http://www.chisense.nl/taichitao.html Ki-training en tai chi tao
Deze informatie is niet alleen om meer inzicht te krijgen, maar ook om een helend bewustzijn te bereiken. Verantwoording
Sprekend over tai chi chuan (taiji quan) heeft men over een vechtsport. Het lijkt er niet op, want in de meeste stijlen wordt langzaam bewogen. De meeste mensen gaan het niet beoefenen om te vechten, maar om te ontspannen. De naam vechtsport is verkeerd gekozen, want het gaat niet om de aanval maar om de verdediging als je aangevallen wordt.
Tai Chi Tao van Jan Kraak heeft een heel andere benadering, daar gaat het om de ontspanning en de vijf elementen vormen en oefeningen en het aanpassen van de oefeningen aan de deelnemer. Het is geen stijl maar een methode die heel flexibel en aanpasbaar is. Tai Chi Tao is grotendeels gebaseerd op qi gong. Als er belangstelling voor is wordt er aan klevende handen gedaan of aan diverse zelfverdedigingstechnieken. Ook chi-testen uit tai chi tao zijn interessant. In tai chi tao gaat het om zachtheid met een ultieme resultaat als tegenhanger tegen de hardheid, de druk en prestatiedrang die zoveel mensen uit balans brengt. Daarom is tai chi tao zo snel gegroeid. Opmerkelijk in tai chi tao dat de meeste docenten vrouwen zijn.
Naast tai chi chuan bestaan er vele soorten zelfverdedigingsstijlen. Over het ontstaan van tai chi en tai chi chuan doen verschillende verhalen de ronde. Is het werkelijk Zhang Sanfeng die de oprichter was? Zoniet, wie dan wel? Er gaat ook het verhaal dat het generaal Chen Wanting was. Zo gaan er verschillende verhalen rond.
Zo wordt ook Tai Chi Chuan als de bakermat van Kung Fu gezien. Maar dit klopt ook niet. Voordat tai chi chuan werd ontwikkeld was er 3000 jaar v.c. Shuai Jiao en daar uit is de Shou Bo weer voortgekomen. Het is aan meester Yuan Zumou uit Frankrijk te danken dat Shuai Jiao en Shou Bo de laatste jaren in Europa meer wordt verspreid.
Yuan Zumou (links en foto rechts) Meester Yuan Zumou is tevens bedreven in tai chi chuan. Zijn hele manier van bewegen is als een dans.
Tijdens de periode van de Gele Keizer waren er al diverse zelfverdedigingskunsten en gezondheidsoefeningen en vormen. Daarin zaten al veel langzame bewegingen en uitvoeringen die op het latere tai chi lijken. Qi Gong, ook wel Tao Yin, is de basis en de oorsprong van tai chi. Het yin en yangsymbool dat toen al werd gebruikt en het yin en yangconcept bestond reeds voordat tai chi chuan veel later werd ontwikkeld. Voordat tai chi chuan dus ontstond was de naam tai chi al gemeengoed want zo werd toen al het yin en yang-symbool genoemd. In Shuai Jiao en Shou Bo zie je veel terug van de begin-principes. Voorts heb je nog Sanda ook wel Sanshou ofwel een combinatie van Chinees kickboksen en Chinees worstelen. Het judo is uit het oude jiu jitsu voortgekomen en jiu jitsu is ook niet mis.
Shuai Jiao & Shou Bo Demo - 1997 Bercy video
Shuai Jiao Demo 1 Wushu Gala 2003 video
In Shuai Jiao wordt ook in cirkelachtige bewegingen en push hands en balansverstoringen gewerkt. Push hands Ba Gua lijkt er op. Push hands ziet er als oefening mooi uit, maar in competities is het nog al een getrek en geduw of geworstel. Soms is het gestuntel.
Doug: Moving Push Hands British Open Tai Chi Comp '07
YouTube - Tai Chi Push Hands Video Oxford Open 2007
Interessant zijn ook de pushing hands technieken uit BaGua
BaGuaZhang push hands techniques
BaGuaZhang rolling hands techniques
Verder is er door een vrouw Wing Chun (Mooie Lente) genaamd Wing Chun kung fu ontwikkeld, ook een effectieve en directe methode.
Bovendien zijn er vele mogelijkheden . Wat ooit als een bepaalde richting is begonnen heeft zich uitgebreid en zijn er andere richtingen ontstaan. Ook in het kung fu. Daar is bijvoorbeeld het Wing Chun (ofwel Wing Tsun) bijgekomen, ontwikkeld door een vrouw Yim Wing Chun genaamd, hetgeen 'mooie Lente' betekent. Een onderdeel van Wing Chun is sticking hands chi sao, het lijkt op pushing hands. Onderstaande video geeft je een beeld van deze stijl.
