omkleed: 'Met sigaretten en rooktabak worden gelijkgesteld, de producten die geheel of gedeeltelijk uit andere stoffen bestaan dan tabak bestaan, maar die aan de overige criteria van artikel 4, respectievelijk artikel 5 voldoen'. En 'Producten die geen tabak bevatten, worden niet als tabaksfabrikaten beschouwd wanneer zij uitsluitend voor medische doeleinden dienen'.

De bewuste kruidensigaretten waren van een bijsluiter voorzien. Deze bijsluiter was goedgekeurd door de Keuringsraad Openlijke Aanprijzing Geneesmiddelen/Keuringsraad (KOAG/KAG). Maar in de uitspraak wordt gesteld dat dit een niet tot de overheid behorende instantie betreft.

De sigaretten bevatten kruiden die tot de lipbloemigen behoren en goed zijn voor de luchtwegen. De kruidensigaretten bevatten pepermunt, eucalyptus, tijm en salie. Volgens wetenschappelijke informatie bevatten deze kruiden etherische oliŽn die wel degelijk een positieve werking op de luchtwegen hebben. Je kunt de sigaretten roken zonder je longen te beschadigen, je maakt ze juist schoon.
Medicinaal dus en zo oordeelde ook de KOAG/KAG met de mededeling dat het sigaretten betreft met therapeutische of profylactische eigenschappen en daarom als medicinaal product op de markt mag worden gebracht. Zelfs een leek weet dat tijm, salie, eucalyptus en pepermunt (blad) goed voor de longen en tegen hoesten zijn. Van die kruiden kan je een uitstekend hoestdrank maken en mensen die met kruiden werken weten dat.

De douane, de Hoge Raad, en het Europees Hof  hebben daar blijkbaar geen kaas van gegeten want dat is hun winkeltje niet. Minister Zalm zal wel blij zijn met de naheffing die in de schatkist terecht komt. De echte tabaksindustrie hoeft wat Nederland betreft niet bevreesd te zijn dat er door de kruidensigaret mensen van het roken worden afgeholpen.

Willem en Anneke Smits hebben in 2000 hun bedrijf  De Cruydhof van de hand gedaan om van hun oude dag te kunnen genieten. Hoewel instanties, Hoge Raden etc. tegen roken zijn laten zij nu de anti rokers een zware pijp tabak roken als de overheid achterstallige accijns gaat opeisen.
Dat kan een minister Zalm (zelf een roker) niet eisen van mensen die alleen maar kruiden die goed zijn voor de luchtwegen hebben verkocht.

Altijd met gezonde producten gewerkt      
en milieuvriendelijk geproduceerd

Willem en Anneke Smits hebben te goeder trouw gehandeld en daarom is clementie op zijn plaats. Het geeft geen pas om hen hun oude dag te ontnemen door ze door een naheffing kaal te plukken. Dat hebben zij als hardwerkende mensen niet verdiend. Willem Smits is ex-directeur van Zonnatura en De Cruydhof en heeft samen met Anneke zich altijd gericht op gezonde producten. Dat was voor beiden een missie. En ook de kruidensigaret hoorde en daarbij. Als directeur van zijn bedrijf is hij in het programma Vroege Vogels geweest omdat er milieuvriendelijk werd geproduceerd en alles werd gerycled

Tijm, salie, eucalyptus en pepermunt (blad) zijn keukenkruiden waarop tabaks-accijns geheven mag worden omdat ze gerold zijn in sigarettenpapier.

Als je chocoladesigaretten verkoopt om van het roken af te komen, omdat in chocolade geen teer en nicotine zit maar wel flavonoÔden (anti-oxidanten), en de hormoonstoffen oxytocine en fenylethylamine (vertederings- ofwel knuffelhormonen) dan zal je ook accijns moeten betalen. In chocolade zitten ook nog de opwekkende stoffen theobrine en cafeÔne zodat je er zowel verliefd, rustig maar toch vitaal van kan worden. Chocolade is in feite ook medicinaal.
 
Stel je voor dat iedereen meer chocolade gaat gebruiken, dan wordt iedereen liever, milder en gezonder. Want chocola (puur en bitter) is ook nog goed voor hart- en bloedvaten. Dan zou de maatschappij gezonder en vrediger worden. Als justitie en overheid moet je er toch niet aan denken dat dit zal gaan gebeuren.