Wing Chun in Adelaide Documentary
Wing Tsung - Chi-sao training 4
Wing Tsung - Chi-sao training 5
Video Wing Chun - superior blocking
Wing Chun dummy 1
Wing Chun dummy 2
Dat een vrouw zo'n directe methode van zelfverdediging heeft ontwikkeld mag dan ook bijzonder worden genoemd.
Sanshou combineert kickboksen met worstelen.
The woman sanda(sanshou) video
Women's Sanda Round 2 video
Tai Chi Chuan and SanshouTechniques video
Hanoi 2005 - SanShou men final video
Vietnam mag in het rijtje van vechtsportkunst niet worden vergeten. Viet Vo Dao heeft diverse bijzondere aspecten.
VOVINAM VIETVODAO - QUOC VO VIET NAM (1) video
Vo Co Truyen Viet Vo Dao : Présentation Vo Co Truyen Breizh Video
Dan heb je XingYi ofwel Hsing-i Old clip Hsing-i Animals Xing Yi 5 Elements and Linking form
Verder mag Aikido ook niet ontbreken Steven Seagal http://www.youtube.com/watch?v=Qd1_ok9zh3I
Steven Seagal in Tokio http://www.youtube.com/watch?v=T1zis-54oW8&feature=related
Voor de zelfverdediging mag jiu jitsu niet in het rijtje ontbreken. Voor kinderen beveel ik vaak aikido, jiujitsu of Wing Chun aan. Wat bij jiu jitsu ook belangrijk is, is het grondgevecht. Wat doe je en wat kun je nog beginnen als de tegenstander boven op je zit. In tai chi chuan is hier geen ervaring mee. Ik vroeg het eens aan Bruce Kumar Frantzis (die vele oosterse vechtsporten beoefend en Chinees en Japans spreekt). Hij antwoordde: 'Dan moet je judo er bij leren'.
Zie video's Katabami Ju Jitsu Ju Jitsu Dai-Ki Dojo Catania Oldschool Ju-Jitsu Oldschool Ju-Jitsu 2
Dan heb je ook nog Ninjutsu (van de Ninja's)
http://www.youtube.com/watch?v=Jev2PiLUq7Y&NR=1 Master Matsuri
http://www.youtube.com/watch?v=xjXICvX1twg&feature=related video Matsuri
Brazilian Jiu-Jitsu Documentary
Rapid Fire Brazilian Jiu-Jitsu
Saulo Ribeiro Jiu-Jitsu Revolution 2
TECNICAS JIU-JITSU
Het grondgevecht is in Vale Tudo, het Braziliaanse jiu jitsu, zeer uitgebreid dankzij de familie Gracie. In het Braziliaanse jiu jitsu word je direct naar de grond gewerkt en daar zijn de beoefenaars zeer bekwaam in, je komt er vrijwel niet meer uit. En als ze zelf naar de grond zijn gewerkt zijn zij superieur vanwege vele geraffineerde technieken die de familie Gracie er aan toegevoegd heeft. Maar in Ninjutsu was men daar ook bedreven in.
Allemaal interessant.
De geschiedenis herschreven
Hieronder 2 video's over tai chi met stijlen die je vrijwel nooit ziet
Taiji Wudang video
wudang tai chi video
Kung Fu spreekt tot de verbeelding. De acrobatische toeren zien er spectaculair uit. Maar zijn ze altijd practisch, is het teveel franje en moet het simpeler en directer. In een echt gevecht zeker, is mijn mening. Bekijk dit filmpje ook eens: Karate vs Kung Fu
Er zijn wel veel bruikbare kung fu, zeg maar qi gong- oefeningen, die meer gebruikt zouden moeten worden als meditatie en voor de gezondheid.
http://taichitao-pietergilles.nl/film.htm Een film met vijf elementen van tai chi tao Pieter Gilles
http://www.shaolinqigong.nl/
Inner Touch tai chi Zwolle
http://www.taijiquan.nl/
K-1 wedstrijden
In het rijtje van Martial Art hoort ook K-1, waarin Nederland zeer goed is en al vele wereldkampioenen heeft voortgebracht. Op het ogenblik komt België op en begint een goede K-1 natie te worden. Zie: Klein Nederland is groot met wereldkampioenen K-1 Hoost-Aerts-Schilt
Je ziet steeds meer dat stijlen met elkaar worden vermengd
Iets wat is ontstaan blijft ook in ontwikkeling
Er zitten blijkbaar nog mensen vast aan de mythe over het ontstaan van tai chi. Steeds wordt verwezen naar Zhang Sanfeng, een taoïstische monnik uit de Yuan-dynastie (1279-1368).
Tai chi komt echter voort uit chi kung (qi gong). Wat betekent tai chi? De taoïst en tai chi-danser Chungliang Al Huang vertelt dat Chinees een beeldende taal is en dat een westerse vertaling hier niet vanuit gaat en daarom ook zeer rationeel is. Al Huang: 'Tai betekent zowel het grote geheel (het universum) als lichaam, en chi is de allesomvattende energie. Tai chi wil zeggen 'Jij in relatie met de alles omvattende energie'. In Tao bestond de term tai chi dus reeds ver voordat tai chi als oefenvorm is ontstaan. Niet voor niets wordt het yin en yang-symbool 'tai chi' genoemd. Tai chi wil dus ook zeggen: 'Jij in relatie met alles omvattende energie in harmonie met yin en yang'. Zie ook De Qi Gong van Tai Chi Tao
Tai Chi Tao. Geen stijl maar een flexibele methode en dans Een kwestie van loslaten en jezelf meer ruimte geven
Jan Kraak en Martin Wessels, aanval stok en afweer met bamboefluit. De bamboefluit glijdt door en de uiteinde stoot in het gezicht.
BOEKENPAGINA Tai Chi Tao, Qi Gong en andere Energie
De toevoeging Tao houdt dat ook in. Tao omvat namelijk alles!!! Ik heb daar gebruik van gemaakt om Tai Chi Tao te ontwikkelen. Tai Chi Tao is dan ook geen stijl maar een methode die gebruik maakt van de schatkamers vol met oefeningen die China rijk is. Bijzondere kenmerken van Tai Chi Tao zoals ik die heb ontwikkeld zijn de vijf elementen- oefeningen en vormpjes, de aanpasbaarheid aan iedereen, de laagdrempeligheid, en het integreren van de basisgegevens en Tao-filosofie in het dagelijks leven.
Soms wordt ergens de term Tao opgeplakt terwijl het gewoon om een vaststaande stijl gaat en de echte taoïstische invulling ontbreekt. Nu is er ook taoïstische tai chi maar daar gaat het om het leren van de yangstijl van 108 houdingen. Als het om Tao gaat moet het ook gaan over het scheppende proces, de verandering, zelfontplooiing en zelfexpressie.
Hoe is het begonnen, van Zen naar Tao, Jan Kraak vertelt Meditatieve loop-vormen, meditatief bewegen, Duizenden Handen Van Boeddha-meditatie, visualisatie The Tai Chi I'm practicing and teaching is Tai Chi Tao, the open Way The way of Tai Chi Tao and self-development
In Tai Chi c.q. Tai Chi Chuan wordt wel de term Tao gebruikt. Maar dan zou Tao als uitvoering meer moeten zijn dan alleen een uitdrukking zonder inhoud. Vasthouden aan een stijl geeft beperkingen en voegt niets toe. Waarom vasthouden? Tao betekent immers ook 'loslaten', 'wees als water', 'creëren en scheppen', 'veranderen', ofwel 'het steeds scheppend proces'.
Het is een misverstand te denken dat Zhang Sanfeng de stichter was van tai chi chuan als vechtsport. Het woord vechtsport is sowieso al onjuist. Tai chi chuan is geen aanvallende vechttechniek maar een louter verdedigende techniek. Het is ook een misrekening om te denken dat monniken kung fu hebben uitgevonden. De monniken waren alleen maar dag in dag uit aan het mediteren en daardoor ging hun conditie achteruit. Een Indiase monnik kwam langs, zag dit en leerde ze oefeningen. Maar voor hem bestonden er al tao yin (qi gong), zoals o.a. Hui Chun Gong (Gele Keizer) en verdedigingstechnieken als Shuai Jiao. Het is daarom ook een misvatting dat tai chi chuan aan de basis stond van de vechtkunst.
Ver voordat de monniken kung fu ontwikkelden bestonden in China al eeuwen allerlei soorten zelfverdedigingstechnieken en allerlei soorten wapens. Wel hebben de monniken de vele technieken tot een kunst gemaakt en nieuwe methodes toegevoegd.