Nu er acccijns op kruidensigaretten wordt geheven wordt het voor de verkopers en kopers minder aantrekkelijk. Jammer. Een vriend van mij had mij een mooie reclamespreuk aan de hand gedaan:

'Haal opgelucht adem met de kruidensigaret'.

Als ze uit de handel worden gehaald dan koop of kweek je deze kruiden zelf om je eigen kruidensigaret te draaien, als dit tenminste wordt toegestaan en het niet illegaal wordt verklaard.

Alles in sigarettenpapier valt dus onder de tabakswet.

Als je een rioolbuis gaat omhullen in sigarettenpapier om te verkopen dan valt het vast en zeker onder de tabakswet. Want het is niet medicinaal en je kunt dan geen ontheffing krijgen.

Als je een huis omhult met sigarettenpapier a la kunstenaar Christo en je laat het op een sigaret lijken dan valt de inhoud waarschijnlijk onder de tabakswet.

Als je wierook in sigarettenpapier rolt omdat te roken en als wierooksigaretten te verkopen dan valt dat waarschijnlijk onder de tabakswet, ookal zeg je dat de geur rode roos goed is voor je hart en lavendel rust geeft en negatieve dingen tegengaat. (wierook is er ook in korrels, dus....)

Ik zou dan lavendel en rode roos roken. Lavendel is verzachtend, werkt tegen depressiviteit, geeft emotionele evenwicht, is ontsmettend, heeft pijnstillende effecten en de etherische olie ervan werkt goed bij alle soorten verwondingen.
De rode roos is verbonden met liefde, verzacht verdriet en rozenolie  geeft een geluksgevoel, werkt tegen een droge huid, slapeloosheid, oorpijn, overgangsklachten en nervositeit en werkt uitstekend tegen astma en hoesten. De geur werkt ook gunstig op je gestel.

Onzinnige voorbeelden? Inderdaad. Ik kom er alleen maar op omdat er een onzinnige beslissing is genomen.

Het gekke is dat geen enkele krant de uitspraak van het Europees Hof in Luxemburg belangrijk heeft gevonden om er ( tot op heden 9-4-2006) een interview aan te wijden.
Alleen De Stentor bracht het verhaal, maar dan alleen in de plaatselijke editie en niet in alle edities.
Het gaat hier toch om een ingrijpende beslissing, omdat de landen die de kruidensigaret nu nog vrij van accijns houden de pakjes nu met accijns  kunnen belasten.
Dus het is zowel Nederlands als Europees nieuws.

ADRESSEN WAAR JE MONTE-VERDO
KUNT KOPEN 

In BelgiŽ bij de meeste apotheken de kruidensigaretten gewoon te koop o.a. bij
Apotheek G. Denys, Kasteellaan 74, Gent. 
0032 92252069.
Deze stuurt ze per post op.
 
Op onderstaande website vind je informatie over onze rechtszaak.
 http://www.jankraak-taichitao.nl/content/website.php?hoofdpagina_id=1172 

Wanneer je bij Google "herbal cigarettes" invoert dan zie je een aantal
sites in Engeland en Frankrijk waar je ze ook kunt bestellen.

In Duitsland vind je ook nog informatie onder leven hohne nikotin.  
Het is jammer dat de Nederlandse overheid niet alle
mogelijkheden om van het roken af te komen serieus wil nemen.

Stichting De Kruidenhoeve Anneke en Willem Smits

Gerommel met onze voeding, zie animatiefilm:
Dit is uw toekomst, maar je kunt het stoppen 

Vitaminen, kruiden, mineralen VERBODEN, ILLEGAAL per 31/12/2009
11:17 AM 11th Dec 2006 video Nederlands ondertiteld. De gevaren van de Codex Alimentarius.
In de Codex worden ook de deuren geopend voor meer hormoonvlees.

How the Government is Threatening Your Freedom to Use Supplements
This interesting video shows how CODEX is a major challenge to your health freedom. Codex Alimentarius

FDA: Herbs, supplements en juice are drugs De Food and Drugs Administration verklaart juice, kruiden en supplementen tot drugs

Warning -- GM Food Linked to Cancer Video
A long-suppressed study finally confirms what those in the know have been saying for years. Find out how you can defeat GM foods.


De Jan Kraak Vrijdag Column

Kruiden in de ban

Jan Kraak


9 april 2006
Jan Kraak

 
Pagina Afdrukken
Terug naar boven