Weer een claim van een oprichter generaal Chen Wanting (1641)
Van Hugo Deckxs uit Belgë kreeg ik het volgende commentaar: 'Naar aanleiding van inzage van uw site, wil ik volgende opmerkingen maken, nl.:Taijiquan werd gecreëerd door generaal Chen Wanting (1641) wat recent werd bevestigd door vooraanstaande autoriteiten van de chinese regering. Grootmeester Chen Xiaowang, 19de generatie Chen Family en anderen reizen heel de wereldbol af om de juiste principes van taiji te verspreiden en om de verwatering van taiji tegen te gaan.
Als lid van de World Chen Xiaowang Taiji Association (WCTA) gaan wij derhalve totaal niet akkoord met uw concept waardoor de verwatering van taiji in de hand wordt gewerkt en wordt verlaagd tot een soort "ontspanningsdans" als hulpmiddel tot "spirituele" ontplooiing.
Het is juist door de juiste principes na te streven vanuit een correcte lichaamshouding en met de juiste martiale intentie aangeleerd door een competent meester dat de energie vrij kan stromen. Dan pas kan taiji een samenleving gezond en krachtig maken. Zoniet, dan verspilt men tijd, geld en energie. Jammer dat wij Westerlingen onze eigen interpretatie van taiji beginnen te maken waardoor het principe totaal ontwricht wordt aan eigen opvattingen en verkeerde interpretaties van de klassieken. Met de woorden van GM Yang Zhendou: "Taijiquan is a martial art and its function of attack and defense must not be forgotten, otherwise, it's not taijiquan but callisthenics." En met de woorden van GM Chen Xiaowang: "First principle, then fighting. Otherwise all movements are empty with no power." Met vriendelijke groet, Hugo D. (hij schreef ook nog dat zijn stijl zich ook baseert op Tao).
Reactie van mij: Hier valt Zhang Sanfen ((1279-1368)) als oprichter al af. Volgens Deckx is het generaal Chen Wanting (1641). Dus dat is al later in de tijd. Decks claimt dat hij de juiste manier doorgeeft om chi vrij te laten stromen en dat je dan pas een samenleving krachtig en gezondheid kan maken. Op de voorgrond staat teveel het vechten, de martiale kant. Er zit iets van discipline en militaristisch in. Chen Wanting was dan ook een generaal. De stijl die hij vertegenwoordigd kan echter niet door iedereen beoefend worden. Slechte knieën, slechte rug, kun je er op je 70ste of 80ste mee beginnen, als je reuma, fibromyalgie, MS of ME hebt het ook beoefenen???
Nee. Waar blijf je dan met je verhaal over de juiste stijl om energie te laten stromen? Er is helemaal geen stijl nodig om energie te laten stromen. Vergeten wordt dat er zoveel andere methodes in China en in Azi? zijn om je energie goed te laten doorstromen ongeacht je conditie of handicap. Waarom moet tai chi chuan of tai chi per se een martial art zijn? Het is mogelijk het martiale er af te halen en alleen de gezondheidskant te belichten. Maar als je niet loslaat dan ben je vastgeketend aan één ding. Je hebt ook de tai chi klassieken waarin staat dat je moet loslaten. Dat wordt dan meestal vertaald als lichamelijk loslaten en ontspannen. Maar je bereikt dat pas optimaal als je ook geestelijk loslaat. Dat is Tao. En in Tao geldt ook 'Het is niet wat je vasthoudt dat zich ordent, maar wat je loslaat'. Bij Chen Wanting gaat het om vasthouden.
In Tao is er een groot verschil in opgeven en loslaten.
Een uitspraak van een Aikido-meester:
Elke rivier heeft een naam, deze namen verdwijnen als ze in de grote oceaan stromen. Aikido heeft veel stijlen en veel namen, maar Aikido is Aikido. Het is mijn visioen en hoop dat ze, zoals de rivieren, samen stromen en zich verenigen als één rivier.
Meester Koretoshi Maruyama
Tai Chi Tao is al samengevoegd met Tao, het grote geheel, de natuurlijke weg
De opzet van Tai Chi Tao is tevens te werken aan: Liefde, Gezondheid, Welzijn, Geluk, Vriendelijkheid, Verdraagzaamheid, Vrede, Bevorderen van Zelfontplooiing, Innerlijke Kracht en nog eens Liefde.
Meditatie en Boeddhistische visie
Lucia Rijker ontpopte zich ook als warrior-princess
Lucia Rijker
Over haar is een documentaire gemaakt Lucia Rijker is viervoudig kickboks- en tweevoudig bokswereldkampioen. De opnames voor deze docu begonnen ruim drie jaar geleden, voordat ze een aanbieding kreeg om in Clint Eastwoods film Million Dollar Baby te spelen. Na de Oscars die de film ontvangt, wordt een...
bekijk
Zie ook haat TV programma over democratie http://player.omroep.nl/?aflID=5654854
| Evolutie als in de natuur
Tai Chi en Tao is gebaseerd op natuurlijke principes. Het Tai Chi-teken komt voort uit Tao Niets in de natuur is absoluut onbewegelijk. Het enige constante in de natuur is de beweging en het steeds scheppend proces. Daar is Tai Chi Tao van de Oostelijke Groep van Tai Chi Tao en Qi Gong Leraren (ook docenten in België op gestoeld. Wees open en creëer, schep, leer en voeg toe. Wees flexibel en improviseer. Improviseren wil zeggen 'verbeteren' (in het Engels betekent improve 'verbeteren'). Improviseren in Tai Chi Tao wil niet zeggen dat je zomaar iets doet. De basis wordt als uitgangspunt genomen. Net als in de muziek. Er is niet ??n muziekstuk, er zijn vele composities, al duizenden jaren lang en er ontstaan steeds weer nieuwe composities en arrangementen er op. Elk muziekstuk heeft vibraties Verschillende melodi?n, verschillende toonhoogten. Bij de een doet het iets, bij de ander ontstaat ontroering, bij de ander rust en bij nog weer een ander opleving en vitaliteit. Er wordt geen monopolie gelegd op slechts ??n compositie. Muziek heeft ook een genezend effect. En dat is in Tai chi net zo. Zo zijn er ook verschillende stijlen ontstaan, verschillende richtingen. Zie Wat is Tai Chi?
Stel dat je uitgaat van het muziekstuk van Chen Wanting het enige juiste muziekstuk is en de rest niet als muziek kan worden beschouwd of als onjuiste composities. Dan kunnen we alle miljoenen composities en arrangementen weggooien. Alle andere bekende en beroemde componisten doen het allemaal fout en hebben het allemaal verkeerd gedaan. Hoe klinkt u dat in de oren? Tai chi is meer dan de compositie van Chen Wanting.
Tai chi is meer dan een stijl. Denk niet in termen van een stijl maar in termen van tai chi. Dat is gebaseerd op natuurlijke principes. In de natuur is er sprake van evolutie, verandering en een steeds scheppend proces. De natuur geeft je meer dan techniek alleen. Als je alleen maar gericht bent op techniek dan ben je niet open. Alleen gericht zijn op vechten dan ben je niet open, dan zit je hoofd daar vol van. Dat is een belemmering. Dan zit er geen ziel in, dan zit er geen blues in. Tai chi is leven en genieten in harmonie met de natuur.
Je mag natuurlijk in een onveranderlijk eeuwig stadium blijven, maar dat is geen Tao en geen proces van het universum. Je blijft dan in een ingevroren toestand. Als je de mogelijkheden van het universum gebruikt, het kosmisch rad, dan kun je voor ieder persoon op verschillende manieren chi laten stromen. Daar maakt Tai Chi Tao gebruik van. Daarom kun je in Tai Chi Tao voor iedereen de chi oproepen en vrij maken, voor mensen met Fibromyalgie, ME, MS, reuma, gehandicapten, mensen met longemfyseem, op je oude dag, en noem maar op. Op deze site staan hier voldoende voorbeelden over. Ook bij verlamde mensen, mensen die eenzijdig verlamd zijn, rolstoelers etc. Dat kun je niet met de methode van Chen Wanting. Want mensen met genoemde kwalen kunnen de voorgeschreven vorm niet lopen.
Om de goede chi op te wekken moet je bij het oefenen ook de relatie voelen met de natuur, de bloemen, bomen, het water, de feeling met seizoenen, met de kracht die doet bloeien en groeien. Daar moet je het tijdens het oefenen het wel over hebben. Hoe simpeler hoe meer kun je de energie verfijnen en transformeren van ruwe, donkere energie naar fijne energie, dan naar licht energie en vandaar naar spirituele lichtenergie. Maar om het eenvoudig te kunnen, moet je wel de dogma's loslaten en geen pretenties hebben.
Lees ook: De Tao van de plooibaarheid Push hands en vrouwen De Tao van zelfverdediging Hoe is het begonnen, geschiedenis Jan Kraak
Dat door de Chinese regering en vooraanstaande autoriteiten recent is bevestigd dat generaal Chen Wanting (1641) de oprichter is en dat zijn nazaten de enige echte tai chi chuan vertegenwoordigen, zegt totaal niets. De communistische regering heeft daar baat bij omdat de stijl discipline en volgzaamheid vertegenwoordigd en dat komt die regering met zijn autoriteiten goed uit. De communistische regering heeft tijdens de culturele revolutie 10 jaar lang o.a. qi gong verboden. Nazaat Chen Xiaowang is tijdens de culturele revolutie met zijn familie gevlucht omdat hij zijn familietraditie niet wou standardiseren naar de normen van de Chinese regering. En nu ineens de zogenaamde erkenning. Omdat men baat heeft bij discipline en gehoorzaamheid.
Shuai Jiao en Shou Bo
Is de zelfverdediging van Chen Wanting de enige ultieme zelfverdediging? Natuurlijk niet. Er bestond vele eeuwen daarvoor al een soort tai chi chuan in de vorm van een Chinese en ook Mongoolse worstelstijl Shuai Jiao en Shou Bo dat ook iets weg heeft van aikido. Het nam een grote vlucht onder de Gele Keizer Dat is dus al ver voordat de monniken iets op dit gebied gingen doen.
Zoals gezegd is Shuai Jiao of Chinees worstelen de eerste zelfverdedigingskunst die in China beoefend werd ten tijde van de Gele Keizer 3000 jaar vc.
Shuai-Jiao was eerst en vooral gespecialiseerd in worpen en lijf aan lijf gevechten en werd gebruikt als training voor het leger. Al doende werden er stoten en trappen aan toegevoegd. De essentie van het beoefenen van shuai-jiao is 'op lange afstand slaat men, op korte afstand werpt men'. De training legt de nadruk op een soepele en snelle uitvoering van de technieken. Puur in compositie, fysieke kracht wordt niet gebruikt. De uitvoering dient te gebeuren met estetische bewegingen en met respect voor de tegenstander. Het beoefenen van shuai-jiao sluit agressiviteit volledig uit en draagt daardoor dus bij tot de interne beheersing. Opvallend zijn de mooie ronde bewegingen. Uitgangspunt is om niet met kracht te werken en dat is voor velen vaak moeilijker dan het ontwikkelingen van power. Het vergt verfijning om subtiel te kunnen werken.
Dirk Crokaert
Shuai Jiao en Shou Bo is nu weer herontdekt. Het wordt thans ook weer beoefend, o.a. in België en Frankrijk. Wie er kennis mee wil maken kan contact opnemen met Dirk Crokaert. (telefoon) info@hunggarasse.com of GSM +32-475-377295
of http://www.hunggarasse.com België http://www.shouboitalia.it/ Italië www.neijia-taijiquan.ch.vu - Zwitserland Uit Shuai Jiao blijkt dus al dat ver voor Christus er hele mooie technieken waren. Bovendien, voordat monniken kung fu ontwikkelden hadden ook boeren al hun zelfverdedigingstechnieken met hun gereedschappen tonfa's (een stok met aan de zijkant een handvat voor in een molensteen te doen om die te kunnen draaien) en nunchakuâ??s (dorsvlegels), en vissers met hun roeispaan. En met natuurlijk hun handen en voeten.
Qi Gong
Qi Gong is de aller-alleroudste oefenvorm die in het prille begin al vele uitvoeringen had. De zachte kracht (chi) werd gebruikt om bijvoorbeeld het lichaam te versterken zonder inspanning, om te genezen, om het lichaam af te schermen van kwalijke invloeden, om bijzondere dingen te verrichten. Die zachte kracht werd ook gebruikt in zelfverdediging waarbij het principe van yin en yang (tai chi) werd gebruikt. Dus al zeer ver voordat Zhang Sanfeng op het toneel verscheen. Zie ook: De Qi Gong van Tai Chi Tao
Zhang Sanfeng wordt in vele studies over Tai Chi (o.a. 'Encyclopedia of Taijiquan' - 1933) genoemd als de grondlegger van Tai chi chuan. Historische documentatie over het leven van de legendarische Zhang Sanfeng is nooit gevonden. Het is moeilijk om het ontstaan van tai chi toe te kennen aan Zhang Sanfeng. Er is ook een tweede theorie waarin wordt gesteld dat tai chi chuan in de Tang dynastie opkwam door vier verschillende scholen. Dan wordt nog gedacht dat tai chi ontstaan is tijdens de Ming-dynastie (1368-1654) door de Chen-familie.
Zoals gezegd was er voor voor die tijd sprake van tai chi. Het yin en yang-teken is een Tao-symbool en wordt tai chi genoemd. Het is al zo oud als Tao zelf. De tai chi-vormen en oefeningen zijn een voortvloeisel uit qi gong of zoals van ouds ook Tao Yin (het zachte pad) genoemd. Ik beweer dat al sinds ik met tai chi in aanraking kwam. Ik kreeg een bevestiging door enkele boeken. In 'Het boek der Chinese gezondheidsoefeningen'van dr. Dahong Zhou (De Driehoek) en 'De tao van een gezond en lang leven' van Da Liu (De Driehoek). Zij schreven dat Tai Chi een uitvloeisel is van Tao yin (Dao Yin). De boeken verschenen rond 1984. Ik was er zeer blij mee dat het werd bevestigd in deze boeken. Ik had het ook al eerder gehoord van een Chinees, waarmee ik enkele keren heb geoefend en plotseling weer was verdwenen omdat hij hier illegaal verbleef. Hij zei: 'Tai chi is a kind of qi gong'. Ofwel 'tai chi is een vorm van qi gong'.
Tai chi chuan is in feite een vorm van qi gong. Net als tai chi-qi gong, tai chi-gong. Qi Gong is onlosmakelijk met tai chi verbonden, want het komt er uit voort. Er zijn verschillende stijlen in tai chi. Zo is er de natuurlijke en filosofische benadering van Al Huang, maar in veel tai chi chuan-kringen wordt dat niet als een tai chi-stijl gezien. Ook Tai Chi Tao wordt niet als tai chi gezien. Dat komt omdat men alleen maar in termen van een vaste stijl denkt. Om tai chi te ondersteunen bestaat er qi gong en tai-chi-qi gong. Maar het wordt door toch nog sommige leraren niet als een eenheid gezien. Tai chi-qi gong vindt men geen tai chi. Een vreemde redenering. Tai chi-qi gong heb je in 10 en 11 stappen en in 15 en 18 stappen.
En in Tai Chi Tao heb je ook nog de vijf elementen-vormpjes en de Tao van de Pekingvorm. Dat betekent dat de Pekingvorm tevens is onderverdeeld in de tai chi gong van de vorm, de tai chi-qi gong van de Pekingvorm, de qi gong van de Pekingvorm, de 7-houdingen serie, het Tai Chi-dierensprookje, de expressie en improvisatie en daarbij verdeel je ook nog één enkele oefening/houding in diverse energie-niveaus. Het is dus niet de vorm en daarmee punt uit. In de vorm en achter de vorm is er veel meer. Dat is Tao. E'n ding, één houding, heeft talrijke mogelijkheden. Een afbeelding van Dao Yin-oefeningen van vele eeuwen voor Christus
De oorsprong is Tao en Tao Yin. Daarom heb ik tai chi tao ontwikkeld om een onderscheid te maken met de tai chi chuan. In tai chi tao wordt alles bekeken van uit de oorsprong en samenhang met elkaar. Daardoor wordt het natuurlijker, laagdrempeliger, breder en aanpasbaarder. Dat heb ik ook met de Peking-stijl gedaan, waardoor het ongedwongener en breder en met meer diepgang in toepassing is geworden. En in alles staat de gezondheidskant voorop.
De geschiedenis moet worden herschreven. Kortom, ver voor Zhang Sanfeng (1279-1368) en ver voordat de monniken begonnen was er al tai chi, qi gong en kung fu. Allemaal in prachtige vloeiende bewegingen, zoals ook de Hui Chun Gong van de Gele Keizer.
Tai Chi Tao gaat er vanuit dat alles vanuit de leegte ontstaat en dat alles met elkaar verbonden is. De lessen zijn hierop gebaseerd.
Vanuit de leegte bouw je het op. Er zijn zes ringen: 1. leegte, 2. water, 3. hout, 4. vuur, 5. aarde, 6. metaal.
Een cyclus en een proces van terugkoppelen.
Deze zes ringen zijn weer met zes andere ringen, die ermee verband houden, verbonden:
1. voelen, 2. ontspannen, 3 samenhang, 4. opbouwen, 5, terugkoppelen, 6. leegte.
Dan pas kom je tot verfijnde energie om de spirituele licht-energie te ontwikkelen.
Zie ook deze artikelen:
Hoe is het bij Jan Kraak begonnen Wat is Tai Chi Tao? Het Tai Chi teken komt voort uit Tao Tai Chi Tao en Qi Gong De Qi Gong van de Oostelijke Groep Manier van lesgeven in Tai Chi Tao The Yellow Maple Tai Chi Tao Qi Gong: Hui Chun Gong oefeningen
Tai Chi Tao foto-pagina nr. 1
Tai Chi Tao Foto-pagina nr. 2
Windadem Qi Gong voor mensen met kanker of chronische pijnen uit de Tai Chi Tao
Tai Chi meester Hu Wudi In België zie hieronder.
Klik op deze site van Hu Wudi http://users.pandora.be/annreiki/TaiJi/long_life_association2.htm
Tai Chi Tao wordt in België gegeven door Els Muys. Zij heeft 6 jaar in China gewoond en geeft al enkele jaren in Belgi? les.
Els Muys (foto)
Tai Chi België
Stijl geeft beperking en legt eisen op
Tai Chi Tao en de Tai Chi Tao Qi Gong zijn rustige en aanpasbare oefeningen die niet aan een stijl gebonden zijn. Er zijn ook bepaalde stijlen in qi gong. Zoals Falun Gong ofwel Falun Dafa, Zhong Gong en bijvoorbeeld Chi Neng (Chineng of ChiNeng ook wel eens Chi Lel). Dat zijn opzichzelf staande vormen die een strikte vaststaande lijn volgen en waarin verder geen ruimte is om er iets anders aan toe te voegen of weg te laten als dat nodig mocht blijken. In feite zijn het beperkingen. Elk mens is anders. Men kan een mens niet standaard behandelen. Een maagkwaal bijvoorbeeld kan vele oorzaken en uitingen hebben. In de acupunctuur gaat men daar ook vanuit. Daarom zal de ene persoon met een maagkwaal op die wijze en andere personen met schijnbaar hetzelfde weer op andere punten worden geprikt. Ook is er een richting die medische qi gong wordt genoemd, maar het is gewoon qi gong en elke qi gong kan ook medisch worden gebruikt zonder dat je het per se medisch hoeft te noemen. Qi Gong is zo uitgebreid dat je niet in één richting moet gaan denken. De ene qi gong moet de andere aanvullen. Je kan qi gong niet in één hokje stoppen, maar je moet het in zijn geheel zien. Daarom heeft één stijl zijn beperkingen. In Tao Chi Tao-Qi Gong wordt uitgegaan van de wenselijkheid, behoefte en aanpasbaarheid. En de scala aan mogelijkheden die de Tai Chi Tao-methode heeft is onuitputtelijk.
Tai Chi Tao bestaat niet uit oefeningen alleen. Tai Chi Tao is een ontspannings-, bewegings- en gezondheidsmethode. Tai Chi Tao geeft je meer inzicht in het leven en leefwijze door zelfontplooiing. Door Tai Chi Tao leer je het natuurlijk proces weer ontdekken en waarderen. Tai Chi Tao zorgt voor een helend bewustzijn. Het geeft je meer verdieping in je leven. Tai Chi Tao zorgt er voor dat je de dingen die je doet een stuk gemakkelijker kunt doen, zodat stress vermeden wordt.
Film van de week wing chun en Bruce Lee (video's)
Jan Kraak Van Zen naar Tao en Tai Chi Tao
Hoe is het begonnen, van Zen naar Tao, Jan Kraak vertelt
Push hands en vrouwen De tao van zelfverdediging
Klein Nederland is groot met wereldkampioenen K-1
Sport en voeding. Wel of geen roofbouw.
Waarde rustig oefenen wetenschappelijk bewezen
Ontstaan van tai chi-chuan en tai chi tao en Shou Bo
Tai Chi Tao en Ki-Aikido vullen elkaar aan
De Qi Gong van de Oostelijke Groep
Wat is Chi? Hoe verfijn je qi gong?
Fibromyalgie/ME/CVS Betere energie om te genezen Tuina en Tai Chi Tao / Qi Gong ter verbetering van Fibromyalgie. Onderzoek.
De kracht van visualisatie-meditatie en de aanmaak van afweercellen
http://vechtsport.zappsite.nl/
http://www.skwn.nl/index.html site Samenwerking Kung Fu en Wu Shu Nederland
Nunchaku demo video
www.jankraak2.hyves.nl
Zet positieve liefdevolle energie tegenover donkere negatieve energie. Alles is energie, alles bestaat uit trillingen.
Disclaimer
|